Dar iata care sunt, in viziunea noastra, cele mai frumoase 10 castele din Romania.
10. Castelul Țepes, București
Istoria Castelului Tepes din Parcul Carol e relativ recenta. Acesta a fost ridicat in anul 1906, cu ocazia Expozitiei Generale Romane, eveniment care a marcat 40 de ani de domnie ai regelui Carol I. Construit de arhitectii Stefan Burcus si V. Stephanescu, castelul reproducea la scara mai mica, Cetatea Poenari, ridicata de Vlad Tepes in Cheia Argesului, jud. Arges. Initial, destinatia acestei constructii a fost cea de turn de apa. In turnul inalt de 23 m a fost plasat un rezervor urias, din fonta, cu o capacitate de 200 m cubi, devenit nefunctional insa, la scurt timp de la inaugurare.
De-a lungul timpului, castelul Tepes a servit mai multor scopuri: a gazduit cateva expozitii de tablouri, a fost cazarma pentru corpul de garda care apara Mormantul Ostasului Necunoscut, a fost adapost pentru militarii care au lucrat la evacuarea molozului rezultat in urma demolarii fostului Palat al Artelor, a fost transformat intr-un urias dormitor pentru muncitoarele care lucrau la amenajarea parcului Carol, iar in perioada comunista a fost folosit de soldatii care pazeau mausoleul din parc. Dupa 1990, castelul a servit drept corp de garda pentru o subunitate de jandarmi.
Castelul Tepes se afla in proprietatea Ministerului Apararii Nationale iar din 2004 gazduieste sediul Oficiului National pentru Cultul Eroilor, departament aflat in subordinea MApN.
Adresa: Strada General Candiano Popescu 6, București
9. Castelul Sükösd-Bethlen, Racoș (jud. Brasov)
Groful Istvan Sükösd e mentionat drept constructorul acestui castel, in anul 1624, pe un domeniu primit cadou de la principele Gabriel Bethlen. Desi construit ca resedinta de familie, castelul are aspect de cetate fortificata, pe doua niveluri. De-a lungul vremii a avut mai multi proprietari (trecand inclusiv printr-un incendiu de proportii, in 1848) iar in anul 1903, comuna Racos a cumparat mosia si castelul, de la familia Teleki.
Din nefericire, in perioada comunista castelul a intrat intr-o stare avansata de degradare, dupa ce a fost folosit ca sediu CAP, grajd si depozit de cereale. Cutremurul din 1977 si-a pus si el amprenta asupra deteriorarii zidurilor, turnul din nord-est fiind daramat. Dupa 1990 s-a incercat o restaurare dar lipsa de fonduri a dus la intreruperea lucrarilor. Castelul se poate vizita, fiind in administrarea unei familii (care permite si accesul in interior).
Adresa: comuna Racoș, sat Racoș, str. Principală, nr. 137 [foto: rupeaturistica.ro]
8. Castelul Banffy, loc. Bonțida (jud Cluj)
Supranumit “Versailles-ul Transilvaniei”, acest castel cu patru bastioane a fost construit intre anii 1437 – 1543 de catre Dionisie Banffy, comite de Dabaca si Cluj, consilier al principelui Transilvaniei Mihai Apafi I. Unitatea centrala a castelului a fost realizata in stil renascentist iar extinderile ulterioare s-au facut in stil baroc (secolul 18) si romantic (sec. 19).
Multe generatii apartinand familiei Banffy au locuit in castel, pana in 1944 cand rezidentii au fost evacuati de catre trupele germane, care au transformat locul in spital militar pentru ca, la plecare, sa-l incendieze, distrugand astfel galeria de portrete, mobilierul, pinacoteca si biblioteca. Germanii s-au razbunat astfel pe ultimul proprietar al castelului, baronul Bannfy Miklos, pentru faptul ca acesta negociase in secret o intelegere cu Ungaria pentru ca Romania sa intoarca armele impotriva Germaniei, impreuna cu vecinii lor.
Dupa razboi, cladirea a functionat ca depozit sau pe post de cooperativa agricola, degradarea devenind din ce in ce mai mare. Restaurarea castelului a inceput in 1999, lucrarile facandu-se sub patronajul Printului Charles. Fundatia Transilvania Trust desfasoara si in prezent lucrari de restaurare, ritmul acestora depinzand de finantarile obtinute. Ansamblul final va cuprinde un restaurant, o cafenea, un magazin de suveniruri si un centru de conferinte. De retinut ca la Castelul Banffy se desfasoara de câțiva ani festivalul Electric Castle. Din anul 2002, in ultimul weekend din luna august, la castel se organizeaza Zilele Castelului Banffy.
