republica moldova
Foto: Deposit Photos
Europa

10 atracții turistice din Republica Moldova

Republica Moldova este destinația perfectă pentru turiștii care caută solitudinea și aventura autentică, deoarece este o țară relativ mică și rar vizitată. Să fim sinceri: când vine vorba de vacanțe, mai nimeni nu se gândește să și le petreacă la frații noștri de peste Prut. Pe undeva, e nedrept. Pentru că există locuri foarte interesante de vizitat în Republica Moldova, unele dintre ele care „povestesc” despre istoria comună a celor două țări vecine.

În plus, chiar dacă Republica Moldova nu este una dintre țările care se regăsește pe listele cu dorințe turistice, este timpul ca aceste lucruri să se schimbe și să înceapă să fie recunoscută drept o destinație din ce în ce mai importantă, astfel încât tot mai multă lume să-i poată descoperi tărâmurile pașnice. Din punct de vedere istoric, Moldova este o țară foarte interesantă.

atracții turistice din Republica Moldova
Vechiul Orhei / Foto: Calin Stan

Mai mult, vecinii noștri au câteva mănăstiri grozave și numeroase rezervații naturale, cu o floră și o faună extrem de bogate. Peisaje pitorești, râuri repezi, ascunse în fermecătoare văi adânci – iată doar câteva argumente ce trebuie validate pe viu. Ca să nu mai vorbim de cantitățile și de calitatea vinului produs în Republica Moldova, unul dintre cei mai mari producători viticoli din Europa, capitol la care, din nou, merită o promovare mai intensă.

Am selectat în acest articol doar 10 atracții turistice din Republica Moldova, ca sursă de inspirație pentru cei care, poate, doresc să-și îndrepte pașii de călători către estul apropiat.

Parcul Țaul și Conacul Prommer

Conacul Pommer
Conacul Pommer din Parcul Țaul / Foto: agora.md

Situat în satul omonim din nordul Republicii Moldova, Parcul Țaul este una dintre cele mai mari atracții turistice ale țării. Ascuns în interiorul parcului se află maiestuosul conac al lui Andrei Iacob Pommer (bancher din Sankt Petersburg, de origine franceză, căsătorit cu Alexandra, fiica unui boier basarabean), construit la începutul secolului 20. Frumoasa clădire este o mărturie a arhitecturii peisagistice, extrem de admirată atât la vremea ei, cât și în prezent.

Parcul dendrologic este amenajat în stil terasat și e format din două părți: în cea superioară (Parcul amatorilor) se află conacul, spre și dinspre care pleacă o mulțime de poteci invadate vara și primăvara de flori frumoase și parfumate. Zona inferioară pare mai degrabă o junglă neîmblânzită – aici au fost plantate diverse tipuri de copaci, din soiuri caracteristice diferitelor regiuni geografice. Sunt circa 150 de tipuri de copaci și arbuști – mulți necaracteristici regiunii – întinși de-a lungul a 12,5 km de cărări bătătorite care și-au pierdut strălucirea de altădată, dar care păstrează un magnetism sălbatic.

Mânăstirea Capriana

Mânăstirea Capriana
Mânăstirea Capriana, cu bisericile construite în perioade diferite. / Foto via Canva Photos

Situată într-o regiune liniștită la circa 40 km de capitala Chișinău, în regiunea în care odinioară se aflau Codrii Lepușnei, mânăstirea Capriana este, la rândul ei, una dintre cele mai importante atracții turistice din Republica Moldova. Întemeiată în anul 1429 sub domnitorul Alexandru cel Bun, de către țăranii și boierii din satul Mereni, aceasta a fost cândva reședința episcopului moldovean, precum și a lui Chiprian, unul dintre primii barzi moldoveni. De-a lungul timpului, atât sub comanda lui Ștefan cel Mare, cât și a lui Petru Rareș, s-au făcut reparații la zidurile mânăstirii, distruse de cutremure. Biserica inițială, Adormirea Maicii Domnului, a primit în secolul 19 o „soră” (1840, cu hramul Sfântului Gheorghe) și o alta în 1903 (cu hramul Sfântului Nicolae).

Mânăstirea Capriana adăpostește cea mai mare bibliotecă din regiune. După mulți ani de abandon, aceasta a fost restaurată și redeschisă 1989, odată cu primele semne ale revigorării țării. Între 2003-2005 s-au făcut consistente lucrări de refacere și restaurare exterioară a mânăstirii, interiorul primei biserici voievodale rămânând însă într-un stadiu degradat. Există, de altfel, ample dezbateri și controverse legate de faptul că biserica țaristă, ridicată în 1903, a fost și este mult mai promovată ca imagine, în detrimentul celei voievodale inițiale, aflată în apropiere.

