Europa

Insula Serifos, fermecătorul sălaș al ciclopilor

Insula Serifos Grecia
Insula Serifos Grecia / Foto: Deposit Photos

Nu mulți au auzit de insula Serifos. Acest mic giuvaer al Cicladelor, aflat între insulele Kithnos și Sifnos, la circa 160 km distanță de Atena (pe mare), își întâmpină vizitatorii cu o frumusețe sălbatică, promițându-le clipe de relaxare exotică pe plajele ei cu nisip alb.

Cu siguranță, Serifos nu este o insulă foarte dezvoltată din punct de vedere turistic, dar impresionează prin frumusețea naturală transpusă în dealurile virgine, văile fertile, golfurile ce adăpostesc plaje izolate și pustii. La toate acestea se adaugă arhitectura capitalei Chora, nelipsită de baruri și taverne în care regăsești autenticul spirit grecesc.

Istoria insulei Serifos

Dacă privim în adâncurile mitologiei, descoperim că insula Serifos a fost locuită de ciclopi, despre care se spune că ar fi construit câteva dintre monumentele de pe teritoriul ei, precum Turnul Alb și zidurile cetății Liomandras. Ba mai mult, Serifos este locul desfășurării altei legende: Akrisios, regele din Argos, a aflat de la un oracol că nepotul lui va fi responsabil pentru decăderea sa, așa că a închis-o pe Danae, fiica lui, în palat. În ciuda precauției, Zeus, care era îndrăgostit de Danae, a lăsat-o pe aceasta însărcinată după ce a luat forma unei ploi de aur. După ce Danae a născut un băiat, Perseu, Akrisios i-a pus pe mamă și pe copilul ei într-o ladă pe care a aruncat-o în mare.

Livados
vedere spre portul Livados / Foto: Adriana Cahova

Lada a ajuns pe malurile insulei Serifos, fiind găsită de regele Polydektis care, la rândul lui, s-a îndrăgostit de Danae. Dorind să scape de Perseu, fiul lui Danae, Polydektis l-a trimis să o înfrunte pe Medusa, creatura legendară care împietrea oamenii doar privindu-i. Cu ajutorul zeiței Atena și a unui scut de bronz trimis de aceasta, Perseu a ucis monstrul, s-a întors cu capul Medusei și l-a transformat pe Polydektis în piatră. Acest lucru s-a petrecut chiar la nunta pe care regele o aranjaze cu Danae, în ciuda împotrivirii acesteia. De altfel, toți nuntașii au fost transformați în pietre, inclusiv regele Akrisios, împlinindu-se astfel profeția oracolului.

Trecând peste acest interesant moment din mitologie, istoria reală a insulei Serifos consemnează prezența triburilor cretane în perioadele preistorice, urmate de fenicieni și micenieni. În secolele 7-6 î.Hr., ionienii foloseau fierul din Serifos în încercarea de a deveni o forță comercială și politică a zonei. În perioada Războaielor Persane, Serifos a făcut parte din Alianța Atenei, insula continuând să fie activă până în epoca elenistă. (sursa)

Au urmat ani de dominație romană, apoi, în Epoca Bizantină insula era folosită ca loc de exil pentru cei care erau împotriva romanilor. A înflorit apoi în perioada venețiană, când sclavii erau aduși să lucreze în minele de fier, și a decăzut în cea de stăpânire otomană. Serifos a luat partea la Revoluția Greacă și a fost eliberată în 1830, alături de celelalte insule din arhipelagul Cicladelor. Hai să vedem care sunt principalele obiective turistice din insula Serifos și ce să faci aici pe parcursul unei vacanțe:

Ce să faci și ce să vezi în insula Serifos

Harta cu principalele obiective turistice din insula Serifos (zoom pentru detalii)

Serifos e o insulă care a știut să-și păstreze intactă personalitatea și autenticitatea. E o insulă în care nu aterizează avioane și nu ancorează nave de croazieră, care nu afișează nebunia „surorilor” cicladice Santorini sau Mykonos, dar pe care, cu toate acestea, turiștii nu ezită s-o viziteze. Pentru că are un farmec aparte. Ce poți să faci și să vezi în Serifos?

Chora, capitala insulei Serifos

Chora este capitala și principalul oraș din Serifos, care-și întinde ca un amfiteatru casele albe, ca niște cuburi uriașe, pe versanții unui deal aflat chiar în zona portului. În perioada venețiană, Chora din Serifos era protejată de o fortificație împotriva atacurilor piraților din Mediterana. Aceste ziduri se pot vedea și astăzi, iar de pe potecile ce trec pe lângă ele se pot face frumoase fotografii panoramice.

