Europa Top 10

Top 10 atractii turistice din Portugalia

atractii turistice din Portugalia
Porto / Foto: Rudy Balasko

Plaje scaldate de soare, un castel desprins parca din povesti, dealuri impanzite de podgorii, orase pitoresti din Lumea Veche si insule care ii asteapta pe aventurieri…totul se gaseste in Portugalia. Desi nu mai este de mult destinatia linistita si ascunsa care era acum cateva decenii, Portugalia este inca un loc unde poti evada cu usurinta din aglomeratie si unde te poti bucura de multe lucruri care iti lasa amintiri de neuitat din vacanta petrecuta aici. De aceea, nu rata cele mai frumoase atractii turistice din Portugalia, descrise mai jos.

De la stancile inalte si abrupte spalate de apele Oceanului Atlantic in sud, pana la dealurile line si podgoriile din Valea Douro, la nord, Portugalia este o tara extrem de diversa, in ciuda marimii sale. Mergi pe plajele din Algarve, dar nu rata istoricul Sagres sau centrul universitar Coimbra. Fa o plimbare pe aleile pietruite din Lisabona si Porto si nu rata nici Sintra cea de poveste, orasul favorit al Lordului Byron.

Abate-te un pic de la cararea batatorita si mergi pana in indepartata Estremadura, sau strabate padurile si plantatiile de maslini din Alentejo. Pentru o adevarata aventura, nu rata insulele portugheze Madeira sau Azore.

Daca ai nevoie de ajutor in planificarea unei vacante in Portugalia, arunca un ochi pe acest Top 10 ale celor mai vizitate locuri din tara, clasament alcatuit de catre Oficiul National de Turism al Portugaliei.

Lisabona

Lisabona
Lisabona / Foto: Sean Pavone

Baixa, cartierul central al Lisabonei, este inca centrul traditional al orasului, acolo unde exista cele mai vechi magazine din tara. Aici, pe strazile care merg in paralel cu Rua Augusta, gasesti comercianti si mestesugari, care continua sa-si practice meseriile inca din vremea Descoperirilor Maritime. Vei gasi magazine de bijuterii pe Rua do Ouro (Strada Aurului) si pe Rua da Prata (Strada Argintului) si magazine cu tesaturi si haine, pe Rua dos Fanqueiros (Strada Postavurilor).

Baixa a fost distrusa de catre cutremurul din anul 1755, dar a fost reconstruita ulterior de catre primul ministru al regelui, Marchizul de Pombal, motiv pentru care este cunoscuta mai degraba sub numele de Baixa Pombalina. Acest vizionar a conceput o arhitectura uniforma si perpendiculara a orasului, fara sa faca nicio distinctie intre diferitele paturi sociale care au trait aici, fenomen care poate fi observat si in prezent.

Recent renovat, cartierul nu si-a pierdut nimic din atmosfera incarcata de mister. O poti simti in jurul Teatrului National D. Maria II, unde au avut si au loc multe reprezentatii vizionate de regi si regine, in jurul fantanilor folosite la inceputul lunii octombrie pentru a le oferi botezul bobocilor de la Universitate, in jurul cafenelelor frecventate de catre faimoasele personalitati ale acestei tari – precum Cafe Nicola infiintata in anul 1929 si, da, o poti simti din plin in mirosul castanelor proaspat coapte, vandute de ani de zile in piata Rossio.

Algarve

Praia da Marinha
Praia da Marinha / Foto: daniloforcellini

Marea, soarele si nisipul caracterizeaza faimoasa regiune Algarve din Portugalia. In timp ce plajele si asezarile pitoresti de aici si-au castigat o binemeritata faima mondiala, in regiune exista si terenuri de golf apreciate in intreaga lume. Principalul oras din Algarve, Faro, a ramas aproape la fel ca in secolul 18, pastrandu-si intact farmecul. O mare atractie o reprezinta si climatul temperat din regiune, caracterizat de ploi putine si unde soarele straluceste in jur de 3000 de ore pe an.

