bucovina
Foto: alexionutcoman
Europa Jurnal de bord Romania

13 atracții turistice din Bucovina

O vacanta in Bucovina te va lasa cu senzatia ca Romania e o tara atat de frumoasa incat ar putea trai foarte bine din turism. Cu siguranta ca, inainte de planificarea unor zile in nordul Moldovei, te vei intreba care sunt cele mai interesante locuri si obiective pe care ar trebui sa le vezi.

Desigur, intre acestea, la loc de cinste se afla celebrele manastiri. Dar ele nu sunt singurele puncte de interes ale unei zone in care natura si peisajele te vor incanta, probabil, mai mult ca orice. TukTuk iti propune mai jos 13 locuri (verificate) in care e musai sa te opresti intr-un periplu bucovinean. Ordinea e aleatorie, insa exista un oarecare traseu pentru vizitarea tuturor. Cu mentiunea ca drumurile sunt excelente, poate unica portiune care ar trebui revizuita fiind cea din zona manastirilor Moldovita – Sucevita. Iată așadar 13 atracții turistice din Bucovina sau, mai precis, ce să faci și ce să vezi în această superbă regiune a României.


Ai în plan o vacanță în Bucovina? Ai aici cele mai bune hoteluri din Bucovina!

1 Manastirea Putna

manastirea putna
Foto: savcoco

Putna este prima manastire ctitorita de domnitorul Stefan cel Mare, fiind totodata locul in care acesta se odihneste, impreuna cu familia lui. Constructia ei a inceput in anul 1466 si s-a incheiat in 1469, fiind sfintita in 1470, dupa victoria din lupta de la Lipinti, impotriva tatarilor. Lucrarile au fost terminate de arhitectul grec Teodor iar fortificatiile au fost savarsite ceva mai tarziu, in 1481. Dupa un incendiu si o devastare facuta de armata cazaca a lui Timus Hmelnitchi, manastirea a fost, practic, refacuta de catre Vasile Lupu, in perioada 1653-1662. Putna poarta hramul Adormirea Maicii Domnului.

Putna este una dintre cele mai frumoase si impunatoare manastiri din tara, atat arhitectura ei cat si cadrul natural in care este plasata, aducand-o in topul preferintelor celor pasionati de turismul religios.

TukTuk likes: arhitectonica perfecta a ansamblului biserica-fortificatii.

Localizare: 30 km NV de Radauti, pe DN 2H

2 Chilia lui Daniil Sihastrul

chilia lui daniil sihastrul
Chilia lui Daniil Sihastrul e unul dintre obiectivele turistice principale din satul Putna

Nu se poate sa ajungi la Putna si sa nu treci pe la chilia lui Daniil Sihastrul, despre care am auzit cu totii prima oara la scoala, in poezia lui Dimitrie Bolintineanu:

Sub o rapa stearpa, pe un rau in spume, Unde un sihastru a fugit de lume, Cu varsarea serii un strain sosi.
— Stefan al Moldovei vine a-ti vorbi!
— Stefan al Moldovei, Daniel ii spune, Sa astepte-afara! Sunt in rugaciune.
— Bunule parinte! Sunt ranit si-nvins; insasi a mea muma astazi m-a respins! Viu sa-ti cer povata daca nu-i mai bine Turcilor Moldova d-astazi sa se-nchine ?

Calugarul si sfantul Daniil a ales intr-un moment al vietii sa se retraga pe malul paraului Viteul, din satul Putna de azi, pentru a duce o viata inchinata Domnului, in sihastrie, vreme de 20 de ani. El a gasit aici o stanca in care a cioplit cu rabdare o mica incapere, un paraclis, devenit apoi, loc vizitat de multi credinciosi care veneau sa-I ceara sfatul si sa fie izbavizi de suferinte. Dupa moarta sa (nu este cunoscut anul), Daniil a fost ingropat in pronaosul manastirii Voronet. La manastirea Putna vei putea vedea o parte din moastele lui: un deget in argint impodobit cu 11 margaritare si un granat.

Nu te astepta sa gasesti mai mult decat o chilie, in care vei intalni un calugar care se roaga. Amplasamentul ei este insa, spectaculos, iar imprejurimile indeamna spre pace spirituala si relaxare totala.

TukTuk likes: ideea calugarului de a sapa in stanca. O incapere de maxim 10 metri lungime.

Localizare: in satul Putna, pe un drum lateral (exista indicator), la circa 500 metri dupa trecerea peste un pod avariat (se poate trece cu masina).

