seoul
Foto: Reabirdna
Asia

Seul, un oras gangnam style. Ce sa faci in capitala Coreei de Sud

Cea mai la moda capitala asiatica este fara doar si poate Seul, locul in care dansurile nebunesti si ochelarii fara lentile sunt ultimele tendinte in moda. Despre sud-coreeni se spune ca sunt cei mai muncitori oameni de pe planeta. Poate de asta ei sunt si cei mai nebuni atunci cand vine vorba de distractie. Un nou val al culturii populare  – numit de localnici, ‘hallyu’ – readuce in prim plan filme, seriale de televiziune si moda de odinioara.  Nu mai are nevoie de niciun fel de prezentare muzica lor pop numita K-pop, dar si noua senzatie a muzicii si dansului – Psy – al carui hit, Gangnam Style a ajuns in topul celor mai vizionate clipuri de pe YouTube. La care se adauga filmele si serialele moderne coreene, in frunte cu exceptionalul Squid Game, care a devenit un fenomen mondial.

Toata capitala da semne ca este un oras care respecta ultimele tendinte ale modei si asta se vede in vitrinele magazinelor si in concertele de muzica live, in cafenele si in librarii. Coreea de Sud reprezinta pentru tinerii din Asia, transpunerea in realitate a cuvantului “cool”, iar capitala sa, Seul, este unul dintre cele mai agitate orase din lume. Chiar daca nu simti vibratia orasului in toate locurile in care te afli, poti localiza instant energia pe telefonul tau Samsung sau pe tableta LG.

Dongdaemun Gate
Dongdaemun Gate / Foto: vichie81

Pentru cei care vin pentru prima oara aici, nu este usor sa faca fata unui oras atat de grandios, de aglomerat si cu o densitate atat de mare a populatiei, lucru valabil pentru majoritatea metropolelor moderne din Asia. Exista cateva atractii obligatoriu de vazut, precum Palatul Gyeongbokgung, Muzeul National, sau Piata Gwan gjiang. In afara de acestea, cea mai buna modalitate pentru a te conecta cu orasul, este aceea de a intelege stilul de viata cotidian al oamenilor de aici. Pentru asta, poti face o vizita in Piata Dongdaemun, deschisa si pe timpul noptii sau poti sa dai o raita prin sutele de magazine de cosmetice din  Myeongdong; ai putea juca golf virtual, interpreta hituri K-pop la karaoke, care se numeste aici “noraebang” si desigur, ai putea imita stilul de dans Gangnam. Iata cateva repere:

Vechiul

Dinastia Joseon a domnit in Coreea unita, de la sfarsitul secolului 14 pana in anul 1910, avand o ideologie bazata pe principiile lui Confucius. Initial liderii tarii isi aveau resedinta la Gyeongbokgung, cel mai vechi si mare palat din Seul, un complex alcatuit  din mai multe cladiri regale, porti de piatra si curti interioare elegante. Ceremonialul schimbarii garzilor era unul cu totul special, care implica soldati imbracati in haine lungi si care purtau barbi false, mai degraba comice.

Gyeongbokgung
Palatul Gyeongbokgung (in traducere, “fericire radianta”) / Foto: Thitinan Ananchaiphattana

La sud de Gyeongbokgung se afla Insadong, principala artera, impanzita de magazine de artizanat, ceainarii traditionale si galerii de arta. In complexul Ssamziegil vei gasi magazine care vand obiecte de artizanat, printre care vase din ceramica, broderii si lampioane din hartie confectionate manual. Aleile inguste sunt pline de standuri unde se vand prajituri traditionale din orez, bomboane si ceai. La capatul de sud al strazii se afla parcul Tapgol, acolo unde localnicii practica arte martiale si joaca jocuri traditionale, cum ar fi omok.

Insadong
Insadong, o artera populara, inclusiv printre amatorii de suveniruri / Foto: g01xm

Daca vrei sa mananci ceva cu adevarat bun la una dintre multele tarabe de pe strada, mergi in piata Gwangjang, unde poti savura preparate delicioase. Incearca bibimbap (carne, legume si oua, servite cu orez) si nokdu bindaetteok (clatite cu fasole mung). Aproape fiecare fel de mancare este servit cu kimchi, un platou cu legume picante, care pot fi varza, salata sau ridichi, totul stropit cu pasta de ardei rosu. Bucataria coreeana este una dintre cele mai slab cotate din Asia, dar in fapt, merita sa vii aici fie numai si pentru mancarea care se serveste in aceasta tara.

