Se cunoaște faptul că Frankfurt este marele centru financiar al Germaniei. Cartierul financiar Bankenviertel este celebru în primul rând pentru faptul că aici se află 10 cele mai înalte clădiri din Germania, fascinante pentru ochiul oricărui fotograf de peisaje urbane. În contrast, Museumsufer este cartierul în care sunt atât de multe muzee, care mai de care mai interesante, încât ți-ai putea petrece zile întregi vizitându-le.
Frankfurt este, însă, un oraș care are și alte atracții și obiective turistice de top, ce abia așteaptă să fie descoperite. Fie că te afli într-o vizită de afaceri sau într-un city-break, iată ce să faci și ce să vezi în Frankfurt, oraș supranumit și „poarta de intrare a Europei”, datorită aeroportului internațional (care în 2019 a deservit nu mai puțin de 70,5 milioane de pasageri), dar și „Manhattan”-ul Germaniei, din motive lesne de înțeles.
Îmbibă-te de cultură în zona Museumsufer
În anii ’80, autoritățile orașului Frankfurt au venit cu ideea de a amenaja un bulevard cu muzee. Rezultatul a fost uluitor. În jurul lui Städel, un muzeu de artă ce adăpostește opere din ultimele șapte secole (și care în 2012 a primit o extensie, de artă contemporană), au apărut o serie de muzee, unele dintre ele amenajate în vile istorice, altele în clădiri nou-nouțe.
Astăzi, Museumsufer cuprinde câteva dintre cele mai importante muzee din Germania, de la cel de arte aplicate (Museum Angewandte Kunst) și arhitectură (Deutsches Architekturmuseum) la cel de film (Deutsches Filmmuseum), de istorie a evreilor (Jüdisches Museum) și de sculptură antică (Liebieghaus). Giuvaierurile mai puțin cunoscute includ Muzeul de Etnologie (Museum der Weltkulturen) și Muzeul Caricatura, de artă comică.
Urcă-te în Main Tower
Frankfurt are o „pădure” de zgârie-nori, dar unul singur e deschis publicului și are o platformă de pe care poți admira orașul de la înălțime. Main Tower are o înălțime de 200 de metri și a fost inaugurat în anul 2000, fiind a patra cea mai înaltă clădire a orașului Frankfurt. Și, datorită faptului că se află pe latura de est a Bankenviertel (cartierul financiar), beneficiază de vederi deschise către Altstadt și Main.
Vinerea și sâmbăta, platforma de observare e deschisă până ceva mai târziu (ora 21 iarna și ora 23 vara), deci poți urca inclusiv pentru a vedea Frankfurtul luminat noaptea. Turnul a fost conceput de compania Schweger und Meyer, iar în holul de la intrare se află două piese de artă modernă: Instalația video, de Bill Viola și un mozaic mural, de Stephan Huber.
Vizitează Casa lui Goethe
Frankfurt e locul de naștere al celui mai important scriitor german, Johann Wolfgang von Goethe, care a venit pe lume aici în anul 1749. Deși casa în care s-a născut Goethe (și în care a trăit până la vârsta de 16 ani) a fost distrusă în cel de-al Doilea Război Mondial, ea a fost reamenajată, cu mobilierul original, picturile și cărțile ce au aparținut familiei scriitorului. În interior poate fi admirat inclusiv biroul la care Goethe a scris romanul Suferințele tânărului Werther.
Casa lui Goethe se află la adresa Grosser Hirschgraben 23-25, lângă Römerberg.
Admiră o operă de artă în stil gotic: Catedrala din Frankfurt
La momentul în care s-a produs unificarea Germaniei, în secolul 19, Catedrala din Frankfurt a căpătat o semnificație specială, datorită importanței pe care a avut-o în zilele Sfântului Imperiu Roman. Construcția ei a început în secolul 14 și a continuat în secolul 15, în cel mai pur stil gotic, după care a fost reconstruită de două ori: o dată în 1867, în urma unui incendiu, a doua oară în anii ’50, după război.
Acestei inițial biserici universitare i s-a acordat titlul de „catedrală” în anul 1562, când a început să găzduiască ceremoniile de încoronare ale regilor Sfântului Imperiu. Nu mai puțin de zece regi au fost încoronați aici, din 1562 până în 1792. Și chiar înainte de aceste evenimente, biserica găzduise alegeri imperiale, începând cu anul 1356. Admiră stalurile corului, din secolul 14, altarul în stil baroc și fresca de secol 15 care înfățișează aspecte din viața Fecioarei Maria.
Bea cidru în Sachsenhausen
Băutura tradițională a orașului Frankfurt este apfelwein (sau ebbelwoi, cum îi spun localnicii). Adică un cidru de mere care se produce în regiunile din jurul localității. În Frankfurt ai la dispoziție câteva vechi (și excelente) taverne în care se bea cidru de mere și pe care le găsești în istoricul cartier Sachsenhausen, la sud de Centrul Vechi. De asemenea, poți face un tur al orașului, combinat cu o degustare a acestei băuturi, în Ebbelwei Express, un tramvai ce străbate orașul în acorduri de muzică tradițională schlager.
