Insula Con Dao
Insula Con Dao / Foto: e.vnexpress.net
Destinatii

9 insule secrete pentru care ai face orice ca sa le explorezi

Cauti o locatie romantica care sa-ti apartina aproape in totalitate? In cele ce urmeaza ai o lista in care se regasesc 9 insule secrete din intreaga lume, tocmai bune pentru a reaprinde flacara pasiunii. Important este sa reusesti sa ajungi pana in aceste insule mai putin cunoscute.

1. Insulele Torres Strait, Australia

Torres Strait
Insula Waier, din Torres Strait / Foto: Tourism Australia

La cel mai indepartat capat al tinutului lui Oz se afla Insulele Torres Strait care iti prezinta o mostra de continent australian, asa cum ar fi aratat el daca europenii nu ar fi venit niciodata aici. Aflate in partea de nord a Capului York, cele 247 de insule care alcatuiesc Torres Strait au pastrat o cultura tribala unica, care construieste o punte intre Australia aborigena si Papua Noua Guinee.

Marea Bariera de Corali se afla in apropiere, iar pe insulele Thursday si Horn, se afla piste pentru aeronave si hoteluri, dar accesul pe celelalte insule este la discretia autoritatilor locale. Permisele pentru vizitarea insulelor trebuie obtinute cu cel putin o luna inainte si acestea sunt emise de catre Autoritatea Regionala din Torres Strait.

2. Insulele Yaeyama, Japonia

Insula Yaeyama
Insula Yaeyama / Foto: Leung Cho Pan

Idilicele insule Yaeyama se afla undeva la capatul sudic al Arhipelagului Japoniei. Semanand in mare masura cu Caraibele, insulele Iriomote, Taketomi si Ishigaki sunt scaldate de soare, de apa si de…sushi. Ishigaki se mandreste cu cele mai frumoase plaje, in timp ce Taketomi este vestita pentru casele sale in stil Ryukyuan. Iriomote, care este o locatie in mijlocul junglei, are multe izvoare termale (onsen) in aer liber. Compania Japan Transocean Air are zboruri zilnice din Tokyo pana in Ishigaki, de unde se poate ajunge pe celelalte insule cu feribotul.

3. Îles du Salut, Guyana Franceza

iles du salut
Te saluta… Îles du Salut! / Foto: linternaute.com

Majoritatea oamenilor au auzit despre Insula Diavolului, dar putini sunt cei ar putea sa arate unde se afla aceasta pe harta. Cea mai mica dintre cele trei insule Salut, aceasta fosta colonie de detinuti este separata de Guyana Franceza printr-o portiune lunga de 11 kilometri de ape nesigure, impanzite de rechini.

Steve McQueen a incercat in mod repetat sa evadeze de pe insula in romanul Papillon, dar vizitatorii moderni isi doresc sa naufragieze aici, printre palmieri, maimute si ruinele infricosatoare datand din vremuri de mult apuse. Accesul pe insulele Salut se face cu catamaranul din Kourou si singurul loc in care te poti caza aici este Auberge des Iles, o locatie in stil clubhouse.

4. Ulleungdo, Coreea de Sud

Ulleungdo
Tranchilizare profunda pe insula Ulleungdo / Foto: jo deokje

Micuta insula Ulleungdo te va captiva imediat fara doar si poate. Aflata la jumatatea distantei intre Coreea de Sud si Japonia, în aceasta insula vulcanica nu exista poluare, hoti sau serpi – cu alte cuvinte, este locul ideal pentru plimbare. Feriboturile ajung zilnic aici, in portul Dodong-ri, acolo de unde toate drumurile duc catre varful  stancos Seonginbong (984 m).

Daca vrei sa mergi si mai departe, poti continua calatoria pana in Insulele Dokdo – o intindere de pamant aprig disputata atat de Japonia cat si de Coreea de Sud. Asezata la poalele unui zid de stanca, pe coasta de nord a insulei, Pensiunea Chusan Ilga iti ofera cazare rustica, dar confortabila.

5. Arhipelagul San Blás, Panama

San Blás
Paradisul din arhipelagul San Blás / Foto: Rodrigo Cuel

Panama nu este probabil primul loc care iti vine in minte atunci cand te gandesti la Caraibe, dar aceasta tara din America Centrala are recifuri de corali care rivalizeaza cu recifurile din Insulele Cayman sau Virgine. Provincie autonoma condusa de poporul Kuna, Arhipelagul San Blás este un teritoriu alcatuit de 365 de mici insule, scaldat de apele caldute din sudul Caraibelor.

