giola thassos
Foto: verve231
Europa

Obiective turistice mai puțin cunoscute din Thassos

Unii dintre amatorii de vacanțe în Grecia au ajuns să cunoască frumoasa insulă Thassos ca pe propriile buzunare. Aflată la o distanță relativ scurtă de București, insula de smarald, cum i se mai spune, este nu doar o destinație accesibilă ci și una foarte frumoasă. Plaje cu nisip fin, ape limpezi, munți, taverne cu preparate delicioase și, în general, o atmosferă prietenoasă creată de grecii care știu cum să te facă să te simți bine.

În general, românii merg în Thassos pentru a se relaxa la plajă. Dar nu toți cei care merg în vacanță sunt adepții stilului „plăcintă la soare”. Unii vor să îmbine plăcutul cu… plăcutul și să mai și viziteze câte ceva, dacă se poate. Iar Thassos are suficient de multe de oferit și acestor „exploratori” ai lumii moderne. Pentru ei, și nu doar pentru ei, am adunat câteva obiective turistice mai puțin cunoscute din Thassos. Cu alte cuvinte, hai să vedem care sunt locurile secrete ce abia așteaptă să fie descoperite în „insula de smarald”:

Kastro

kastro thassos
Kastro, vedere aeriană / Foto: porojnicu

Kastro e un sat, cu case de piatră, aflat în munții din Thassos, la o altitudine de circa 500 m. Este așezarea pe care locuitorii insulei au fondat-o fugind de pe țărmuri, de teama piraților, refugiindu-se la înălțime. Satul și-a luat denumirea după castelul genovez care fusese ridicat aici în anul 1414 și din care, din păcate, nu a mai rămas nimic în afara unor ziduri de apărare.

În secolul 20, locuitorii satului, sătui de condițiile grele în care trăiau, și de faptul că erau nevoiți să-și caute de muncă în zona de coastă sau în minele de zinc și plumb din Limenaria, au început să părăsească așezarea, care a devenit curând una abandonată. Până în anii ’60, când unele case au fost restaurate de către cei care au ales să revină în Kastro, pentru odihnă sau pentru a-și duce traiul la bătrânețe.

În Kastro, aflat la nord-est de Limenaria (12 km) te întâmpină o atmosferă liniștită, în care caprele își fac de cap și în care un punct de atracție special este o mică biserică, Sf. Atanasiu, ridicată în ianuarie 1804, la construcția căruia au participat toți locuitorii satului. De asemenea, atât pe drum, cât și din Kastro, vei avea parte de peisaje și panorame superbe ale insulei.

Giola

giola thassos
Laguna Giola din Thassos / Foto: verve231

În apropierea satului Astris, aflat în sudul insulei, se află o mică lagună circulară, formată în interiorul unei stânci. Practic, Giola este o piscină naturală, situată pe malul mării, la o înălțime de câțiva metri. Partea bună? În Giola se poate înota, cam ca în cenotele mexicane (doar că acelea s-au format prin prăbușirea tavanelor peșterilor). Apa „piscinei” e limpede, iar diametrul ei (15 metri) e suficient de mare cât să nu te simți foarte înghesuit dacă, desigur, nu sunt foarte multe persoane în jur. De altfel, de jur împrejurul lagunei se pot întinde prosoape, pe stânci, pentru cei care doresc să stea la soare după ce s-au scăldat.

giola thassos
Foto: Canva Photos

La Giola ajungi conducând de la Poto la Astris. După hotelul Aeria vei zări un indicator cu Sirens. Acolo faci stânga și urmezi drumul forestier. După o vreme vei ajunge la o plajă. Lași mașina acolo, pentru că drumul devine impracticabil, și o iei pe jos, pe drumul din stânga (poți lăsa mașina și în capătul acestui drum, dacă… te lasă sufletul). Din acest loc, începi coborârea către țărm și vei vedea că există indicatoare cu direcția spre Giola. Distanța de la drumul principal e de circa 2 km.

Muzeul de Arheologie din Thassos

Probabil nu te-ai gândit că ai putea bate drumul din România până în Thassos (și) pentru a vizita un muzeu. Dar… sunt persoane care adoră să treacă porțile unui asemenea loc, iar în Thassos o pot face la Muzeul Arheologic, aflat în portul Limenas (sau Thasos, cum i se mai spune), cel în care ajungi cu feribotul.

Muzeul se află în incinta unei clădiri ridicate în anul 1935, renovată în anii ’90 ai secolului trecut. În cele 18 galerii ce se întind pe o suprafață de 2300 mp poți vedea 1700 de obiecte ce aparțin unor colecții din secolul 7 î.Hr. până în secolul 7 d.Hr. Vei fi surprins, poate, să afli că Muzeul de Arheologie din Thassos este cel mai important muzeu de acest fel din estul Macedoniei și Tracia. Sculpturi, obiecte din ceramică, monede, statui și alte asemenea obiecte antice pot fi văzute aici.

Unul dintre cele mai impunătoare exponate este o statuie kouros de 3,5 metri, alături de statuile ce-i reprezintă pe Andrianos și Pegasus. Biletul de intrare costă 2 euro.

Situl arheologic Aliki

Peninsula Aliki, vedere aeriană / Foto: Canva Photos

În mod normal, dacă nu ești pasionat de arheologie (și nu te afli într-un loc cu adevărat celebru) nu prea-ți vine să vizitezi situri arheologice. Dar dacă mergi într-o zi să te bucuri de soare pe plaja Aliki, ia în calcul să cercetezi și situl arheologic cu același nume.