Castelul se poate vizita zilnic, intre 9 si 18.
Adresa: str. Stefan Emilian, Bonțida, jud. Cluj
facebook.com/BanffyCastleBontida
7. Castelul Pekri Radak, sat Ozd (jud. Mures)
Un castel ale carui origini raman in intuneric dar despre care se presupune ca a fost construit in traditie renascentista, inainte de anul 1705 (dupa unele surse, in 1682) si refacut in 1732, de catre Lorincz Pekri, general ce a participat la rascoala antihabsburgica condusa de Francisc Rakoczi al II-lea, intre 1703 si 1711. Incendiat de catre lobontii austrieci, castelul a fost reconstruit de Radak Adam, ginerele lui Pekri.
In primele decenii ale secolului 20, proprietari au fost baronul Ianos Kodradshein si Ilona Teleki, sotia acestuia, care a fost nevoita sa paraseasca tara in 1945, dupa nationalizare. Castelul a intrat atunci in proprietatea statului si a servit ca sediu C.A.P si drept casa de cultura. Dupa 1989 a fost retrocedat fiicei Ilonei Teleki, care l-a donat fundatiei crestine Bonus Pastor, cea care a concesionat proprietatea pentru 99 de ani si sub egida careia au inceput lucrarile de restaurare. Care continua si in prezent.
Adresa: sat Ozd; comuna Bichis, judetul Mures.
6. Castelul Sturdza, sat Miclăușeni (jud. Iasi)
Aflat la 65 km de municipiul Iasi, satul Miclauseni inglobeaza un foarte frumos castel in stil neogotic, construit intre 1880 si 1904 de catre George si Maria Sturza, pe amplasamentul unui vechi conac. In timpul primului Razboi Mondial castelul a fost transformat in spital militar, Maria Ghica si Ecaterina Cantacuzino (fiica lui George Sturdza) ajutand ranitii din postura de infirmiere. Elena a ramas apoi sa administreze castelul pana in 1944, cand l-a parasit din cauza razboiului.
In castel se aflau valoroase colectii de documente, costume medievale, bijuterii, tablouri, arme si carti – circa 60.000 de exemplare, unele dintre ele extrem de rare. Din pacate, in iarna anului 1944, odata cu stationarea unor prizonieri nemti in castel, multe dintre carti au fost folosite pe post de combustibil pentru sobe, altele au fost vandute si folosite pentru impachetarea marfurilor iar o parte dintre cele ramase au fost salvate si depuse in siguranta in Iasi sau vandute Bibliotecii Centrale Universitare din Bucuresti.
Dupa 1947, Ecaterina Cantacuzino a donat castelul Episcopiei Romanului, in vederea infiintarii unui locas de cult. Dar manastirea a fost desfiintata dupa numai cativa ani de catre statul comunist care a nationalizat castelul si l-a transformat in depozit militar pana in 1960, an in care destinatia acestui s-a schimbat radical, devenind centru de plasament pentru copiii cu handicap. Mai multe incendii au mistuit mobilierul si peretii castelului pe parcursul vremurilor, contribuind la starea lui de degradare.
Aflat in proprietatea Mitropoliei Moldovei si Buvocinei, castelul Sturdza a fost redeschis circuitului turistic in 2014, dupa 10 ani de restaurari. Lucrarile nu au fost insa complet finalizate, Mitropolia sperand in strangerea de fonduri din taxele percepute vizitatorilor.
Taxe de intrare: adulti 12 lei, elevi si studenti 3 lei, pensionari 6 lei.
Program de vizita: marti-vineri, 9-16; sambata si duminica, 13-17
Adresa: comuna Miclauseni, jud Iasi
5. Castelul Karoly, Carei (jud. Satu Mare)
In 1482, groful Karoly Laszlo a construit o casa care avea sa starneasca invidia nobilimii din comitetul Satmar, conflictul fiind aplanat de catre Matei Corvin. In 1592, Karoly Mihaly e nevoit sa intareasca constructia facuta cu 100 de ani in urma, pentru a face fata incursiunilor turcilor: a inconjurat-o cu ziduri groase cu bastioane si a sapat un sant exterior care avea un pod suspendat, transformand-o intr-o adevarata cetate care avea sa se remarce drept o importanta fortareata de aparare a Transilvaniei de-a lungul secolelor 17 si 18.
La sfarsitul sec. 18, dupa ce si-a incheiat misiunea militara, Karoly Jozsef a demolat zidurile si a astupat santul, reconstruind castelul. Lucrarile s-au terminat in 1794, noua constructie fiind ridicata in stil baroc, avand 41 de camere si o capela, plus un manej si un parc botanic. Din pacate, cutremurul din 1834 a daramat in buna masura castelul, care a fost restaurat in 1896, in stil neogotic, revenindu-se la elementele militare de odinioara – bastionul si santul cu apa – decorative de aceasta data.
