Romania

10 locuri de văzut în Țara Hațegului

Țara Hațegului este una dintre cele mai frumoase regiuni din România, una care atrage turiștii atât prin frumusețea naturală impresionantă, generată de munții care înconjoară depresiunea Hațegului (Retezat, Țarcu, Poiana Ruscă, Șureanu) cât și de monumentele arhitectonice a căror vechime și însemnătate istorică marchează enorma importanță și extraordinarul potențial al acestei zone. Aflată în partea de sud-vest a Transilvaniei, cu precădere în județul Hunedoara, Țara Hațegului e locul în care întâlnești cele mai vechi biserici de piatră din România, un grup de monumente medievale bine conservate, dar și parcuri și rezervații spectaculoase, precum Geoparcul Dinozaurilor, de la Sânpetru, locul în care au trăit ultimii dinozauri pitici de pe planetă. În cele ce urmează am selectat doar 10 dintre cele mai frumoase obiective turistice ale Hațegului, ele fiind însă, cu siguranță, mult mai multe. Te invităm nu doar să citești despre ele ci să le și vizitezi, după care să ne trimiți impresii. Ordinea e aleatorie.

10. BISERICA SFÂNTUL NICOLAE DIN DENSUȘ

densus 9

Pentru noi, această bijuterie situată în satul Densuș este obiectivul turistic numărul unu din Hațeg. Și asta nu doar pentru că biserica Sf. Nicolae din Densuș este cel mai vechi edificiu religios românesc în care se țin slujbe ci pentru că efectiv frumusețea acestui loc are în ea ceva magic. Satul se află la 10 km de Hațeg, pe DN68, în direcția Caransebeș (se face dreapta la Totești). Despre originile bisericii există mai multe supoziții. Se pare că inițial, aici a fost un mausoleu ridicat de romani în cinstea generalului Longinus Maximus, care a pierit în timpul luptelor contra dacilor. Alte surse vorbesc despre faptul existenței unui templu dacic, închinat lui Zamolxe, cu mult înainte de sosirea legiunilor romane. Iar descoperiri recente dezvăluie că biserica nu ar fi chiar atât de veche ci ar fi fost ridicată cândva în secolul 13. Cert e că forma actuală a bisericii de la Densuș (restaurată la începutul anilor 2000, prin contribuția Ambasadei Statelor Unite și a Ministerului Culturii) este nemaiîntâlnită. Biserica pare ”îmbrăcată” în piatră șlefuită, la bază aflându-se coloane romane de susținere și bolovani verticali aduși de la Sarmizegetusa. Alături se află un cimitir iar preotul bisericii, în caz că îl prinzi prin preajmă, îți va povesti cu drag despre locul în care te afli. Un adânc sentiment de liniște și pace domnește în jurul Densușului, fapt ce transformă acest frumos obiectiv din Țara Hațegului într-unul de neocolit.

9. REZERVAȚIA DE ZIMBRI DIN HAȚEG

zimbri 5

Zimbrul – acest animal rar întâlnit în prezent dar care acum câteva sute de ani popula pădurile sălbatice ale Europei – și-a găsit locul în rezervația Slivuț-Hațeg încă din anul 1958, când aici au fost aduse două exemplare din Polonia, Podarek și Polonka, pe numele lor. Iar dacă zimbrii polonezi aveau nume care începeau cu litera P, s-a instituit tradiția ca exemplarele care urmau să populeze rezervația din Hațeg să primească nume care încep cu litera R. Prin urmare toți cei peste 50 de zimbri care s-au născut în România în ultimii 57 de ani au fost botezați cu nume rrrrromânești: Roman, Romina, Roxana, Romeo, Roșu, Rodica etc.

Rezervația are o suprafață de 50 de hectare și se află la marginea orașului Hațeg. Anul trecut în rezervație mai erau doar șase animale, celelalte fiind nimicite de boala limbii albastre (motiv pentru care rezervația a fost închisă o perioadă, intrând în carantină).

8. SARMIZEGETUSA ULPIA TRAIANA

sarmi8

Colonia Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa a fost capitala Daciei romane, fiind fondată de Terentius Scaurianus, primul guvernator al regiunii, între anii 108-110, cel care a dat orașului, practic, același nume cu cel al capitalei dacice (Sarmizegetusa Regia), aflate la cca 40 km distanță spre est, în munții Orăștiei. Ulpia Traiana se întindea pe o suprafață de 40 ha și a devenit, în timp, principalul centru economic, politic, administrativ, militar și religios al provinciei romane Dacia. Orașul avea o populație de circa 25-30.000 locuitori, mulți dintre aceștia fiind veterani ai războaielor purtate prin aceste locuri.

Ruinele Ulpiei Traiana pot fi lesne vizitate, intrarea făcându-se chiar din DN68, din localitatea Sarmizegetusa, aflată la 16 km de orașul Hațeg. Amfiteatrul (care putea să găzduiască până la 5000 de oameni), thermele, palatul augustalilor, forul (centrul civic și politico-administrativ) și edificiile publice (băi, ateliere, etc) au fost scoase la iveală de către arheologi, alături de obiecte dacice care sunt găzduite de muzeul din apropiere. Un loc ce respiră istoria antică a acestui popor dar care e pus în valoare turistică într-un mod bizar: ruinele fostului oraș se întind printre căpițe de fân și livezi ce aparțin localnicilor.

Situl istoric poate fi vizitat doar 9 luni pe an, între 1 martie și 30 noiembrie, prețul unui bilet fiind de 5 lei pentru adulți și 2 lei pentru studenți, elevi și pensionari.

About the author

TukTuk guy

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

1 Comment

Click here to post a comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • Urmează să vizitez zona aceasta a României și observ că-s locuri frumoase și demne de a fi surprinse în fotografiile mele 🙂

Urmărește-ne pe Facebook!