Varșovia
Varșovia / Foto: Rudy Balasko
Europa

Varsovia, o vizita dintr-o privire

Varsovia este un oras foarte vechi – este capitala Poloniei incepand din anul 1596  – dar aici nu s-au pastrat foarte multe dintre constructiile originale. Orasul a fost facut una cu pamantul in timpul celui de-al doilea razboi mondial, de catre nemti, pentru a-i pedepsi pe localnici pentru esecul Insurectiei din Varsovia. Dar plimbandu-te prin Orasul Vechi, care a fost complet reconstruit, e greu sa crezi ca aici au fost candva numai ruine.

Obiective turistice in Varsovia

Fluviul Vistula imparte Varsovia in doua zone distincte: malul stang si malul drept. Despre malul drept nu sunt foarte multe de spus. Majoritatea atractiilor orasului se afla pe malul stang si printre ele se regasesc centrul orasului si fermecatorul Oras Vechi.

varsovia
Varșovia / Foto: Tomas Sereda

Incepe calatoria cu orasul vechi, in piata centrala, unde se afla numeroase cafenele in aer liber si standuri de arta. Muzeul de istorie din Varsovia se afla in capatul de nord al pietei si gazduieste exponate care stau marturie a experientei tragice prin care a trecut orasul in timpul celui de-al doilea razboi mondial.

La marginea Orasului Vechi se afla impozantul Castel Regal, care a fost restaurat si deschis publicului. De la castel, urmeaza Drumul Regal pana la Palatul Lazienki. De-a lungul drumului se afla biserici, muzee, galerii de arta, palate si cladiri guvernamentale. Cand ajungi in Parcul Lazienki, vei gasi aici incantatorul Palat pe apa.

Mai departe se afla Palatul Wilanow si frumoasele sale gradini. Fa-ti timp sa vizitezi si Monumentul Insurectiei din Varsovia, aflat in Piata Krasinski si incearca sa gasesti o bucata din zidul construit de nazisti in jurul ghetoului varsovian. Daca ai norocul sa te afli in oras in timpul unuia din multele festivaluri muzicale sau de alta natura care se desfasoara aici, nu rata participarea la ele. Vara, aici se organizeaza Festivalul de Jazz, Festivalul de Cultura Evreiasca si Festivalul de Film.

Lazienki varsovia
Palatul Lazienki, aflat in parcul cu acelasi nume / Foto: Mariusz Prusaczyk

Restaurante si cumparaturi in Varsovia

A lua cina in Varsovia nu constituie o experienta gastronomica precum cea din, sa spunem, Roma sau Paris, dar exista aici multe restaurante decente. In jurul Orasului Vechi sunt multe locuri traditionale unde poti servi masa. Incearca  sa localizezi una dintre putinele laptarii care mai exista in oras. Aceste relicve datand din vremurile comuniste, erau candva renumite pentru mancarurile ieftine, iar cateva dintre ele mai exista si astazi. Arunca o privire in vecinatatile de langa piata centrala din Orasul Vechi si in centru. Sau opreste-te intr-una dintre tavernele dragute, care inconjoara Piata Trzech Krzyzy.

Trzech Krzyzy
Piata Trzech Krzyzy / Foto: Drone in Warsaw by Prokreacja.com

Cele mai mari magazine din Varsovia sunt Carrefour si Tesco, dar nu sunt foarte multe lucruri care sa recomande aceste locuri. Mai bine, cauta niste suveniruri originale si lucrari de arta si artizanat din partea locului, in piata din Orasul Vechi. Merita sa mergi si la  Srodmiescie de-a lungul strazii Marszalkowska sau Aleje Jerozolimskie. Magazinele mai exclusiviste sunt concentrate in jurul Pietei Trzech Krzyzy si, mai ales, de-a lungul strazii Mokotowska.

Citeste si: 20 de lucruri de vazut si facut in Varsovia

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!