Intre cele doua razboaie mondiale, o parte a castelului a fost transformata in sanatoriu, cealalta gazduind un cazinou. Pe perioada celei de-a doua mari conflagratii, familia Karoly si-a dat acordul pentru ca in cladire sa functioneze o scoala militara si, mai tarziu, un spital militar. In perioada comunista, in castel si-au avut sediul diverse institutii culturale: un muzeu, casa de cultura a orasului Carei, biblioteca oraseneasca dar si un liceu zootehnic.
In prezent, castelul e administrat de primaria Carei, care a implementat un proiect european de 4 milioane euro, redandu-l circuitului turistic. Aici au loc diverse manifestari culturale, expozitii (trei dintre ele sunt permanente), concerte si, de asemenea, se oficiaza casatorii. Anual, circa 40.000 de turisti viziteaza castelul din Carei, atrasi de frumusetea acestuia, de cele cateva interesante legende locale si de superbul parc dendrologic care-l inconjoara.
Program de vizita: miercuri, joi, vineri, duminica 9-17, sambata 10-14, luni si marti – inchis.
e-castellum.eu/url/casteul-karolyi-din-carei
Adresa: Pta. 25 Octombrie nr. 1, Carei.
4. Castelul Corvinilor (Huniazilor), Hunedoara
Cetatea medievala a Hunedoarei, denumita Castelul Corvinilor sau Castelul Huniazilor, a fost construita in secolul 15 de catre Ioan de Hunedoara (conducatorul care a stat in calea turcilor in expansiunea lor europeana), pe o stanca de langa paraul Zlasti. Bine conservat, castelul in stil gotic se intinde pe o suprafata de 7000 mp, avand 42 de incaperi, doua poduri si doua terase. In timpul lui Iancu, castelul a fost nu doar un punct de o mare importanta strategica ci si o resedinta feudala animata de numeroase evenimente.
Accesul in castel se face pe un pod de lemn, sustinut de patru piloni de piatra ce se sprijina in albia paraului Zlasti. Devastat de-a lungul timpului de mai multe incendii, castelul a trecut prin mai multe procese de restaurare, dupa 1997 intrand intr-un proiect grandios de punere in valoare. Muzeul din interior adaposteste o multime de colectii de arheologie, etnografie, numismatica, etnografie si tehnica militara.
Program si tarife:
Castelul Corvinilor e deschis zilnic, intre 9 si 17, ultima intrare facandu-se cu 40 de minute inainte de inchidere. In februarie 2015, castelul va fi inchis pentru filmarile la pelicula Vlad Tepes.
Tarife: adulti 25 lei, elevi si studenti 5 lei (in baza carnetului), pensionari 10 lei (in baza cuponului de pensie).
Adresa: Str. Castelului 1-3, Hunedoara.
3. Castelul Bran, loc. Bran (jud Brasov)
In anul 1211, cavalerii teutoni dintr-un ordin catolic infiintat de cruciatii germani in Palestina la finele secolului 12, primesc in dar de la regele Andrei al II-lea al Ungariei districtul Tara Barsei, pentru apararea granitei sud-estice a Transilvaniei de atacurile invadatorilor pecenegi. Teutonii ridica o fortareata la Bran dar in anul 1226 sunt izgoniti de aici. Aceasta este prima mentionare a castelului de la Bran, ce se va ridica in urma documentului emis de regele Ludovic I al Ungariei (in 1377) care da sasilor din Scaunul Brasovului dreptul de a construi o noua cetate de piatra, pe banii si cheltuiala lor.
De-a lungul urmatorilor ani, castelul a fost folosit ca baza strategica de catre Sigismund de Luxemburg, care i l-a daruit vasalului sau, Mircea cel Batran, in 1407. 20 de ani mai tarziu, castelul a intrat in proprietatea coroanei Ungariei, care avea sa-l fortifice, sa-l extinda si, in 1498, sa-l inchirieze catre scaunul Brasovului. Tot in secolul 15 (1459), Iancu de Hunedoara l-a insarcinat pe Vlad Tepes sa apere trecatoarea catre Transilvania prin strajuirea acestei cetati – acesta fiind si motivul aparitiei miturilor legate de Contele Dracula, cele pe baza carora castelul a devenit faimos in intreaga lume. Se pare insa ca Vlad Tepes nu a locuit niciodata in castelul Bran.
