Europa

5 locuri de neratat in Portugalia, tara vinului si a fado-ului

Oraşe care atrag turişti din întreaga lume, bogăţie culturală, plaje fantastice, natură, climă blândă tot timpul anului, bucătărie savuroasă, vinuri renumite, acordurile unice ale muzicii fado şi produse tradiţionale. Aşa s-ar descrie Portugalia, ţara celor trei F – Fotbal, Fatima şi Fado.

Portugalia e cea mai vestică ţară europeană, o destinaţie care te fascinează prin obiective turistice impresionante, arhitectură fantastică, populaţie diversificată, cultură şi obiceiuri interesante, mâncăruri delicioase cu fructe de mare şi localuri animate, acorduri unice ale muzicii fado şI produse tradiţionale. Începem aventura într-un oraş cu o istorie deosebită, Lisabona, cu frumuseţi naturale şi clădiri vechi, cu monumente şi muzee care abia aşteaptă să primească vizitatori însetaţi de artă şi cultură. Continuăm cu orăşelul medieval Obidos, una dintre clasicele aşezări fortificate din Portugalia, cu Mănăstirea Alcobaça, nu ratăm regiunea renumită pentru Vinho Verde – al doilea oraş ca mărime din Portugalia, Porto. Ne oprim apoi în Coimbra, un oraş în care farmecul trecutului şi atmosfera unei vechi cetăţi s-au păstrat de secole, ne îndreptăm apoi spre Fatima, un loc binecunoscut printre creştini, iar, la final, poposim în Evora.

O parte dintre atracţiile Portugaliei

Turnul Belem. Iniţial a fost ridicat mult mai aproape de râu, ca o fortăreaţă menită să apere Lisabona de cei care veneau dinspre vest. Istoria turnului este profund legată de epoca marilor descoperiri geografice. A fost construit în secolul al XVI-lea (între 1514 şi 1520), la ordinul Regelui Manuel I, care a decis să implementeze planurile predecesorului său, Regele King Joao II, pentru a consolida sistemul de apărare de pe malul râului Tagus. Arhitectul şef a fost Francisco de Arruda, care a inserat vizibile elemente maure în patrimoniul general structural şi decorativ al turnului. Acesta este interesant de explorat şi de admirat atât pe dinafară, cât şi pe dinauntru. Astfel, elementele de interes se referă la statuia gotică ce o redă pe Nossa Senhora do Bom Sucesso (Fecioara Norocului), situată sub un baldachin bogat decorat.

Turnul Belem, simbol al Lisabonei. Foto: Shutterstock
Turnul Belem, simbol al Lisabonei. Foto: Shutterstock

Mănăstirea Jerónimos – Mosteiro dos Jerónimos – desemnată monument UNESCO în 1983, reprezintă un simbol al Portugaliei încă din vremea „Epocii Descoperirilor“ (sec. al XVI-lea). Construcţia sa a început în anul 1502, la ordinul regelui Manuel I, pentru a onora călătoria de succes spre India a marelui explorator Vasco da Gama. Monumentele funerare, al lui Manuel I şi al lui Vasco da Gama, se află acum în această mănăstire. În afara minunatei arhitecturi în stil Manuelin şi a faţadei exterioare deosebite, mănăstirea adăposteşte în prezent Muzeul Naţional de Arheologie şi Muzeul Maritim.

CITEȘTE ȘI
Cele mai frumoase orase fortificate din lume

Sintra, bijuteria coroanei Portugaliei, aflată la 18 kilometri de Oceanul Atlantic, ascunsă la umbra munţilor într-un minunat parc naţional. Aflată pe lista patrimoniului UNESCO, cocheta localitate te fascinează la orice pas. Pământul regal, căci de aici Regele Manuel I a urmărit întoarcerea lui Vasco da Gama din legendara expediţie în care a cucerit Indiile, e absolut minunat. Străduţe înguste pavate cu piatră cubică, ziduri placate cu mozaic, case elegante şi, bineînţeles, cel mai faimos castel al localităţii – Palatul Regal, desemnat una dintre cele şapte minuni ale Portugaliei. Este unul dintre cele mai importante exemple de arhitectură portugheză, construit şi extins în secolele XIV – XVI.

Palatul regal din Sintra. Foto: Shutterstock
Palatul regal din Sintra. Foto: Shutterstock

Obidos, una dintre clasicele aşezări fortificate din Portugalia. Situat în interiorul zidurilor, nu va lăsa indiferenţi oaspeţii, care vor rămâne surprinşi de casele sale albe cu acoperişuri de ţiglă roşie, precum şi de originalitatea lor, deoarece aspectul şi modul de viaţă al locuitorilor sunt neschimbate de ani. Aici, timpul parcă a rămas pe loc. Oraşul Obidos este plin de biserici medievale, curţi regale, străzi pavate cu pietre, pline de flori şi foarte înguste, iar unele dintre ele nu depăşesc o jumătate de metru. Oraşul este faimos şi pentru lichiorul de vişine „Ginja“, care se serveşte din păhărele de ciocolată, ce pot fi mâncate la sfârşit.

Fatima este faimos pentru o serie de viziuni religioase ce au avut loc aici, în anul 1917. Oraşul are aproximativ zece mii de locuitori şi este situat în districtul Santarem, în Portugalia Centrală, la 187 de kilometri sud de Porto şi la 123 de kilometri nord de Lisabona. Basilica Maicii Domnului din Fatima este unul dintre cele mai importante locuri de rugăciune pentru romano-catolicii din Portugalia, dar nu numai. Devenită un celebru loc de pelerinaj în lumea romano-catolică, biserica a ajuns să fie cunoscută în întreaga lume, ajungând în cele din urmă să fie considerată drept una dintre cele mai mari mănăstiri romano-catolice din lume. Porto este al doilea oraş ca mărime din Portugalia, după Lisabona. În primul rând, este oraş maritim, cu puternice tradiţii comerciale şi de construcţie de vase. Porto a jucat un rol important în expediţiile portugheze ale secolului al XV-lea şi este cunoscut în prezent ca un centru comercial cosmopolit, cu bijuterii arhitecturale. Sculpturile, picturile şi alte elemente baroce au devenit un simbol al oraşului. Cu o istorie tumultuoasă, obiectivele turistice din Porto fac parte dintr-un patrimoniu arhitectural imens, începând de la Catedrala Romanică până la locuinţele sociale dezvoltate în secolul al XX-lea.

CITEȘTE ȘI
Centrele spa din Ungaria

Descoperă aceste frumuseți într-un circuit în Portugalia, pe http://bit.ly/1SA5bly

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

vasco banner
banner animawings

Caută zboruri și hoteluriBooking.com
Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!