Hotel Raffles
Hotel Raffles / Foto: hotels.com
Hoteluri Hoteluri diverse

10 hoteluri istorice si povestile lor

In lume exista mii si mii de hoteluri, dar, din diverse motive, unele sunt mai vestite si/sau mai incarcate de istorie decat altele. Iata in continuare cateva dintre hotelurile peste care a trecut istoria si ale caror ziduri pot “povesti” multe. Daca nu iti da mana sa rezervi o camera intr-unul dintre ele atunci cand te afli in respectivul oras, atunci macar fa-i o vizita. Vei avea ce vedea in aceste hoteluri istorice.

1. Hotel Martinez, Cannes, Franta

Hotel Martinez
Hotel Martinez, unul dintre cele mai celebre stabilimente de pe Riviera Franceza / Foto: tablethotels.com

Este unul dintre cele mai populare hoteluri din lume pentru vedetele care vin aici in timpul festivalului anual de film de la Cannes. Totodata, e unul dintre cele mai mari si mai elegante hoteluri din toata Europa, nu numai de pe Riviera Franceza. Martinez a fost initial o vila, denumita La Coquette, construita de aristocratii englezi in perioada de avant imobiliar de la sfarsitul secolului 19.

Vila a fost cumparata de catre regele exilat al orasului Napoli, care a renovat-o si a redenumit-o Villa Marie-Therese. In urmatorii 50 de ani, locul a devenit cel mai de interes punct de intalnire al burgheziei din Cannes. Reputatia i-a palit in timpul primul Razboi Mondial dar hotelul a cunoscut un reviriment in anii 20.

Cum pe Croazeta incepusera sa apara noi hoteluri, care mai de care mai frumoase, Emmanuel Martinez, presedintele Societatii Grands Hotels de Cannes, a luat decizia sa demoleze cladirea si, pe ruinele acesteia sa construiasca cel mai mare hotel de pe Riviera Franceza. Asa a luat nastere Hotel Martinez, care si-a deschis portile pe 17 februarie 1929.

2. Hotel Hoshi Ryokan, Komatsu, Japonia

Hotel Hoshi Ryokan
Pana nu demult, Hoshi Ryokan fusese cel mai vechi hotel din lume, conform Guinness World Book of Records / Foto: booking.com

Potrivit Cartii Recordurilor, acest hotel era cel mai vechi de pe planeta, pana recent cand titlul i-a fost oferit unui alt hotel japonez – Nisiyama Onsen Keiunkan, din Yamanashi. A fost construit cu aproape 1300 de ani in urma, in anul 717, si este bine cunoscut pentru izvoarele sale de apa termala. Hotelul este administrat de aceeasi familie, de mai bine de 45 de generatii.

Conform legendei, zeul muntelui Hakusan a vizitat un preot budist, rugandu-l sa gaseasca un izvor de apa termala intr-un sat din apropiere. Preotul s-a conformat si, dupa ce a gasit izvorul, l-a rugat pe un discipol de-al sau, taietorul de lemne Garyo Saskiri, sa construiasca si sa conduca un salon tamaduitor pe acest loc. Cum familia acestuia, Hoshi, avusese un hotel in Komatsu, noua structura ridicata a devenit imediat, la randul ei, hotel: 450 de oameni puteau fi gazduiti in 100 de camere.

Fiecarei camere i s-a dat un nume poetic, fiecare vizitator era intampinat cu un kimonou din bumbac si era adus intr-o incapere unde se relaxa si scapa imediat de oboseala. Respectul pentru oaspetii sai, ospitalitatea in cel mai pur si traditional stil japonez, au facut ca Hoshi Ryokan sa razbata de-a lungul secolelor si sa-si castige un loc de onoare in topul hotelurilor de clasa mondiala.

3. Hotel Ellis, Atlanta, Georgia, SUA

ellis hotel
Foto: booking.com

Acest hotel clasic (denumit initial The Winecoff) a fost nu demult renovat, cheltuielile ridicandu-se la 26 milioane de dolari. Este o combinatie ideala intre tehnologia moderna si farmecul sudist. Hotelul Ellis se afla aproape de cele mai populare atractii din Atlanta, iar in apartamentul sau prezidential exista si un salon privat.

