Cascada Bigăr
Cascada Bigăr / Foto: Cosminxp Cosmin
Romania

Cele mai frumoase cascade din România

Vacanțele petrecute în România au un șarm incontestabil. Dincolo de neajunsurile turistice pe care le cunoaștem foarte bine, avem o țară superbă, pe care o obligatoriu să o cunoaștem și să o străbatem, bucurându-ne de frumusețile ei naturale. Dintre acestea fac parte, evident, și cascadele.

Nu sunt multe atracțiile naturale care inspiră în același timp forță și frumusețe precum cascadele. Căderile de apă sunt fascinante – putem sta minute în șir admirându-le, într-o stare de fericire ad-hoc pe care, de multe ori, nu o putem explica. Nu avem „niagare” în România, dar cei care iubesc drumețiile în natură știu că țara e împânzită de cascade frumoase. Și tocmai pentru a stârni dorința de a descoperi și explora aceste minuni ale naturii, am întocmit o listă cu 10 dintre cele mai frumoase cascade din România. Vizitează-le și nu vei regreta!

10 Cascada Pruncea (județul Buzău)

Cascada Pruncea
Cascada Pruncea / Foto: Valentin Butaru

Cascada Pruncea (sau Cascada Cașoca, după numele râului pe care se află) e localizată la 5 km distanță de barajul Siriului, fiind ușor de accesat: cu circa 2 km înainte de baraj faci dreapta pe drumul ce duce către Cabana 14 Scaune și parcurgi alți 2 km pe marginea râului Cașoca până ajungi la cascadă.

Pruncea nu e o cascadă mare – căderea de apă are 5 metri – dar are un farmec aparte, pus în valoare de sălbăticia locului, și o legendă pe măsură, ce-l are ca protagonist pe vânjosul haiduc Negoiță Gheorghelaș, un Robin Hood al acestor locuri buzoiene, care a făcut parte din oastea pandurului Tudor Vladimirescu.

Gheorghelaș obișnuia să jefuiască boierii din zonă, ascunzând prada în grota de la Cascada Pruncea, până când bunurile urmau să ajungă la cei nevoiași sau să fie împărțită cu frații haiduci. Înșelat de boierul Macovei, Gheorghelaș a fost aruncat de către acesta de pe o stâncă din apropierea cascadei.

9 Cascada Buciaș (județul Bacău)

Cascada Buciaș
Cascada Buciaș / Foto: onestiul.ro

În Rezervația Naturală Buciaș, din județul Bacău, loc mai puțin frecventat de către turiștii aflați în căutare de „comori” autohtone, mai precis la circa 25 km de Onești, mai sus de Mânăstirea Cașin (întemeiată în secolul 17) se află Cascada Buciaș, o cădere de apă cu o înălțime de 15 metri, în fapt, cea mai mare din acest județ moldav.

Formată pe cursul râului cu același nume, afluent al râului Cașin (care formează frumoasele Chei ale Cașinului), cascada, cunoscută și sub numele de Zimnicioara, este „soră” cu o alta, mai mică, aflată în amonte – Cascada Fata Moartă.

8 Cascada Capra (județul Argeș)

Cascada Capra
Cascada Capra / Foto: bymandesigns

Cascada Capra (sau Cascada Iezerului) se află la o altitudine de 1690 metri pe drumul dintre Lacul Bâlea și Cabana Capra, pe versantul de sud al Munților Făgăraș. Izvorăște din Lacul Capra (2241 m altitudine), are o înălțime de 35 de metri și este una dintre „vedetele” Transfăgărășanului, apărând în fotografiile turiștilor care  se opresc pe marginea șoselei,  fascinați de frumoasa cădere de apă. Capra este o cascadă cu un debit de apă foarte mare, motiv pentru care în perioada de iarnă îngheață rareori.

