Orasul german Munchen isi mentine de mult reputatia de oras conservator. Dar in ultimele luni, piane publice au aparut in tot orasul, in cadrul unui proiect artistic intitulat “Play me, I am yours” (Canta, sunt al tau), iar muzee de prestigiu au capata o noua fata. Lucrari artistice impresionante – o tabla Ed Ruscha, o copie a soclului Fourth Plinth din Londra sau mormantul cimpanzeului Bubbles care i-a apartinut lui Michael Jackson – au fost expuse in locatii importante, in cadrul unui proiect artistic inovator numit “Un spatiu numit public”. Si desigur, berariile din oras, o institutie culturala in sine, sunt la fel de vibrante si pline de viata ca intotdeauna.
Intoarcerea calaretului albastru
Orasul Munchen se mandreste cu muzee de arta de exceptie, dar niciunul nu a generat atat de mult interes precum Lenbachhaus, care s-a redeschis in luna mai a acestui an, dupa lucrari de renovare care au durat 4 ani (adresa este Luisenstrasse 33, iar taxa de intrare este de 10 euro). Noul atrium al muzeului este un amestec fascinant de otel si sticla, lucrarea apartinandu-i lui Olafur Eliasson. Dar ceea ce este cel mai impresionant este noua aripa a cladirii, avand trei etaje si fiind proiectata de catre Norman Foster. In spatele fatadei impodobite cu tuburi colorate din alama, aripa muzeului gazduieste superba colectie de lucrari de arta expresioniste ale unor artisti precum Wassily Kandinsky, Franz Marc, Paul Klee si altii din grupul “Calaretul Albastru”, infiintat in Munchen la inceputul secolului 20.
Glockenbach Grub
Reputatia culinara a Bavariei se traduce prin mancaruri delicioase dar care te si ingrasa, dar restaurantul Kochspielhaus (Rumfordstrasse 5) incearca sa se disocieze de toate acestea. Aflat in elegenatul cartier Glockenbach, restaurantul straluceste datorita zecilor de lumanari imense ce il impodobesc si gratie meniului, adaptat fiecarui sezon. Printre cele mai recent adaugate preparate pe lista se numara supa crema de morcovi si ghimbir cu smantana si crutoane, urmata de tartar de somon salbatic cu salata de sprot, marar, avocado, muguri de pin si dressing din soia. Cina pentru doua persoane costa aici in jur de 45 de euro.
Haus Music
Dupa cina, ia pulsul scenei locale a muzicii live la Glockenbachwerkstatt (Blumenstrasse 7), locatie in care, pe langa concerte, se organizeaza si evenimente precum cursuri de dulgherie, targuri de vechituri si festivaluri de umor, toate in gradina berariei. In timpul zilei, aici este si un centru de ingrijire sociala, dar dupa lasarea intunericului, muzica cucereste scena. Hip-hop, soul, electronica, punk sau funk african, se regasesc adesea in calendarul concertelor, dar cele mai placute seri sunt cele in care au loc concerte de jazz sau blues.
Ginul german
Spania nu este singura tara europeana pasionata de gin. La Barul Zefir (Baaderstrasse 68), selectia fina de ginuri nemtesti – The Duke sau Monkey 47 – are la baza ingredientele proaspete folosite de catre barmani. Una dintre cele mai recente “creatii” vine decorata cu frunze de menta si bezea flambata, totul servit in coaja de fructul pasiunii. Atunci cand locul se aglomereaza, te poti muta in Hey Luigi (Holzstrasse 29) o locatie mai putin cunoscuta, unde totul se petrece la lumina lumanarilor si ginul este poate chiar mai bun. Incheie seara, mergand la Bergwolf (Fraunhoferstrasse 17) pentru un platou energizant cu carnati si cartofi prajiti (4.90 euro).
Hala de mancare
Centrul orasului Munchen este un loc incantator pentru plimbare, in mare masura datorita Viktualienmarkt, una dintre cele mai frumoase piete in aer liber din Europa. Zona este in continua extindere incepand din 2011, cand a fost redeschisa Schrannenhalle (Viktualienmarkt 15), o hala de mancare interioara, aflata pe locul fostei piete de cereale. Schrannenhalle este locul unde se vinde ciocolata (Confiserie Amai), ursuleti din jeleu si gin (Käfer Delikatessen Markt) si carne de vita (Zum Goldenen Kalb). Dupa ce ai colindat piata, cauta statuia lui Buddha, o lucrare expusa temporar in cadrul aceluiasi program, “Un spatiu numit public”.
Pranzul in doi
Recent s-a deschis una dintre cele mai in voga locatii din oras, Les Deux (Maffeistrasse 3a), intr-o cladire ingusta, aflata intre doua magazine de firma. La etaj se afla un restaurant elegant si care serveste mancaruri inovatoare cu cap de balena si caviar, creatii ale bucatarului Johann Rappenglück. Dar pentru un pranz mai putin sofisticat, poti incerca braseria de la parter, unde mesele sunt intinse si in curte si unde in meniu se regaseste tarta alsaciana crocanta, cu bacon si praz, sau sparanghelul la gratar cu branza feta. Pranzul pentru doua persoane costa aici in jur de 30 de euro.