La 1 decembrie 1920, castelul a fost donat Reginei Maria, ca simbol al recunostintei pentru aportul adus la infaptuirea Marii Uniri din 1918. Regina a declarat castelul drept unul dintre locurile ei favorite, sub ingrijirea personala Branul traindu-si perioada de glorie. In 1938, Principesa Ileana primeste prin testament castelul insa la scurt timp familia regala e izgonita din tara iar castelul intra in proprietatea statului comunist.
Degradat continuu, Branul a fost inchis publicului in perioada 1987 – 1993. A fost apoi retrocedat si, in prezent, apartine lui Dominic de Habsburg, urmasul Principesei Ileana. Dupa retrocedare, interiorul castelului a fost deposedat de piesele cele mai importante, devenind destul de auster. Mobilierul a fost mutat de catre Ministerul Culturii iar camerele au fost decorate cu piese apartinand proprietarilor.
Program si tarife:
Iarna (1 0ct – 31 martie): deschis marti – duminica 9-16, luni 12-16. Ultima intrare: 16. Vara (1 aprilie – 30 septembrie): deschis marti – duminica 9-18, luni 12-18. Ultima intrare: 18.
Pretul biletelor: adulti 25 lei, seniori 15 lei, studenti 10 lei, elevi 5 lei.
Adresa: Str. General Traian Mosoiu 24 507025 Bran
2. Castelul Cantacuzino, Bușteni
Acest superb castel din Busteni a fost proiectat si ridicat, in stil neoromanesc, de arhitectul Grigore Cerchez in anul 1911, din ordinul printului Gheorghe Grigore Cantacuzino (Nababul), fost ministru al Romaniei, in doua randuri, la sfarsitul secolului 19 si inceputul secolului 20. Pana la nationalizarea din 1948, castelul a apartinut familiei Cantacuzino, dupa care a devenit sanatoriu. Din anul 2010 a reintrat in circuitul turistic.
Intins pe o suprafata de 3148 m si construit din piatra si caramida, castelul Cantacuzino este format din patru corpuri si este inconjurat de un parc in care se afla o grota, cateva cascade si fantani arteziene. In sala de primire se afla o colectie de heraldica, unica in Romania, reprezentand blazoanele familiilor de boieri incuscriti cu familia Cantacuzino.
Una dintre atractiile moderne ale castelului o reprezinta restaurantul Canta Cuisine, cu o capacitate de 110 locuri. Aici se pot organiza mese festive iar de pe terasa lui se poate admira privelistea Bucegilor. Preparatele sunt realizate de catre bucatarul sef, Romica Harabagiu, care si-a completat experienta gastronomica in tari ca Japonia, China si, mai mult de 7 ani, in Marsilia. In cadrul restaurantului functioneaza un bar si un cigar lounge.
Program si tarife:
Castelul Cantacuzino e situat pe strada Zamora, in cartierul cu acelasi nume. Deseori, aici se organzieaza diverse evenimente – conferinte, concerte, lansari de produse, prezentari de moda, sedinte foto etc.
Deschis luni-joi, intre 10-18. Vineri duminica, intre 10-19. Intrarea se face din ora in ora.
Restaurantul este deschis luni-duminica, intre 10-23. Tarife de intrare: adulti 23 lei, pensionari si studenti 17 lei, copii 12-18 ani 11 lei , 6-12 ani 6 lei, sub 6 ani gratuit.
1. Castelul Peleș, Sinaia
In 1874, comuna Podul Neagului, localitate cu o suprafata de 24 km, primeste numele de Sinaia, la initiativa regelui Carol I, primul rege al Romaniei. Intre anii 1873 si 1875, din initiativa aceluiasi Carol, se pune fundatia viitorului castel Peles, vazut de rege drept resedinta de vara, investita cu functii politice, culturale si simbolice. Lucrarile s-au desfasurat sub conducerea a trei arhitecti, Johannes Schultz, Carol Benesch si Karel Liman, si au luat sfarsit in 1883, ele fiind completate insa, de-a lungul anilor, pana in 1914 (la moartea regelui Carol I), cu alte planuri de dezvoltare. Totodata, intre 1889 si 1903, a fost construit in apropiere si Pelisorul, replica la scara redusa a castelului-mama.
Din 1914 in 1947, castelul a servit ca spatiu pentru vizite oficiale, gazduind inclusiv ceremonii cu caracter militar. In 1948, Pelesul a fost inchis de autoritatile comuniste iar bunurile de patrimoniu au fost inventariate, o parte dintre ele fiind transferate la Muzeul de Arta din Bucuresti. In 1953 a devenit muzeu, fiind deschis circuitului turistic, lucru care se petrecea insa inca de pe vremea regelui Carol I. Dupa 1990 (mai exact, pe 20 februarie 2007) a fost retrocedat fostului rege Mihai I, ramanand in continuare deschis publicului.
