obiective turistice din polonia
Castelul Malbork / Foto: rognar
Europa Top 10

Top 10 obiective turistice din Polonia

Polonia. O tara care a strabatut secole grele, pline de conflicte, pentru a ajunge in zilele noastre o natiune independenta si moderna. Cei care viziteaza Polonia ii descopera cu entuziasm cultura bogata, peisajele extraordinare, cladirile istorice si gastronomia savuroasa. Iata in continuare doar zece dintre cele mai frumoase obiective turistice din Polonia.

10. Castelul Wawel

castelul wawel obiective turistice din polonia
Foto: onlyfabrizio

Oamenii au trait pe locul pe care a fost construit castelul Wawel inca din era paleolitica. Castelul in sine, aflat in Cracovia, a fost construit in secolul 14, la comanda monarhului polonez Cazimir al III-lea cel Mare. Ridicat in stil gotic, Wawel gazduieste cea mai bine conservata piesa a Coroanei Poloneze, legendara sabie Szczerbiec, folosita la ceremoniile de incoronare a regilor Poloniei, din 1320 pana in 1764. Decorata cu simboluri si motive florale, sabia are manerul crestat, de aici tragandu-i-se si numele (“sabia crestata”).

9. Auschwitz-Birkenau

Auschwitz obiective turistice din polonia
Foto: makasanaphoto

Ovizita la Auschwitz-Birkenau e o experienta care greu se poate transcrie in cuvinte. Dimensiunea imensa a fostului lagar de concentrare nazist e primul lucru care te “loveste”, pe masura ce te apropii de intrarea in muzeul din Oswiecim. Amenajat in memoria celor peste 1,1 milioane de victime naziste care si-au gasit sfarsitul aici in timpul celui de-al doilea Razboi Mondial, Auschwitz-Birkenau a fost vizitat de peste 25 milioane de oameni.

8. Tinutul lacurilor Masurian

Aceasta salba de lacuri e situata in zona dintre bazinul de jos al fluviului Vistula si granita cu Lituania. Mai mult de 2000 de lacuri, conectate printr-un sistem complicat de canale si rauri formeaza astfel cea mai populara destinatie europeana lacustra. Lacurile sunt inconjurate de hoteluri si campinguri iar calatorii aleg deseori sa viziteze frumoasa zona cu bicicleta sau sa faca lungi plimbari cu barca pentru a admira peisajele unice.

7. Dunele de nisip Slowinski

dunele Slowinski obiective turistice din polonia
Foto: Canva Photos

Aflate in nordul tarii, dunele de nisip Slowinski fac parte din Parcul National Slowinski, localizat pe coasta Marii Baltice. Parcul e denumit dupa slovincienii care au trait aici pe vremuri iar un muezu in aer liber deschis in orasul Kluki, “povesteste” mai mult despre istoria si cultura acestora. Dunele s-au format cu ajutorul valurilor si vantului si au, pe alocuri, inaltimi de pana la 30 de metri. Forma lor se schimba de-a lungul anilor, dunele fiind cunoscute si sub numele de “dunele miscatoare”.

6. Castelul Malbork

Castelul Malbork a fost fondat in 1274 de catre cavalerii teutoni care l-au folosit drept cartier general in incercarea de a apara Polonia de atacurile inamice si de a-si continua suveranitatea asupra teritoriilor baltice din nord. Castelul a fost extins de cateva ori de-a lungul anilor, pentru a face fata numarului tot mai mare de cavaleri pana in momentul in care acestia au capitulat la Königsburg, in 1466. Astazi, Malbork e cea mai importanta atractie turistica a orasului cu acelasi nume.

5. Mina de sare Wieliczka

mina Wieliczka obiective turistice din polonia
Foto: Canva Photos

Aflata in imprejurimile Cracoviei, mina de sare Wieliczka este considerata una dintre cele mai vechi companii din lume. In acest loc, sarea se extrage continuu inca din secolul 13. Mina include un orasel subteran in care totul e sculptat din sare, inclusiv o micuta capela despre care se spune ca are cea mai buna acustica dintre toate constructiile europene. Zeci de sculpturi antice din sare se impletesc cu lucrari ale artistilor contemporani.

4. Padurea Bialowieza

padurea Bialowieza obiective turistice din polonia
Foto: Canva Photos

Padurea Bialowieza este o ramasita vasta a primelor paduri care au acoperit pe vremuri intreaga Europa. Strajuind granitele dintre Polonia si Belarus, padurea reprezinta o atractie turistica pentru mii de impatimiti ai plimbarilor pe bicicleta sau ai traseelor turistice. Totodata, Bialowieza este gazda a circa 800 de zimbri din specia protejata wisent, care sunt tinuti intr-o rezervatie.

3. Gdansk, orasul vechi

Gdansk obiective turistice din polonia
Foto: zbruch

Situat pe coasta Marii Baltice, Gdansk are o istorie incarcata, orasul fiind ocupat in secolul 14 de catre cavalerii teutoni ale caror fortarete contrastau izbitor cu orasul ce era cunoscut atunci sub numele de Altstadt (sau “Orasul Vechi”). In secolul 15, Cazimir al IV-lea al Poloniei a permis ca structurile ridicate de cavaleri sa fie demolate. In prezent, partea istorica a Gdanskului include multe constructii ridicate in secolul 17, inclusiv mori, biserici si granare.

2. Vechea piata din Varsovia

varsovia
Foto: tupungato

Fondat la sfarsitul secolului 13, Varsovia, si piata centrala a orasului, au reprezentat inima culturii poloneze vreme de cinci secole. Piata originala a fost distrusa in timpul celui de-al doilea Razboi Mondial dar a fost atent reconstruita imediat dupa incetarea conflictului. In piata se afla o sculptura ce reprezinta o sirena, simbolul capitalei poloneze.

1. Piata Centrala din Cracovia

cracovia obiective turistice din polonia
Foto: Arseniy Rogov

Construita in secolul 13, Piata Centrala din partea veche a Cracoviei, este cea mai mare piata medievala din Europa si una dintre principalele obiective turistice din Polonia. Piata este inconjurata de cladiri istorice, palate si biserici. Centrul pietei e dominat de Primaria Clerica, reconstruita in 1555, in stil renascentist.

Pin it!

pinterest polonia

Citește și: Top 10 atractii turistice din Wroclaw, Polonia

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!