Europa

Tallinn, o capitala culturala

Dupa ce orasul Tallinn s-a bucurat in anul 2011 de statutul sau de capitala europeana a culturii, vizitatorii continua sa vina aici pentru a vedea Orasul Vechi, inclus in Patrimoniul Mondial UNESCO. Turistii care viziteaza capitala Estoniei se pot bucura de unele dintre cele mai bune oferte de cazare din Europa. Avantul luat de constructia de hoteluri, inaintea crizei economice, a lasat Tallinnul cu un surplus de camere de hotel si tarife in cadere libera.

tallinn

‘Stories of the Seashore’ (Povesti de la malul marii) este tema anului pentru capitala europeana a culturii, una care descrie eforturile sustinute ale estonienilor de a redeschide acest oras pentru public, dupa anii de ocupatie sovietica, cand a fost inclus in zona proscrisa.

Capetele de afis sunt: Zilele muzicale estoniene (21-27 martie), in cadrul carora au fost prezentate lucrari inspirate de oras, apartinand unor compozitori estonieni, Sarbatoarea Muzicii Tinere si a Dansului (1-3 iulie), cu reprezentatii ce au fost sustinute de 35000 de tineri artisti, si Batalia Estului (2-3 decembrie), un festival de dans, la care participa 300 de artisti, din 20 de tari.

Tallinn: orasul vechi

Orasul vechi din Tallinn este impanzit de strazi pietruite si alei inguste care dau in gradini fermecatoare. Sunt putine locuri in Europa care surprind aura Evului Mediu atat de incantator precum o face Tallinn.

tallinn
Orasul vechi are cea mai mare cautare printre turisti

Impunatoarea cladire a municipalitatii, care dateaza din anul 1404, este cea mai bine conservata primarie medievala din Europa de Nord. In apropiere, biserica Sf. Olav, candva cea mai inalta cladire din lume, a fost folosita de catre KGB–isti ca turn de radio.  Urca scarile pentru a vedea din punctul de observare cateva dintre cele mai frumoase privelisti ale orasului Tallinn.

Aproximativ jumatate dintre foisoarele rosii, conice, ce alcatuiesc zidul orasului, sunt inca in picioare. Poti urca pana in varful constructiei sau poti arunca o privire in interiorul fortificatiilor sale la Kiek in de Kök, care inseamna ‘uita-te pe furis in bucatarie’ in germana veche (numele vine de la soldatii care se puteau uita din turn in casele localnicilor). Aici, o vizita in pasajele subterane, ii poarta pe vizitatori inapoi in timp, in anul 1219, totul fiind insotit de un spectacol de sunet si lumina.

Cateva strazi duc pe Dealul Toompea, fosta zona rezidentiala a nobilimii, unde se afla complexul unui castel medieval si superba catedrala Alexander Nevsky. De aici, de pe platformele amenajate pe strazile Kohtu si Patkul, vei vedea panorama orasului vechi din Tallinn si a golfului.

About the author

TukTuk guy

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

1 Comment

Click here to post a comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • […] cu specific nordic si in cea a confratilor din Tarile Baltice. Nu rata sub nicio forma orasul Tallinn, dar nu trece cu vederea nici nestematele ascunse – un amestec irezistibil est european si […]

Urmărește-ne pe Facebook!