7 Cascada Bâlea (județul Sibiu)

Cascada Bâlea
Cascada Bâlea / Foto: Kitzzeh

Urlătoarea Bâlei i se mai spune acestei cascade care deține titlul de cea mai mare cascada în trepte din România, având o cădere de apă de 60 de metri. Aflată în Munții Făgăraș, între vârfurile Negoiu și Moldoveanu, la o altitudine de 1200 m, Cascada Bâlea poate fi accesată urmând celebra șosea Transfăgărășan până la Lacul Bâlea, apoi făcând o plimbare de maxim o oră. Cascada poate fi admirată și din telecabina care urcă la Bâlea.

6 Cascada Șușara (județul Caraș Severin)

Cascada Șușara
Cascada Șușara / Foto: Milan Maksovic

O altă minune naturală din județul Caraș, Cascada Șușara se află pe cel mai lesne traseu de urmat (cruce albastră), din localitatea Sasca Montană, pe cursul râului Șusara – circa 40 de minute de mers normal, cu o porțiune un pic mai dificilă, în care trebuie să faci echilibristică pe lângă un perete (pentru a nu cădea în apa râului, adâncă de… 20 de cm). Atenție, însă, la vipere – e posibil să dai peste vreuna care se odihnește la soare pe o piatră.

Cascada în două trepte are circa 15 m înălțime, iar apa cade pe un fir subțire, pe stânca îmbrăcată în mușchiul verde, într-un bazin cristalin. Poți include Șușara într-un traseu mai lung, de circa 4 ore, care include ca punct final Lacul Dracului, trecând prin Cracu Porcului și La Scaune.

5 Cascada Urlătoarea (județul Brașov)

cascada urlatoarea
Cascada Urlatoarea / Foto: Ștefan Sorean

Formată pe cursul pârâului cu același nume, în apropiere de Bușteni, la altitudinea de 1100 m, cascada Urlătoarea e una dintre cele mai accesibile și mai vizitate cascade din România. La Urlătoarea se ajunge într-o plimbare lejeră, din orașul Bușteni (prin stânga telecabinei, pe drumul forestier – punctul roșu). De asemenea, cascada poate fi accesată și din Poiana Țapului (marcaj cu punct albastru – un drum amenajat chiar la inițiativa Regelui Carol).

Urlătoarea are o considerabilă înălțime de 15 metri și, desigur, și-a luat numele de la zgomotul puternic produs de apa care se prăvălește într-un debit consistent, în special primăvara și toamna. Era cascada la care Regina Maria ajungea deseori în plimbările ei călare, alegând să se odihnească pe o piatră din apropiere.

Deasupra principalei căderi de apă se află două cascade mai mici, Urlătoarea Mare și Urlătoarea Mică. A nu se confunda cu Cascada Urlătoarea din Vama Buzăului.

4 Cascada Beușnița (județul Caraș Severin)

Cascada Beușnița
Cascada Beușnița / Foto: boogyz

Parcul Național Cheile Nerei – Beușnița adăpostește câteva cascade superbe. Am spune chiar mai frumoase decât mult-lăudata Bigăr, dar care nu au avut norocul de a primi o publicitate similară, deși ar merita-o.

Dacă faci o drumeție la cunoscutul lac Ochiul Beiului, după ce ajungi la el îți continui drumul urmând triunghiul albastru, către Cascada Beușnița, până la care vei face circa o jumătate de oră, în urcuș lejer. Calcarul dizolvat de apa râului Beu (Bei) a modelat, în timp, o mulțime de formațiuni care au dat naștere cascadelor. Cea mai spectaculoasă are o înălțime de circa 15 metri și e îmbrăcată în mușchi de culoare verde. Pentru a-i admira cu adevărat spectacolul e bine să ajungi primăvara, cand râul are volum. În verile secetoase e posibil ca Beușnița să fie secată și abia dacă să sesizezi câteva firicele de apă ce curg pe rocile ei. Dar asta nu te va face să regreți că ai bătut drumul până la ea: cavernele săpate de apă în calcar se transformă și ele în subiecte perfecte pentru fotografii reușite.