Noul

La prima vedere, orasul Seul nu impresioneaza asa cum o fac Hong Kong sau Shanghai. Nici nu capteaza atentia pasionatilor de istorie, la fel ca Hanoi sau Rangoon. Reconstruite rapid si la costuri reduse dupa razboiul coreean din perioada 1950-1953, multe dintre cladirile capitalei sunt mai degraba utilitare. Recent insa, au fost transpuse in realitate cateva proiecte arhitecturale impresionante, iar in anul 2010, Seul a fost incoronata drept “Capitala Mondiala a Designului”.

gangnam seul
Cartierul Gangnam / Foto: highangle

Cartierul Gangnam este impanzit de exemple ale dezvoltarii urbane, dintre care se remarca Dongdaemun Design Plaza, la care se adauga un parc, un muzeu si o galerie de arta, apartinandu-i arhitectului britanic Zaha Hadid. In cartierul multicultural Itaewon, reconstruit de catre arhitectul american Daniel Libeskind, Muzeul de arta Leeum contine o colectie spectaculoasa de lucrari de arta moderne si contemporane.

In Digital Media City, Pavilionul Digital gazduieste tehnologie de ultima ora, care permite vizitatorilor sa faca cunostinta cu tot ce este mai nou in domeniu. Samsung D’light este o sala de expozitie digitala, in care este prezentata istoria gigantului electronicii, precum si prototipuri pentru ceea ce se doreste a fi viitorul tehnologiei.

Dar viitorul nu apartine in totalitate tehnologiei. Dupa deceniile de crestere economica galopanta, cu efecte negative asupra mediului inconjurator, oficialii orasului Seul au incercat sa dea o noua fata orasului si sa imbunatateasca calitatea vietii. Un exemplu ar fi restaurarea stravechii cai navigabile Cheonggyecheon, aflata in centrul orasului. Pana de curand, canalul era oarecum ingropat sub o autostrada cu mai multe benzi. In prezent, acesta este o adevarata oaza de liniste, cu un curs de apa limpede precum cristalul, cascade si alei strajuite de copaci.

Partea mai putin placuta

Toti cei care vin in Coreea de Sud trebuie sa aiba trecut in itinerariul lor o vizita la DMZ sau Zona demilitarizata dintre Coreea de Nord si Coreea de Sud. Aceasta excursie de o zi reprezinta o experienta fascinanta si sobra totodata, locatia aflandu-se la o ora de mers cu masina, de Seul. Pentru mai bine de 50 de ani, trupele militare din cele doua tari s-au spionat una pe cealalta, de-a lungul unei zone tampon cu o lungime de aproape 5 kilometri, care separa coasta de est de cea de vest a peninsulei. Pusa la punct la sfarsitul razboiului coreean, aceasta este una dintre cele mai fortificate granite din lume; aici exista mii de trupe stationate, care dispun de turnuri de observatie si tot aici vezi la tot pasul indicatoare care te avertizeaza ca in zona exista mine terestre.

Zona demilitarizata dintre cele doua Coree
Zona demilitarizata dintre cele doua Coree

Turistii pot vizita si Zona comuna de securitate de la Pan munjeom, orasul care se afla chiar pe granita si unde au loc negocierile pentru trecerea frontierei. Aici poti vizita “Cel de-al treilea tunel al agresiunii”, descoperit de Coreea de Sud in anul 1974 si despre care se spune ca a fost sapat de catre nord-coreeni, in scopul organizarii unui atac surpriza. Autoritatile din Coreea de Nord au replicat ca acolo a fost doar o mina de carbune.

In ciuda gravitatii situatiei – Coreea de Nord si cea de Sud aflandu-se tehnic vorbind in razboi – trebuie remarcat puternicul spirit de reconciliere al sud-coreenilor, care adesea se traduce printr-un umor negru. “Ti-ai adus cu tine pantofii anti-bombe?” este o intrebare frecvent adresata.

Cum privesti catre granita, esti invatat cum sa faci distinctie intre cele doua tari. Ti se va explica faptul ca dealurile acoperite de copaci se afla in Coreea de Sud. Dupa razboi, a fost pusa la punct o schema de replantare a copacilor, dar in nord, dealurile sunt goale. Localnicii de aici au taiat copacii pentru a face focul sau chiar pentru a le manca scoarta.

In Coreea de Sud toti barbatii trebuie sa satisfaca serviciul militar, care dureaza 2 ani. Asta este datoria lor. Datoria femeilor din aceasta tara este sa-si ia la revedere de la iubirii lor si sa gaseasca altii care au terminat deja armata.

Mai multe informatii despre razboiul coreean si despre repercursiunile sale poti afla daca faci o vizita la Muzeul si Memorialul razboiului, din Itaewon. Este remarcabil sa vezi si sa compari saracia lucie ilustrata in expozitii cu prosperitatea de care se bucura Coreea de Sud in prezent. Orice reflectie asupra trecutului si orice privire catre viitor isi vor gasi raspunsul in orasul Seul.

Stilul Gangnam

Nimic nu este mai la moda in Asia in acest moment, decat Gangnam, cartierul plin de glamour din Seul, al carui nume se traduce prin “la sud de raul Hangang” si locul in care este filmat videoclipul hitului Gangnam Style, interpretat de vedeta pop din Coreea de Sud, Psy.

Dar ce este acest Gangnam style? Potrivit celor declarate de Psy, in cantec este vorba despre “a te imbraca cu stil si a dansa dupa cum te duce capul”.

