munchen
Foto: SeanPavonePhoto
Europa

Top 10 lucruri de facut si vazut in Munchen

Orasul german Munchen are mult mai multe de oferit decat un festival al berii. An dupa an, sute de turisti vin in Munchen pentru Oktoberfest. Locul unde se organizeaza festivalul, cunoscut sub numele de “Theresienwiese” – “Wies’n” pe scurt – se umple de vizitatori de toate genurile. De la tineri la batrani, de la localnici pana la cei veniti din cele mai indepartate colturi ale lumii, Oktoberfest ofera distractie pentru toate gusturile. Daca vrei sa participi la Oktoberfest, ai grija sa-ti rezervi din timp cazarea, intrucat  cele mai bune hoteluri ieftine din Munchen si hosteluri, isi epuizeaza locurile cu luni bune in avans.

In realitate insa, in Munchen sunt mult mai multe de facut. Indiferent ca vii aici pentru Oktoberfest sau in alta perioada a anului, iata ce poti face in Munchen, daca berea nu se numara printre pasiunile tale:

10 Fa o vizita la Muzeul Brandhorst

Brandhorst museum
Muzeul Brandhorst / Foto: muenchen.de

Deschis in anul 2009, Muzeul Brandhorst este cel mai recent adaugat in triunghiul artistic al orasului Munchen, care include  Neue Pinakothek, Pinakothek der Moderne si Alte Pinakothek. In timp ce ultimul porneste pe urmele istoriei din Grecia antica, ajungand la modernismul din zilele noastre,  Brandhorst adauga la toate acestea colectii de arta contemporana. Aici poti admira artisti precum Cy Twombly’, Andy Warhol si multi altii. Arhitectura unica, plina de culoare a cladirii este o opera de arta in sine. Aici poti afla informatii despre programul muzeului si pretul biletelor.

9 Ia o gura de aer curat in Englischer Garten

Englischer Garten
Grădina engleză / Foto: Dina Sigtrix

Englischer Garten (Gradina Englezeasca) este cea mai mare zona verde din Munchen, intrecand ca marime chiar si Central Park din New York. Aici poti rataci pur si simplu pe alei sau te poti plimba cu barca pe lac. Poti face miscare, mergand cu bicicleta, iar in sensul asta poti apela la Mike’s Bike Tours. Pentru cei care nu se satura de bere, exista de inchiriat si “beer bike”, cu care poti bea si pedala in acelasi timp. Cei care prefera sa se uita la altii cum fac miscare, pot merge la intrarea din Prinzregentenstrasse, unde se strang surferii. Nu conteaza ca e canicula sau frig, aici exista tot timpul ceva de admirat.

8 Da-te cu sania pe Muntele Blomberg

Muntele Blomberg
Muntele Blomberg / Foto: FooTToo

Pe muntele Blomberg poti cobori cu sania chiar si in timpul verii. Tu esti cel care controleaza viteza, asa ca ai grija sa nu cobori prea repede, ca risti sa iesi in decor. Dar nu merge nici prea incet, pentru ca cel din spatele tau sa  nu intre in tine. Pe langa datul cu sania, poti face si plimbari pe cararile care te pot duce catre alti munti. Daca vrei sa faci mai putina miscare, poti lua Blomberg Bahn, un telescaun cu doua locuri, pana in varf si inapoi. Ai astfel sansa de a admira peisajul si de a respira aerul curat din varful muntelui. Exista si restaurante unde poti recupera energia consumata. Mai multe detalii despre o plimbare cu telescaunul, poti afla aici.

7 Petrece o noapte in Kunstpark

Kunstpark este o fosta zona industriala, in prezent impanzita de baruri si cluburi. Atunci cand festivalul Oktoberfest isi inchide portile la ora 23, stii unde sa mergi. Oferta locatiilor este variata, distractia fiind pentru toate gusturile, de la cluburi cu muzica latino pana la discoteci cu muzica hip hop. Cum poti ajunge aici? Ia trenul de viteza S-Bahn pana la Ostbahnhof.