Uita de statiunile luxoase – singurele hoteluri sunt adaposturile din casele rurale, iar cina aici este alcatuita din ceea ce aduc acasa pescarii in canoele lor, in fiecare seara. Air Panama are zboruri regulate catre cateva dintre insulele din San Blás, inclusiv catre capitala El Porvenir.

6. Insulele Penghu, Taiwan

insulele Penghu
Peisaj magnific in insulele Penghu / Foto: chendongshan

Daca Taiwan este considerat o alta China, atunci insulele Penghu sunt un alt fel de Taiwan. Administrate de catre provincia Taipei, cele 90 de insule ce alcatuiesc Arhipelagul Penghu sunt vestite pentru peisajul lor magnific si pentru sentimentul de nostalgie pe care il aduc in cultura traditionala taiwaneza. Dincolo de capitala Makung se afla un tinut al carelor trase de boi, al navoadelor pescarilor, al campiilor strajuite de ziduri de piatra, al stancilor de bazalt si al templelor antice dedicate zeitei marii, Matsu.

Daca soarele si nisipul te-au impresionat deja, la fel o vor face plajele si windsurf-ul pe care il poti practica aici. Din luna mai pana in octombrie, plajele din Penghu sunt locul in care se aduna specia pe cale de disparitie a testoaselor verzi – localnicii aduc ofrande acestora in templele din jurul Penghu, ritual inclus in Festivalul Felinarelor, care se desfasoara la 14 zile dupa Anul Nou.

7. Insulele Bay si Insulele Hog, Honduras

Bay Honduras
Honduras – Insulele Bay / Foto: Robert Ford

Uita de Piratii din Caraibe – insulele care plutesc dincolo de coasta Hondurasului sunt ceva cu adevarat magic. In zilele lor de glorie, insulele Roatán, Utila si Guanaja serveau drept adapost pentru 5000 de criminali, talhari si pirati, printre care si infamul Henry Morgan (aka Barba neagra).

In zilele noastre, Insulele Bay sunt mult mai cunoscute pentru plajele de aici, pentru scufundarile care se fac in zona si pentru relaxarea de care poti beneficia. Si mai multa liniste gasesti in Cayos Cochinos (Insulele Hog) –  cu cele 13 recifuri de corali si cunoscuta drept una dintre cele mai izolate regiuni, scaldata de apele de culoarea turcoazului. Plantation Beach Resort este singura oferta de cazare din Insulele Hog, dar in insulele nelocuite se poate campa fara probleme.

8. Insulele Con Dao, Vietnam

Con Dao
Con Dao, candva inchisoare, acum paradis / Foto: Nguyen Nighia

Alta inchisoare transformata in paradis, Insulele Con Dao adaposteau pe vremuri cea mai de notorietate colonie de detinuti din Indochina, ramanand asa pana la sfarsitul razboiului din  Vietnam. In prezent aici se afla Parcul National Con Dao, cele 16 insule reprezentand o minune a naturii cu junglele lor dense, apele de culoarea jadului si plajele cu nisip auriu.     

Aici traiesc numeroase specii de vaci de mare, delfini, testoase si tot aici se afla recifuri de corali spectaculoase. Pana in prezent, dezvoltarea turismului pe insula se reduce la un magazin cu articole pentru scufundari si cateva statiuni in zona portuara din Con Son. Singura problema o reprezinta alegerea momentului prielnic pentru a veni aici, din cauza furtunilor din vest care se abat asupra insulelor din luna iunie pana in septembrie si a celor din est, care isi fac meandrele din septembrie pana in ianuarie.

9. Insulele Ssese, Uganda

Insulele Ssese
Insulele Ssese / Foto: sseseislandsresorthotel.com

De ce ar aparea pe lista insulelor secrete ale lumii o zona de uscat africana? Multumita Lacului Victoria. Insulele Ssese bifeaza la toate capitolele pentru a fi considerate un paradis insular – plaje aurii, palmieri, flora si fauna exotica – toate astea le gasesti in mijlocul celui mai mare lac din  Africa.

Majoritatea celor 84 de insule din grupul Ssese sunt neamenajate, dar au aparut cateva semne ca turismul se dezvolta, in Buggala, Bukasa si Banda. Pe langa statul la soare, aici poti vizita jungla cu creaturile sale exotice sau poti practica canoe pe lac. Ambarcatiunile pleaca zilnic din Entebbe, Kasenyi si Bukakata, aflate pe tarm, avand drept destinatie insulele Kalangala si Buggala.

Citeste si: Top 5 insule de vizitat în Caraibe

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

1 Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!