Plimbă-te prin istorica zonă Römerberg
Cea mai veche piață a orașului (Römerberg – Muntele roman), inima istorică a Frankfurtului, e înconjurată de case medievale foarte fotogenice, o biserică și câteva clădiri administrative vechi. Cea care îți va atrage cel mai tare atenția este Römer, construcția centrală dintr-un grup de trei, în care funcționează Primăria orașului Frankfurt încă din anul 1405.
Goldener Schwan, clădirea vecină, a fost de asemenea anexată Primăriei, al cărui consiliu a decis să ocupe case existente, în loc să construiască unele noi. În fața ei se află Fântâna Renașterii și Justiției, construită în 1543, iar vizavi de aceasta este biserica Vechiul Sfânt Nicolae, ridicată în secolul 15, care a reușit să scape în mod miraculos vicisitudinilor războiului.
Majoritatea caselor pe jumătate din cherestea de pe laturile de est și de vest au la parter baruri și restaurante cu terasă, la care poți lua un Apfelwein și un pretzel.
Încearcă specialități locale în piața Erzeugermarkt Konstablerwache
Pentru a încerca toate specialitățile landului Hesse, în care se află Frankfurt, îndreaptă-te către Erzeugermarkt Konstablerwache, cea mai mare piață de produse agricole din regiune. Carne afumată, pâine neagră nemțească, diverse tipuri de brânzeturi, numai bune pentru a face sandvișuri delicioase care să fie servite, desigur, cu nelipsitul cidru de mere.
Dedicată și orientată către producătorii ce folosesc tehnici tradiționale, această piață are standuri închiriate de producători din peste 50 de ferme aflate în landul Hesse, multe dintre bunătățile prezentate de aceștia fiind organice. E locul perfect în care să încerci Grüne Soße (sosul verde – un fel de sos gros, acru, pe bază de ou și plante ierboase, care se pare că era preferatul lui Goethe) și să apreciezi Handkäse mit Musik (brânza cu muzică) – o specialitate de brânză transparentă, cu ceapă tocată și chimen, ciudată și foarte… mirositoare.
Relaxează-te în Grădina Botanică Palmengarten
Inaugurată în anul 1871, grădina botanică Palmengarten din Frankfurt se întinde pe o suprafață de 22 de hectare, având plante din toate zonele lumii, în spații deschise sau în sere.
Plantele sunt organizate în funcție de regiunea din care provin. De pildă, un pavilion e amenajat sub forma unui peisaj arctic, în vreme ce altul e un tropicarium cu plante ecuatoriale iar în altă parte vei descoperi două structuri cu medii deșertice. Unele dintre ele sunt din anii ’80, altele provin chiar din secolul 19, fiind restaurate după ce parcul a ajuns din nou în administrația Primăriei, în anii ’60.
În Palmengarten se organizează, de asemenea, expoziții și concerte în cadrul istoricul Festsaal. Totodată, Jazz im Palmengarten este cel mai vechi festival de jazz în aer liber din lume, care datează din 1959.
Vezi cel mai mare schelet de dinozaur din Europa
Cunoscutul muzeu Senckenberg Museum, din Frankfurt, este unul dintre cele mai mari muzee de istorie naturală din Germania. Popular deopotrivă în rândurile copiilor cât și ale adulților, muzeul include mii de exponate interesante, de la fosile la mumii egiptene, precum și cea importantă atracție: cel mai mare schelet de dinozaur din Europa. De asemenea, aici o poți vedea pe Lucy, scheletul vechi de 3,2 milioane de ani al unui australopitec, apropiat strămoș al omului modern.
Vizitează Paulskirche – leagănul democrației germane
Biserica Sf. Pavel (sau Paulskirche) a fost construită între 1789 și 1833, fiind considerată leagănul democrației germane. Ea a fost utilizată drept loc pentru întruniri politice și, în 1848, a fost locul în care s-a ales primul parlament liber al Germaniei.
Astăzi, Paulskirche nu mai funcționează pe post de biserică ci servește ca spațiu expozițional și pentru organizarea diverselor evenimente, precum cel în care se acordă Premiul Păcii, în cadrul Târgului de Carte German. Paulskirche se află în Römerberg.
Citește și: Top 10 atractii turistice in Germania
Main Tower este o cominatie de limba germana si engleza. Da in engleza traduci main=principal dar numele este dupa denumirea orasului. Frankfurt am Main adica Frankfurt pe Main (numele raului din oras) nu Frankfurt principal. :))
Corect și scuze de… prostie. S-a făcut corectura. 🙂