Aeroporturile sunt considerate în multe țări una dintre modalitățile prin care acestea își pot impresiona din start vizitatorii. La urma-urmei, prima impresie contează foarte mult, de aceea a avea un aeroport impresionant din punct de vedere al designului și funcționalității este un prim (și important) pas către șlefuirea brandului de țară. Arhitecți celebri, precum Zaha Hadid și Santiago Calatrava au fost implicați în procese de reinventare a unor terminale pe care le-au dus la un nivel superior al designului.
În lume există multe aeroporturi superbe. Prin unele dintre acestea suntem siguri că ai trecut și tu în călătoriile tale și, fie și dacă te grăbeai, în mod cert ai găsit timp pentru a le admira și aprecia. Am selectat aici 7 dintre cele mai frumoase aeroporturi din lume, unele dintre ele lumi fascinante în care personajul Viktor Navorski, interpretat de Tom Hanks în filmul The Terminal, și-ar fi dorit în mod cert să rămână blocat.
Aeroportul Jewel Changi, din Singapore
Nicio listă cu aeroporturi nu poate lăsa pe dinafară această bijuterie. Aeroportul Changi, din Singapore, e un adevărat parc de distracții și relaxare, care include o piscină, un labirint, o sală de fitness, câteva galerii de artă, două cinematografe, sute de magazine, o grădină de cactuși, un parc de fluturi, o trambulină suspendată ș.a.m.d.
Trei terminale conectate prin poduri pietonale și o atmosferă ce reflectă spiritul națiunii singaporeze. O întâlnire a urbanului cu natura, aceasta din urmă reprezentată în principal de Forest Valley, un spațiu care găzduiește mai mult de 200 specii de arbori și flori. Aici se află și cea mai înaltă cascadă din lume aflată într-un spațiu acoperit. Aceasta nu servește doar ca simplu decor, ci dispune de un sistem care colectează apa de ploaie ce este reutilizată în aeroport și împrejurimi. De asemenea, cascada funcționează ca sistem de răcire pentru microsistemul din Forest Valley.
Aeroportul Daxing, din Beijing (China)
Aeroportul Daxing a fost proiectat pentru a rezolva nevoile orașului Beijing și pentru a stimula dezvoltarea economică a provinciilor Tianjin și Hebei. Designul aeroportului e compact, eficient și adaptabil la eventuale viitoare extinderi, aderând la principiile arhitecturii tradiționale chinezești, făcând o punte între valorile istorice și concepțiile futuriste. Din exterior, Daxing arată ca o uriașă stea de mare extraterestră, cu șase colțuri, imaginea fiind absolut spectaculoasă.
Aeroportul utilizează în principal lumina naturală, în special în zona centrală. Lucrurile sunt făcute în așa fel încât, folosindu-se de aceasta, pasagerii minimizează distanțele parcurse din holul central la porțile de îmbarcare. Cel mai îndepărtat punct față de centru este situat la maxim 8 minute de mers pe jos, fapt ce economisește foarte mult din timpul de deplasare al pasagerilor. Un alt aspect interesant este că aeroportul folosește un sistem de colectare și purificare a apei de ploaie, cu o capacitate anuală de 2,8 milioane metri cubi.
În 2020, recent inauguratul aeroport Daxing era considerat cel mai mare aeroport din lume, constructorii estimând că în 2021 va asigura traficul a până la 45 milioane de pasageri pe an. Pandemia a stricat însă planurile inițiale, prin urmare vom vedea în următorii ani cum se va duce „lupta” la nivel de cifre. Pentru acest proiect colosal, guvernul chinez a investit 17,47 miliarde dolari.
Aeroportul Hamad International din Doha (Qatar)
Aeroportul minimalist din Doha, al cărui design este realizat de compania HOK, aduce un omagiu modernist culturii qatareze. Frumusețea lui constă tocmai în acest minimalism elaborat, designul reflectând peisajul din Qatar, ce combină elemente marine și deșertice. Acoperișul stilizează valurile mării care penetrează decorul deșertului, aducând un contrast fermecător cu dunele acestuia.