Lagos si Sagres, aflate la capatul de est al Algarve, dateaza inca din timpurile romane. In secolul 15, Sagres a inceput sa capete importanta, datorita prezentei frecvente aici a Printului Henry “Navigatorul”, in timpul primelor zile ale explorarii coastei africane pana in Golful Guinea. Fa o vizita la Fortaleza de Sagres (o fortareata construita in secolul 15 si considerata locatia “Scolii de navigatie” a Printului Henry) si Cape of São Vicente, unul dintre cele mai vestice puncte ale continentului european, dupa Cabo da Roca. Aceasta a fost totodata si un loc sacru pentru romani, care l-au numit Promontorium Sacrum.

Sintra

Palacio da Pena
Spectaculosul Palacio da Pena, din Sintra / Foto: Marcel Ilie

Palácio da Pena din Sintra este unul dintre cele mai bune exemple ale renasterii romantismului in Portugalia, in secolul 19. Asezat in varful Monte da Pena, palatul a fost construit pe locul unei foste manastiri apartinand Ordinului Sf. Jerome. El a fost rezultatul imaginatiei bogate a lui Dom Fernando de Saxe Coburg-Gotha, care s-a casatorit cu Regina Dona Maria II in anul 1836. Dupa ce s-a indragostit de Sintra, el a decis sa cumpere manastirea si terenul din jur si sa construiasca un palat de vara pentru familia regala.

Consortul regal a construit palatul intr-un amestec de stiluri arhitecturale, iar in zona din jur a amenajat un frumos parc in stil englez, unde creste o mare varietate de copaci exotici. Atractia principala a frumosului interior al palatului este capela acestuia, cu magnificul sau altar din alabastru, apartinandu-i lui Nicolau Chanterenne, unul dintre arhitectii Mosteiro dos Jerónimos (Manastirea Ieronimilor) din Lisabona. Intr-una dintre aripile palatului a fost deschis recent un restaurant, cu o terasa de unde poate fi admirata frumoasa priveliste a muntilor Serra de Sintra si a coastei.

Porto

porto
Porto / Foto: info79577

Capitala si poarta catre nordul Portugaliei, Porto este orasul care a dat atat numele acestei natii cat si vinul cu acelasi nume, cunoscut in intreaga lume. Gratie locatiei sale splendide de la gura raului Douro si unei mosteniri arhitecturale de o calitate exceptionala, centrul istoric al orasului Porto a fost inclus in anul 1996, in Patrimoniul Mondial al UNESCO. Al doilea oras ca marime din tara, el este cunoscut drept centru comercial de renume.

Faleza Cais da Ribeira, aflata in centrul orasului, este cea mai pitoreasca zona din Porto. Aici gasesti un amestec de strazi si alei inguste, unde cladirile sunt vechi de secole. Vechile case din granit si cu tigla pe acoperisuri, decoreaza faleza, iar portul este impanzit de ambarcatiunile Rabelo si de cele care organizeaza croaziere pe rau. In anul 1996, zona Cais de Ribeira a fost si ea inclusa in Patrimoniul Mondial al UNESCO. Cais da Ribeira este un loc romantic, care se trezeste la viata odata cu lasarea intunericului, atunci cand cafenelele, barurile si restaurantele din zona isi deschid portile. Cuplurile se plimba de-a lungul raului Douro, in timp ce muzica rasuna peste tot, iar mirosul de cafea si peste prajit umple aerul.

Coimbra

ce sa vizitezi in coimbra
Coimbra / Foto: christobolo

Cam la jumatatea drumului dintre Lisabona si Porto in partea de nord, Coimbra a fost candva capitala Portugaliei. Orasul este insa mai faimos pentru Universitatea din Coimbra, infiintata in anul 1290 si una dintre cele mai vechi institutii de invatamant din Europa. Este un oras al bisericilor medievale si un labirint de strazi, unele dintre ele atat de pitoresti incat iti vor oferi senzatia unei intoarceri in timp, motiv pentru care Coimbra este considerat de multi drept cel mai romantic oras din Portugalia.