Istoria hotelului nu e neaparat una placuta, Winecoff fiind cunoscut pentru un puternic incendiu care l-a mistuit pe 7 decembrie 1946 si in urma caruia au murit nu mai putin de 119 persoane. In acea noapte, hotelul gazduia o conferinta a unor societati de adolescenti, oameni sositi in Atlanta sa faca cumparaturi de Craciun precum si turisti care venisera sa vada premiera filmului Song of the South.

Arnold Hardy, un student de 26 de ani din Georgia a devenit cu acea ocazie primul amator care a castigat Premiul Pullitzer pentru fotografie, pentru instantaneul sau cu o femeie care se aruncase de la etajul 11 al hotelului si care a fost surprinsa in timpul saltului. Acea femeie (nascuta in 1905) a supravietuit in mod miraculos, incetand din viata abia in 1992!

4. Hotel Raffles, Singapore

hotel raffles
Hotelul Raffles, din Singapore, construit în stil colonial / Foto: press.accor.com

Faimoasa bautura cunoscuta sub numele de “Singapore Sling” a fost inventata in acest hotel istoric. Este popular intrucat adaposteste un muzeu, un teatru si o gradina tropicala.

Putini stiu ca orasul Singapore a fost intemeiat de un om de stat britanic, pe nume Thomas Stamford Bingley Raffle. Hotelul acesta a fost ridicat de cei patru frati armeni Sarkis. Ei au deschis un bungalow colonial pe Beach Road, pe 1 decembrie 1887, motiv pentru care locatia originala a fost langa plaja. Hotelul in forma actuala a fost realizat in 1899 de catre arhitectul Alfred John Bidwell iar de-a lungul anilor, cladirea s-a extins cu numeroase aripi.

5. Hotel Astoria, St. Petersburg, Rusia

Hotel Astoria
Astoria, pentru nobilimea rusa / Foto: Pinterest

Astoria se afla in faimoasa piata Sf. Isaac din St. Petersburg. El si-a deschis portile in anul 1912 si este inclus in galeria marilor hoteluri ale lumii. Inca din primul an, Astoria si-a capatat renumele unui stabiliment de clasa – unul dintre cele mai confortabile din St. Petersburg. El a fost construit pentru a gazdui 350 de oaspeti, incorporeaza un restaurant, o biblioteca, o cafenea, sali de bal si separeuri, o gradina de iarna cu acoperis de sticla. In 1987 a fost complet reconditionat.

6. Hotel Ritz, Londra, Marea Britanie

ritz londra
Londonezul Ritz e unul dintre cele mai elegante hoteluri din lume / Foto: booking.com

Acest hotel istoric neo-clasic are niste decoratii magnifice si a fost relativ recent renovat, cheltuielile ridicandu-se la aproximativ 70 milioane de dolari. Celebrul hotelier elvetian Cesar Ritz, fost manager al hotelului Savoy, a deschis Ritz-ul londonez pe 24 mai 1906.

Hotelul imita arhitectura blocurilor de apartamente pariziene si a constituit la acea vreme prima structura de otel din capitala Marii Britanii. Ritz s-a ocupat personal, vreme de mai multi ani, de bunul mers al hotelului. L-a angajat pe faimosul bucatar Auguste Escoffer pentru a “asorta” meniurile cu opulenta incaperilor si, ca fapt divers, a  inventat un clopotel special, plasat in lobby, prin care portarul anunta conducerea de sosirea iminenta a fețelor regale.

7. Hotel Sacher, Viena, Austria

Hotelul Sacher
Hotelul Sacher, leaganul aristocratiei vieneze / Foto: Gryffindor, Wikimedia

Acest hotel magnific s-a deschis in anul 1876. El a fost construit pe locul unde s-a aflat casa vestitului compozitor, Vivaldi si adaposteste printre altele si o galerie de arta incantatoare.