3 Biserica Arbore

biserica arbore
Biserica Arbore merita o atentie mai mare din partea autoritatilor

Construita in 1503 de catre hatmanul Luca Arbore, biserica Arbore este, dupa parerea noastra, o biserica  bucovineana care merita o soarta mai buna in zilele noastre. Si asta pentru ca, aflata pe harta turistica a locasurilor de cult bucovinene drept unul dintre cele mai importante, senzatia in momentul in care ii treci poarta este ca locul se afla intr-o paragina totala. Imprejurimile sunt neingrijite, cruci lasate in degradare, iarba crescuta anapoda si, in manastire, un individ care nu e in stare sa lege doua vorbe, dar care percepe rapid o taxa de 5 lei pentru intrarea intr-o camera (unica) aflata intr-o asa-zisa renovare. E nevoie urgenta de o reconditionare a bisericii Arbore, altfel un edificiu frumos, cu picturi exterioare deosebite, aflate si ele intr-un avansat stadiu de degradare.

Biserica poarta hramul Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul. Mormantul lui Luca Arbore (dar si cel al sotie sale, Iuliana, se afla in pronaos).

TukTuk likes: turnul clopotnita, construit din piatra.

Localizare: pe DN2K, intre localitatile Milisauti si Solca.

4 Salina Cacica

salina cacica
Foto: salrom.ro

Fa o pauza din periplul manastirilor bucovinene pentru a respira aerul salin, amestecat cu cel de petrol lampant, din interiorul minei de la Cacica. O salina diferita de cele cu care, probabil, te-ai familiarizat la Slanic-Prahova, Turda sau in alte parti. Pentru ca, vorbim, practic, de o mina a carei constructie a inceput in anul 1791 si la care au lucrat, in anii urmatori, specialisti si muncitori polonezi.

Intrarea in mina se face pe niste trepte din lemn, vechi de 200 de ani (le-am numarat, sunt circa 200, asa ca, atentie!, cei care sufera de inima e posibil sa aiba probleme la intoarcere, intrucat nu exista lift). Parcurgerea galeriilor, pana la ajungerea in spatiile largi, ar putea fi un cosmar pentru claustrofobi, insa farmecul plimbarii este incontestabil. In mina se pot vizita sala de bal, sala de sport (unde se poate juca fotbal sau baschet) sau micuta biserica daltuita, aflata la o adancime de 27 metri.

Daca aveti intentia de a vizita mina, nu uitati sa va luati o haina, fiindca temperatura in adancuri este de circa 10 grade. Nu ne-a placut aspectul exterior, de secol 19, dar poate ca si acesta ar trebui sa aiba un sens, in context istoric.

TukTuk likes: terenul de fotbal de la adancimea de 37 metri.

Localizare: 17 km N de Gura Humorului, pe DN 12E. Atentie la indicatoarele ce induc in eroare la intersectia dinspre Gura Humorului. Unul va fi la stanga catre mina, celalalt la dreapta, catre salina. Cel de dreapta e complet aiurea asa ca… luati-o la stanga!

5 Manastirea Voronet

manastirea voronet
Voronet, vedeta manastirilor bucovinene / Foto: JackF

Construita de Stefan cel Mare in 1488, Manastirea Voronet este, probabil, cea mai cunoscuta manastire din Romania. Si asta datorita celebrului “albastru de Voronet”, culoarea unica cu care sunt pictati peretii acesteia. Legenda spune ca manastirea a fost ctitorita de Stefan dupa o vizita la calugarul Daniil Sihastrul, care i-a spus sa nu predea tara turcilor iar daca va izbandi in lupta cu acestia, sa ridice o manastire in numele Sfantului Gheorghe. Poate si de aceea, Voronet a fost una dintre manastirile de suflet ale conducatorului moldav dar si ale urmasilor acestuia. Astazi, manastirea face parte din patrimoniul UNESCO.

Picturile exterioare (realizate de teologul Grigore Rosca) sunt absolut fabuloase: compozitii unice, stralucitoare, teme de mare impact, originale si inspirate inclusiv din traditiile locurilor (apar, de pilda, instrumente muzicale moldovenesti, precum cobza sau buciumul). Albastrul de Voronet, culoare ce face parte din cromatica bucovineana aparte (alaturi de alte culori precum albul de Humor, ocrul, galbenul, ruginiul etc) isi pastreaza de circa 500 de ani misterul compozitiei.