Stejarul lui Ștefan cel Mare,
Stejarul lui Ștefan cel Mare, din Cobîlea / Foto Alex Prodan md (via Wikipedia)

În zona mânăstirii Capriana, mai exact în localitatea Cobîlea, din raionul Ștefănești, aflată la 130 km distanță, se poate face un popas pentru a descoperi stejarul lui Ștefan cel Mare, celebru arbore secular menționat încă din cronicile anului 1456. Vârsta acestui arbore matusalemic este de circa 700 de ani.

Crama Cricova

Crama Cricova
Pivnițele subterane ale Cramei Cricova / Foto: Deposit Photos

La 30 de minute de Chișinău se află Crama Cricova. A doua cea mai mare cramă subterană din lume, include 120 de kilometri de „străzi” subterane, fiecărei galerii corespunzându-i numele vinului care se păstrează în cadrul ei. Sistemul de tuneluri subterane, care se întinde sub întregul oraș Cricova, a fost intens folosit încă din secolul 15. Orașul subteran al vinurilor include depozite și săli de degustare, aici efectuându-se, evident, tururi ghidate.

Poți călători până la 80 de metri sub pământ (lățimea galeriilor este variabilă – 6-7,5 metri, înălțimea este de 3-3,5 m) privind la cum arată rezerva ce numără 1,25 milioane de sticle de vin. Printre acestea, vinuri fabuloase, exemplare rare, de la legendara colecție a mareșalului nazist Göring la vinul „Ierusalim de Paști” produs intr-un singur lot în anul 1902, o sticlă din această licoare ajungând la prețul de 150.000 de euro.

Condițiile de păstrare a vinurilor sunt perfecte, temperatura rămânând constantă pe întreg parcursul anului (10-12 grade Celsius) cu o umiditate de 97-98%.

Saharna

Mânăstirea Saharna
Mânăstirea Saharna / Foto: Deposit Photos

Saharna este un sat micuț, despre care vizitatorii spun adesea că e locul unde le-ar plăcea să se întoarcă. El ascunde Mănăstirea Sfânta Treime, întemeiată în anul 1776 de către Schimonahul Vartolomeu Ciungu, și cunoscută drept pol al turismului ecumenic. Pe lângă încărcătura religioasă, satul Saharna este și un loc de o frumusețe naturală uluitoare, atmosfera fiind marcată de o liniște pătrunzătoare.

Saharna este un loc de pelerinaj popular pentru mulți moldoveni, datorită unei amprente aflate pe o stâncă, despre care se crede că este a Fecioarei Maria. Iubitorii de natură vor aprecia cu siguranță acest sat moldovenesc: râul omonim are nu mai puțin de 22 de cascade, cea mai cunoscută fiind „Groapa Țiganului”. În zonă poți face, așadar, drumeții pe parcursul cărora ai parte de peisaje superbe.

Soroca

Cetatea Soroca
Cetatea Soroca / Foto: frimufilms

Soroca, oraș de 22.000 de locuitori aflat în nord-estul țării, lângă granița cu Ucraina, a jucat un rol important de-a lungul istoriei Moldovei – în vremea bătăliilor și asediilor, armatele reușind să facă față cu brio din acest punct de apărare. Drept consecință, principala atracție este Cetatea Soroca, una dintre numeroasele cetăți militare înființate încă din secolul al XIV-lea de voievozii care încercau să-și asigure poziții defensive cât mai puternice.

Între 2013 și 2015, cetatea Soroca a fost restaurată, în cadrul unui proiect european transfrontalier, laolaltă cu alte două „surate”, cetățile Hotin și Suceava, fondurile folosite ridicându-se la suma de două milioane de euro. Din 2015, Cetatea Soroca se vizitează, anual organizându-se aici un festival medieval.

Orheiul Vechi

Orheiul Vechi
Orheiul Vechi / Foto via Canva Photos

Acest complex arheologic te transportă în urmă cu aproximativ două mii de ani. Pe lângă priveliștea superbă asupra râului Răut (afluent al Nistrului), Orheiul Vechi are și o imensă semnificație istorică și culturală. De altfel, datorită numeroaselor evenimente istorice la care a asistat localitatea, aici a fost înființat un muzeu unde turiștii se pot informa despre anii de odinioară, de la invaziile tătare și mongole din secolul 1 î.Hr. la perioada Hoardei de Aur, din secolul 14. Din acei ani datează, de altfel și cetatea din piatră, distrusă ulterior.

Frumusețea zonei este uimitoare, Rezervația cultural-naturală Orheiul Vechi având un relief complex, în care structurile geologice vechi de 13 milioane de ani se împletesc cu peisaje cuaternare ce au de la 1,8 milioane de ani la 8000 de ani. Cu alte cuvinte, aici ai câte ceva din orice ți-ai dori: peșteri, ruine, mânăstiri, băi termale, fortificații. Principalele obiective turistice vizează Mânăstirea Butuceni (un schit rupestru), Biserica Adormirea Maicii Domnului, vestigiile așezării tătărești.

