san sebastian
San Sebastian / Foto: Andrey Khrobostov
Europa

Ce sa faci si ce sa vezi in San Sebastian, orasul basc de la Oceanul Atlantic

O vizita in orasul San Sebastián (sau Donostia, cum i se mai spune), aflat pe coasta de nord a Spaniei, e echivalenta cu o dragoste la prima vedere. Prima priveliste care ti se asterne in fata ochilor, cea a golfului stralucitor in forma de scoica, care abunda in nisip auriu si unde apele au culoarea turcoazului, va face sa ti se inmoaie picioarele. Alatura acestei frumuseti naturale, bucataria traditionala fara rival – de la festinurile cotate cu stele Michelin, pana la delicioasele pintxos (tapas in stil basc) – si deja te bate gandul sa iti faci bagajele.

O faleza dichisita, un muzeu renovat si o scoala culinara care se va deschide in viitorul apropiat, toate se adauga la ceea ce ti se ofera deja aici. Dar povestea asta de dragoste nu trebuie neaparat sa fie o simpla aventura. In 2016, orasul a fost capitala europeana a culturii, titlu care a inseamnat noi si noi promisiuni. O vizita in Tara Bascilor nu e completa fara o trecere prin perla acesteia, asadar hai sa vedem ce sa faci si ce sa vezi in San Sebastian, intr-o vacanta de neuitat:

Isla Santa Clara

Isla Santa Clara
Isla Santa Clara / Foto: Vicenfoto

Incepe cu o plimbare de-a lungul falezei, care imbratiseaza cele trei plaje ale orasului. Aceasta se intinde intre plaja La Concha si golf. Sau daca vrei o alta perspectiva a acestui loc incantator, urca-te pentru 10 minute la bordul unei ambarcatiuni oferite de compania Motoras de la Isla, care poate fi luata din port pana pe Isla Santa Clara, aflata in mijlocul golfului. In functie de maree, micul ostrov poate dezvalui propria sa intindere de nisip – a patra plaja fantoma din San Sebastián.

San Telmo Museoa

San Telmo Museoa
San Telmo Museoa / Foto: spain.info

Continua plimbarea pana la San Telmo Museoa (Plaza Zuloaga 1), care s-a redeschis acum cativa ani in Parte Vieja (Orasul Vechi), urmand drumul care duce din port, din jurul muntelui Urgull, piscul in varful caruia troneaza o statuie a lui Isus. Noua fatada a muzeului – un zid din piatra de culoare gri, in care se afla gauri, prin care si-a facut loc verdeata – te duce cu gandul la imprejurimile stancoase din regiune, dar contrasteaza cu cladirea de langa el, o fosta manastire dominicana, datand din secolul 16 si renovata, unde sunt expuse colectii de arta basca si artefacte istorice.

O cina de neuitat la Narru

Daca preferi ceva mai putin conventional pentru a lua cina, ia in considerare locatia Narru (Calle de Zubieta 56), care s-a redeschis sub hotelul Niza. Popularul restaurant subteran serveste mancaruri nepretentioase, dar gustoase, o cina pentru doi (inclusiv vinul) costand aici in jur de 60 de euro.

Fa un mini-curs de gastronomie basca

tapas basc
Foto: alfernec

Nu dormi in clasa. Un bucatar de renume poate tine cursurile culinare de la Centrul culinar basc (Paseo Juan Avelino Barriola 101), o scoala gastronomica si, totodata, institut de cercetari si consultanta internationala, conduse de bucatarul de renume, Ferran Adrià. Cursurile pentru bucatari profesionisti si cele cu durata de jumatate de zi, pentru “pasionatii de gastronomie” (adica restul) se desfasoara in diverse locatii din oras.

Pivnita stelara Bodegon Alejandro

Bodegon Alejandro
Restaurantul Bodegon Alejandro

Ascunsa printre barurile tapas din Parte Vieja, se afla o scara care duce la restaurantul  Bodegón Alejandro (Calle de Fermín Calbetón 4), de multa vreme bastion al bucatariei traditionale basce. Tigla colorata si mesele din lemn confera un aer rustic acestei locatii, dar meniul delicios alcatuit din sase feluri de mancare – si care costa 38,50 euro, fara bauturi – reprezinta un amestec fascinant intre modern si clasic. Printre preparatele cel mai recent adaugate pe lista, se numara “lasagna” cu ansoave, ratatouille cu crema gazpacho si un rizoto cu ulei de sepie si branza Idiazábal.