Nuanta vie, care, in bataia soarelui, straluceste incredibil la atat de multa vreme de la aplicarea ei, a devenit celebra. Iar una dintre explicatiile-legenda pentru care aceasta culoare este unica ar fi ca pictorilor bisericii li se trimiteau cantitati uriase de tuica, pentru a lucra mai cu spor. Cum acestea nu puteau fi consumate in totalitate, se spune ca amestecul culorilor lor n-ar fi strain de calitatile “artistice” ale prunelor.

TukTuk likes: picturile murale.

Localizare: comuna Voronet, in Gura Humorului, (cca 5 km din DN)

6 Manastirea Humor

manastirea humor
Manastirea Humor, ctitorita de Toader Bubuiog / Foto: IgorDymov

Logofatul Toader Bubuiog se face “vinovat”de construirea Manastirii Humor in anul 1530, prin urmare ctitoria fiind cumva particulara, deoarece Bubuiog nu era un conducator. Purtand hramul Adormirea Maicii Domnului, Humor a fost fortificata in 1641 de catre Vasile Lupu, care a construit ziduri de jur-imprejur.

Biserica are peretii exteriori pictati iar frescele din interior sunt realizate in stilul celorlalte manastiri bucovinene, precum Voronet, Arbore, Moldovita sau Sucevita.

TukTuk likes: turnul lui Vasile Lupu, aflat in nord-estul incintei, care nu face parte din fortificatie.

Localizare: pe DJ 177, la 5 km nord de Gura Humorului.

7 Muzeul Oului, din Vama

muzeul oului
Un exceptional obiectiv turistic: Muzeul Oului din Vama, “pastorit” de doamna Letitia Orsivschi

Nu trece prin Bucovina fara sa te opresti la Muzeul Oului, din Vama, muzeu particular, apartinand Letitiei Orsivschi, profesor de arta textila si decorativa! Vei trai o experienta extraordinara, alaturi de o artista populara care iti va fi aproape o ora ghid in lumea magica a unui obiect despre care Constantin Brancusi spunea ca “este mama tuturor formelor”: oul.

Letitia Orsivschi a strans in cele doua camere ale muzeului (inaugurat acum 7 ani) peste 3000 de oua intr-o colectie fantastica, a carei poveste ti-o va spune cu pasiune. Oua din toate colturile lumii, de pe toate continentele, impodobite, incondeiate, lucrate in toate chipurile… oua de toate felurile, de la cele mai mic pana la giganticele oua de strut.

Pe langa acestea, colectii de oua bucovinene, unele vechi de 50 de ani (din colectia familiei), toate purtand girul unui mestesug local care dureaza de secole si care induce o simbolistica puternica, religioasa sau laica, in functie de modelul ales pentru impodobire. La finalul vizitei poti cumpara oua impodobite – amintirea perfecta a unei vizite in Bucovina.

TukTuk likes: totul, dar in mod special ouale perforate din Cehia.

Localizare: Str. Garii, nr. 20, localitatea Vama, aflata pe E85, intre Gura Humorului si Campulung Moldovenesc.

8 Manastirea Moldovita

manastirea moldovita
Cocheta manastire Moldovita / Foto: Vladone

Manastirea Moldovita a fost construita in 1532 de catre Petru Rares, fiul lui Stefan cel Mare, si a fost pictata in anul 1537, atat in interior cat si in exterior. Fresca de pe peretele sudic este conservata foarte bine. Am remarcat de la bun inceput ca maicile care traiesc aici sunt excelenti ghizi pentru grupurile de turisti straini – o nota foarte buna in contextul turistic. Manastirea e cocheta si dichisita, apropierea bisericii de chiliile pline de flori dand o nota aparte. In curtea interioara exista inclusiv o statuie a lui Petru Rares.

TukTuk likes: prezenta activa a maicutelor

Localizare: pe DJ176, care se face din DN17A, la 27 km nord de Campulung Moldovenesc.

9  Manastirea Sucevita

manastirea sucevita
Foto: PacoLozano

Nu poti vedea Moldovita fara sa-i vezi “sora” aflata oarecum in apropiere. Sucevita e o manastire cu circa 50 de ani mai tanara, fiind construita in 1583 de catre Irimia, Simion si Gheorghe Movila, primul devenind conducator al Moldovei la scurt timp dupa ridicarea edificiului monahal.

Este una dintre ultimele biserici pictate la exterior, face parte din patrimoniul UNESCO, e impunatoare si eleganta si delecteaza ochiul vizitatorului cu o culoare specifica, nu atat de celebra ca albastrul de Voronet, dar cu siguranta incantatoare: verdele, simbol al Duhului Sfant.