Din punct de vedere arhitectonic, castelul Peles e construit in stil neorenascentist german. Este considerat unul dintre cele mai frumoase castele din Europa, fiind dotat inca de la inceput cu cateva elemente moderne: lift interior, incalzire centrala si, in special, uzina electrica proprie, amplasata pe malul paraului din apropiere. Pelesul are 170 de incaperi, dintre aceste doar 10 fiind accesibile turistilor (printre ele, Sala Maura, Salonul Florentin, Sala Coloanelor, Sala Armelor). In castel se afla mai multe colectii valoroase de sculpturi, armuri, picturi, tapiserii, mobilier, obiecte de ceramica, argint si portelan.
Program si tarife:
Vara (15 mai – 15 sept): marti 11 – 16.15, miercuri-uiminica 9.15 – 16.15, luni inchis.
Iarna (16 sept – 14 mai): miercuri 11.15 – 16.15, joi – duminica 9.15 – 16.15, luni si marti inchis.
Pretul biletelor: Expozitia de baza, Parter – 45 min:
Adulţi – 20 RON
Pensionari – 10 RON
Elevi, studenţi – 5 RON
Card Euro < 26 – 5 RON
Tur optional 1:
Parter + Etaj I – 1h15min
Adulţi – 50 RON
Pensionari – 25 RON
Elevi, studenţi – 12,5 RON
Card Euro < 26 – 12,5 RON
Tarife vizitare Castelul Pelisor
Adulţi – 20 RON
Pensionari – 10 RON
Elevi, studenţi – 5 RON
Card Euro <26 – 5 RON
Tarife vizitare Castelul Peles + Pelisor
Peles: Parter + Pelisor: Complet – 2h
Adulţi – 30 RON
Adresa: Aleea Peleșului 2, Sinaia 106100
Citește și: 20 de castele fabuloase din Europa
Top-ul tau mi-a dat cateva idei despre urmatoarea calatorie, sunt cateva castele pe care inca nu am reusit sa le vad…dar le-am pus pe lista:) Multumesc!
Un castel minunat este cel din Carei http://www.daibau.ro/articol/547/carei_-_castelul_karolyi
[…] Sursa: aici. […]
[…] In 1874, comuna Podul Neagului, localitate cu o suprafata de 24 km, primeste numele de Sinaia, la initiativa regelui Carol I, primul rege al Romaniei. Intre anii 1873 si 1875, din initiativa aceluiasi Carol, se pune fundatia viitorului castel Peles, vazut de rege drept resedinta de vara, investita cu functii politice, culturale si simbolice. Lucrarile s-au desfasurat sub conducerea a trei arhitecti, Johannes Schultz, Carol Benesch si Karel Liman, si au luat sfarsit in 1883, ele fiind completate insa, de-a lungul anilor, pana in 1914 (la moartea regelui Carol I), cu alte planuri de dezvoltare. Totodata, intre 1889 si 1903, a fost construit in apropiere si Pelisorul, replica la scara redusa a castelului-mama. Din 1914 in 1947, castelul a servit ca spatiu pentru vizite oficiale, gazduind inclusiv ceremonii cu caracter militar. In 1948, Pelesul a fost inchis de autoritatile comuniste iar bunurile de patrimoniu au fost inventariate, o parte dintre ele fiind transferate la Muzeul de Arta din Bucuresti. In 1953 a devenit muzeu, fiind deschis circuitului turistic, lucru care se petrecea insa inca de pe vremea regelui Carol I. Dupa 1990 (mai exact, pe 20 februarie 2007) a fost retrocedat fostului rege Mihai I, ramanand in continuare deschis publicului. Din punct de vedere arhitectonic, castelul Peles e construit in stil neorenascentist german. Este considerat unul dintre cele mai frumoase castele din Europa, fiind dotat inca de la inceput cu cateva elemente moderne: lift interior, incalzire centrala si, in special, uzina electrica proprie, amplasata pe malul paraului din apropiere. Pelesul are 170 de incaperi, dintre aceste doar 10 fiind accesibile turistilor (printre ele, Sala Maura, Salonul Florentin, Sala Coloanelor, Sala Armelor). In castel se afla mai multe colectii valoroase de sculpturi, armuri, picturi, tapiserii, mobilier, obiecte de ceramica, argint si portelan. Adresa: Aleea Peleșului 2, Sinaia 106100 sursa: tuktuk.ro […]