dublin
Foto: Lukas Kloeppel
Europa

5 lucruri interesante despre Dublin

Orasul Dublin a devenit in zilele noastre una dintre cele mai populare destinatii turistice din Europa. In fiecare an, milioane de turisti ii viziteaza faimoasele pub-uri si se imbraca in verde pentru a sarbatori ziua Sf. Patrick. Iata cateva lucruri amuzante despre Dublin, pe care poate nu le stiai.

lucruri interesante despre Dublin
Dublin, un oras de un magnetism fantastic

Locul de nastere al berii negre Guinness

In anul 1759, Arthur Guiness a incheiat afacerea vietii sale. El a inchiriat o berarie in centrul orasului Dublin, pentru o renta anuala de 45 de lire si a semnat contractul pentru 9000 de ani!  Acesta este locul unde este produsa in prezent cea mai faimoasa bautura alcoolica a Irlandei. In intreaga lume se vand zilnic 10 milioane de pahare de bere Guinness.

Locuitorii din Dublin iubesc berea, ei beau 9800 de halbe pe ora, incepand de vineri de la ora 17:50 si pana in jurul orei 3, lunea ce urmeaza. De asemenea, donarea de sange in Dublin, este recompensata cu o halba de Guinness, deoarece este recomandat sa inlocuiesti cantitatea de fier pierduta in timpul acestei operatiuni.

fabrica guinness
Fabrica de bere Guinness este principalul obiectiv turistic al capitalei Irlandei / Foto: pembroketownhouse.ie

Un singur oras, doua nume

Dublin are de fapt doua nume diferite! Baile Atha Cliath, care se traduce prin “Vadul gardurilor din stuf” si Dubh Linn, care in limba galica veche inseamna “Piscina neagra”. Acest nume se refera la o piscina care se afla candva pe locatia fostei gradini a Castelului Dublin.

Podurile ciudate

podul O’Connell
Podul O’Connell are lungimea egala cu latimea / Foto: pawel.gaul

Dublin are doua poduri foarte curioase. Primul, O’Connell, trece peste raul Liffey si este singurul pod european care are lungimea egala cu largimea. El a fost construit in anul 1863, pentru a inlocui un pod de lemn care data din anul 1801. Inaintea sa, aici exista numai o structura din franghii care putea duce numai o singura persoana o data. Apoi, este podul Ha´penny, care a fost numit astfel, pentru ca trebuie sa platesti o taxa de jumatate de penny pentru a trece peste el.

Pub-urile irlandeze

The Brazen Head
The Brazen Head este cel mai vechi pub din Irlanda / Foto: http://bobsbeerblog.com

Surprinzator, orasul Dublin are numai cateva pub-uri pe cap de locuitor, comparativ cu alte capitale europene. Cel mai vechi pub din Irlanda se numeste Brazen Head (Capul de bronz) si functioneaza incepand din anul 1198.

Oameni faimosi

Dublin se lauda cu o adevarata lista de celebritati, intrucat aici s-au nascut multi oameni faimosi. Scriitori precum George Bernard Shaw (singura persoana din lume care a castigat un Premiu Oscar si un Premiu Nobel), James Joyce, Oscar Wilde si Bram Stoker sunt originari din Dublin. Scena muzicala are si ea cativa reprezentanti de frunte, precum Bono de la U2, Sinead O´Connor si artisti de la Hollywood printre care Maureen O’Hara, Gabriel Byrne si Colin Farrell.

Citeste si: Top 10 atractii turistice din Irlanda

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!