Europa

Munchen: mini-ghid turistic in capitala Bavariei

Munchen este unul dintre cele mai frumoase orase din Germania. Aflat in partea de sud a tarii, in apropierea Alpilor, este capitala landului Bavaria si unul dintre cele mai vizitate orase din tara. Trebuie sa stii de la bu  inceput ca doua zile nu sunt de ajuns pentru a vedea tot ceea ce are orasul Munchen sa iti ofere.

Din pacate, in Munchen, majoritatea localnicilor nu vorbesc limba engleza. Ai nevoie asadar de un ghid de conversatie. Macar in restaurante, totusi, meniurile sunt si in engleza, asa ca nu trebuie sa te temi ca vei manca cine stie ce animale necunoscute.

Alta ciudatenie este legata de faptul ca aici nu este niciodata prea devreme pentru o bere. Daca iei un tren de noapte din Bruxelles cu destinatia Munchen, vei ajunge la destinatie in jurul orei 7, impreuna cu sutele de oameni care fac naveta pentru a ajunge la munca. Nu te vei putea abtine sa nu remarci ca multi dintre ei se opresc la bacania din gara pentru a bea ceva dis de dimineata. Si nu este nici pe departe vorba despre cafea.

Poti descoperi orasul la pas, dar si transportul in comun este foarte usor de utilizat. Orasul vechi se afla pe centura, iar centrul sau istoric se numeste Marienplatz. Aici vei gasi multe dintre atractiile turistice ale Germaniei, inclusiv magnifica piata Marienplatz.

[highlights color=”red”]Marienplatz[/highlights]

A fost inima orasului inca de la aparitia acestuia, infiintat de catre Henry Inima de Leu, in anul 1158. Aici era candva o piata unde se comercializau sare si grane, dar in prezent locul atrage mii de turisti care vin sa vada arhitectura magnifica a cladirii primariei. Orologiul din turnul primariei  bate la ora 13, iar vara la orele 12 si la 17 si ii infatiseaza pe Ducele William al V-lea dansand cu Renata von Lothringen. Marienplatz este cu adevarat centrul orasului.

Marienplatz
Marienplatz

[highlights color=”red”]Altes Rathaus[/highlights]

Vechea primarie se afla in partea de est a Marienplatz si reprezinta un prim exemplu de arhitectura gotica bavareza. Aici se afla in prezent Muzeul Jucariilor.

[highlights color=”red”]Neues Rathaus[/highlights]

Unul dintre cele mai cunoscute simboluri ale orasului Munchen, noua primarie in stil gotic flamand, a fost construita in perioada renasterii arhitecturale a Germaniei, intre anii 1867-1909. Orologiul se afla in turnul inalt de 79 de metri si canta in fiecare zi la orele 11 si 17, fiind alcatuit din 32 de figurine, infatisand un turnir al cavalerilor si dansuri. In perioada cuprinsa intre lunile mai si octombrie, orologiul mai bate si la miezul zilei si la ora 17. La punctul de observatie situat la etajul 9 se poate ajunge cu liftul, el fiind deschis de luni pana joi intre 9 si 16 si vinerea de la 9 la 13.

Noua primarie
Noua primarie

[highlights color=”red”]Alter Peter (Sf. Petru)[/highlights]

Alter Peter este cea mai veche biserica din Munchen. In interiorul sau vei vedea opere de arta datand din secolul 6. Daca reusesti sa urci cele 302 de trepte pana in varf, vei putea admira privelistea fantastica a orasului, iar in zilele senine, chiar si Alpii.

Biserica Sf. Petru
Biserica Sf. Petru

[highlights color=”red”]Residenz[/highlights]

Acesta a fost initial un mic castel de apa, construit in anul 1385, ulterior extins sub domnia familiei Wittelsbach, care l-a folosit pe post de resedinta pana in anul 1918, totodata sediu al guvernarii.

Residenz a fost grav afectat de bombardamente in timpul celui de-al doilea razboi mondial. Reconstructia sa a inceput in anul 1945, iar operele sale de arta au fost in mare parte recuperate. Constructia este obligatoriu de vazut, gratie importantei sale istorice si privelistilor ce pot fi admirate din varf.

Antiquarium, sala antichitatilor din Rezidenz
Antiquarium, sala antichitatilor din Residenz

Fa o vizita la Antiquarium (Sala Antichitatilor), cea de-a doua sala renascentista ca vechime, din nordul Alpilor. Aici vei vedea constructii datand din secolul 17, printre care Reiche Kapelle (Capela ornata), Steinzimmer (Camera din piatra), Trierzimmer (Sala Trier), camerele Rococo (Galeria ancestrala si salile ornate de François Cuvilliés Batranul) precum si neoclasicul tinut al regelui, creat de Leo von Klenze. Colectii speciale precum cele din argint, vesmintele ecleziastice si portelanuri datand din secolele 18 si 19, provenind din Asia de Est sunt si ele expuse aici. Tezaurul include bijuteriile coroanei bavareze, creatii ale aurarilor, emailuri, obiecte din cristal si fildes colectionate de catre cei ce au domnit in Bavaria.

Residenz este deschis zilnic intre orele 9 si 18, in perioada cuprinsa intre lunile aprilie si octombrie si de la 10 la 16 din octombrie pana in martie.

 

About the author

TukTuk guy

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

1 Comment

Click here to post a comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • […] Munchen isi mentine de mult reputatia de oras conservator. Dar in ultimele luni, piane publice au aparut in tot orasul, in cadrul unui proiect artistic intitulat “Play me, I am yours” (Canta, sunt al tau), iar muzee de prestigiu au capata o noua fata. Lucrari artistice impresionante – o tabla Ed Ruscha, o copie a soclului Fourth Plinth din Londra sau mormantul cimpanzeului Bubbles care i-a apartinut lui Michael Jackson – au fost expuse in locatii importante, in cadrul unui proiect artistic inovator numit “Un spatiu numit public”. Si desigur, berariile din oras, o institutie culturala in sine, sunt la fel de vibrante si pline de viata ca intotdeauna. […]

Urmărește-ne pe Facebook!