Aflata intr-o pozitie strategica, undeva deasupra restului orasului si oferind privelistea magnifica a raului Mondego, Universitatea este o constructie intortocheata, avand in mijloc o curte centrala, cu elemente ce starnesc un adevarat interes artistic. Intrarea in Universitate se face prin Porta Férrea (Poarta de Fier), o opera impresionanta in stilul manierismului (1634) si unde pot fi admirate statuile fondatorilor Universitatii, regii Dom Dinis si Dom João III. Vei vedea studenti in tot orasul, usor de identificat dupa capele negre pe care inca le poarta. Panglicile colorate de pe servietele lor, indica scoala pe care o urmeaza.

Funchal, Madeira

Funchal
Funchal / Foto: Cristian Mircea Balate

Funchal este un oras modern care acorda atentie traditiilor sale, prin bisericile excelent conservate, muzeele si vinul care se produce aici. Este si un oras in care te poti plimba cat e ziua de lunga, cu un port elegant si o catedrala veche de mai bine de 500 de ani. Aici soarele straluceste din plin, dar odata cu lasarea serii, distractia si mancarea buna te asteapta in cluburile de noapte, in restaurante si cazinouri, sau in hotelurile de top care impanzesc stancile negre din jurul orasului. Multi asociaza zona Monte din Funchal cu “calatoriile cu toboganul”, intrucat acesta a reprezentat initial un mijloc rapid de transport pana in centrul orasului, pentru cei care locuiau pe dealurile inalte din Monte.

Carreiros de Monte au aparut in jurul anului 1850 si in prezent atrag mii de turisti care vor sa traiasca senzatia alunecarii la viteze inalte, pe o strada ingusta si serpuita, pana in Funchal. Aceste “sanii” cu doua locuri aluneca pe sine din lemn, fiind conduse de doi barbati imbracati in haine albe din bumbac si purtand pe cap palarii din paie, care isi folosesc cizmele cu talpi din cauciuc, pe post de frane. Calatoria pe distanta de 1,6 kilometri, dureaza aproape 10 minute si se desfasoara uneori la viteze de 48 kilometri pe ora, contrastand cu telegondola de inalta tehnologie care urca pe Monte.

Évora

Evora portugalia
Evora / Foto: mmeee

Un oras unic si incarcat de istorie, Évora veche de 2000 de ani, este impanzita de strazi labirintice, piete scaldate de lumina, fantani renascentiste, curti interioare maure si porti si turele in stil gotic. Romanii au creat templele, crenelurile si baile, iar maurii “Yeborah” au influentat reteaua urbana a cartierului Mouraria.

Cucerit in perioada domniei regelui Afonso Henriques, orasul a reusit sa atraga atentia regilor Portugaliei. Regele João II a ales acest loc pentru nunta succesorului sau cu fiica Monarhilor Catolici, iar Regele Manuel I si-a stabilit curtea regala in Évora, la fel ca si regele João III. Praça do Giraldo, piata centrala a orasului, unde cafenele in aer liber servesc cafea turistilor, a fost candva locul unde aveau loc multe dintre executiile publice.

Un oras magnific asezat la poalele muntelui cu acelasi nume, gratie frumusetii sale unice, a fost inclus in Patrimoniul Mondial al UNESCO. A fost chiar necesara crearea unei categorii speciale, aceea de “peisaj cultural”, daca tinem cont de bogatia naturala a muntilor, dar si cladirile istorice din oras.

