Europa

Kastro, savurosul satuc din Thassos

Probabil ti-ai petrecut deja una, doua sau mai multe vacante in insula greceasca Thassos. E o destinatie de vacanta facila pentru romani si, in definitiv, insula e foarte frumoasa, cu plaje spectaculoase, ape de smarald si peisaje incantatoare. Multi i-au vizitat plajele dar putini s-au aventurat cu masina in centrul insulei, mai exact intr-un satuc aflat la 450 m deasupra nivelului marii, ascuns in peisajul muntos: Kastro.

kastroKastro se afla in nord-est de Limenaria, unul dintre cele mai cunoscute orase din Thassos, aflat in sud-vestul insulei. De altfel, la el vei ajunge urmand chiar indicatorul din Limenaria. Sunt doar 12 km dar nu te lasa indus in eroare de distanta scurta: de la un punct incolo drumul nu este chiar ca-n palma, ba dimpotriva. Vei ajunge in circa 45 de minute si de la bun inceput sfatul nostru este sa nu te iei dupa Google Maps si sa urmezi acelasi drum si la intoarcere si nu cel prin Theologos, cu punct final in Potos. Am facut-o noi si era sa innoptam cu caprele.

Kastro (in traducere „castelul”, denumire ce vine de la ruinele unui castel ce a existat candva aici, construit de un genovez in anul 1414) e un sat semi-parasit, care a servit ani buni drept ascunzatoare pentru locuitorii insulei care veneau aici pentru a se proteja de piratii din Marea Mediterana. Dupa ce amenintarea acestora a trecut, oamenii au parasit incetul cu incetul satul, alegand sa traiasca din nou pe tarmuri, cultivand maslini sau lucrand in minele de langa Limenaria. Unele case au ramas abandonate dar altele au fost renovate de catre cei care au ales sa si le pastreze si sa revina in Kastro fie pentru odihna fie pentru a-si duce traiul la batranete. Rezulta un peisaj rural ce merita vazut, o liniste pe care nu o poate tulbura decat zgomotul motorului cu care ajungi acolo.

Vei descoperi aici si o mica biserica, Sf. Atanasiu, care este datata din ianuarie 1804 si la constructia careia au participat toti locuitorii satului. Pietrele folosite au provenit de la ruinele castelului si nu mai putin de patru preoti au luat parte la sfintirea ei. Biserica Sf. Atanasiu este una dintre cele mai vechi locasuri de cult din Thassos, fiind declarata monument istoric de catre guvernul elen.

Prin urmare daca te-ai plictisit de stat la soare, ia in calcul un drum pana la Kastro. Nu vei regreta iar pentru asta iti dam cateva argumente odata cu fotografiile de mai jos.

kastro2

kastro1

kastro10

kastro3

kastro5

kastro6

kastro7

kastro8

kastro9

 

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Caută zboruri și hoteluriBooking.com
Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!