“In fapt Psy nu reprezinta cu adevarat curentul Gangnam,” spune Woo Eun Young, de la Scoala de dans pop Def Company din Seul. “El este un tip durduliu de 34 de ani, care executa niste miscari de dans caraghioase. Dar toata lumea il iubeste. Poate ca ceea ce face reprezinta o satira la adresa societatii, dar el arata lumii intregi cum suntem noi.”

Zona Gangnam simbolizeaza bogatia, luxul si excesele, casele de aici avand preturi exorbitante, magazinele fiind de firma si restaurantele, dintre cele mai elegante. Tot aici gasesti puzderie de clinici pentru operatii estetice, centre spa care functioneaza nonstop si baruri karaoke. Stilul la moda aici este reprezentat de blugi skinny, coafuri traznite si machiaje stridente, la care se adauga ultima fita – ochelarii mari, cu rame din plastic si fara lentile.

gangnam seul
Gangnam, cea mai cool zonă din Seul / Foto: Nattanal CJ

Def Company ofera cursuri de dans, a caror popularitate este in crestere. Participantii sunt si straini: englezi, brazilieni si japonezi, al caror vis nu este acela sa devina staruri ale pop-ului coreean. Ei vin aici doar ca sa se distreze.

Magazinele clasice in care gasesti haine in stil Gangnam sunt localizate in jurul zonei Apgujeong. Printre ele se numara 10 Corso Como Seul (originalul se afla in Milano), Daily Projects (unde gasesti creatii ale designerilor locali) si Galleria, un mall de lux. Fa o pauza si serveste pranzul la “Gorilla in the Kitchen” (Gorila in bucatarie) si rasfata-te cu preparatele bucatariei coreene in acest restaurant apartinand vedetei de televiziune Bae Yong-joon. Mancaruri rafinate gasesti si la Jung Sikdang, care are o filiala si in New York.

In Everysing, local manageriat de cea mai mare companie de entertainment din Coreea de Sud, gasesti sali de karaoke, automate care fac poze si multe alte elemente specifice stilului pop sud-coreean. La Star Avenue Lotte World, vizitatorii pot re-interpreta scene din serialele de televiziune, pot scrie scrisori idolilor lor si pot participa la concursuri avand ca tematica cultura pop. Tot aici iti poti testa si compatibilitatea – din punct de vedere al horoscopului – cu o vedeta la alegere.

Cand sa ajungi in Seul

Cu ierni foarte reci si veri calduroase, orasul Seul este cel mai bine de vizitat primavara si toamna, desi acestea sunt cele mai aglomerate sezoane. Datele majoritatii festivalurilor sunt legate de calendar, iar Anul Nou cade in lunile ianuarie / februarie. In aprilie, timp de 10 zile ciresii sunt in floare si ii poti admira cel mai bine in parcul  Yeouido. Festivalul Lotus Lantern din luna mai il sarbatoreste pe Buddha; templele sunt decorate si exista si o parade a lampioanelor. In septembrie, in tara se sarbatoreste Chuseok sau Ziua Recunostintei.

Citeste si: Retetele lumii: Pajeon (Coreea)

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

4 Comments

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • Am fost la Seul in aprilie 2011 si ma voi duce din nou in mai 2013 pentru ca mi-au ramas destule obiective de vizitat. Anul trecut m-am axat mai mult pe cele istorice. Nu stiu cu cine concureaza si cu cine nu, din acest punct de vedere, dar sunt suficiente, trebuie doar sa le cauti!

    Exista, desigur, si partea moderna a orasului, cu o arhitectura indrazneata, iar planurile urbanistice pe care le poti vedea pe internet arata ca, in cativa ani, Seul va fi ca un oras sci-fi.

    Mai pot spune ca oamenii se imbraca mai bine in Seul decat in multe alte orase mari ale Europei, iar cafenelele si cofetariile din partea moderna a orasului, le concureaza cu brio pe cele parisiene sau londoneze.

    Hallyu, “noul val” coreean nu este un trend recent, ci a aparut deja in anii ’90. Celebra drama “Sonata de iarna”/ Winter Sonata a fost, in mare masura, datatoare de ton.

  • Am fost aici in octombrie 2013 si pot sa spun ca este un oras fabulos. Am stat 2 saptamani si tot mai am obiective de vizitat. Oamenii mi s-au parut primitori si dornici de interactiunea cu strainii. M-am simtit mai “acasa” decat acasa. Arhitectura, atat cea veche cat si cea noua, este impresionanta. Stilurile se combina fara sa se excluda. Mancarea este delicioasa, chiar daca pentru gusturile europenilor foarte picanta. E interesant sa pierzi vremea pe strazi, sa te lasi invaluit de tot ceea ce inseamna limba, civilizatie, cultura. Tehnologia este cea mai noua; nu exista spatiu public unde sa nu ai acces gratuit la internet. Cu siguranta ma voi intoarce.

    • Multumim, Ana! Nu multi au norocul de a ajunge in Seul. Suntem siguri ca e o lume diferita. 🙂

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!