Mânăstirea Curchi

Mânăstirea Curchi
Mânăstirea Curchi / Foto: frimufilms

Curchi este o altă mânăstire moldovenească care merită vizitată, considerată de localnici a fi chiar cea mai frumoasă. Pentru unii dintre turiști, faptul că mănăstirea a funcționat ca spital de psihiatrie în perioada sovietică poate fi șocant. Complexul religios din Codrii Orheiului a fost terminat la sfârșitul secolului al XIX-lea și cuprinde cinci biserici, câteva abații, chilii de călugări și o trapeză. După ce termini de admirat stilul arhitectonic basarabean, o plimbare lungă prin livezile mânăstirii are darul de a te liniști și de a te integra, fie și pentru câteva minute, cu tihnita atmosferă rurală a Republicii Moldova. Mânăstirea Curchi are hramul „Nașterea Maicii Domnului” și a fost renovată, lucrările terminându-se în anul 2015, fiind viețuită de circa 30 de călugări.

Rezervația Naturală „Pădurea Domnească”

Pădurea Domnească
Pădurea Domnească / Foto via Wikipedia (SerKo Photography / Denis Polovnicov / Elena Dyatlova)

Fondată în 1993, Pădurea Domnească este cea mai mare rezervație naturală din Moldova, aflată pe teritoriul localității Glodeni. Unică prin biodiversitate, relief și vegetație, pădurea include cei mai bătrâni stejari din țară, unul dintre ei cu vârsta de circa 450 de ani. Cei care iubesc și urmăresc păsările, pot veni cu încredere aici pentru a descoperi stârcii care își fac cuib lângă Prut, în vreme ce botaniștii au și ei motive de satisfacție, din moment ce în Pădurea Domnească cresc circa 31 de specii de plante rare. Fauna locului este la fel de interesantă, în prim-plan stând zimbrii cu care pădurea a fost populată în anul 2005.

Zona cunoscută sub denumirea de „O sută de dealuri” prezintă un peisaj de coloane ondulate al căror proces de formare rămâne un mister.

Mânăstirea Țipova

Mânăstirea Țipova
Mânăstirea Țipova / Foto: Teleportravel.com

Situată în estul Moldovei, la circa 100 km de capitala Chișinău, Țipova (ce poartă hramul Adormirea Maicii Domnului) este o superbă mânăstire rupestră și compusă din trei complexe, care au fost descoperite în stâncile aflate de o parte și de cealaltă a râului Nistru. Cel mai vechi ansamblu de aici este Biserica Sărbătorii Sfintei Cruci (sec. XI), alte două construcții religioase care au supraviețuit fiind Biserica Sf. Nicolae (secolul al XIV-lea) și Horodiște (secolul al XVI-lea). Dacă te vei aventura pe drumul de lângă peșteri, vei avea parte de o frumoasă frumeție în natură, care în punctul terminus dezvăluie o cascadă spectaculoasă.

În fiecare peșteră se află camere pentru călugării mănăstirii, care pot adăposti până la 700 de oameni, deși astăzi există doar 20 de călugări care viețuiesc în mânăstirea Țipova. Legenda spune că domnitorul Ștefan cel Mare s-ar fi cununat cu soția lui, Maria Voichița, chiar la această mânăstire. O altă legendă vorbește despre faptul că anticul poet grec Orfeu și-ar fi găsit sfârșitul pe aceste meleaguri, mormântul lui aflându-se într-o grotă de la poalele cascadei și putând fi recunoscut după cele șapte găuri dintr-o lespede.

Chișinău

Chișinău
Chișinău / Foto via Canva Photos

Capitala Republicii Moldova este un loc modern și prietenos, cel mai mare oraș al țării. Unii consideră Chișinău o capitală plictisitoare în comparație cu alte orașe europene, dar metropola are o mulțime de spații verzi, parcuri și edificii istorice, pe lângă restaurante, cazinouri, spa-uri și cluburi de noapte.

În Chișinău poți admira uimitoarele fresce din Catedrala Nașterii Domnului, poți trece pe lângă micuțul Arc de Triumf, te poți plimba în Parcul Pușkin pentru a fotografia piramida portocalie de la monumentul celui de-al Doilea Război Mondial, sau îl poți onora pe Ștefan cel Mare la statuia lui din parcul central cu același nume. Muzeul Național de Istorie, Cimitirul evreiesc, gara, Muzeul Național de Arte Frumoase, Grădina botanică, Parcul Aqua Magic – sunt alte câteva obiective pe care le poți atinge într-o vizită la Chișinău. Prima mențiune documentară a orașului datează din anul 1436, iar în prezent populația Chișinăului este de circa 750.000 de locuitori.

Citește și: 20 dintre cele mai frumoase locuri de vizitat în România

Booking.com

About the author

Andreea Zaharia

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!