3 Cascada Vălul Miresei (Județul Cluj)

cascada valul miresei
Cascada Vălul Miresei / Foto: Pilat666

Aflată la marginea Parcului Natural Munții Apuseni, pe Valea Stanciului, Cascada Vălul Miresei (sau Răchițele, cum mai este cunoscută, după arealul satului cu același nume, parte a comunei Margău) e considerată una dintre cele mai frumoase cascade din România, având forma unui evantai, care dă impresia unui voal de mireasă. Cascada are o înălțime maximă de 34 de metri.

În anotimpul rece, când apa îngheață, în zonă se practică escalada. Legenda spune că numele cascadei provine de la faptul că o mireasă a căzut cândva de pe stânci, voalul ei rămânând prins în acestea. Din lacrimile mirelui îndurerat s-a format cascada.

2 Cascada Cailor (județul Maramureș)

cascada cailor
Cascada Cailor

Ca să ajungi la Cascada Cailor trebuie să ajungi mai întâi la Borșa, stațiunea turistică aflată în estul județului Maramureș, în apropierea Parcului Național Munții Rodnei. Borșa e o localitate apreciată în special de către iubitorii sporturilor de iarnă, în apropiere existând mai multe pârtii de calitate (cea mai importantă – Runc-Stiol, care are o lungime de 2 km) dar și o trambulină naturală (cu o lungime de 90 m) destinată celor care se încumetă să ”zboare” cu schiurile. În rest, pensiuni, hoteluri și, în general, un loc (prea) liniștit vara.

Din Borșa, mai precis de la Complexul Turistic, ai două variante pentru a ajunge la Cascada Cailor, aflată la altitudinea de 1300 m. Dacă te țin picioarele o iei pe jos, urmând traseul marcat cu un triunghi roșu (circa 2 ore) sau urci cu  telescaunul, care funcționează atât vara cât și iarna (programul acestuia începe la ora 9, ultima cursă fiind la 17.00). Dacă alegi această opțiune, mai ai de mai mers prin pădure încă circa 20 de minute pentru a ajunge la cascada cu cea mai înaltă cădere de apă din România: 90 de metri, repartizați în mai multe trepte.

1 Cascada Bigăr (județul Caraș Severin)

Cascada Bigăr
Cascada Bigăr / Foto: Mihaela Iuliana Stancu

Later edit (iunie 2021): din păcate, Cascada Bigăr s-a prăbușit în luna iunie, din cauza fisurilor din corpul de travertin al acesteia.

cascada bigar prabusita
Foto: Sima Ana-Anda

Cu ceva vreme în urmă, site-ul The World Geography  a scris despre Cascada Bigăr, incluzând-o în topul celor mai frumoase zece cascade din lume. Situată pe paralela 45, pe DN57b, la 12 kilometri de orașul Bozovici, cascada este, într-adevăr, de o frumusețe aparte, fiind alimentată de un izvor ce se scurge în cursul de apă al râului Miniș. Particularitatea ei constă în faptul ca apa curge în mod uniform pe o stâncă imensă, în formă de ciupercă (un tuf calcaros), “îmbrăcată” în mușchi de culoare verde.

Cascada e foarte usor de reperat, fiind situată chiar pe șoseaua dintre Anina și Bozovici. În zilele aglomerate, mașinile parchează înghesuit, blocând, practic, o bandă de mers. Intrarea în așa-zisul parc natural costă 5 lei. Cascada poate fi fotografiată atât de sus, cât și coborând  la baza „ciupercii”.

Cu siguranță, ai văzut și alte cascade frumoase din România, care nu au încăput în această listă limitată (de pildă, ne-am gândit la Cascada Văioaga, din Cheile Nerei, la Cascada Pișoaia, din Apuseni sau la Cascada Caraiman, fantomatica minune din Munții Bucegi). Dacă ai sugestii, postează-le în comentarii, pentru a oferi un plus de inspirație exploratorilor de România.

Citește și: Top 10 cele mai frumoase castele din România

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!