oslo
Foto: Damien Verrier
Europa

10 lucruri de vazut si facut in Oslo

Daca vrei sa cheltui bani, trebuie sa stii ca orasul Oslo, capitala Norvegiei, este unul dintre cele mai scumpe din lume – prin urmare va accepta bucuros orice forma de plata. Te-am pus pe ganduri? Nu-ti permiti sa faci baie in lapte de miel si sa mananci muschi de girafa cu trufe la desert? In acest caz, pune banii deoparte, pentru ca avem grija sa nu-ti devalizezi contul bancar. Ia-ti avant ca un adevarat viking si incearca aceste 10 lucruri de vazut si facut in Oslo cu bani putini.

Viziteaza imprejurimile orasului Oslo

Oslomarka
Oslomarka / Foto: turtips.inatur.no

Dealurile, insulele si fiordurile care inconjoara Oslo, iti ofera nenumarate oportunitati de a descoperi frumusetile zonei. Mergi catre Oslomarka, la capatul unei calatorii catre nord, cu tramvaiul, care dureaza 15 minute si vei ajunge in locul in care localnicii adora sa se plimbe sau sa schieze, in functie de anotimp. Plimbaretii obositi si transpirati pot sta gratuit intr-una dintre micile cabane (hytter) care impanzesc zona. Fa-ti rezervare prin Den Norske Turistforening si, luand in considerare faptul ca iti vor tine companie numai ursii, intereseaza-te din timp ce provizii trebuie sa-ti faci.

Profita de soare

Huk beach
Plaja Huk / Foto: bjaglin, Wikimedia

Despre Oslo se spune ca este la fel de frigid precum zambetul lui Vladimir Putin, dar daca iti place soarele, gasesti multe plaje unde accesul este gratuit. Daca vrei sa-ti expui rotunjimile, mergi la plaja Huk, din peninsula Bygdoy, unde vitamina D e la discretie, iar hainele sunt optionale.

Alatura-te multimii de torte

raul Akerselva
Râul Akerselva / Foto: Baiaz

In fiecare an, in luna septembrie, in seara echinoctiului de toamna, are loc unul dintre cele mai luminate evenimente din Oslo. Mii de localnici vin la raul Akerselva, pentru a se amesteca in multimea de muzicieni si performeri de toate genurile, pentru a participa la expozitiile de arta si la alte manifestari culturale. Atunci cand se da drumul la lumini, Loki, zeul nordic al raului, se amesteca si el prin multime.

Fa-o pe mama ta sa fie mandra de tine

munch museum
Noul muzeu Munch / Foto: futurebuilt.no

Povestile despre escapadele sexuale sub influenta drogurilor nu sunt in general, discutii pe care sa le porti la masa impreuna cu familia. Umbla la materia cenusie, facand un tur al muzeelor din Oslo, unde intrarea este libera in perioada 1 octombrie – 31 martie. Muzeul Munch este dedicat lucrarilor pictorului Edvard Munch, aici aflandu-se faimoasa sa lucrare, “Tipatul”. Muzeul Stenerson gazduieste o colectie imensa de opere de arta moderna norvegiana, iar Muzeul de istorie expune artefacte din intreaga lume.

Sarbatoreste Premiul Nobel pentru pace

In fiecare an, in data de 10 decembrie, in Oslo, Premiul Nobel pentru pace este acordat unor personalitati marcante din intreaga lume. In timp ce la ceremonia in sine, accesul este permis doar pe baza de invitatie, ia parte la parada tortelor care are loc dupa aceea, pentru a fi martor al fastului si grandorii. In ziua urmatoare, participa la concertul care are loc la sala Spektrum din Oslo, ocazie cu care se reunesc pe aceeasi scena artisti norvegieni si internationali, care sustin reprezentatii in onoarea laureatilor.

Viziteaza un parc cu… nuduri

vigeland
Vigeland, parcul cu sculpturi erotice / Foto: Andrey Khrobostov

A te holba la cineva in pielea goala este arareori considerat un gest politicos, dar Parcul de sculptura Vigeland este un loc in care tendintele voyeuriste nu numai ca sunt acceptate, dar sunt si incurajate. Acest parc este dedicat sutelor de statui infatisand nuduri ale lui Gustav Vigeland, care sunt imprastiate in tot parcul. Pregateste-te pentru obscenitate in adevaratul inteles al cuvantului, ia ceva de mancare la tine si traieste o aventura de care iti vei aduce aminte toata viata.

Incearca sa faci kiteboarding

Nu trebuie sa mananci o anumita ciuperca halucinogena, pentru a te ridica la cer in Oslo. Scoala de kiteboarding din capitala Norvegiei, iti ofera uneori o lectie gratuita cu durata de 1 ora. Ia o barca, porneste pe mare si vei fi la fel de inalt precum nivelul datoriei nationale.

Fii la inaltime

Holmenkollen este un teren abrupt aflat chiar langa oras, unde se afla de asemenea cea mai mare trambulina de schi din Oslo. Reprezinta o modalitate excelenta de a-ti invinge teama de inaltimi, vei putea beneficia de o priveliste fantastica asupra orasului de la o inaltime de peste 60 de metri si tot aici a fost si pista de sarituri pentru Jocurile Olimpice de Iarna din anul 1952. Ia inainte niste calmante si traieste o experienta magnifica.

lucruri de vazut si facut in Oslo
Crezi ca esti in stare sa “zbori” pe schiuri? Incearca sa o faci la Holmenkollen

“Forteaza” intrarea in palat

palatul regal oslo
Palatul Regal din Oslo / Foto: SimpleFoto

Ceremonialul schimbarii garzilor de la Palatul Regal, are loc in fiecare zi la ora 13.30. Poti fie admira acest spectacol fascinant sau pune mana pe tezaurul imperial. In ziua de 17 mai, Ziua Constitutiei Norvegiei, schimbarea garzilor este inclusa intr-o parada la care participa si familia regala. Profita de faptul ca toata lumea e plecata si ai sansa de a reedita filmul “Thomas Crown Affair”.

Fii partas la evenimentele muzicale

Desi simbolul muzicii norvegiene, grupul A-HA este doar o amintire, in aceasta tara mai exista inca muzica ce merita ascultata. In noptile de duminica, Frank Znort Quartet sustine spectacole la care intrarea este libera, la Clubul Blå, incepand cu ora 21.30. Vara, cvartetul (care rar se rezuma la numai patru persoane), canta in aer liber, cu incepere de la ora 17.30. Nu e sigur daca vor canta celebrul hit‘Take on Me’, dar cu toate astea, nu vei regreta sa le asculti cantecele.

In concluzie, Oslo este un oras scump numai pentru cei neinformati si exista intotdeauna o cale de a gasi ceva ieftin de facut aici. Fie ca faci parada cu bijuteriile tale sau le furi pe cele ale coroanei, vei descoperi ca vor fi momente in care nici macar nu va fi nevoie sa scoti portofelul din buzunar.

Citeste si: Top 10 obiective turistice din Norvegia

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

3 Comments

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!