Alania
Alania / Foto: Vladimir Krupenkin
Europa

Statiunea Alanya, din Turcia: plaja si istorie

Statiunea Alanya este descrisa drept un paradis in care isi dau intalnire marea, soarele si nisipul. Aici simti caldura brizei mediteraneene si te poti bucura de siturile istorice, plajele intinse, restaurantele cu specific pescaresc, hotelurile de lux, dar si de noptile pline de culoare pe care ai ocazia sa le petreci in cafenelele si barurile din zona.

Statiunea Alanya este una dintre cele mai incantatoare destinatii de vacanta din Antalya si, in general, din Turcia. In vremuri stravechi, aceasta localitate se numea ‘Pamphilia’ sau ‘Klikia’, data fiind pozitionarea sa intre aceste doua orase. Cercetarile au aratat ca primele urme de viata din zona dateaza din perioada cuprinsa intre anii 20.000-17.000 i.e.n. La un anumit moment, orasul s-a numit ‘Korakesium’ iar in perioada bizantina, ‘Kalanoros’. Mai tarziu, in vremea Marelui Imperiu Selgic, orasul a fost redenumit ‘Alanya’ de catre Ataturk, in anul 1935.

Alanya Marina
Marina din Alanya / Foto: WitR

Calatori celebri precum Strabon, Piri Reis, Seyyep, İbn-I Batuta si Evliya Çelebi au scris despre Alanya in cartile si epistolele lor. In secolul 17 e.n., orasul a avut de indurat raidurile arabe, prilej cu care mecanismul sau de aparare a fost intarit. Din acest motiv, exista multe ziduri, castele si biserici de explorat in periplul prin Alanya.

Ce sa vezi si ce sa faci in statiunea Alanya

Pe masura ce te apropii de oras, te intampina ambuteiajele. Odata ajuns in centrul Alanyei, traficul inceteaza sa mai fie o problema; mai degraba vezi oameni in costume de baie mergand inspre plajele ce impanzesc linia de coasta. Poate lucrul cel mai demn de interes atunci cand te afli in Alanya este acela ca simti cu adevarat ca ai ajuns la numai cativa pasi de plaja care te aduce aproape de apele limpezi ale Marii Mediterane.

Plajele, pesterile si legendeleIntrarea pe plaja nu se plateste, iar sezlongurile si umbrelele sunt disponibile la preturi rezonabile. Asa ca nu-ti ramane de facut decat sa iti pui costumul de baie si sa te indrepti catre orice intindere de nisip doresti.

Cea mai faimoasa plaja din Alanya este Cleopatra, aflata pe tarmul peninsulei Alanya. Legenda spune ca regina egipteana Cleopatra s-a oprit aici in timpul unui popas mediteranean si a facut baie in acest golf. Ceea ce face faimoase aceste locuri si totodata, demne de admirat, sunt apele limpezi, de culoarea turcoazului. Daca vrei sa traiesti aceasta experienta de neuitat, incearca sa inoti catre pestera Phosphorus – nu uita sa iti iei si masca pentru scufundari, pentru a admira viata subacvatica din zona.

Alanya panorama
Alanya, panoramă / Foto:

Totodata, poti lua parte si la o croaziera, care te va purta catre numeroasele plaje, golfuri si pesteri din jurul statiunii Alanya. Poti inota in apele limpezi precum cristalul si poti vizita pesterile care ”vorbesc” despre legende si povesti vechi de mii de ani. Se spune ca majoritatea lor au fost ocupate de catre pirati care si-au ascuns comorile in ele. Pestera piratilor, Pestera indragostitilor, Pestera Phosphorus – toate au propria lor legenda.

Fiind de multa vreme o destinatie de vacanta foarte populara, Alanya este specializata in evenimente care sa atraga turistii. In afara de excursiile zilnice, iti sunt oferite si posibilitati de practicare a sporturilor acvatice – parasutism pe apa, ski-jet si multe altele. Pe scurt, tot ce iti doresti pentru o vacanta de neuitat, gasesti in acest oras.

Alanya colaj
Alanya / Foto: Canva Photos

Nu pleca fara sa faci o vizita la pestera Damlatas, aflata foarte aproape de centrul orasului. Impanzita de stalactite si stalagmite, aceasta a fost descoperita in anul 1948, in timpul lucrarilor de excavatie desfasurate in vederea inaugurarii unei cariere de piatra. Intrarea in pestera are o lungime de 50 de metri si o inaltime de 15 metri. Dupa ce intri, ajungi intr-o camera cilindrica, de unde ajungi in subsolul pesterii. Stalactitele si stalagmitele de aici s-au format in decursul a 15 mii de ani. Apa inca picura din stalactite, de aici venind si numele pesterii, ‘Damlatas’, insemnand piatra care picura. Kizilkule, Tersane si Darphane sunt alte atractii turistice care merita vizitate.

Alanya cetate
Cetatea Alanya / Foto: pinara

In Alanya, poti petrece o zi intreaga vizitand locuri istorice, cu mici pauze pentru a te relaxa inotand. Dar viata de noapte in Alanya este plina de culoare. Strazile sunt goale pana la ora 23, dar dupa aceea, fiecare alee din centrul orasului se umple de bucurie, iar muzica rasuna la fiecare colt de strada.

Barurile se afla concentrate in zona din jurul portului. In afara de baruri si cafenele, hotelurile ofera distractie in fiecare noapte. Asa ca incearca sa nu-ti consumi toata energia in timpul zilei.

Citeste si: Antalya – cea mai vizitată regiune din Turcia

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

1 Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!