Europa

O vizita in Pompeii

Ziua de 24 august anul 79 e.n. a schimbat pentru totdeauna vietile locuitorilor orasului Pompeii. In ciuda a ceea ce noi recunoastem azi ca fiind semne timpurii de atentionare ale unei eruptii iminente a Muntelui Vezuviu, cei 20000 de oameni care locuiesc in Pompeii au incetat de mult sa se mai gandeasca la munte ca la un vulcan, iar viata si-a urmat cursul firesc.

Pompeii, candva un oras infloritor, acoperit de lava vulcanului Vezuviu

Astazi, orasul Pompeii este una dintre cele mai populare atractii turistice din Italia. Exista un motiv intemeiat pentru asta. Desi o mare parte din oras a fost distrusa de vulcanul din apropiere, el a fost conservat sub 18 metri de cenusa si piatra. Culmea e ca istoria lui fusese data uitarii pana cand a orasul a fost descoperit la mijlocul anilor 1700.

Orasul Pompeii dateaza din secolul 8 i.e.n. iar situl arheologic al acestei asezari (inclus in Patrimoniul Mondial UNESCO) are multe comori de dezvaluit vizitatorilor. Numeroasele fresce conservate suscita un interes aparte, desi fluxul masiv de turisti care vin aici in fiecare an deterioreaza intr-o anumita masura aceste vestigii. Pentru a preveni degradarea, organizatia care conduce in prezent orasul Pompeii incurajeaza in mod activ oamenii sa viziteze si celelalte situri din apropiere (printre care Herculaneum si Stabiae), de asemenea conservate de acelasi suflu vulcanic.

Unii considera Herculaneum un loc mai bun de vizitat, in primul rand pentru ca este mai putin asaltat de turisti, este mai mic deci poate fi parcurs in intregime in cateva ore. Aici gasesti mult mai multe locatii deschise comparativ cu Pompeii. Multe dintre vestigiile orasului Pompeii, desi excavate, raman inchise pentru vizitatori, in timp ce multe dintre cladirile si structurile excavate din Herculaneum sunt accesibile turistilor.

E bine de stiut ca, desi atractia cea mai mare o constituie Pompeii, exista un oras nu departe, numit Pompei, cu un singur “i”, o asezare italiana efervescenta si plina de viata. Daca te-ai intrebat vreodata de ce unele indicatoare afiseaza Pompei cu un singur “i”. acum ai aflat raspunsul.

Ce poti vedea in Pompeii

In Pompeii e bine sa intri pe intrarea principala, Porta Marina. Aici exista doua intrari – cea mare era pentru carele antice, in timp ce oamenii foloseau intrarea mai mica. Nu rata forumul (foro); centrul comercial, religios si politic se afla la intersectia celor doua strazi principale ale orasului. In spatele pietei plina de vegetatie, Vezuviul se iveste amenintator.

Intr-o curte de langa forum se afla incastrate in sticla, ramasitele victimelor vulcanului. Acest lucru a fost realizat de arheologii de la sfarsitul anului 1800 care au picurat ghips lichid in scobiturile in care au detectat urme de picioare.

Pe strazi, lespezile separate unele de celelalte prin santuri, pentru a permite carutelor sa treaca, au ferit de-a lungul timpului picioarele locuitorilor din Pompeii de apa si noroi, in timpul caderilor abundente de ploaie.

La Casa Poetului Tragedian (Casa del Poeta Tragico), iti va sari in ochi faimoasa expresie “Atentie la caini” (Cave Canum) inscrisa intr-un mozaic la intrare. Daca esti de parere ca ai nevoie de ceva similar la tine acasa, copii ale acestui mozaic sunt vandute la toate standurile cu suveniruri.

Turul orasului Pompeii

Pretul biletului include o harta si un ghid de buzunar, Mic ghid al orasului Pompeii. Cartea e excelent realizata si te va purta, pagina cu pagina, prin toate punctele de atractie ale orasului, cu explicatii clare si totodata o nota de umor. Exista disponibile si ghiduri audio, dar acestea nu sunt altceva decat inregistrarea acestei carti.

Strazile fostului oras respira istorie

Poti, de asemenea, sa inchiriezi un ghid la fata locului (daca nu ai rezervat inainte). Pretul unui astfel de ghid variaza intre 100-115 euro (in functie de sezon). De multe ori persoanele singure vor forma grupuri mai mari, pentru a imparti costurile. Daca observi ca sunt multi ghizi prin zona, poti sa ceri un pret mai mic. Tine minte insa ca si calitatea variaza de la un ghid la altul, asa ca totul e in functie de noroc.

Aici poti accesa un ghid al lui Rick Steves, in varianta imprimabila.

Sfaturi suplimentare pentru cei care viziteaza orasul Pompeii

Sunt recomandati cu caldura pantofii sport sau cei fara toc. Cand e cald, e bine sa ai o sticla de apa la tine. Langa Porta Marina este amenajat un spatiu unde iti poti lasa bagajele. Daca ai copii mici, e recomandat un rucsac pe care il poti purta in spate. Rezerva-ti 3-4 ore  pentru aceasta vizita, pentru a nu face totul in graba si pentru a te bucura si de cateva momente de liniste in mijlocul unui loc incarcat de istorie antica.

Citeste si: Pompeii – ce sa faci, ce sa vezi, cum sa-l vizitezi

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Călător cu firimituri de talent la scris și la ocolit gropile. Pasionat de călătorii, dar și de povești care îți fac bagajele să sară singure în portbagaj, TukTuk Driver are o misiune simplă: să-ți arate lumea cu un strop de umor și multă inspirație. Când nu e la volanul TukTuk-ului, visează la următoarea destinație... sau la o cafea aromată. 🚗🌍 Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

1 Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!