shanghai china
Foto: zhanghaitao
Asia

Ce sa faci si ce sa vizitezi in Shanghai, orasul superstar

Este cinci dimineata si afara e intuneric. Dar in templul budist Yongfu, totul este lustruit si straluceste aidoma pietrelor pretioase. Cantecul ritmat al unui grup de calugari rasi in cap, rasuna in templul auriu, din care Buddha intampina venirea zorilor cu o rugaciune.
Aici intervine latura viitorului: orasul Shanghai este o mostra chinezeasca de absolut si modern. Pe cat este de coplesitoare, lucrul cu adevarat remarcabil in ce priveste aceasta ceremonie care are loc in provincia estica a Chinei, Hangzhou, este simplul fapt ca ea se intampla. Cu numai 35 de ani in urma, fostul templu aflat in acest loc, a fost demolat de Garzile Rosii, in timpul Revolutiei Culturale, iar calugarii au fost trimisi la re-educare.

Noua cladire, absolut magnifica, este un simbol evident al tolerantei religioase in China secolului 21; o tara care isi primeste turistii cu bratele deschise si in care acestia pot intretine conversatii cu oamenii obisnuiti de pe strada, sau cel putin cu un numar (in crestere) de 1,3 miliarde vorbitori de limba engleza.

O societate moderna in Shanghai

In ciuda eforturilor guvernului de a stopa accesul la Internet, blocand site-uri precum YouTube, Facebook si Twitter, cetatenii chinezi sunt suprinzator de bine pusi la punct cu ce se intampla in restul lumii. Societatea poate s-a mai modernizat in ultimii 10 ani, dar libertatile si drepturile lor sunt inca departe de standardele occidentale. Dovada cea mai evidenta consta in faptul ca recentul castigator al Premiului Nobel pentru pace, Liu Xiaobo, se afla inca in inchisoare.

Ti-ai putea exprima indignarea refuzand sa vizitezi aceasta tara, dar, indiferent ca iti convine sau nu, China vine catre ea insasi la tine. Fa o simpla numaratoare a produselor pe care le ai in casa si sunt “Made in China”. Pana la sfarsitul deceniului, se estimeaza ca aceasta tara va depasi SUA, devenind cea mai puternica economie din lume.

shanghai night
Cât România: 20 milioane de locuitori traiesc in acest oras magnific / Foto: bingdian

Tendintele moderne sunt nicaieri mai bine exprimate decat in Shanghai, un oras in care exista la tot pasul zgarie nori cu cate 80 de etaje, si in care trenul circula cu o viteza incredibila de 220 km/h intre Shanghai si Hangzhou, facand ca omologul de viteza Eurostar, sa para bolnav de reumatism.

Daca poluarea din Shanghai constituie un pericol pentru sanatate, la fel este si arhitectura orasului. Ochii tai sunt atrasi permanent catre cer, in incercarea de a admira peisajul SF oferit de cladirile de aici, ceea ce face ca ciocnirile cu alti oameni sau cu numeroasele cosuri de gunoi sa fie inevitabile.

Pentru a fi partas la o cu totul alta perspectiva, fa o vizita la Centrul Financiar din Shanghai, inalt de aproape 500 de metri. La etajul 100, o pasarela din sticla iti ofera o panorama a orasului, care poate da fiori si ameteli celor mai sensibili. Templele si cladirile in stil art deco isi fac si ele loc printre noile constructii care strapung cerul. Traficul seamana cu un rau de otel si te face sa te gandesti cum pot pietonii din Shanghai sa treaca strada si sa supravietuiasca in urma acestei experiente.

E dificil sa faci fata energiei haotice, dar totodata irezistibile, a unui loc in care traiesc 20 de milioane – la ultima numaratoare – de persoane. Iar totul este condus de un singur lucru: banii.

shanghai
Noaptea, orasul capata o noua si fascinanta dimensiune / Foto: pat138241

Vechiul stil al hainelor Mao si austeritatea au disparut sub talmes-balmesul creat de cererea si oferta pietei. Ecrane gigantice amplasate pe strada fac reclama la orice fel de produse, totul pentru a satisface apetitul imens al chinezilor pentru cat mai multe haine, cat mai multe masini si, in general, cat mai mult din orice.

Fetele occidentale in aceasta locatie sunt ceva obisnuit. Cartiere precum Bund, faleza pe care se afla hoteluri, restaurante si baruri elegante, sunt cautate de catre europeni de decenii intregi.

shanghai orasul vechi
Shanghai, orașul vechi / Foto: chuyu

Patrunde in recent renovatul hotel Waldorf Astoria, unde totul e numai marmura si lemn si iti poti imagina cum turistii straini vin aici si dau pe gat paharele lor cu gin, in Long Bar, aflat la peste 33 de metri inaltime, pe locul unde se afla fostul club exclusivist Shanghai Club.
Bulevardul larg, strajuit de copaci, Huaihai Zhong Lu, aflat in concesiunea francezilor, inca de la mijlocul secolului 19, pastreaza inca inconfundabila atmosfera pariziana.

