tallinn estonia
Foto: KavalenkavaVolha
Europa

Atractii turistice din Estonia

Pe durata unei singure generatii, descoperind un nou sens pentru cuvantul incredere, mica tara baltica Estonia a reusit sa iasa la lumina de sub patura sovietica si sa se lase imbratisata de Europa. Sentimentul de dragoste este reciproc: Europa a fost subjugata de farmecul capitalei Tallinn si al sau ‘Oras Vechi’, aflat in Patrimoniul Mondial al UNESCO. Iata care sunt cele mai frumoase atractii turistice din Estonia:

Tallinn
Tallinn e o capitală superbă / Foto: SeanPavonePhoto

In timp ce capitala nu mai are niciun secret pentru nimeni, cele 1500 de insule care impanzesc coasta Estoniei constituie inca o surpriza pentru multi. La fel ca si ursii si tinuturile mlastinoase din parcurile nationale din tara, intinderile nesfarsite de nisip auriu, ruinele castelelor, festivalurile muzicale si o cultura gastronomica uluitoare, care isi are radacinile in bucataria cu specific nordic si in cea a confratilor din Tarile Baltice. Nu rata sub nicio forma orasul Tallinn, dar nu trece cu vederea nici nestematele ascunse – un amestec irezistibil est european si nordic) – si care te asteapta sa le descoperi departe de forfota orasului.

Tallinn old town
Tallinn, centrul vechi / Foto: bruev

Tartu pentru iubitorii aglomeratiilor urbane

Cel de-al doilea oras Estonian ca marime este Tartu (cu o populatie de 100000 de locuitori), care se vrea a fi capitala spirituala a tarii – localnicii vorbesc aici despre un sentiment special, creat de spiritul secolului 19 care s-a pastrat prin casele din lemn si cladirile impunatoare, prin frumusetea parcurilor si a falezei.

Tartu
Frumusețea orașului Tartu / Foto: peeterv

Tartu este principalul centru universitar al Estoniei, in care studentii reprezinta cam o cincime din numarul total al populatiei. Aceasta infuzie de tinerete patrunde in toate colturile asezarii incarcate de vegetatie si istorie si care suprinde prin aerul sofisticat, greu de banuit pentru un oras atat de mare.

Pärnu pentru iubitorii plajelor

Parnu
Orașul Parnu / Foto: Nordic Moonlight

Familiile de localnici, tinerii plini de energie si turistii finlandezi se strang laolalta intr-o ruga colectiva pentru vreme insorita, in timp ce colinda plajele cu nisip auriu, parcurile infrunzite si pitorescul centru istoric al orasului Pärnu, cea mai frumoasa statiune litorala din Estonia. In aceste locuri, numele Pärnu este sinonim cu distractia; orasul a fost de multe ori numit “Miami al Estoniei”, dar cel mai adesea la el se face referire ca fiind capitala de vara a acestei tari.

Saaremaa pentru iubitorii insulelor

Saaremaa
Moară de vânt în Saarema / Foto: Urmas83

Cea mai mare insula dintre cele 1500 care impanzesc coasta Estoniei, este Saaremaa, al carei nume suna ca un irezistibil cantec de sirena: in timpul Razboiului Rece, aceasta a fost o zona de granita, ascunsa privirii multora. Aceasta izolare fortata a facut ca aceasta zona rurala sa devina una extrem de pitoreasca si autentica, care a reusit sa-si pastreze valorile stravechi. In ciuda satucurilor adormite, a acoperisurilor din paie si a morilor de vant, viata de pe insula nu a ramas inghetata aici in timp si spatiu. In zilele lungi de vara aici vin multi iubitori ai plajei, tot aici se organizeaza numeroase festivaluri de dans, ca sa nu mai punem la socoteala legendara bere din zona si centrele spa din principalul oras,  Kuressaare (de unde si porecla insulei, ‘Spa-remaa’).

Lahemaa pentru iubitorii de natura

Lahemaa
Altja, oraș de lângă Lahemaa / Foto: Gagliardi Photography

Aflata la 80 de kilometri est de Tallinn (pe drumul catre granita ruseasca), Parcul National Lahemaa reprezinta refugiul perfect departe de forfota capitalei. Lahemaa, ‘tinutul golfurilor’, este un micro-cosmos al farmecului natural al Estoniei: o intindere de coasta unde se afla cateva peninsule si golfuri, la care se adauga paduri de conifere in care traiesc specii de animale salbatice printre care ursul brun, rasi si lupi. Vizitatorii se pot caza in pensiuni elegante, conace restaurate datand din secolul 18, campinguri la malul marii si pot practica activitati dintre cele mai variate: plimbari prin padure, ciclism si calarie.

Muhu pentru pasionatii de lux

sf caterina muhu
Biserica Sf. Caterina din Muhu / Foto: artenex

Aflat pe insula Muhu, conacul Pädaste (www.padaste.ee) este prima alegere pentru cei care vor sa isi petreaca cateva nopti aici. Aflat in zona golfului, complexul turistic de aici include un conac restaurat, o pensiune cu mai multe camere, cinematograf privat si centru spa si o casa de vacanta cu terasa. O atentie deosebita este acordata in aceste locuri detaliilor, de la televizoarele de ultima generatie, mobila antica si broderiile Muhu, pana la ierburile, namolul si mierea folosite in tratamentele spa. Alexander, restaurantul elegant din acest complex se afla inclus in toate topurile celor mai bune restaurante din Estonia.

Citeste si: Tallinn, o capitala culturala

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

1 Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!