Arhipelagul insulelor Ciclade are vedetele lui în postura insulelor Santorini și Mykonos, însă cei care se documentează un pic vor vedea că și alte insule fac față cu succes pretențiilor turistice. Iar una dintre acestea este în mod cert Milos.
Aflată, așadar, în Marea Egee, Milos e o insulă micuță, dar care debordează de atracții interesante și de plaje frumoase. Milos are o infrastructură turistică bine pusă la punct, așa încât vizitatorii ei nu vor avea probleme cu hotelurile sau transportul. În cele ce urmează, vom trece în revistă cele mai frumoase atracții turistice din Milos și cele mai bune plaje din această insulă, pentru românii care aleg să-și petreacă o vacanță aici.
În Milos se află unul dintre cei doi vulcani activi din Grecia, precum și alte atracții naturale, preferate îndeosebi de către iubitorii eco-turismului. De asemenea, Milos e o insulă pretabilă și pentru familiile cu copii. Cel mai vizitat loc este anticul oraș Melos – un important sit arheologic, locul în care a fost descoperită celebra statuie ce o reprezintă pe Venus din Milo, aflată în prezent în Muzeul Luvru, din Paris. Aici poți admira ruinele fortificațiilor de odinioară, dar și amfiteatrul roman.
Orașele din Milos. Adamas, capitala Plaka, Tripiti și alte atracții
Cel mai mare oraș din Milos este fosta capitală Adamas, în care se remarcă în special frumoasa biserică Sfânta Treime. Alte puncte de atracție de aici sunt Muzeul Mineralogiei și vechiul cimitir francez (în care sunt îngropați soldații care au luptat în Războiul Crimeei).
Străduțele înguste din Plaka / Foto: Michalis Patsouras Biserica din Plaka / Foto: anzeletti
Nu trebuie ocolită, însă, nici Plaka, actuala capitală a insulei Milos, localitate aflată într-o zonă montană izolată, motiv pentru care aici nu se poate ajunge cu mașina, ci doar pe jos, cu bicicleta, scuterul sau motocicleta. Efortul va merita, deoarece aici se află un foarte bine conservat castel ridicat în secolul 13 de către Cruciați. În vecinătatea lui este biserica Fecioara Maria a mării, sfântă patroană a marinarilor, considerată cel mai spectaculos punct de atracție al capitalei, cu arhitectura sa impecabilă și interiorul plin de decorațiuni scumpe.
Vizitatorii capitalei sunt îndemnați să pășească și în Muzeul Arheologic, care găzduiește o colecție extinsă de statui antice și alte artefacte descoperite pe teritoriul insulei Milos. Un alt muzeu, cel Etnografic, te introduce în lumea culturii și tradițiilor localnicilor, spațiul găzduind mai multe evenimente interesante de-a lungul anilor.
O altă localitate de vizitat este Tripiti, unde se află un teatru antic, bine conservat și construit, se pare, în secolele 3-4 î.Hr. Pe lângă acesta, în Tripiti vei vedea și vestigiile vechiului zid al orașului Melos, precum și ruinele câtorva temple antice. Aici este locul în care a fost descoperită Venus din Milo, în anul 1820, o replică a acesteia putând fi văzută în Muzeul Arheologic din Plaka.
Un alt loc ce merită vizitat este Phylakopi, în fapt, ruinele uneia dintre cele mai mari așezări ale Greciei Antice, care și-a trăit secolele de glorie între anii 3300-1100 î. Hr. Case, piețe, temple – toate acestea pot fi admirate, laolaltă cu Palatul Megaro, sanctuarul și zidurile de apărare făcute din bolovani uriași, la fel de bine conservate. Arheologi și oameni de știință din întrega lume încă lucrează la situl Phylakopi, aducând la lumină noi părți ale orașului de altădată, motiv pentru care e posibil ca, în anumite perioade, locul să fie temporar închis.
Un loc mai degrabă necaracteristic pentru Grecia se află în apropiere de Plaka. E vorba despre Catacombele care, conform istoricilor, au fost construite în jurul secolului 2 d.Hr. Lungimea totală a tunelelor este de 185 metri, catacombele fiind folosite în mod activ de către primii creștini, pe post de refugiu. Se presupune, de altfel, că aici sunt îngropate în jur de 2000 de persoane, existând însă doar un singur sarcofag de piatră în care, probabil, se află trupul unuia dintre primii martiri creștini.
