rio de janeiro
Foto: dndavis
America de Sud

10 lucruri pe care le poti face in Rio de Janeiro pe bani putini

Costume nebunesti, chiloti tanga, cocktailuri dulci cu lime, plaje, munti si brazilience sexy care petrec toata noaptea sunt imagini care au pus orasul Rio de Janeiro pe orice radar turistic. Dar faima aduce avere, iar pentru a trai pe propria piele factorul “wow” al orasului Rio, trebuie sa scoti din buzunar destul de multi bani. Ghidul de fata iti arata ce poti face in Rio de Janeiro fara sa cheltuiesti prea mult.

1 Fii ‘Louco’ dupa ‘futebol’

Stadionul Maracana
Stadionul Maracana / Foto: Wikipedia

Asista la oricare dintre meciurile celor patru echipe de fotbal din Rio de Janeiro, pentru a vedea fanatismul la cote maxime. Ia un bilet ieftin (pretul porneste de la 15 dolari) pentru a avea sansa de a sta in mijlocul multimii galagioase, dar fereste-te de dusurile cu bauturi aruncate ca niste proiectile dupa o decizie gresita a arbitrului. Tobele, cantecele si marea de steaguri uriase sunt cu adevarat impresionante.

Pe fanii cariocas ii intalnesti pe orice stadion, dar din pacate legendarul Maracana se afla in prezent in plina reamenajare –  costul lucrarilor se ridica la 600 milioane de dolari –  si nu va mai cunoaste febra fotbalului pana in anul 2013.

Sfat: Flamengo este cea mai iubita echipa de fotbal a Braziliei, asa ca ai deja pe cine sa iubesti, sau sa urasti. Ai grija: Fanii echipei se disting de localnici, apeleaza la escorta politiei atunci cand parasesti stadionul si adu-ti haine de schimb pentru a evita incurcaturile. Asa ca verifica din timp culorile echipei, ca sa nu te alegi cu nasul spart tocmai in vacanta.

2 Cucereste “painea de zahar”

Pão de Açucar
Pão de Açucar / Foto: Felipe Goifman

Facandu-si aparitia din Golful Guanabara, aidoma unei perechi de sani ce au nevoie cu disperare de implanturi, stanca Pão de Açucar (Painea de zahar) si Morro de Açucar (Dealul de zahar) se regasesc pe fiecare carte postala din Rio. Telecabina care ii conduce pe turisti in varf a fost facuta faimoasa in filmul din seria James Bond, “Moonraker”.

Poti sari insa peste telecabina si incumeta-te sa faci ascensiunea pe jos. Daca nu esti un catarator experimentat, vei dori poate sa apelezi la un ghid (in jur de 35 de dolari) sau la localnici care sa te conduca si sa manevreze franghiile. Evita caldura din miezul zilei si incepe sa urci dupa-amiaza tarziu, pentru a ajunge in varf la apusul soarelui. Acolo sus, ai sansa sa vezi cerul in flacari, pe masura ce soarele coboara in spatele statuii lui Isus Mantuitorul, pregatind orasul Rio pentru febra noptii. Telecabina pentru coborare este gratis dupa ora 19.

3 Invata samba

Carnavalul din Rio este cea mai faimoasa petrecere din lume, dar milioanele de turisti care umplu orasul in acele zile, lasa prea putin loc si pentru “amaratii” constransi de buget. Cu toate acestea poti trai fiorul carnavalului, participand la repetitiile saptamanale ale scolii de samba, care incep cu sase luni inainte de marele eveniment. In schimbul unei taxe care variaza intre 5 si 10 dolari, la scoala favorita a localnicilor, Mangueira, vei testa ceea ce altii vad pe sambadrom, in timpul festivalului, platind sute de dolari. Spectacolul se umple de stralucire si extravaganta pe masura ce carnavalul se apropie, dar bauturile raman ieftine iar oamenii sunt intotdeauna primitori.

4 Fa o plimbare prin Santa Teresa

Santa Teresa rio
Cartierul istoric Santa Teresa / Foto: Canva Photos

Cu galeriile de arta, restaurantele si barurile ce ocupa resedintele vechi de secole ale orasului, Santa Teresa este un loc minunat pentru a te plimba. Tramvaiul nu mai functioneaza, asa ca ia un taxi pana in varf si de-acolo porneste la vale, pe jos. Opreste-te sa iei cina la Bar do Arnaudo, unde un platou imens cu ‘carne de sol’, care costa 20 de dolari, te va face sa duci dorul pantalonilor mai largi in talie. Apoi, ia-o la pas pe strada si lasa-te condus de atractia gravitationala, pana la faimoasele trepte Selarón (care apar si in videoclipul “Beautiful” al lui Snoop Dogg).  La poalele acestei capodopere alcatuita din sute de placi din ceramica colorata, vei ajunge in Lapa, unde noaptea te asteapta sa petreci pana in zorii zilei.

5 Petrece in Lapa

lapa rio de janeiro
Lapa, locul in care petrecerile se tin lant / Foto: Airbnb

In noptile de vineri, tinerii cariocas si turistii deopotriva, se indreapta catre arcadele din cartierul Lapa din Rio de Janeiro, pentru a se alatura petrecerilor stradale, unde vanzatorii iti ofera bauturi ieftine si mancare din belsug. Fa-ti plinul pe strada, apoi indreapta-te catre unul din cluburile care sunt aliniate de-a lungul arcadelor si uimeste-i pe toti cu miscarile tale de dans.