Chora de sus Serifos
Chora de sus, Serifos / Foto: Deposit Photos

Chora se împarte în două zone – Chora de sus (Ano Chora) și Chora de jos (Kato Chora), dar nu ai nevoie de o hartă pentru a explora această localitate pe ale cărei străduțe pietruite se înșiră magazine în care se vând produse artizanale sau de brutărie, unde din loc în loc sunt mici piețe cu cafenele liniștite sau bisericuțe ortodoxe interesante (apropo de biserici, în Serifos sunt peste 115!). Ano Chora e cartierul mai interesant, poate și datorită peisajelor pe care le oferă. Kato Chora conectează capitala cu Livadi, principalul port din Serifos.

strada Chora Serifos
Panno Piazza. Plimbare prin Chora, Serifos / Foto: Deposit Photos

Pano Piazza este piața centrală din Chora, dominată de clădirea Primăriei, construită în stil neoclasic, dar și de biserica Sfântul Athanasios. Când vizitezi orașul, te poți opri aici la o terasă, pentru un ouzo sau un tsipouro, după care poți face o scurtă sesiune de cumpărături – artizanat local, bijuterii lucrate manual, suveniruri.

Biserica Sf. Constantin din Serifos
Biserica Sf. Constantin din Serifos / Foto: milangonda

Biserica Sf. Constantin (Agios Konstantinos), aflată chiar în vârful dealului, la o altitudine de 251 m, este cel mai înalt punct din Chora, motiv pentru care, evident, de aici ai parte de cele mai frumoase priveliști. Micuță și vopsită în alb, capela a fost renovată în anul 1928. Dacă îți plac muzeele, în Chora poți vizita două asemenea instituții: Muzeul de Arheologie (în care sunt expuse antichități grecești și romane – părți din temple, coloane funerare, statuete) și Muzeul de Folclor (care prezintă viața de odinioară din Serifos).

Mânăstirea Taxiarches

Mânăstirea Taxiarches serifos
Mânăstirea Taxiarches / Foto: Yvan Tessier

Mânăstirea Taxiarches se află în partea de nord a insulei Serifos, în apropierea satului Galani. Este o mânăstire de călugări, construită în anul 1572, ce poartă hramul sfinților Mihail și Gavrilă. De-a lungul vremii a avut în proprietate multe terenuri și a adăpostit multe comori, motiv pentru care a fost deseori în vizorul piraților. Are o arhitectură interesantă, având mai degrabă aspect de cetate, cu un zid fortificat menit să o apere de atacuri. La interior, pereții sunt pictați de Emmanuel Skordilis, prezentând lupta arhanghelilor cu dragonul.

Morile de vânt din Serifos

Morile de vânt din Serifos
Morile de vânt din Serifos/ Foto: Deposit Photos

Nu neapărat că ar fi ceva extraordinar de văzut la aceste mori de vânt, dar dacă ai un cont drăguț de Instagram, sau dacă vrei să rămâi cu amintirea unor fotografii deosebite, cele opt mori constituie cadrul perfect. Mai ales că morile au fost complet restaurate, una dintre ele fiind transformată în locuință, exitând posibilitatea de a o vizita.

Plajele din Serifos

Ca în aproape fiecare insulă din Grecia, și Serifos a fost binecuvântată de zei cu plaje frumoase. Doar câteva dintre ele sunt amenajate, având toate dotările cerute de un turist cârcotaș, dar dacă te afli pe această insulă nu ocoli plajele Agios Sostis, Ganema și Psili Ammos.

Plaja Psili Ammos

Psili Ammos beach
Plaja Psili Ammos / Foto: Deposit Photos

În anul 2003, Psili Ammos a primit titlul de cea mai bună plajă din Europa, fiind una dintre cele mai căutate întinderi de nisip din insula Serifos. Este o plajă de nisip (fin) auriu, scăldată de ape liniștite și deservită de cafenele și restaurante. Se află la 8 km nord-vest de Chora.

Plaja Ganema

Plaja Ganema
Plaja Ganema / Foto: https://depositphotos.com

Ganema se află în partea de sud a insulei Serifos, mai precis în golful Koutalas. Este una dintre cele mai mari plaje din Serifos, având pietricele albe într-o parte a ei și nisip în cealaltă. Este accesibilă cu mașina și este mărginită de copaci. Marea e puțin adâncă la mal, apa e liniștită, motiv pentru care Ganema e pretabilă pentru familiile cu copii.