Din punct de vedere istoric, un alt loc interesant este Peștera Papafranka, unul care în Evul Mediu era un adevărat bârlog al piraților, în care aceștia își ascundeau comorile furate. De asemenea, iubitorii de istorie vor dori să viziteze Muzeul Muntelui, aflat pe plaja Paliorema. Pe lângă exponate de roci, muzeul adăpostește diverse unelte de minerit, atât moderne cât și antice.
Cele mai bune plaje din Milos
E aproape imposibil să-ți imaginezi insula Milos fără fantasticele ei plaje. Cea mai frumoasă plajă din Milos este Papafragas, care, în sine, este o atracție naturală, fiin o plajă în peșteră, una dintre cele mai interesante din Milos. Apa ce scaldă această plajă își schimbă culoarea pe parcursul zilei. Papafragas are nisip vulcanic și este mărginită de un peisaj deșertic, liniștit, care face din acest loc unul cu atât mai atractiv.
Încântătoarea plajă Kleftiko atrage turiștii care preferă să se relaxeze departe de stațiunile aglomerate. Este o plajă cu nisip alb, scăldată de ape turcoaz. Poți ajunge la Kleftiko doar pe apă, plaja fiind înconjurată de stânci abrupte. Și aici se află câteva peșteri marine frumoase, multe dintre acestea fiind asociate cu legende legate de pirați. Pe plaja Kleftiko nu există niciun fel de facilitate.
În schimb, plaja Paliochori este mult mai dotată, aceasta satisfăcând pretențiile oricărui turist exigent. Pe Paliochori sunt șezlonguri confortabile și umbrele de soare, există un restaurant excelent și echipamente de închiriat pentru cei care doresc să practice sporturi acvatice. O caracteristică interesantă a acestei plaje este prezența vulcanilor submarini care încălzesc apa mării, motiv pentru care este preferată de turiștii cu copii.
Plaja Provatas beneficiază de o ambianță relaxată și intimă, nefiind dificil să găsești un loc liniștit pe ea nici măcar în plin sezon. Provatas este acoperită cu nisip fin, auriu, iar apele care o scaldă sunt extrem de liniștite. În zonă se află câteva taverne decente, dar și magazine de suveniruri.
O plajă interesantă este și Tsigrado, cu al său încântător golfuleț. Este înconjurată de stânci abrupte, care dispun însă de cărări înguste pe care se pot strecura amatorii de drumeții. Prin urmare, poți ajunge la această plajă nu doar pe apă, coborârea de pe stânci nefiind dificilă (există o scară). Tsigrado are nisip alb și nu este deranjată de vânturi puternice sau de valuri mari. Fiind mică, însă, nu dispune de infrastructură turistică.
În fine, dar nu în cele din urmă, iubitorii de natură vor fi încântați de frumusețea plajei Sarakiniko, aflată într-un golf în formă de inimă. Această plajă e căutată îndeosebi de către practicanții de snorkeling și scufundări, viața marină din proximitatea ei fiind bogată și fascinantă. În apropiere nu sunt restaurante zgomotoase sau alte localuri, prin urmare liniștea locului nu e deranjată sub nicio formă.
Gastronomia din Milos. Ce să mănânci în Milos
În tavernele din Milos te vei bucura de majoritatea preparatelor clasice grecești, iar dacă vrei să le încerci pe cele pe care grecii le mănâncă ei înșiși, nu pe cele pregătite pentru turiști, atunci trebuie să le cauți pe cele mai… „ascunse”, și nu pe cele aflate în „miezul” locurilor populare. Cu alte cuvinte, cu cât vezi mai mulți greci într-un local, cu atât mai mult vei ști că acolo se mănâncă bine.
Altfel, și în Milos întâlnești celebra salata grecească horiatiki, a cărei rețetă poate varia, apoi musaca de vinete, cu carne tocată și sos bechamel, paste cu carne tocată (pastitsio), frigărui (brizola – de porc sau kotopulo – de pui), cotlete de porc (bifteki) sau coaste de miel (paikadia).
Nu poți omite, ba dimpotrivă!, peștele și fructele de mare, dar fii atent la un detaliu: unele preparate pot fi făcute din produse congelate. În Milos, stridiile se degustă ca atare, cu suc de lămâie, caracatița se prepară fiartă sau coaptă, calamarii se utilizează mai degrabă în salate.
Dulciurile includ baclavale și loukoumades, iar biscuiții cu miere (melomakarona) se găsesc în toate magazinele. Localnicii adoră iaurtul cu nuci și miere, iar în privința băuturilor, ouzo, rakia, Metaxa, berea și vinurile locale (cu retsina în frunte) sunt la putere.
Pin it!
Citește și: Ce să faci și ce să vezi în insula Samothraki din Grecia
Add Comment