Contrastul continuă în privința materialelor urilizate în construcția aeroportului, designerii combinând oțelul și sticla cu mult mai caldul lemn din care e realizat tavanul, întru manifestarea contrastului dintre moștenirile culturale ale țării și dezvoltarea constantă, cu „ancoră” în viitor. Deoarece aeroportul e construit în bună parte din sticlă, pasagerii au parte de lumină naturală pe tot timpul zilei, noaptea aparținând, în mod simbolic, deșertului, atunci aeroportul „plutind” între o mare de nisip și un orizont a cărui viață pulsează prin intermediul aeronavelor care aterizează și decolează.
Aeroportul Hamad din Doha include o mulțime facilități moderne, de la hoteluri și spa la un mall și o moschee, aflată chiar în centrul acestuia.
Aeroportul Incheon International, din Seul (Coreea de Sud)
Incheon International este cel mai mare aeroport din Coreea de Sud și unul dintre cele mai aglomerate din lume. Inaugurat în 2001, Incheon a fost desemnat în mai multe rânduri drept „cel mai bun aeroport din lume” de către Airports Council International, primind 5 stele pline pentru ambele terminale, în sistemul de rating Skytrax.
Cei care vizitează Coreea de Sud se trezesc imediat după aterizare în plină cultură tradițională coreeană, designul aeroportului fiind inspirat de cel al locuințelor coreene, combinat cu frumusețea peisajelor din această țară asiatică. Alocă-ți timp pentru a vizita Strada Culturală Coreeană din Terminalul 4F, pentru a vedea replici ale unei giwa (casă cu acoperiș de faianță) și ale unui pavilion jeongja, locuri în care se desfășoară în mod constant spectacole culturale. Nu rata nici grădina eco, cazinoul, terenul de golf, spațiul expozițional, spa-ul și patinoarul.
Aeroportul Internațional Heydar Aliyev, din Baku (Azerbaidjan)
Compania Autoban, din Istanbul, a realizat planurile aeroportului din Baku, unul eficient și modern. Designul pentru care s-a optat este flexibil și primitor, caracteristic pentru cultura azeră. Zona centrală a fost divizată în spații mai mici, în care s-au amenajat cafenele și restaurante confortabile. Acești coconi din lemn, definiți ca spații de socializare, sparg monotonia peisajului, aducând proporțiile uriașe ale aeroportului la dimensiunile ființei umane.
La construcția aeroportului s-au folosit cele mai flexibile materiale și un design triunghiular, rezultatul constând într-o atmosferă plăcută și ospitalieră, în contrast cu natura rece pe care o sesizezi în multe aeroporturi ale lumii (inclusiv în al nostru Henry Coandă din Otopeni).
Aeroportul Barajas International, din Madrid (Spania)
Terminalul 4 al aeroportului madrilen Barajas, inaugurat în 2018, face notă distinctă datorită materialelor din care este construit acoperișul și al designului deosebit al acestuia. Arhitectura aeroportului se distinge prin simplitate, adaptabilitate, robustețe și flexibilitate, principalul său obiectiv fiind acela de a transmite calm și liniște pasagerilor, laolaltă cu lumina solară.
Spre deosebire de oțelul și sticla folosite în majoritatea construcțiilor moderne, aeroportul din capitala Spaniei are acoperișul făcut din bambus, în ideea de a-i face pe călători să beneficieze lumina soarelui iberic, atunci când acesta se află pe cer. Construcția a câștigat deja șase importante premii acordate în lumea arhitecților, aceste recompense demonstrând că terminalul 4 din Barajas este o adevărată capodoperă a monumentelor aviatice.
Aeroportul Menara, din Marrakech (Maroc)
Deși este un aeroport mic, Menara e una dintre cele mai frumoase porți aeriene din lume, datorită fațadei elegante și a terminalului însuși. În 2018, Menara a deservit, totuși, 5 milioane de pasageri, semn că Marrakech este o destinație din ce în ce mai populară.
Proiectul aeroportului aparține unei companii de arhitectură din Casablanca, care a făcut din Terminalul 1 Menara o mică bijuterie în stil marocan: modele geometrice elaborate, tavane de sticlă în formă de dom, mozaicuri de faianță etc. Lumina pătrunde cu generozitate prin panourile albe, de aluminiu, iar aeroportul beneficiază de o atmosferă prietenoasă și optimistă. În plus, ferestrele construcției au și un alt scop: în loc să fie făcute din sticlă, acestea sunt, de fapt, piramide din module fotovoltaice, care ajută la generarea de energie electrică.
Citește și: 10 greșeli pe care le facem în aeroport
Add Comment