Neuschwanstein
Castelul Neuschwanstein / Foto: Pixabay
Europa

Neuschwanstein: secretul unui castel de poveste

Poate ca e bine sa vizitezi castelul Neuschwanstein fara a cunoaste ceva despre istoria sa sau despre motivul pentru care a fost construit. Cel mai faimos castel din Europa este asezat intr-o locatie perfecta – in sud, dealuri verzi incantatoare care se inalta pana catre varfurile acoperite de zapada ale muntilor, campuri cat vezi cu ochii si lacuri cu apa precum safirul, in nord. Padurile impanzesc dealurile si ascund totul vederii, mai putin turnurile inalte ale castelului.

Exista oare un alt castel mai potrivit pentru o printesa? Exista vreo indoiala ca acel cavaler care numea locul acesta “acasa”, era altfel decat un om cinstit si plin de intelepciune?

Castelul Neuschwanstein nu a fost locuit

Neuschwanstein
Foto: Canva Photos

Pe masura ce parcurgi drumul pietruit care duce la castel, visezi la hoardele invadatoare ale capcaunilor, purtand torte si facand un zgomot infernal. Zidurile albe si poarta din caramida rosie par o aparatoare invincibila – de netrecut si in acelasi timp, incantatoare. Capcaunii din visul tau nu au fost doborati de un nor de sageti indreptate asupra lor, ci de lumina orbitoare a dreptatii si frumusetii, care pluteste deasupra intregului castel  si-l inconjoara pe bravul cavaler.

Inconjurat de visul luminii si al frumusetii, iti poti face intrarea in castel. Neuschwanstein este un castel de vis ce se va transforma intr-o amintire de neuitat. De fapt, dupa o vizita a lui, nu-ti vei aminti decat visele pe care le-ai avut in incinta castelului, intrucat turul insotit de ghid nu este decat o excursie rapida prin camerele facute pentru a fi vazute si nu pentru a locui in ele. Iar coridoarele sunt goale si reci.

castelul Neuschwanstein
Chiar daca nu a dormit cineva vreodata aici… dormitoarele sunt aranjate

Sunt reci pentru ca nimeni nu a locuit vreodata aici. Nu a exista niciun cavaler sau printesa, iar castelul a fost construit multa vreme dupa ce ultimul capcaun si-a atarnat torta in cui si s-a reprofilat in alt domeniu. Poate nu trebuia sa afli toate astea; sau poate ca dramatismul acestor randuri te va ajuta sa-ti imaginezi propria versiune asupra acestui loc, atunci cand vei merge la Fuessen, in sudul Bavariei si vei vizita castelul Disneyland.

castelul Neuschwanstein
Sala muzicii

Castelul unui nebun: Ludovic al II-lea

Prin urmare, daca nimeni nu a trait aici, de ce a fost construit castelul? Ei bine, castelul a fost construit pentru a adaposti sufletul singuratic al lui Ludovic al II-lea, regele nebun al Bavariei, ultimul descendent al unei clase muribunde de nobili. Ludovic al II-lea a crezut ca acest castel magic, aflat intr-o zona izolata a regatului sau, departe de conflictele politice si de viata de la curte, ii va aduce in final fericirea.

A construit Neuschwanstein ca un templu inchinat nobilimii din secolele trecute, atunci cand cavalerii germani luptau in armuri impotriva armatelor turcesti, iar printesele locuiau intr-adevar in turnurile castelului – a fost un castel de vis facut pentru un visator, in urma caruia au ramas ramasitele si finalurile visurilor sale nebunesti.

castelul Neuschwanstein
Foto: ptnimages

Richard Wagner, marele tesator de visuri, a fost principalul idol al templului, iar opera sa a dat arhitecturii o nota de misticism teuton. El este cel care a aliniat de-a lungul cailor de acces poezii vechi germane si i-a dat bietului Rege Ludovic o patura sa se inveleasca in cele 172 zile pe care acesta le-a petrecut la New Schwanstein.

Bancherii sunt obstacolul care sta in fata oricarui visator. Ludovic al II-lea a fost prea inimos si nobil pentru a-si folosi numai banii sai in scopul construirii acestui castel de vis; problema era ca pana si el, ca rege, nu a avut suficient de multi pentru a-si vedea visul prinzand contur. A sfarsit prin a ramane dator milioane de marci si a fost alungat din castelul sau de catre colectorii de creante.

Putea fi ceva mai rau pentru un om ca Ludovic al II-lea, decat sa ii fie naruit visul de catre mana rece, de fier, a finantelor?  Raspunsul este nu si, desi nu exista nicio dovada, bunul rege s-a aruncat in Lacul Starnberg, aflat in apropiere, a doua zi dupa ce a fost abordat in mod total nepoliticos de catre creditorii sai, sfarsind inecat. In mod misterios si cel care venise dupa bani, a murit in acelasi loc.

Acum stii tot. Neuschwanstein este un vis frumos, iar atunci cand vei ajunge acolo si vei fi intampinat de portile din marmura si var ale celui mai frumos palat din Europa, trebuie sa-i aduci un omagiu regelui, lasandu-te prada viselor atat timp cat te afli in acest loc incarcat de splendoare.

Nu-i asa ca dupa ce ai citit toate astea, te visezi un cavaler in armura stralucitoare si auzi rasul chicotit al domnitelor de rang nobil?

Citeste si: 20 de castele fabuloase din Europa

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

6 Comments

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!