6 Viziteaza Palatul Schloss Nymphenburg

Palatul Nymphenburg
Palatul Nymphenburg / Foto: tilialucida

Nu de mirare ca toti regii si-au dorit sa stea aici. Palatul a fost ridicat de cuplul princiar Ferdinand Maria si Henriette Adelaide de Savoy si a fost proiectat de catre arhitectul italian Agostino Barelli, in anul 1664, dupa nasterea fiului lor, Maximilian II Emanuel. De atunci, palatul este resedinta regala de vara. In zilele noastre, palatul este deschis pentru public si te poti plimba ore intregi in parcul regal. Aici gasesti detalii referitoare la programul de vizitare si informatii despre bilete.

5 Hraneste animalele la Gradina zoologica din Munchen

zoo munchen
Grădina zoologică din Munchen / Foto: Liudmila Kiermeier

Germania nu are paduri tropicale, dar asta nu inseamna ca nu vei gasi aici specii de animale care traiesc in aceste paduri. La Gradina zoologica din Thalkirchen, poti vedea maimute, lei, pinguini si multe altele. Poti apela la un tur cu ghid, care iti ofera sansa de a admira animalele sau de a le hrani. Cei care vin in Munchen pentru a sarbatori ceva, isi pot organiza aici ziua de nastere, in cusca elefantilor sau in cortul din jungla. Mai multe informatii gasesti aici.

4 Condu nebuneste la BMW Welt

BMW Welt
BMW Welt / Foto: digitalimagination

Singurul muzeu din lume dedicate marcii BMW se afla in Munchen. Aici poti afla istoria acestei marci si poti vedea toate modelele de masini. Activitatile interactive organizate de muzeu iti permit sa participi la test drive. Sunt expuse, de asemenea si motociclete BMW. Arunca o privire pe site-ul muzeului, pentru mai multe detalii.

3 Admira spectacolul nocturnei sau asista la un meci de fotbal pe Allianz Arena

allianz arena
Allianz Arena / Foto: digitalimagination

Stadionul este o minune arhitecturala apartinand lui Herzog si De Meuron. Inaugurat cu prilejul Campionatului Mondial de Fotbal din anul 2006, Allianz Arena gazduieste nu numai meciuri de fotbal, dar si alte evenimente. Constructia in sine merita vazuta pentru arhitectura sa spectaculoasa. In fapt, poti vedea gogoasa SF, inca de la aterizarea pe aeroportul din Munchen. Alt fapt demn de mentionat este acela ca instalatia de lumini a stadionului isi poate schimba culoarea. De exemplu, in functie de echipa care joaca, stadionul poate fi luminat in rosu, albastru sau alb.

2 Exploreaza Parcul Olimpic

parcul olimpic munchen
Parcul Olimpic, din Munchen / Foto: bbsferrari

Jocurile Olimpice din Munchen au avut loc in anul 1972. Dar asta nu inseamna ca in parcul Olympia nu se mai intampla nimic. Dimpotriva, pe stadionul Olympia, cu o capacitate de 60000 de locuri, au loc numeroase reprezentatii artistice. In plus, aici se desfasoara tot timpul anului, competitii de atletism. Daca vrei, poti inota in piscina olimpica, iar iarna poti aluneca pe partii, intr-o sanie.

1 Fa o plimbare de-a lungul strazilor Leopold si Ludwig

ludwig street
Bulevardul Ludwig / Foto: 4FR

Atunci cand Theresienwiese este plin de vizitatorii festivalului Oktoberfest, exista si alte artere importante pe care te poti plimba in Munchen. Pe strazile Leopold si Ludwig, cele mai mari din oras, poti hoinari pana ajungi in centru (Odeonsplatz si de acolo in Marienplatz) pana la Münchener Freiheit. De-a lungul drumului, vei gasi numeroase obiective turistice, cum ar fi Siegestor, care se traduce prin Poarta Victoriei. Opreste-te pentru a bea ceva la unul dintre numeroasele baruri si cafenele din zona, sau pentru a privi trecatorii si a-ti incarca bateriile.

Daca ajungi totusi si la Oktoberfest, viziteaza site-ul oficial al festivalului pentru mai multe informatii. Pentru a afla istoria bogata a acestui eveniment, citeste  “Oktoberfest: mai mult decat un festival al berii“.

Iar daca nu stii cum sa comanzi mancarea si bautura in Germania, invata aici.

Vegetarienii pot citi materialul Magicul Munchen, aparut in VegNews. Indiferent ca esti vegetarian sau carnivor, capitala bavareza are ceva magic pentru toata lumea.

Citeste si: Munchen: mini-ghid turistic in capitala Bavariei

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

4 Comments

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!