Óbidos

Obidos
Obidos, candva un oras maur / Foto: Arseniy Rogov

Orasul Óbidos, cu locuintele sale vopsite in alb, acoperite de bougainvillea si caprifoi, a fost capturat de la mauri de catre primul rege al Portugaliei, D. Afonso Henriques, in anul 1148. D. Dinis l-a facut cadou ulterior sotiei sale, Regina Isabel. De atunci si pana in anul 1883, orasul Óbidos si tinutul din jurul sau, s-au aflat intotdeauna in proprietatea reginelor Portugaliei. Inconjurat de un cerc de ziduri medievale si impodobit de un castel maur reconstruit, in oras se intra prin poarta sudica Santa Maria, decorata cu mozaicuri din azulejo. O plimbare prin oras, pe strazile sale serpuite strajuite de case vopsite in alb, iti va oferi sentimentul medieval al acestor locuri. Nu rata biserica Matriz de Santa Maria, frumoasa capela de São Martinho, iar in afara zidurilor orasului, biserica do Senhor da Pedra.

Printre evenimentele care au loc in fiecare an in Óbidos, cele mai importante sunt festivitatile din Saptamana Mare (care recreeaza Drumul Crucii), festivalul de muzica antica din luna octombrie, iar pentru cei pasionati de ciocolata, festivalul international al acestei delicatese, organizat in luna martie, care include si o competitie internationala, in cadrul careia retetele sunt apreciate de catre un juriu alcatuit din experti internationali.

Vila Franca do Campo, Azore

Vila Franca do Campo
Vila Franca do Campo / Foto: YassminKa

La jumatatea drumului dintre Boston si Portugalia, se afla Insulele Azore, o colectie de noua fasii de pamant, care se intind pe cateva sute de mile nautice. Cel mai apropiat punct al Europei de SUA, Azorele sunt o regiune autonoma a Portugaliei, in care se ajunge in numai cateva ore cu avionul, din America. Cu peisajele lor salbatice si verzi, insulele reprezinta o locatie ideala pentru aventurieri. Sporturi acvatice, yachting, scufundari si admirarea balenelor sunt cele mai populare in randul turistilor. Vila Franca do Campo este cel mai mare oras din insule, care a avansat considerabil de la statutul initial de plantatie de portocali si ananas. La fel de populare sunt si calaritul si ciclismul.

Urmarirea balenelor in insulele Azore implica o excursie in largul marii, intr-o mica ambarcatiune semi-gonflabila, in cautarea celor mai mari mamifere de pe planeta. Poate acesta este motivul pentru care aceste insule se numara printre cele 10 cele mai frumoase locuri din lume in care poti gasi acesti uriasi marini.

Guimarães

Guimaraes
In 2012, Guimaraes a fost capitala europeana a culturii / Foto: Canva Photos

In data de 13 decembrie 2001, UNESCO a inclus centrul istoric al orasului Guimarães, in Patrimoniul sau Mondial. Acest oras extrem de bine pastrat a fost unul dintre cele doua capitale europene ale culturii in anul 2012.

Pentru portughezi, Guimarães are o valoare speciala, intrucat se afla pe un loc unde Afonso Henriques, primul rege al Portugaliei, a castigat batalia de la São Mamede, in 24 iunie 1128. Iesind victorios din aceasta lupta impotriva armatei lui Teresa, mama sa si fiica lui Alfonso VI de León si Castile, Afonso Henriques a inceput procesul care avea sa duca la infiintarea regatului Portugaliei, al carui prim rege a fost.

Pe langa castelul medieval construit pe locul primei fortarete ridicate in secolul 10, orasul se mai mandreste si cu Palatul Ducal, in prezent palat si muzeu, construit initial in secolul 15. In centrul orasului se afla Rua de Santa Maria, o strada ingusta medievala, considerata de catre istoricii artei, drept cea mai frumoasa din oras.

Citeste si: 5 locuri de neratat in Portugalia, tara vinului si a fado-ului

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Călător cu firimituri de talent la scris și la ocolit gropile. Pasionat de călătorii, dar și de povești care îți fac bagajele să sară singure în portbagaj, TukTuk Driver are o misiune simplă: să-ți arate lumea cu un strop de umor și multă inspirație. Când nu e la volanul TukTuk-ului, visează la următoarea destinație... sau la o cafea aromată. 🚗🌍 Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

4 Comments

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!