Europa

Ce sa vizitezi in Helsinki: 5 lucruri de neratat

Helsinki este frumoasa capitala culturala, economica si politica a Finlandei. In acest oras ai nenumarate lucruri de facut si vazut si in cele ce urmeaza, ai un top cinci al acestora, cu mentiunea ca, trebuie sa ai grija ca unele dintre ele sunt sezoniere. Iata ce sa vizitezi in Helsinki.

1 Monumentul Sibelius din Helsinki

sibelius
“Extraterestrul” monument Sibelius / Foto: YouTube

este o frumos omagiu vizual, inchinat compozitorului finlandez Jean Sibelius. Sute de tevi din otel sunt sudate la un loc, pentru a forma o capodopera abstracta, care sa semene intrucatva cu o orga imensa. Situat in centrul unui parc plin de verdeata din Helsinki, monumentul Sibelius creaza o atmosfera extrem de linistita si relaxanta.  Este genul de opera artistica la care te poti holba timp de ore intregi, conferindu-i o interpretare diferita de fiecare data. Monumentul poate fi vazut din toate unghiurile si din toate partile, iar langa el se afla bustul sculptat al lui Jean Sibelius, care a fost creat din dorinta de a adauga un element figurativ naturii sale abstracte. Este ceva cu adevarat unic: iti va capta privirile, lasandu-te  impresionat de geniul artistic al compozitorului.

2 Biserica Temppeliaukio Kirkko

Temppeliaukio Kirkko
Temppeliaukio Kirkko / Foto: Wikipedia

Biserica din piatra: Arhitectura acestei biserici luterane neconventionale este cu adevarat fantastica. Cupola din cupru este concava, astfel incat sa dea un efect de arcada tavanului, care se completeaza impecabil cu decorul locatiei. Atractia principala o constituie faptul ca ea este sapata in intregime in stanca, ceea ce face ca aceasta biserica sa fie cu adevarat unica si fara asemanare. Textura stancii si-a pastrat conditia originala, ceea ce confera locului un aspect natural si o atmosfera cu totul speciala. Biserica din piatra este una dintre atractiile principale ale orasului Helsinki. Aici poti aprinde o lumanare pentru a avea noroc. Este inchisa in timpul slujbelor si ceremoniilor religioase, asa ca e bine sa suni inainte pentru a afla cand poate fi vizitata. Intrarea este libera.

3 Fortareata Suommenlina

Suomenlinna
Fortareata Suommelina este inclusa in patrimoniul UNESCO / Foto: Wikipedia

Dincolo de portul din Helsinki se afla o fortareata maritima  numita Suomenlinna  (casta finlandeza), inclusa in Patrimoniul Mondial al UNESCO. Initial s-a numit Sveaborg (Fortareata Svea), dar si-a schimbat numele la inceputul anului 1900, din motive patriotice. Numele original este folosit in prezent numai de catre vorbitorii de limba suedeza.  Daca esti un tip sportiv si indraznet e recomandat sa alegi ca mijloc de transport pana aici, mersul pe jos! In timpul verii, poti lua un feribot, dar mersul pe jos este mult mai interesant, cu conditia sa fie iarna!

4 Mijlocul verii

finlanda tara
Zilele calde, de vară, în Finlanda, sunt destul de rare / Foto: alekseystemmer

In aceasta perioada a anului, soarele nu apune cu adevarat niciodata, iar finlandezii profita din plin de avantajul celor 24 de ore de lumina, pentru a petrece toata noaptea. Mijlocul verii este si perioada in care mii de localnici se retrag in casele lor de vara (mökkit) de la tara, pentru a se bucura de farmecul imprejurimilor Finlandei.

5 Aurora Boreala

aurora boreala finlanda
Aurora boreala poate fi lesne vazuta din Helsinki in perioada iernii / Foto: blueorangestudio

Studiaza cerul pentru a afla explicatia naturala a spectaculoasei Aurore Boreale (Aurora Borealis), care transforma orizontul intr-un spectacol psihedelic de lumina, in timpul noptii polare (kaamos), care tine din luna noiembrie pana in mai.

Citeste si: Helsinki – lucruri de vazut si facut in capitala Finlandei

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

4 Comments

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • Ca o mare vanatoare a aurorei boreale ce ma aflu, trebuie sa remarc ca este cam greu sa vezi aurora boreala din Helsinki, trebuie sa ai un ditamai norocul, mai ales daca esti in vacanta ca noi toti, doar pentru cateva zile :-(. Cel mai indicat este sa lasi in urma luminile orasului pentru locuri mai intunecoase, mult mai propice etalarii luminilor nordice…

  • Pai in articolul cu gratuitati in Helsinki ati scris ca nu se poate vedea aurora…si aici ca da….oricum sunt de acord cu Ioana , ca nu prea se poate….din pacate :(…ramanem la citit o carte la miezul noptii 😀

    • asa se lauda oamenii aia, ca vezi aurora boreala de la ei din ograda 🙂 dar ei nu-s in helsinki, ci mult mai la nord.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!