Poznan
Poznan / Foto: Maciej Bledowski
Europa

5 atracții turistice din Poznan, orasul polonez pentru toate gusturile

Nu exista motiv pentru care te-ai putea plictisi in orasul Poznan din Polonia. Incepe cu atractiile obligatoriu de vazut, muta-te apoi catre cladirile impunatoare si muzee, participa la cateva tururi, practica activitati in aer liber si croieste-ti drum si dincolo de cararea batatorita pentru a descoperi nestemate ascunse ochilor multora.  Fa-ti timp doar pentru a-ti trage sufletul.

1. Muzeul National

poznan national museum
Muzeul National, sau cum sa te introduci in istoria Poloniei daca vizitezi orasul Poznan / Foto: Wikipedia

O colectie impresionanta de arta, care ofera exemple dintre cele mai autentice ale miscarii artistice “Mloda Polska” de la inceputul secolului 20 si lucrari abstracte din anii ’50 si ’60. Intr-o aripa veche a muzeului sunt expuse colectii impresionante de tablouri apartinand unor artisti italieni, olandezi, flamanzi si spanioli.

2. Zamek

zamek
Zamek, un fel de castel construit de nemti / Foto: eska.pl

Aceasta cladire fascinanta va fi pe placul celor pasionati de istoria celui de-al doilea razboi mondial. “Castelul” dateaza de la inceputul secolului trecut si a fost construit de catre nemti pentru a servi drept resedinta pentru Kaiser, in calatoriile sale in aceasta zona (pe vremea cand Poznan, sau Posen, era oras german). Intre cele doua razboaie mondiale, el a fost folosit de catre Universitatea din Poznan, dar dupa invazia nazista din anul 1939, au inceput lucrarile de transformare a acestei constructii in birou pentru Adolf Hitler si resedinta pentru guvernatorul nazist al acestei regiuni ocupate a Poloniei.

Arhitectul acestui proiect a fost nimeni altul decat Albert Speer. Lucrarile au fost terminate in anul 1944, cu putin timp inainte ca nemtii sa fie alungati din Poznan. De-a lungul anilor au existat discutii pe marginea daramarii castelului, dar el a rezistat si in prezent serveste drept centru cultural. Atunci cand este deschis, vizitatorii se pot plimba nestingheriti pe coridoarele sale.

3. Primaria Orasului Vechi (Ratusz)

poznan primaria
Frumoasa primarie a orasului / Foto> Madzia71

Cladirea dateaza din secolul 14, dar a fost renovata la scara larga in secolul 16, in stil Renascentist, de catre arhitectul italian Giovanni Quadro. Din pacate, o mare parte a constructiei a fost distrusa in tmpul celui de-al doilea razboi mondial, pastrandu-se o mica parte din structura originala. Cel mai bun exemplu din ceea ce a ramas, este reprezentat de pivnitele gotice, in care se afla in prezent, Muzeul de istorie al orasului Poznan.

Acesta merita vizitat, mai ales daca esti interesat sa afli cate ceva despre dezvoltarea orasului Poznan, din secolul 10 pana in zilele noastre. Inca de la intrarea in muzeu, vei vedea interiorul extrem de grandios al intregii cladiri. In afara ei, la ora pranzului, arunca o privire asupra ceasului pentru a vedea cele doua vestite capre mecanice. Ele fac referire la o legenda o orasului despre cele doua animale care in timpul unei confruntari au atras atentia locuitorilor de aici asupra unui incendiu care ar fi putut distruge intreaga asezare.

4. Catedrala

catedrala poznan
Catedrala Sf. Petru / Foto: JackF

Bazilica Sf. Petru si Paul si-a pastrat pozitia sa de a fi una dintre cele mai respectate biserici din Polonia. Sapaturile din zona au scos la iveala faptul ca aceasta biserica se afla in locatia actuala de mai bine de 1000 de ani, de pe vremea cand regii polonezi au acceptat catolicismul ca religie, in secolul 10. De-a lungul timpului au avut loc lucrari de renovare si reconstructie a sa, iar incendiul din anul 1945 i-a distrus in mare parte aspectul original, cel actual fiind un amestec de stiluri neo-gotic si baroc. In capela din spatele altarului se afla ramasitele pamantesti ale primilor regi ai Poloniei, Mieszko I si Boleslaw cel Viteaz.

5. Lacul Boszkowo

lacul Boszkowo
Lacul Boszkowo / Foto: jure svetelj

Un lac incantator cu ape putin adanci. Bun pentru practicarea inotului, caiacului si navigarii la bordul altor ambarcatiuni. Un loc preferat de copii, desi este un pic aglomerat in timpul lunilor de vara. Lacul este legat de alte lacuri din zona prin canale, pe care se poate merge cu caiacul. In fapt, intreaga regiune de la est si nord de Leszno / Wschowa este impanzita de lacuri, reprezentand un adevarat paradis pentru pescari.

Citeste si: 20 de lucruri de vazut si facut in Varsovia

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

1 Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!