Plaja Agios Sostis

Agios Sostis serifos
Plaja Agios Sostis / Foto: Deposit Photos

Despre Agios Sostis se spune că este una dintre cele mai frumoase plaje din Serifos. Este o plajă de nisip, situată pe coasta de est a insulei (la 6 km de Livadi) și denumită după biserica aflată în vecinătatea ei, pe un deal. Într-o idee, Agios Sostis este pentru cei care adoră liniștea dar cărora nu le place izolarea.

Alte plaje din Serifos

Plaja Koutalas
Plaja Koutalas / Foto: jxydas

Alte plaje din insula Serifos, pe care te poți relaxa în decusrul vacanței, sunt: plaja Vagia, plaja Megalo Livadi, plaja Livadi, plaja Koutalas, plaja Lia, plaja Livadakia.

Cele mai bune hoteluri din Serifos


Hotel Naias **

Notă Booking: 9,2

Hotel Naias
Foto: Booking.com

Hotelul Naias se află în satul litoral Livadi, pe coasta de sud-est a insulei Serifos. E înconjurat de o frumoasă grădină și oferă priveliști către golf. Deschis tot timpul anului, hotelul dispune de o mulțime de facilități, pentru toate cerințele. Distanța față de plajă: două minute.


Coco-Mat Eco Residences ****

Notă Booking: 9

cocomat serifos
Foto: Booking.com

Aflat la 11 km distanță de portul Livadi, pe plaja Vagia, Coco-Mat Eco Residences e un complex format din 13 foste case de mineri, renovate și cu un concept ecologic aparte. Apartamentele sunt prevăzute cu mobilier COCO-MAT, iar lenjeriile și pernele sunt făcute din materiale naturale. Balcoanele au vedere la Marea Egee.


Serifos Palace ***

Notă Booking: 8,6

Serifos Palace
Foto: Booking.com

Construit într-un sistem de tip amfiteatru, în pitorescul Livadakia, la o distanță de 80 de metri de mare, Serifos Palace oferă spații de cazare de tip masoinette și apartamente echipate complet. Pe lângă unitatea din Livadakia există și câteva apartamente nou-construite în Livadi.


Cele mai bune restaurante din Serifos

To Bakakaki
Restaurantul To Bakakaki / Foto: e-kyklades.gr

Metalleio

Pentru o experiență gastronomică desăvârșită, trebuie să ajungi la Metalleio (din Livadi), cel mai bun restaurant din insula Serifos. Aici vei vedea cum gazdele îmbină natura cu gastronomia locală și cultura grecească.

To Bakakaki

Un restaurant pornit din dragoste pentru carne, care vrea să arate ca un local de pe vremuri, aducând în prezent elemente vintage ale tavernelor clasice. Întregul meniu este conceput și dedicat „carnivorilor”, începând cu preparate de la „bunica”. În Livadi.

Plakes

Aflat în capitala Chora, Plakes are un meniu bogat, în care se distinge preparatul din carne de iepure. Locul are o atmosferă aparte și oferă priveliști fabuloase, aflându-se în Ano Chora (Chora de sus).

Cum se ajunge în Serifos

Serifos aerian
Insula Serifos / Foto: Freeartist

Serifos nu se află pe traseele turistice obișnuite, de aceea nu dispune de aeroport. Unicul mod de a ajunge în Serifos este prin intermediul feribotului. Acesta se poate lua din portul Pireu (Atena) și, în funcție de tipul de feribot, călătoria variază între două și patru ore. Curse de feribot sunt și din insulele vecine – Sifnos, Milos, Naxos și Paros. În timpul sezonului estival cursele sunt zilnice, iar în afara sezonului, de 3-4 ori pe săptămână.

Pin it!

Citește și: Insula Antiparos – ce oferă „cenușăreasa” Cicladelor

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Călător cu firimituri de talent la scris și la ocolit gropile. Pasionat de călătorii, dar și de povești care îți fac bagajele să sară singure în portbagaj, TukTuk Driver are o misiune simplă: să-ți arate lumea cu un strop de umor și multă inspirație. Când nu e la volanul TukTuk-ului, visează la următoarea destinație... sau la o cafea aromată. 🚗🌍 Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!