Cumparaturi
Pentru o experienta de neuitat la cumparaturi, in spiritul local, sari peste mega-magazinele din centru si indreapta-te catre buticurile mai mici, care impanzesc stradutele linistite din cartierul Maxvorstadt. Incepe la numarul 10 (Schraudolphstrasse), unde se afla un magazin si un atelier unde designerii creeaza bijuterii si obiecte din ceramica, de la bratari din aur si inele din argint, pana la vase create manual si decorate cu smalt turcoaz. Dupa colt se afla A Kind of Guise (Adalbertstrasse 41b), o marca germana, care si-a deschis de curand primul magazin. O mica colectie de articole de imbracaminte pentru femei o completeaza pe cea pentru barbati, care include printre altele jachete si pulovere din lana.
Arta la tot pasul
Munchen a devenit din ce in ce mai bogat in resurse, atunci cand vine vorba de gasirea de locatii care pot gazdui arta in toate formele ei. Cat timp Pinakothek der Moderne a fost inchisa pentru renovare (in luna septembrie), expozitiile si evenimentele artistice au fost gazduite de catre Schaustelle (la intersectia strazilor Gabelsbergerstrasse si Türkenstrasse), un pavilion temporar, aflat in apropierea muzeului de arta moderna. Curtea de aici, in care se afla in prezent lucrari de arta din lemn, a fost reproiectata, servind drept galerie in aer liber. In apropiere se afla MaximiliansForum, o galerie subterana care la prima vedere pare un pasaj de trecere pentru pietoni, dar care este locul unde se afla expuse lucrari precum sculptura urbana a lui Frank Balve sau cele apartinandu-i lui Julian Rosefeldt.
Comfort Chow
Atunci cand langa restaurant se afla si un club de noapte numit Crux, nu e de mirare ca cei care vin aici sunt tineri si cunoscatori in domeniu. Dar motivul principal pentru care merita sa vii la Spezlwirtschaft (Ledererstrasse 3), este mancarea. Snitelul este insotit de tarta cu merisoare si salada de sprot (16,80 euro), coltunasii cu dovleac sunt serviti cu garnitura de salata (12,80 euro) iar taiteii cu branza de capra si ceapa prajita (8,80 euro) reprezinta o versiune superioara a macaroanelor cu branza. De baut? Totul merge de minune cu un pahar de bere Hofbräu (4,20 euro).
Inveseleste-te la o bere
In serile de vara, localnicii umplu pana la refuz berariile din oras, avand la ei cosuri de picnic si bebelusi in carucioare. Un loc unde te vei simti bine este Augustiner Schwalbe (Schwanthalerstrasse 149), cu o terasa plina de verdeata, bere provenind de la berariile Augustiner din Munchen si o pista interioara de “kegel” (versiunea nemteasca a jocului de bowling). Pentru o atmosfera mai plina de energie, mergi la Augustine-Keller (Arnulfstrasse 52), o terasa cu castani inalti, care poate gazdui pana la 5000 de persoane si care nu duce lipsa de localnici dornici sa ciocneasca un pahar de bere cu tine.
Sprijina globalizarea
Haus der Kunst (Prinzregentenstrasse 1) este o cladire impozanta, avand in spate o mostenire nazista complicata, dar directorul sau, de origine nigeriana – Okwui Enwezor – a valorificat cum nu se poate mai bine trecutul, pentru a crea acest muzeu de arta contemporana. Recent, fostele adaposturi in caz de bombardamente aeriene, au fost transformate in spatiu expozitional pentru instalatii video. Iar de curand, o cascada de obloane colorate venetiene – creatie a artistului coreean Haegue Yang – a fost inaugurata in sala centrala, in calitate de prima dintr-o serie anuala de lucrari, expuse in spatiul unde aveau loc candva discursuri propagandiste.
Un tur al parcurilor
In ciuda tuturor schimbarilor din oras, cea mai placuta activitate de duminica ramane relaxarea in Englischer Garten, un parc cu o suprafata de 364 de hectare – mai mare decat Central Park din New York – care pastreaza inca un farmec aparte. Incepe de pe latura sa sudica, langa Haus der Kunst, unde surferii calaresc apele din Eisbach. Apoi mergi catre nord, pe cararile umbroase, treci de pajistile populate de iubitori de soare si jucatori de Frisbee, pana ajungi la Kleinhesseholder See, un lac de un pitoresc aparte. Pe malul sau estic fa o pauza la Seehaus (Kleinhesselohe 3), poate cea mai frumoasa berarie din Munchen, unde lebedele plutesc pe langa tine, iar faimosii “pretzels” merg de minune cu o bere rece.
Citeste si: Top 10 atractii turistice in Germania
Add Comment