bologna
Bologna / Foto: KavalenkavaVolha
Europa

Top 10 obiective turistice din Bologna

Bologna e orașul perfect pentru un city-break relaxant și ieftin. Aeroportul local e deservit de zboruri low-cost din România, iar orașul cu un milion de locuitori, capitală a regiunii Emilia-Romagna, are un retro-farmec aparte, marcat de eleganța caracteristică nordului Italiei, combinată cu un trecut istoric bogat.

Bologna a servit de-a lungul vremurilor drept un important hub cultural și economic al Italiei, fiind condus, în epoci diferite, de etrusci, celți sau romani. Astăzi, orașul are un sector financiar consistent, o tradiție universitară de secole și o pleiadă de monumente, muzee și alte edificii, care fascinează atât din punct de vedere arhitectonic cât și din cel al moștenirii culturale. În plus, scena gastronomică a Bolognei este impresionantă. Vrei să-l vizitezi? Atunci nu rata aceste 10 importante obiective turistice din Bologna.


Găsește cele mai ieftine zboruri către Bologna:


Ai în plan o vacanță în Bologna? Aici găsești cele mai bune hoteluri din Bologna.

1 Turnurile înclinate Asinelli și Garisenda

Torre Bologna
Cele două turnuri bologneze: Asinelli și Garisenda / Foto: emicristea

Turnul din Pisa nu e unicul turn înclinat din Italia, care să atragă atenția turiștilor. Bologna are nu unul, ci două turnuri înclinate, și ar fi avut mult mai multe dacă ele nu s-ar fi prăbușit în decursul istoriei. Cele două exemple principale (mai sunt și altele), simboluri ale acestui oraș emilian, se numesc Asinelli și Garisenda, sunt situate unul lângă altul și sunt botezate după numele importantelor familii nobile (și rivale) care le-au construit, între anii 1109 și 1119.

Asinelli are o înălțime de 97,2 metri și era folosit cândva ca închisoare și fortăreață. Garisenda e mai mic – doar 48 metri – însă are o înclinare foarte vizibilă. Inițial a avut 60 de metri, dar a trebuit micșorat, în secolul 14, din cauza faptului că se înclina periculos de mult. Urcă-te în Asinelli (5 euro) pentru a avea parte de peisaje frumoase ale Bolognei și a afla mai multe despre istoria lor îndelungată.

Citește și: Cele două turnuri istorice din Bologna

2 Piazza Maggiore și Piazza Nettuno

bologna piazza maggiore
Piazza Maggiore și Piazza di Nettuno din Bologna / Foto: Canva Photos

Piazza Maggiore și Piazza Nettuno par a fi locurile în care-și dau întâlnire toți oamenii din Bologna. Aflate una lângă cealaltă, cele două piețe au un farmec special, fiind marcate de arhitectura care le definește. De pildă, fântâna lui Neptun, din piața cu același nume, este creația de secol 16 a artistului Giambologna, fiind una dintre cele mai frumoase fântâni ale acestei perioade.

Aproape toate atracțiile turistice importante din Bologna se află la o distanță de câteva minute de aceste două piețe, la fel și cele mai cunoscute străzi, inclusiv pentru shopping. Între acestea, Via Galleria și Via dell’Indipendenza fascinează cu casele lor aristocratice. Elegantele arcade (porticuri) de pe Via dell’Archiginnasio te poartă către Bazilica San Petronius, a cărei neterminată fațadă domină o latură a Pieței Maggiore. Pe latura de nord a acesteia se află fostul Palazzo del Podestà (Palatul Guvernatorului) cu al său turn – Torre dell’Arengo, construit în 1259.

3 San Petronio sau bazilica Sfântului Petronius

bologna san petronio
San Petronio / Foto: zoom-zoom

Această imensă structură, care este, după unele statistici, a 10-a biserică din lume ca volum, e o prezență de netrecut cu vederea, aflată în centru Pieței Maggiore. Dedicată Sfântului Petronius, de altfel părintele spiritual al orașului Bologna, San Petronio e construită într-un pur stil gotic, notabil prin mărimea edificiului și prin fațada neterminată.

Ridicată între 1388 și 1479, biserica nu a fost niciodată terminată cu adevărat, iar fronstispiciul ei se prezintă într-un mod de-a dreptul bizar: jumătatea de jos este din marmură colorată, iar cea de sus a rămas „dezgolită”, fiind vizibile cărămizile ruginii. În interior, biserica este monumentală – coloane imense, de marmură, împodobite cu decorațiuni ce par a fi acolo dintotdeauna, la care se adaugă altarul principal ce ți se dezvăluie pe măsură ce înaintezi pe intervalul central.

4 Santuario di Madonna di San Luca

bologna Santuario di Madonna di San Luca
Santuario di Madonna di San Luca / Foto: RokaB

Una dintre cele mai vechi biserici din Bologna, Sanctuarul Madonnei di San Luca a fost început în 1194 și terminat abia în 1765. Biserica se află pe vârful lui Monte della Guardia de unde, odată ajuns, ai parte de peisaje urbane încântătoare.

Construcția principală include bazilica centrală, la care s-au folosit materiale de culoare portocalie/roz, „asortate” la domurile verzi, într-un stil considerat a fi încadrat la baroc. La interior, sanctuarul are parte de o abundență de decorațiuni și fresce detaliate, care prezintă importante scene religioase. Mai mult, există și o icoană a Fecioarei Maria, despre care se spune că ar fi fost pictată de însuși evanghelistul Luca.

