toledo spania
Foto: sorincolac
Europa

Top 10 atracții turistice din Toledo

Dacă ești în Madrid pentru mai multe zile, ia în calcul să faci o excursie despre care am spune că e aproape obligatorie: vizitează Toledo! Construit pe un deal pe lângă care curge râul Tagus, Toledo e un oraș istoric din centrul Spaniei, la circa 80 km de capitala Madrid. El însuși cândva capitală a Spaniei, Toledo a fost în ultimii 3000 de ani un important centru cultural pentru romani, catolici, evrei și musulmani deopotrivă.

toledo (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
toledo
toledo
toledo (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
toledo
toledo
toledo
toledo
toledo
toledo
toledo
toledo
toledo
toledo
toledo
toledo

În spatele zidurilor sale, Toledo conservă o moștenire culturală și artistică enormă, materializată în palate, cetăți, moschee, biserici și sinagogi, motiv pentru care localitatea a intrat în Patrimoniul UNESCO. E un oraș superb, pretabil la a fi explorat pe jos, pentru a admira cum se cuvine porțile medievale, zidurile arabe, podurile peste Tagus, străzile întortocheate, plus numeroasele baruri și cafenele. Am vizitat Toledo pe parcursul unei zile, luând o excursie din Madrid, dar dacă ai la dispoziție un automobil o poți face la fel de bine pe cont propriu (și ceva mai pe-ndelete). Iată 10 dintre cele mai frumoase atracții turistice din Toledo.


Ai în plan o vacanță în Toledo? Aici găsești cele mai bune hoteluri din Toledo!

Alcázar de Toledo

alcazar toledo atracții turistice din Toledo
Foto: ericcrama

Când te apropii de Toledo dinspre Madrid, vei remarca de la distanță Alcázar – cetatea, plasată strategic pentru a „scruta” câmpurile de est ale Castiliei. Construcția a fost ridicată în secolul 10, când Toledo era cel mai important oraș din Spania maură. Mai târziu, sub conducere creștină, ar fi trebuit să fie reședință regală, însă regele Carlos I s-a mutat la Madrid, așa că cetatea a devenit academie de arme.

Un moment important al cetății din Toledo s-a petrecut în timpul Războiului Civil din Spania, când aproape a fost distrusă după a 70-a zi de asediu. Generalul Franco a reconstruit-o, între 1939 și 1957, transformând-o în muzeu militar.

Catedrala din Toledo

catedrala toledo
Catedrala din Toledo / Foto: Eric2x

Construită în secolul 13, Catedrala din Toledo e o structură gotică de dimensiuni considerabile, cu o istorie bogată. Considerată drept unul dintre cele mai mari edificii gotice europene, catedrala fost ridicată pe ruinele unei moschee ce fusese inițial folosită drept biserică.

Începută în anul 1227, sub domnia lui Ferdinand al III-lea, construcția catedralei a durat nu mai puțin de trei secole. A rezultat un amestec de stiluri arhitectonice, și a doua cea mai mare catedrală din Spania, după cea din Sevilla, dar cea mai importantă. Modelul a fost catedrala din Bourges, biserica are cinci nave, măsoară 120 m în lungime și 59 în lățime, iar acoperișul e susținut de 88 de coloane.

Monasterio de San Juan de Los Reyes

San Juan de Los Reyes
Monasterio San Juan de Los Reyes / Foto: Juan Carlos Hernendez Hernandez

Monasterio de San Juan de Los Reyes e o mânăstire construită în secolul 15, la dorința regelui Ferdinand al II-lea de Aragon și a reginei Izabela I de Castilia, pentru a comemora nașterea fiului lor și a victoriei în bătălia de la Toro (1476), împotriva armatei regelui Alfonso al V-lea al Portugaliei.

Mânăstirea e o capodoperă a arhitecturii flamboaiant-gotice, fiind proiectată de Juan Guas, care este îngropat în capela bisericii San Justo. În 1809, construcția a fost grav avariată de către trupele împăratului Napoleon, care ocupaseră Toledo, după care, în 1835, a fost abandonată. Restaurarea a început în 1883, fiind terminată, însă, abia în 1967, după ce, în 1954, procesul a fost impulsionat grație fondurilor oferite de un ordin franciscan.

Casco Histórico (Orașul Vechi)

Toledo, Centrul Vechi
Toledo, Centrul Vechi

Esența de Toledo se poate simți pe străduțele înguste din Orașul vechi (Casco Histórico), zonă aflată în Patrimoniul UNESCO, un fascinant labirint de străzi întortocheate, curți liniștite și magazinașe artizanale.

În această zonă se află peste o sută de monumente istorice: palate, biserici, sinagogi, moschee, rezultatul secolelor de conviețuire comună, în respect și armonie, a creștinilor, evreilor și musulmanilor.

În perioada Evului Mediu, până la cea a Inchiziției, La Juderia (Cartierul Evreiesc) era o parte  înfloritoare a orașului. Parcurgerea ei te întoarce în acele vremuri, cele două sinagogi istorice fiind cele mai importante repere. Într-una dintre acestea – El Tránsito – se află muzeul Sefardic, cu povești despre bogata viață a evreilor din Toledo de dinainte de Inchiziție.

În timp ce explorezi centrul istoric vei descoperi și vestigiile trecutului roman al orașului, odată cu Băile Romane situate la nord-est de Catedrală și cu Cuevas de Hercules, locul în care romanii păstrau rezervele de apă.

