chopsticks
Foto: GpointStudio
Cum sa Food & Drink

Cum sa folosesti betisoarele chinezesti ca un profesionist

Betisoarele sunt inevitabile daca iti planifici o calatorie in China, in Asia de Nord sau Asia de Sud Est. Probabil ca esti deja expert in folosirea lor, pentru ca altfel primele tale incercari de a le utiliza vor fi dificile si nebunesti si putin probabil ca vei reusi sa apuci mancarea cu ele.

Vestea buna este insa aceea ca folosirea betisoarelor este o abilitate care se dobandeste pe masura ce o practici.  In curand vei fi capabil sa apuci cu ele orezul si sa prinzi chiar si muste, dar pana atunci, iata cateva sfaturi peste care e bine sa nu treci cu vederea.

cum sa folosesti betisoarele chinezesti
Foto: Buenosia Carol

Contrar logicii, nu e indicat sa folosesti betisoarele pentru a taia sau pentru a ale infige in mancare. Prin urmare, daca asta este singura modalitate prin care reusesti sa mananci cu ele, fa in asa fel incat sa nu te faci remarcat.

Atunci cand e posibil, usureaza-ti misiunea. Asta iti ofera sansa de a-ti controla senzatia neplacuta de disconfort. Tine minte ca mancatul dintr-un castron este foarte dificil. De asemenea, betisorul de dedesubt nu trebuie sa se miste. Lasa-l pe cel de deasupra sa faca toata treaba.

Misiunea ta are doua taisuri. Cu cat tii betisoarele mai de sus cu atat vei avea mai mult de furca cu ele si vei avea mai putin control asupra a ceea ce faci. Cu cat le tii mai de jos, cu atat sansele tale de a apuca mancarea vor creste, direct proportional insa cu probabilitatea de a-ti pune sos pe mana, pe care apoi il vei intinde pe fata. Asa ca cel mai bine este sa apuci betisoarele undeva la doua treimi de la baza lor.

Tipuri de betisoare chinezesti

Cele mai des intalnite betisoare sunt facute din lemn lacuit sau metal. Lungimea lor variaza si ele pot fi circulare sau cu suprafata plata. Betisorul perfect trebuie sa fie din lemn, sa fie scurt, cu suprafata plata, combinandu-se astfel avantajele pe care ti le ofera frecarea, detinerea controlului si suprafata de contact. Din pacate, de cele mai multe ori nu ai posibilitatea de a alege.

betisoare chinezesti
Foto: Buenosia Carol

Alta optiune ar fi aceea de a folosi cele mai adecvate betisoare pentru incepatori: cele din lemn care ti se dau atunci cand iei mancare la pachet sau cele pe care le poti cumpara de la orice magazin. Acestea sunt scurte, cu suprafata plata, iar lemnul nelacuit combinat cu marginile rugoase, nefinisate te ajuta sa iei mancarea din farfurie si sa o duci catre gura, fara teama ca o vei da pe tine. Sa ai intotdeauna cateva astfel de ustensile la tine si fa abstractie de privirile ciudate, de zambetele celorlalti sau de tutorialele obositoare de folosire a betisoarelor.

Tehnici de folosire a betisoarelor chinezesti

cum sa folosesti betisoarele chinezesti
Foto: Buenosia Carol

1. Dragonul de aur

Aceasta tehnica poate fi considerata drept baza a instruirii tale in arta folosirii betisoarelor.

Ia un servetel, o hartie pe care o gasesti in buzunare sau hartia in care au fost ambulate betisoarele si impacheteaz-o astfel incat sa obtii un patrat mic. Pune acest patratel din hartie intre betisoare, mai la mijlocul lor. Apoi cu ajutorul unui elastic, fixeaza hartia astfel incat sa nu alunece dintre ele. Tot ce trebuie sa faci acum este sa tii betisoarele strans pentru a putea lua mancarea cu ele; nu trebuie sa faci nicio manevra complicata cu degetele!

Dezavantaj: Aceasta metoda te va face sa arati ca un strain batut in cap.

2. Scolarul

betisoare chinezesti

Aceasta este cea mai acceptata tehnica de folosire a betisoarelor. Ea are la baza tinerea betisorului de deasupra ca si cum ai tine un creion; sprijina-l intre degetul mijlociu si cel aratator, in timp ce cel de dedesubt aluneca pe portiunea de piele dintre degetul mare si cel aratator si se sprijina usor pe latura superioara a inelarului.

3. Darth Vader

Aceasta este cea mai complicata tehnica. Pozitionarea mainii este la baza aceeasi ca si in cazul tehnicii scolarului, desi ambele betisoare trebuie sa fie in contact cu degetele tale: cel de deasupra cu degetul tau mijlociu, iar cel de dedesubt cu inelarul, aratatorul fiind folosit pentru a exercita forta necesara manuirii lor. Tehnica Darth Vader iti ofera control deplin asupra betisoarelor si daca ajungi sa o stapanesti vei deveni un adevarat profesionist.

Eticheta

In concluzie, fiecare tara pe care o vizitezi are regulile sale nescrise in ce priveste folosirea betisoarelor. Una general valabila este aceea potrivit careia niciodata nu trebuie sa lasi betisoarele in pozitie verticala in vasul din care mananci, acesta fiind un ritual care se foloseste in cazul celor decedati. Cauta pe Wikipedia, consulta un ghid sau, cel mai bine, intreaba pe cineva ce trebuie sa faci, inainte de a aduce o ofensa localnicilor in  viata, dar mai ales celor plecati la cele vesnice.

Citeste si: Ghidul mancarii si bauturii thailandeze

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Călător cu firimituri de talent la scris și la ocolit gropile. Pasionat de călătorii, dar și de povești care îți fac bagajele să sară singure în portbagaj, TukTuk Driver are o misiune simplă: să-ți arate lumea cu un strop de umor și multă inspirație. Când nu e la volanul TukTuk-ului, visează la următoarea destinație... sau la o cafea aromată. 🚗🌍 Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

1 Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • Util articolul, mai ales ca de fiecare data cand trebuie sa mananc cu betisoarele e ca si cum le-as folosi pentru prima oara.
    Cred ca niste foto ar fi fost mai mult decat binevenite, caci e destul de greu de priceput asa.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!