Sacher a devenit faimos in principal datorita unei prajituri de ciocolata cu umplutura de caise, denumita Sachertorte. Hotelul a fost fondat de Eduard Sacher (1843-1892) iar dupa moartea acestuia, sotia lui, Anna, a trecut la conducerea lui. Sub comanda ei, hotelul a devenit unul dintre cele mai elegante din lume, locul in care se intalneau des aristocratii si diplomatii de peste tot. Atat de exclusivist era Sacher incat dupa primul Razboi Mondial, Anna a instituit regula conform careia daca nu apartineai aristocratiei, nu aveai permisiunea sa rezervi o camera. In anii 30 insa, a intrat rapid in faliment, iar din 1934 apartine familiei Gurtler, care a deschis un al doilea Sacher in Salzburg.

8. Hotel Ritz, Paris, Franta

ritz paris
Ritz Paris, celalalt nume al celebritatii

Acest hotel parizian este cel mai vechi hotel din lantul Ritz, avand in vedere ca si-a deschis portile pentru oaspeti in anul 1898. Hotelul are 161 de camere si pretul uneia porneste de obicei de la 700 euro pe noapte. Un apartament in acest hotel costa de regula 3000 euro pe noapte.

Construit de acelasi Cesar Ritz, a fost primul hotel european care oferea sala de baie in camera, telefon si electricitate. A devenit imediat reputat pentru luxul debordant cu care erau intampinati si serviti oaspetii. Oaspeti din randurile nobilimii, politicienilor, scriitorilor, familiei regale, actorilor si cantaretilor celebri. Printre ei s-au numarat Coco Chanel si Ernest Hemingway, ambii locuind aici vreme de cativa ani. Unul dintre barurile hotelului se numeste Bar Hemingway si este un omagiu adus celebrului scriitor. Cel mai mare apartament de la Ritz, denumit Imperial, a fost trecut de guvernul francez pe lista monumentelor nationale.

In vara lui 2012, hotelul a fost inchis timp de 27 de luni pentru reparatii capitale.

9. Hotel Beverly Hills, Los Angeles, California, SUA

Beverly Hills hotel
The Beverly Hills Hotel – sub soarele californian / Foto: Trivago

Luxosul hotel Beverly Hills este locul favorit al celor care iubesc distractia si al altor oaspeti bogati si celebri. A fost construit in anul 1912 si nu a trecut mult pana a devenit unul dintre cele mai faimoase puncte de intalnire din Los Angeles.

In 1912, primii manageri ai hotelului au fost Margaret J. Anderson, impreuna cu fiul ei, Stanley. La inceput era doar o ferma rurala dar petrolierul Burton Green, care visa la campuri de titei in Beverly Hills, i-a convins sa transforme localul intr-un hotel de lux intr-o zona in care, spunea el, urma sa fie plin de turisti si rezidenti bogati. Ceea ce s-a si intamplat, in 1914 regiunea devenind plina de constructii noi, proprietari atrasi de magnetismul noului hotel. In scurt timp, Beverly Hills a devenit un oras de sine statator.

10. Waldorf Astoria, New York SUA

waldorf astoria
Waldorf-Astoria, imaginea clasica a orasului New York / Foto: nytimes.com

Acest clasic hotel new-yorkez este bine cunoscut pentru populara salata Waldorf, facuta cu telina, mere, nuci si maioneza. Hotelul s-a deschis in anul 1890 si are propria sa platforma de cale ferata. Este primul hotel din lume care a oferit servicii de room service.

Un alt motiv pentru care Waldorf Astoria este celebru il reprezinta cele doua cladiri in care isi desfasoara activitatea, devenite brand de imagine new-yorkeza.

Citeste si: 10 hoteluri de lux aflate in cadre naturale de vis

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Călător cu firimituri de talent la scris și la ocolit gropile. Pasionat de călătorii, dar și de povești care îți fac bagajele să sară singure în portbagaj, TukTuk Driver are o misiune simplă: să-ți arate lumea cu un strop de umor și multă inspirație. Când nu e la volanul TukTuk-ului, visează la următoarea destinație... sau la o cafea aromată. 🚗🌍 Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!