Sfat: Micul local Drinkeria Express com Coelho, aflat langa Rio Rock & Blues, este locul unde poti alege din varietatea de caipirinhas and caipifrutas, care costa numai 5 reais (in jur de 3 dolari).

6 Lasa-te mangaiat de soare

Plaja Copacabana
Plaja Copacabana / Foto: Katarina_B

Rio este dominat de o linie de coasta incantatoare, cu plaje care afiseaza de la trupuri bronzate si frumoase, pana la unele mai zbarcite si incovoiate. Plaja Copacabana a devenit faimoasa in anii ’50, fiind inca un loc cautat mai ales de cei de varsta a treia, dornici sa traiasca noastalgia acelor vremuri. Plaja Ipanema atrage tineri care joaca fotbal, in timp ce femei atragatoare sorb cocktailuri din nuci de cocos. Daca Ipanema este prea aglomerata, aventureaza-te catre vest, pe plaja lunga de aproape 18 kilometri din Barra da Tijuca, unde iti vei putea rasfata ochii cu aceeasi colectie de trupuri sexy.

Plajele mai izolate, Prainha si Joatinga, la care se poate ajunge numai cu masina, sunt cele mai linistite pe care le vei gasi in Rio.

7 Viziteaza un (fost) bordel

Casa Rosa
Casa Rosa / Foto: riotimesonline.com

In noptile de duminica, bordelul transformat in clubul de noapte Casa Rosa, se afla la ceva distanta de zonele turistice din cartierul Laranjeiras. 20 de dolari platiti aici nu iti vor mai permite sa iti dai jos pantalonii, dar iti vor face cunostinta cu doua preferate ale Braziliei – o trupa live de samba si un platou care da pe dinafara de ‘feijoada’.  Acest fel de mancare traditional in Brazilia este o tocana de fasole neagra si carne de porc, care se serveste cu orez, salata, faina de manioc si feliute de portocala. Dupa acest festin culinar, alatura-te localnicilor si danseaza samba in curte sau intra in club, unde poti asculta reprezentatii muzicale ale DJ-ilor sau ale trupelor live, sau poti asista la spectacole de capoeira (arte martiale traditionale care combina elemente de dans si muzica). Nu te gandi la actele imorale care aveau loc aici in trecut. Mai bine, distreaza-te alaturi de localnici si agita-te sa obtii cat mai multe lucruri gratis.

8 Supravietuieste in favele

rio favela
Favelă din Rio / Foto: isitsharp

Asa cum stii probabil din filmul “Orasul Ingerilor”, viata in aceste mahalale nu este tocmai lapte si miere. Dar o trecere printr-un astfel de loc, pe durata sederii tale in Rio de Janeiro, iti ofera sansa de a vedea cum traieste cam o cincime din populatia Braziliei, in aceste aglomerari urbane. Asa ca pregateste-te sa petreci o vreme inconjurat de o saracie lucie. Cel mai bine este sa apelezi la un ghid, care sa iti spuna cate ceva despre istoria locurilor si sa te ajute sa nu te pierzi in jungla de beton. Locuitorii din aceste mahalale iti vor arata Rocinha, cea mai veche favela din oras si locul in care traiesc cateva sute de mii de cariocas. Aceasta incursiune in viata autentica este unul dintre cele mai reprezentative tururi pe care le vei gasi in Rio.

9 Fa o excursie

Parcul Național Tijuca
Parcul Național Tijuca / Foto: Gabriel Sperandio

Nu trebuie sa parasesti orasul pentru a face o pauza departe de forfota si agitatie. Jardim Botânico, aflata chiar vis-à-vis de laguna din Ipanema, iti ofera o evadare intr-o oaza de verdeata si liniste, pentru numai 3 dolari. Pentru cei mai aventurosi exista optiuni ceva mai departe, in Parcul National Tijuca – cea mai intinsa padure urbana din lume, unde te poti plimba pe potecile nesfarsite, trecand pe langa cascade, pesteri si varfuri de stanca, in timp ce pasarile exotice si maimutele te iau peste picior de la inaltime. Totul… gratis.

10 Nu te lasa jefuit!

Nu e tocmai o activitate de facut in Rio, dar este, cu siguranta, un sfat bun. Te-ai indragostit de noul aparat de super smartphone, pe care l-ai cumparat special pentru aceasta calatorie? Asa si tipul suspect care te urmareste de peste drum. Rio a fost dintotdeauna un loc periculos pentru turisti. Trebuie totusi sa respecti niste reguli de bun simt:

  • Pastreaza lucrurile de valoare in buzunarele din fata si tine mainile in ele sau peste geanta, atunci cand treci prin zone aglomerate.
  • Tine cureaua camerei peste incheietura mainii atunci cand faci o poza, pentru a evita sa-ti fie smulsa sau sparta.
  • Ia la tine un portofel sau o geanta, dar e bine sa ai in ele bani putini, o copie dupa pasaport si o singura carte de credit sau debit.
  • Evita strazile intunecate sau pustii pe timpul noptii si sari in primul taxi, in caz de nevoie.

Acum ca stii toate astea, esti binevenit in Rio de Janeiro. Tot ce e mai bun in acest oras poate fi al tau pentru bani putini sau deloc. Unduieste-ti soldurile pe ritmuri de samba si afla de ce cariocas isi numesc orasul, cel mai tare dintre toate metropolele lumii.

Pin it!

pin rio de janeiro

Citeste si: Top 10 atractii turistice din Brazilia

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

1 Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!