În vremurile medievale, orașul Bologna, din nordul Italiei, arăta ca un fel de Manhattan. Sute de turnuri înalte se ridicau deasupra acoperișurilor roșii ale orașului, simbolizând statuturile familiilor înstărite, care le construiau pentru a-și demonstra puterea și influența.
Între secolele 12 și 13, Bologna avea nu mai puțin de 180 de turnuri, posibil chiar mai multe. Din păcate, în secolul 13 multe dintre ele au fost demolate iar altele pur și simplu s-au prăbușit. Cele care au rezistat au fost folosite mai târziu în diferite moduri, servind ca închisori, turnuri de veghe, clădiri rezidențiale sau magazine. Ultima demolare a avut loc în anul 1917, când două turnuri au fost puse la pământ, această acțiune făcând parte dintr-un plan ambițios de restructurare a orașului, din păcate neconcretizat.
Dacă plănuiești un city break sau o vacanță, ai aici cele mai bune hoteluri din Bologna!Astăzi, în Bologna se mai află 20 de turnuri. Cele mai cunoscute dintre ele sunt cele două care domină centrul orașului: Asinelli și Garisenda (Le Due Torri), ele devenind principalul simbol al Bolognei. Ambele turnuri sunt numite după numele familiilor care le-au ridicat. Turnul Asinelli are 97,2 metri, fiind cel mai înalt, dar mai scundul Garisenda (48 metri) are o înclinație mult mai vizibilă. Ambele au fost inițial cam la fel de înalte (60-70 m) dar când Garisenda a început să se încline, în secolul 14, înălțimea i-a fost afectată sever. În această vreme, familia Asinelli a crescut înălțimea turnului lor. În secolul 14 însă, Asinelli a intrat în proprietatea orașului, fiind transformat în închisoare. În această perioadă i-a fost adăugat un ”guler” de lemn, la înălțimea de 30 de metri, care era conectat cu turnul Garisenda, la înălțime, printr-un pod (distrus de un incendiu, în 1398).
Astăzi este posibil să urci în Asinelli, pe scările de lemn din interior, și să ajungi în vârful lui, de unde ți se deschid panorame frumoase asupra orașului Bologna. Scările (în număr de 498, terminate în anul 1684) sunt atât de înguste încât nu pot trece două persoane una pe lângă cealaltă. Urcușul nu este dificil, existând câteva locuri în care te poți opri ca să-ți tragi sufletul. Biletul de intrare costă 5 euro (3 euro cel redus, pentru diverse categorii de vârstă).
Add Comment