În antichitate, insula Thassos era cunoscută pentru zăcămintele de marmură, care era excavată și transportată apoi de-a lungul Greciei și în Bizanț, până în momentul invaziilor slave din secolele 6-7. Pe micuța peninsulă stâncoasă din partea de sud-est a insulei, se pot vedea azi sursele din care provenea atât de prețuitul material de construcții al acelor vremuri. Dacă stai în capătul peninsulei, poți vedea în apă vestigiile carierei de marmură.

De altfel, se spune că, în antichitate, aici exista regatul Aliki, din care făcea parte un mare număr de oameni și care avea două porturi, fiecare în câte un golfuleț dintre cele două pe care astăzi le vedem unul în „spatele” celuilalt, la plaja Aliki. În secolul 7 î.Hr. a fost ridicat un sanctuar dedicat zeului Apollo. Pe scările din fața acestuia încă se văd numele marinarilor care veneau pe insulă pentru a transporta marmura.

cariera marmura aliki
Cariera de marmură din Aliki / Foto: Canva Photos

De asemenea, în Aliki există rămășițele a două bazilici construite în secolul 5, locuri în care veneau credincioșii pre-creștini. Iar situl arheologic propriu-zis se află în spatele caselor, acolo unde poți vedea vestigiile unui sat antic de unde, în anul 1886, s-a excavat o statuie a unui tânăr, expusă azi într-un muzeu arheologic din Istanbul.

Istoria regatului Aliki a fost întreruptă brusc, cea mai plauzibilă explicație a dispariției acestuia de pe hartă fiind producerea unui puternic cutremur.

Acropolis

acropolis thassos
Amfiteatrul din Acropolis. / Foto: Alan

Ca orice loc respectabil din Grecia, Thassos are… acropolis-ul ei. Adică o citadelă construită la înălțime. În cazul de față, Acropolis din Thassos se află pe vârful unui deal înalt de 140 m, în apropiere de capitala Limenas. Cetatea avea ziduri de marmură, construite de către primii locuitori ai insulei, și era un punct de apărare și refugiu în caz de atacuri inamice, fiind folosită, în diverse perioade, și ca trezorerie.

Nu au rămas foarte multe lucruri din Acropolis, dar oficialitățile insulei fac eforturi pentru restaurarea zidurilor, amfiteatrului, templului și peșterii. Ca să ajungi la Acropolis trebuie să mergi pe jos, parcurgând un drum deloc lin, la capătul căruia te va aștepta în primul rând amfiteatrul vechi de 5000 de ani – ca o potcoavă înfiptă în deal, unde pe vremuri se desfășurau tot felul de spectacole pentru locuitorii orașului. Acesta este parțial renovat și, ocazional, e folosit astăzi pentru diverse festivaluri locale.

După amfiteatru dai peste vestigiile castelului care oferea protecție împotriva piraților și altor amenințări externe. De aici ai parte de panorame superbe, iar cele două turnuri și biserica aflate în apropiere fac lucrurile cu atât mai interesante. Ceva mai sus sunt ruinele unui templu dedicat zeiței Atena (ce datează din secolul 5 î.Hr.) iar după el este o peșteră artificială, săpată în sâncă și dedicată zeului Pan – capra simbolică a acestuia este gravată pe un bolovan din interiorul peșterii. De la nivelul peșterii poți face, de asemenea, niște fotografii superbe cu împrejurimile.

Muntele Ipsarion

muntele ipsarion
Priveliște de pe Muntele Ipsarion / Foto: Steven Silverwood

Aflată în partea central-nordică a insulei, muntele Ipsarion (sau Ypsario) este cel mai înalt vârf din Thassos, cu ai lui 1204 metri. În același timp, Ipsarion e motivația perfectă pentru cei care iubesc drumețiile și care vor să adauge un pic de experiență montană unei vacanțe exclusiv marine.

Poți începe să faci traseul din Panagia sau din Potamia. De-a lungul a 2-3 ore te vei bucura de „verdele” abundent al Thassos-ului, iar când, într-un final, vei ajunge în vârf, vei fi răsplătit cu priveliști de vis către toate direcțiile insulei. Iar dacă nu ai chef să mergi pe jos, poți cumpăra un tur ce se desfășoară cu mașini 4×4, pe parcursul căruia vei afla informații interesante de la ghizi urmând a te opri inclusiv la o mânăstire (Panagouda), dar și a savura un grătar și o salată grecească.

Kazaviti

kazaviti

La 4 km de Prinos și la 20 km de Limenas se află Kazaviti, poate cel mai frumos și mai interesant sat din Thassos. Împărțit în două – Mikro și Megalos Prino – satul cu străzi înguste și pavate a fost locuit încă din anul 400 î.Hr., ceramicile și ruinele castelului găsite aici stând mărturie.

Mașinile au acces în Kazaviti doar în piața centrală. Regiunea e renumită pentru carnea organică, extrem de gustoasă, dar și pentru vinurile bune. Prin urmare, te poți opri la una dintre numeroasele taverne tradiționale din sat pentru a încerca o delicioasă friptură de miel.

kazaviti
Piața Platia, din Kazaviti. / Foto: kazaviti-thassos.com

Casele din piatră, cu acoperișuri din șisturi, verande din lemn și tavane pictate amintesc de anii ’60, perioadă în care satul fusese abandonat de locuitorii lui. Doar că, în ultimii ani au fost renovate și restaurate de către proprietari, Kazaviti fiind locuit periodic, în funcție de anotimp. Dacă urmezi un drum de țară din Kazaviti ajungi la mânăstirea Sf. Pantelimon, un așezământ de maici construit în 1837, dar transformat în lăcaș sfânt în 1987. În apropierea mânăstirii e o peșteră în care se spune că a trăit sfântul Pantelimon, sărbătorit pe data de 27 iulie.

Citește și: 22 de insule grecești din care să alegi destinația viitoarei tale vacanțe

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!