Sinagoga El Tránsito

El Transito toledo
Sinagoga El Transito / Foto: Canva Photos

Așadar, cel mai proeminent monument evreiesc din Toledo este sinagoga El Tránsito, aflată în centrul Cartierului Evreiesc Juderia. Construită în 1356 de Samuel Levi, trezorierul regelui Pedro I de Castilia, sinagoga e cel mai important exemplu de arhitectura sefardică (evreiască de rit spaniol) din țară. După expulzarea evreilor din Spania, care a avut loc în anul 1492, sinagoga a fost dăruită cavalerilor din Ordinul Calatrava, a devenit loc de cult creștin și i s-a adăugat o clopotniță exterioară.

El Tránsito e decorată cu elemente de influență maură, cu complicate detalii geometrice și motive florale, laolaltă cu inscripții în arabă și ebraică. Rafinatele ferestre cu modele geometrice și arcade cu vârf permit intrarea luminii filtrate în sanctuarul care dispune și de un foarte frumos tavan.

Camerele adiacente sinagogii sunt rezervate Muzeului Sefardic, în care afli despre istoria și cultura evreilor spanioli. Unul dintre cele mai importante elemente ale colecțiilor este Sarcófago de Tarragona, pe care se află o inscripție trilingvă, în ebraică, latină și greacă.

În 1970, sinagoga, împreună cu Muzeul Sefardic, au devenit Muzeul Național de Artă Iudeo-Spaniolă, instituție aflată sub controlul Ministerului Spaniol de Educație și Cultură.

Muzeul El Greco

muzeul el greco
Muzeul El Greco / Foto: Wikipedia

Toledo e cunoscut și pentru marele maestru al picturii spaniole, Doménikos Theotokópoulos. Născut în Creta, în 1541, acesta a ajuns în 1577 în Spania, unde i s-a spus, simplu, El Greco (Grecul).

El Greco a trăit și a lucrat în casa aflată în apropiere de sinagoga El Tránsito. Renovată în 1906, clădirea e decorată cu mobila și sculpturile care au aparținut marelui artist. În clădirea de lângă Casa El Greco se află Museo El Greco, deschis publicului pe toată perioada anului, mai puțin lunea și de sărbătorile legale. La primul etaj al muzeului sunt trei camere ce adăpostesc peste 20 de lucrări ale lui El Greco, între care celebrele picturi Vedere din Toledo, Hristos cu apostolii, Încoronarea cu spini și San Bernardino. În muzeu se află și opere ale altor pictori spanioli de renume, precum Zurbarán și Miranda.

Puente de Alcántara

Puente de Alcantara
Puente de Alcantara / Foto: Sergey

Mai jos de Hospital de Santa Cruz se află Puente de Alcántara, un spactaculos pod maur ce traversează canionul râului Tagus. Inițial construcție romană, podul a fost complet refăcut de către mauri, în anul 866. Actualul pod datează însă din secolele 14-15 (se pare că a fost terminat în anul 1484), în vreme ce superba poartă de intrare în stil baroc a fost construită în 1721.

Podul e unul dintre locurile de unde poți face cele mai frumoase fotografii generale ale orașului Toledo, având în prim plan cetatea (Alcázar).

Iglesia de Santo Tomé

santo tome
Biserica Sfântului Toma / Foto: toledomonumental.com

Această capelă micuță (biserica Sfântului Toma), din secolul 14, situată pe o stradă îngustă din vechiul cartier evreiesc, adăpostește opera de artă ce aparține lui El Greco, „Înmormântarea Contelui de Orgaz” (și care poate fi văzută dacă intri prin spatele bisericii), dar și o orgă de Graaf care face ca aici să se organizeze deseori concerte de orgă.

Inițial, pe acest loc s-a aflat o moschee de secol 11, după care, odată cu cucerirea orașului de către regele Alfonso al VI-lea, aceasta a fost folosită de către creștini, ca și alte moschee ale orașului, pe post de biserică. Ajunsă însă într-un stadiu de ruină în secolul 14, ea a fost complet reconstruită de către Gonzalo Ruiz de Toledo, conte de Orgaz, vechiul minaret al moscheei fiind transformat într-o clopotniță în stil Mudéjar.

Moscheea Cristo de la Luz

Cristo de la Luz
Moscheea Cristo de la Luz / Foto: vadimgouida

Moscheea Cristo de la Luz e un monument construit de arabi în secolul 10 (anul 999), pe locul unei capele vizigote, și transformat în biserică creștină după cucerirea orașului de către Alfonso al VI-lea, în 1085.

Construcția originală maură, cu fațada sa boltită, a rămas intactă, în vreme ce interiorul reflectă din plin multiculturalismul ce a dominat de-a lungul secolelor acest oraș, de la coloanele vizigote la picturile murale romanești și absida cu arcadele în stil Mudéjar (de influență islamică).

Castillo de San Servando

castelul san servando
Castelul San Servando / Foto: javierAlamo

Pe malul stâng al râului Tagus, vizavi de podul Alcántara, se află Castillo de San Servando, cetate care a fost transformată în mânăstire dedicată sfinților Sernando și German, în 1085, de către regele Alfonso al VI-lea, recunoscător că izbândise în bătălia de la Sagrajas.

Mânăstirea a fost cucerită în 1099 de către almoravizi, apoi abandonată de câteva ori de-a lungul secolelor, recâștigându-și importanța strategică și militară în anul 1386. În 1874, castelul a fost declarat Monument Național de Artă Istorică, fiind primul de acest gen care  a primit această denumire în Spania. Este un excepțional exemplu de fortăreață construită în stil arhitectonic Mudéjar, dispunând de turnuri solide, ziduri de apărare crenelate și porți de intrare maure.

Castelul nu se poate vizita, dar îi poți admira exteriorul. În interiorul lui (care, altfel, nu debordează de cine știe ce atmosferă istorică) a fost amenajat însă un hostel pentru tineri, ideal dacă ești în căutarea unei cazări ieftine în Toledo.

Citește și: Top 10 atracții turistice din Sevilla

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!