TukTuk likes: pictura murala

Localizare: pe DN17 A, la 19 km SV de Radauti.

10 Cetatea de scaun a Sucevei

cetatea de scaun a sucevei
Cetatea de scaun a Sucevei / Foto: coltisorderomania.ro

In 2012, Cetatea de scaun a Sucevei a intrat intr-un amplu proces de restauratie, iar ansamblul arhitectonic medieval, alcătuit din castel şi ziduri de apărare, a fost consolidat şi completat în cadrul unui vast proiect cu finanţare în perioada 2011-2015, redându-i aspectul impunător, intrat în legendă, dar şi subtila strălucire princiară din trecut.

Asadar, poti admira o cetate excelent construita, la care si-au adus contributia de-a lungul anilor, Petru I Musat (el a fost cel care a ridicat-o, in 1375), Stefan cel Mare, Alexandru cel Bun, Vasile Lupu, Ieremia Movila si alti conducatori moldavi – rezultatul fiind o cetate extrem de greu de cucerit. Avariata (in special in 1497, dupa atacul polonezului Ioan Albert), cutremurata (in timpul lui Duca Voda – 1678-1683), ruinata, cetatea a intrat in uitare pana la inceputul secolului XX, cand arhitectul austriac Karl A. Romstorfer a repus pe… ziduri acest edificiu istoric.

TukTuk likes: inchisoarea

Localizare: in Suceava, str. Cetatii

11 Muzeul satului bucovinean

muzeul satului bucovinean
Muzeul satului bucovinean, o incantare a spiritului si ochiului

Aflat imediat langa Cetatea de scaun a Sucevei, Muzeul satului bucovinean, un muzeu in aer liber, este o adevarata incantare a spiritului, in care vei gasi repere arhitecturale populare din nordul Moldovei. Practic, patrunzi intr-un sat bucovinean, in care vei admira, atat la exterior cat si la interior, diverse tipuri de case si gospodarii ale zonei, cu anexele lor, cu vatra satului, cu biserica si clopotnita, cu birt, cu instalatii tehnice populare, cu ateliere specifice (olarit, fierarie, tesatorie etc).

Excelenta este organizarea interioara a caselor, care reda perfect modul in care se traieste la tara in aceasta zona, de la mobilier la cuptoare, de la textilele de interior la piesele de port popular. In plus, in case sunt redate in mod plastic ritualuri in stil bucovinean: botezul si inmormantarea.

In concluzie, o incursiune de calitate in lumea satului bucovinean si un obiectiv turistic pe care nu ai voie sa-l ratezi cand te afli pe drumuri sucevene.

TukTuk likes: efectele multimedia din interiorul caselor traditionale

Localizare: in Suceava, langa Cetatea de scaun

12 Manastirea Dragomirna

dragomirna
Foto: bereta

Construita de episcopul Anastasie Crimca, in anul 1609, manastirea Dragomirna este cumva diferita de celelalte manastiri din Bucovina, fiind evidente influentele de inceput al secolului 15. In primul rand, manastirea e foarte mare, e mult mai „aerisita” iar zidurile de fortificatie ii dau un aspect extrem de solid. Pe de alta parte, biserica din interior este foarte stramta iar peretii nu sunt pictati ci decorati cu gravuri.

Te poti urca pe zidurile ce inconjoara manastirea si poti admira de la inaltime interiorul in care maicutele desfasoara fel de fel de activitati. Dragomirna e asezata intr-o zona extrem de linistita si emana o pace sufleteasca molipsitoare.

TukTuk likes: zidurile din incinta, ce au o inaltime de 11 metri

Localizare: in comuna Mitocul Dragomirnei, la 15 km nord de Suceava,  pe DN29A.

13 Vatra Dornei

vatra dornei

Vatra Dornei, sau perla Bucovinei, nu trebuie ocolita intr-un periplu al regiunii, statiunea fiind situata intr-o zona superba (depresiunea Dornelor). Nu am petrecut foarte mult timp in acest frumos oras, dar am avut ragaz sa ne plimbam in Parcul Central (cunoscut pentru veveritele Mariana), acolo unde am admirat Pavilionul japonez, biserica Sfanta Treime si bizarul castel al carui nume nu l-am localizat (izvorul Santinela?). De asemenea, am urcat cu telescaunul la cota 1400, de unde am admirat peisajul in care troneaza Giumalaul.

TukTuk likes: Parcul Central

Localizare: pe E85, in Depresiunea Dornelor.

Citește și: 10 locuri de vizitat în Hațeg

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

8 Comments

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!