5 Quadrilatero

Quadrilatero bologna
Quadrilatero / Foto: bologna-guide.com

Quadrilatero e o mică zonă din centrul Bolognei, în care se interconectează arterele pietonale ale orașului și care se remarcă prin cele mai bune magazine. Acestea include mall-ul elegant și cu prețuri mari, Galleria Cavour (unde se află bouticuri aparținând brandurilor celebre, precum Prada, Louis Vuitton și Guccia).

Tot aici, Mezzo di Mercato, piața istorică a Bolognei, renăscută și modernizată, e populară atât pentru shopping cât și pentru restaurantele de mare calitate. În piață poți accesa trei zone diferite, unde se comercializează carne și pește, fructe proaspete și legume sau poți savura diverse preparate ad-hoc, asortate la un Aperol spritz.

6 Teatrul anatomic Archiginnasio

Archiginnasio Bologna
Archiginnasio / Foto: Canva Photos

Cândva clădirea principală a Universității din Bologna, Archiginnasio este acum gazda unuia dintre cele mai neobișnuite locuri din oraș – cel în care studenții la medicină învață anatomie privind la disecția cadavrelor. Dar nu acest aspect bizar fascinează la Archiginnasio ci excepționalul său interior și gravurile în lemn, care-l definesc.

Punctul central de atracție este o sculptură de lemn, în mărime naturală, ce reprezintă musculatura unui bărbat în cele mai mici detalii – „jupuitul” Ercole Lelli. De asemenea, în clădire se află și sala de lectură Stabat Mater, ai cărei pereți sunt decorați cu blazoane. Să nu uităm că Universitatea din Bologna, fondată în secolul 11, este cea mai veche universitate din lumea Occidentală.

7 Pinacoteca Națională din Bologna

Pinacoteca Națională din Bologna
Pinacoteca Națională din Bologna / Foto: Tripadvisor

Dacă de regulă „galeriile” adăpostesc lucrări din mai multe țări, Pinacoteca Națională din Bologna cuprinde diverse obiecte care sunt legate, într-un fel sau altul, de regiunea emiliană și de orașul în sine. Datele de naștere ale picturilor variază, de la secolul 13 până în secolul 18.

Aflat în interiorul complexului vechii universități, muzeul e ușor de accesat din centrul orașului și din Piazza Maggiore. Este împărțit în două sectoare principale – Accademia Clementina (care include numeroase picturi bizantine fabuloase de secol 13) și Academia de Arte Frumoase (cu lucrări mai recente). Printre cele mai importante piese se numără Extazul Sfintei Cecilia, de Rafael, și Hristos și hoțul bun, de Titian.

8 Bazilica Sf. Ștefan

Santo Stefano Bologna
Bazilica Santo Stefano / Foto: Canva Photos

Sfântul Ștefan (Santo Stefano) e cea mai veche biserică din Bologna, având o atmosferă aparte. Complexul constă din opt clădiri care pot fi numite „leagănul credinței” bologneze, construite de călugării benedictini între secolele 10 și 13 pentru a adăposti rămășițele martirilor de la începuturile Bolognei – sfinții Vitale și Agricola.

Biserica principală, Chiesa del Crocifisso, are un amvon de secol 12 și o criptă ce datează din 1019. Octogonalul Santo Sepolcro se deschide într-o curte interioară cu stâlpi, lângă o mânăstire pe două nivele. În cea de-a treia biserică, foarte simplă de altfel, caută elementele restaurate ce provin din perioadele romană și bizantină și remarcă, totodată, podelele cu mozaicuri din secolul 6. Istorie pură!

9 Portico di San Luca

Portico di San Luca
Portico di San Luca / Foto: ermess

Cei care vizitează Bolognia vor remarca deîndată prezența porticurilor, acele galerii exterioare mărginite de o colonadă, cu arcade, care servesc ca loc de plimbare sau de adăpost în jurul piețelor și care au spații ce adăpostesc magazine diverse.

Porticurile au început să fie construite în secolul 11, ca extindere a clădirilor, într-un oraș ce se dezvolta foarte mult. Devenite din ce în ce mai late, ele trebuiau susținute de bârne și stâlpi, încet-încet apărând și arcadele. În secolul 13 a devenit necesară construcția de noi arcade, suficient de înalte pentru a trece pe sub ele o trăsură, regulă care a dus la apariția elegantelor porticuri pe care le vedem azi în Bologna.

Orașul are circa 40 kilometri de porticuri, cel mai lung, Portico di San Luca, având aproape 3,5 km și legând centrul orașului de Sanctuarul Madonnei di San Luca. Acest portic are 666 de arcade și, pe măsură ce „urcă”, oferă priveliști interesante asupra orașului. Plimbarea pe sub acest portic e unul dintre lucrurile relaxante pe care le poți face într-o după-amiază de duminică solară în Bologna.

10 Mâncarea din Bologna

bologna pasta
Mâncarea din Bologna e delicioasă / Foto: foodfuntravel.com

Nu este o atracție turistică sub formă arhitectonică, dar în mod cert e unul dintre motivele pentru care să vizitezi Bologna. Emilia-Romagna e recunoscută a fi una dintre cele mai „delicioase” regiuni din Italia (care nu este, totuși?), fie și pentru că aici se produc celebrul parmigiano-reggiano și oțetul acetobalsamic.

Caută una dintre multele osterii conduse de familii locale și încearcă tagliatelle al ragu sau mortadella, spaghetti bolognese sau tortellini en brodo, zuppa inglese, lasagna sau gramigna alla salsiccia. Numai când le scriem ne vine să luăm primul avion către Bologna…

Citește și: TukTuk recomanda: osteria La Traviata, din Bologna

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!