La numai cateva minute distanta, in JingAn, se afla unul dintre cele mai noi si mai elegante hoteluri din Shanghai. PuLi, caci despre el este vorba, este inclus pe lista celor mai bune 50 de hoteluri din toata lumea. Dimensiunile sale, asemanatoare cu cele ale unui palat, insumeaza ambitiile unui oras, care se supune influentei globale.

Gradinile Yu, aflate in Orasul Vechi, te socheaza prin aspectul lor mai pamantean si mai putin cosmetizat. Standurile de aici iti ofera tot ce vrei si ce nu vrei, iar tocmeala e obligatorie, chiar daca reusesti sa faci fata vanzatorilor insistenti, dar pasnici, care iti vand pe sub mana ceasuri Rolex si genti Louis Vuitton contrafacute.

Plimbare prin Piata Centrala din Shaghai

Daca vrei sa faci o plimbare, lasa-ti pasii sa te poarte in zone precum Piata Centrala, un parc public imens, unde – in zilele Revolutiei Culturale – cei considerati o amenintare pentru regim, erau fortati sa indure umilinta “autocriticii”.

Piata din oras este inconjurata de colosii cladirilor guvernamentale, Teatrul Mare si Muzeul Shanghai, care are forma unei oale pentru gatit. Exponatele antice de aici amintesc vizitatorilor din Occident cat de inaintea lor a fost candva civilizatia chineza, care poate va mai fi la fel si in viitor.

muzeul shanghai
O oala de gatit: Muzeul Shanghai / Foto: manx_in_the_world

O excursie in Hangzhou

Pe cat de excitant e orasul, pe atat de mult ti-ai dori poate sa scapi de forfota sa care nu se termina niciodata. Hangzhou, aflat la 177 de kilometri distanta, este un oras care nu se ridica la standardele Shanghai-ului (are o populatie de 7 milioane de locuitori), dar este mult mai linistit.

Acum aproximativ 800 de ani, Marco Polo a declarat acest loc unul dintre cele mai frumoase de pe Pamant, iar de atunci lacul de aici, inconjurat de dealuri verzi impanzite de temple, a devenit o locatie extrem de romantica. Hangzhou atrage nenumarati proaspat casatoriti, care isi doresc sa gaseasca un cadru cat se poate de pitoresc, pentru fotografiile lor de nunta.

Hangzhou
Daca-ti doresti ceva mai multa liniste, orasul Hangzhou e relativ aproape de Shanghai / Foto: Yuin Lu Hoo

O excursie de-a lungul lacului echivaleaza cu un circuit safari nuptial: iti atrag atentia mirii plictisiti, ascunsi la umbra copacilor si adevarata parada a rochiilor mireselor, aflate in cautarea unui loc pentru poze cat mai reusite. Dealurile prind viata datorita adevaratelor procesiuni ale turistilor care vorbesc cat se poate de tare.

Cazare in resortul Aman

Taoguang Temple
Templu Taoguang in resortul Aman / Foto: https://www.aman.com

Una dintre cele mai linistite zone este resortul Aman, aflat in localitatea traditionala, Fayun. Resortul Amanfayun se mandreste cu 42 de locuri de cazare, dotate cu camere si apartamente, care se intind pe o suprafata plina de veredeata, de peste 140000 de metri patrati. Statiuni ca aceasta au devenit destinatii care satisfac si cele mai sofisticate gusturi ale chinezilor si europenilor deopotriva.

Seara, lacul devine gazda unui eveniment liric impresionant, numit “Impressions of West Lake”. Opera prezentata pe apa, care are la baza o legenda straveche, este cu adevarat o feerie. Dansatorii care performeaza pe o scena aflata la numai cativa centimetri sub apa, par ca aluneca pe suprafata acesteia, purtand evantaie luminate. Din cand in cand, ei se aranjeaza in asa fel incat sa dea nastere formei unui peste, unei pasari, sau unei lebede.  Muzica este plina de magie, iar aplauzele de la final sunt rasplata pentru aceasta reprezentare de exceptie.

In ciuda noii sale identitati, China ramane totusi o alta lume.

Citeste si: Top 10 atractii turistice din China

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Călător cu firimituri de talent la scris și la ocolit gropile. Pasionat de călătorii, dar și de povești care îți fac bagajele să sară singure în portbagaj, TukTuk Driver are o misiune simplă: să-ți arate lumea cu un strop de umor și multă inspirație. Când nu e la volanul TukTuk-ului, visează la următoarea destinație... sau la o cafea aromată. 🚗🌍 Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

1 Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!