Europa

Wroclaw – zece atractii pe care nu ai voie sa le ratezi

Capitala Sileziei Inferioare si al patrulea oras ca numar de locuitori din Polonia, Wroclaw este una dintre destinatiile europene favorite pentru multi turisti. Orasul Wroclaw este mai putin auster decat Varsovia, mai incantator decat Cracovia si are o vibratie aparte in ce priveste cultura si arhitectura. In acest oras polonez se regasesc influente prusace, austriece si cele ale Bohemiei, pe ambele maluri ale raului Odra.

In calitatea sa de centru al Sileziei, Wroclaw este un centru academic, financiar si comercial extrem de activ. Asimilarea diferitelor culturi in istoria orasului este una notabila, dar in cele din urma, natura sa sileziana iese la iveala. De la stilul gotic pana la cel renascentist, de la baroc pana la modernismul de dupa razboi, orasul este o incantare pentru cei care vin aici, el meritand a fi explorat mai ales cu piciorul, pentru a descoperi restaurantele sale, barurile, cafenelele, magazinele si viata de noapte. Daca nu ai timp sa vizitezi in Polonia decat un oras, Wroclaw poate fi acesta. Trece 10 atractii obligatoriu de vazut in itinerariul tau si vacanta ta va deveni o experienta de neuitat.

10. Catedrala din Wroclaw si Ostrow Tumski

Dezvoltarea ecleziastica a Ostrow Tumski, sau Catedrala Insulei, dateaza de la inceputurile orasului. Intr-adevar, dupa mai bine de 1000 de ani, acest punct de interes de pe raul Odra, este un loc superb in care iti poti incepe calatoria. Catedrala gotica a Sf. Ioan Botezatorul este o alta atractie ce merita vazuta.

Ostrow Tumski din Wroclaw

9. Universitatea din Wroclaw

Cu peste 135000 de studenti, Wroclaw reprezinta un centru universitar dinamic. Noua institutii academice de prim rang, de la Universitatea Tehnologica  pana la Academia de Muzica Karol Lipinski, isi deschid portile pentru aproape 10000 de locuitori ai orasului. Piesa de rezistenta este insa Universitatea din Wroclaw, cu campusurile sale datand din secolul 18 si care sunt in fapt, muzee.

Universitatea

8. Raclawice Panorama Rotunda

Raclawice Panorama este o opera de arta maiestuoasa, cu dimensiuni impresionante (15 × 120 metri), apartinand unor pictori de la sfarsitul secolului 20, care descrie in mod dramatic batalia de la Raclawice, dintre armatele conduse de Tadeusz Kosciuszko si Imperiul Rus.

Raclawice Panorama

7. Muzeul National

Respectul polonezilor pentru inregistrarile din arhiva nationala este unul admirabil si care este evidentiat din Lodz pana in Gdansk. In acest spirit, Muzeul National din Wroclaw este unul cu adevarat deosebit, aici regasindu-se o colectie vasta de opere de arta si artefacte, raspandite pe toate cele trei etaje ale cladirii.

Muzeul national

6. Parcul Szczytnicki

Vino in Wroclaw cand vremea e frumoasa si descopera parcurile orasului. Szczytnicki este punctul de interes al unei retele care se intinde pe ambele maluri ale raului Odra. Cu suprafata sa de peste 110 hectare, parcul ofera multe locatii incantatoare de explorat.

Parcul Szczytnicki

5. Palatul din Wroclaw

Frederick cel Mare a cumparat palatul in anul 1750 si aici se afla un terifiant muzeu al orasului, in care se regasesc inca urmele celui de-al doilea razboi mondial.

Palatul din Wroclaw

4. Biserica Sf. Elisabeta

Constructie in stil gotic, datand din secolul 14 si avand initial 130 de metri inaltime, Biserica Sf. Elisabeta se ridica mareata in Wroclaw, asteptandu-si vizitatorii.

Biserica Sf. Elisabeta

3. Sinagoga “Barza Alba” si vechiul cimitir evreiesc

Ca nu cumva sa uiti, in Wroclaw s-a aflat candva o comunitate evreiasca considerabila si care a influentat in marea masura viata oamenilor din aceste locuri. Doua atractii deosebite si care constituie lectii veritabile de istorie sunt Sinagoga “Barza Alba” si vechiul cimitir evreiesc.

Sinagoga Barza alba

2. Primaria din Wroclaw si Piata Rynek

Rynek este una dintre cele mai de seama piete medievale din Europa si implicit din  Polonia. Principala piata din Wroclaw atrage mii de localnici si turisti deopotriva si ofera acces la unele dintre cele mai frumoase monumente din oras. Construita la inceputul secolului 13, Rynek este o zona pietonala plina de viata. Primaria din Wroclaw este atractia principala a pietei.

Piata Rynek

1. Sala Centenarului

Sala Centenarului

Singura constructie din Wroclaw, care este inclusa in Patrimoniul Mondial al UNESCO, este ceva neobisnuit si care nu poate fi catalogata drept catedrala, punct de interes medieval sau gotic. Mai degraba, Sala Centenarului este un complex din beton armat, cu 6000 de locuri. Construit la inceputul secolului 20 de catre eminentul architect german, Max Berg, structura masiva constituie o capodopera a arhitecturii, care este folosita si in zilele noastre.

Stadionul Municipal din Wroclaw, pe care se vor disputa meciurile grupei A de la Euro 2012

About the author

TukTuk guy

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

fashiondays.ro

Urmărește-ne pe Facebook!