Vremea tricourilor cool

La Kukuxumusu (Calle Mayor 15), personajele de desene animate impodobesc orice, de la tricouri pana la sticle. Acest magazin din Parte Vieja a fost primul inaugurat de compania de design, dar brandul s-a extins rapid in intreaga Spanie.

Monte Igueldo – pentru tineri si copii

Monte Igueldo
Monte Igueldo / Foto: Andrey Khrobostov

Sublimul isi da intalnire cu absurdul in varful muntelui Igueldo, in partea de vest a golfului. Urca cu telefericul pana in varf, acolo unde vei avea parte de cea mai frumoasa priveliste din lume. Apoi retraieste copilaria in vechiul parc de distractii Monte Igueldo, acolo unde caruselele si jocurile sunt atat de ridicole – desi neintentionat –  incat aduc zambetul pe fata copiilor si adolescentilor, deopotriva.

Fa un… txikiteo

txikiteo
E musai sa faci un txikiteo cand ajungi in San Sebastian / Foto: lesliemaze.com

Fa un txikiteo – termenul basc pentru un tur al barurilor pintxo – in jurul locatiilor din Parte Vieja, acolo unde traditionalele gustari au fost ridicate la rangul de “haute cuisine” in miniatura. Incepe la Astelena (Calle de Iñigo 1), cu niste crochete cu fistic sau clatite umplute cu somon si branza. Apoi intregeste turul la A Fuego Negro (Calle 31 de Agosto 31) si comanda “Makcobe,” un mini burger intr-o chifla cu ketchup si cu banana prajita – “txips”, dar nu rata nici cele trei cupe inghetate cu crab, avocado si licorice, sau bezeaua cu scrumbie, branza de oaie si menta. Fiecare  pintxo costa in jur de 3 euro.

Pe carari si poteci

Acum cativa ani a avut loc cea de-a 800-a aniversare a sfintirii catedralei din Santiago de Compostela, destinatia finala a pelerinajului cunoscut sub numele de Camino de Santiago. Una dintre principalele rute ale acestui traseu trece prin San Sebastián, asa ca daca vrei sa faci cunostinta cu el, ia-o pe Calle de Zemoriya in Gros si urmeaza marcajele de pe poteca galbena, avand astfel sansa de a trece pe langa paduri pline de vegetatie si de a admira privelistea stancilor care se scufunda in mare. Inainte de a porni la drum, cumpara-ti o briosa pufoasa sau o bagheta crocanta de la Galparsoro (Calle Mayor 6), o mica brutarie care deserveste restaurantele de top din zona.

Un ultim popas culinar

Restaurantul Akelarre
Restaurantul Akelarre / Foto: akelarre.net

Desi un incendiu a devastat acum mai bine de zece ani bucataria restaurantului Mugaritz (Aldura Aldea 20), aflat intr-o cladire ascunsa printre dealurile din afara orasului, acesta s-a redeschis, bucatarul Andoni Luis Aduriz oferind din nou celor care calca pragul locatiei, preparate delicioase, dar si ingenioase, precum supe aromate cu tot felul de condimente ciudate, sau limba de vita (prezentata drept “carne misterioasa”). Ai la indemana si optiunea de a rezerva o masa la Akelarre (Paseo Padre Orcolaga 56), templul gastronomic cotat cu 3 stele Michelin, unde Pedro Subijana gateste de peste 30 de ani, mancaruri care iti lasa gura apa. Meniurile delicioase (18 la Mugaritz; 8 la Akelarre) costa in jur de 140 de euro, fara bauturi.

Citeste si: Top 10 obiective turistice din Galicia, regiunea „altfel” a Spaniei

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Călător cu firimituri de talent la scris și la ocolit gropile. Pasionat de călătorii, dar și de povești care îți fac bagajele să sară singure în portbagaj, TukTuk Driver are o misiune simplă: să-ți arate lumea cu un strop de umor și multă inspirație. Când nu e la volanul TukTuk-ului, visează la următoarea destinație... sau la o cafea aromată. 🚗🌍 Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!