luna de miere italia
Vacanță în Veneția / Foto: Canva Photos
Europa

7 destinatii de top din Italia pentru luna de miere

Cand iti planifici prima excursie in Italia, cochetezi cu ideea ca te duci acolo ca sa te poti ascunde de ochii lumii impreuna cu partenerul tau. Dupa o scurta lectura a unor site-uri si a unor carti, devine foarte clar faptul ca alaturarea cuvintelor “Italia” si “ascuns” nu se “pupa” si te vezi pus in situatia sa abandonezi planul. Pe de alta parte insa, se stie ca Italia figureaza printre destinatiile de top la nivel mondial pentru petrecerea lunii de miere. Pentru un motiv foarte simplu – este incredibil de romantica. Prin urmare, planificarea petrecerii lunii de miere in aceasta tara este cu siguranta cel mai bun lucru pe care il poti face, daca ti-ai planificat deja nunta.

Dar… unde in Italia ar fi cel mai frumos sa-ti petreci luna de miere? O intrebare extrem de provocatoare. Pentru ca sunt atat de multe locuri care par a fi special facute pentru o vacanta romantica de orice fel, nu poti da gres cu aproape nicio optiune. Aproape.

Sunt oameni care si-au petrecut luna de miere in Roma si carora le-a placut la nebunie, fiindca, se stie, acolo sunt hoteluri foarte romantice, care intregesc luxul unui astfel de eveniment. Dar acest oras nu e neaparat pe lista destinatiilor de top. In loc de Roma, iata o lista cu alte 7 destinatii pentru petrecerea lunii de miere (care desigur, sunt potrivite pentru orice vacanta romantica in Italia, indiferent de ocazie).

Toscana

Toscana, paradisul Italiei: dealuri, vinuri si mancare buna

Conceptul de “soare toscan” nu si-a pierdut nimic din savoare si desi, poate, vei fi obligat sa te amesteci cu multi alti turisti in timp ce cutreieri faimoasele dealuri ale acestei regiuni, mult mai mult decat o fac italienii in alte perioade ale anului, exista un motiv pentru care oamenii continua sa vina in Toscana an dupa an: este incredibil de frumoasa.

Cunosti, desigur, acele imagini cu dealuri inverzite acoperite de ceata, accentuate de chiparosi care se intind de-o parte si de alta a drumului ce duce catre casa, antica si frumoasa, a cuiva (eventual a unei celebritati)? Acele locuri exista si sunt extrem de frecvente in regiunea Toscanei. Mancarea e de-a dreptul fabuloasa (si ieftina), vinul e legendar si nu exista alte momente mai placute decat cele petrecute impreuna cu partenerul tau intr-o piata pietruita, savurand o inghetata.

Recomandarea pentru cei care vor sa-si petreaca luna de miere aici este aceea de a se caza intr-un orasel linistit cocotat pe un deal, pentru a se bucura de o atmosfera foarte relaxanta. Daca esti un iubitor de arta, nu-ti poti petrece timpul in Toscana fara a vizita Florenta. Altfel, orase precum San Gimignano, Lucca, Montalcino si Pienza sunt demne de luat in considerare (fii sigur ca ai studiat dinainte in care dintre ele exista si gara, intrucat asta poate fi o problema daca nu ai de gand sa inchiriezi o masina).

Coasta Amalfi

coasta amalfi
Positano, pe Coasta Amalfi / Foto: Ekaterina Pokrovski

Imaginile cu Coasta Amalfi sunt suficiente pentru a face pe orice turist sa saliveze si in special, pe oricine isi planifica luna de miere aici. Cine nu iubeste ideea de plaje scaldate de soare si de cascade in culori pastelate pe dealuri? Si daca mai pui la socoteala si faptul ca aceasta parte a Italiei e una dintre destinatiile favorite ale celor bogati si faimosi, totul devine si mai tentant.

Exista cateva orase care alcatuiesc de fapt Coasta Amalfi (inclusiv unul care se numeste chiar Amalfi) si alte cateva pe coasta din apropiere, care practic nu fac parte din Coasta Amalfi, dar sunt suficient de aproape de aceasta, pentru a putea fi incluse in programul unor excursii dus-intors de o zi. Exista si cateva insule chiar langa coasta, care aduc un plus de farmec unei luni de miere luxuriante in aceasta regiune.

Orasul Positano este unul dintre cele mai cunoscute din zona si o destinatie preferata pentru o vacanta italiana romantica. Alte orase care merita vazute sunt Amalfi, Ravello si Sorrento. Si daca insulele ti-au starnit interesul, cauta un loc in Capri, Ischia sau Procida.

Sicilia

taormina
Taormina, perla Siciliei / Foto: stephan-karg

Poate parea o sugestie neobisnuita pentru lista destinatiilor lunii de miere, dar este ideala pentru cei care vor sa experimenteze mai mult si cu o intensitate sporita ceea ce inseamna adevarata Italie.  Si, probabil cel mai important aspect, pentru cei care vor sa scape de aglomeratie.

Intr-o postare despre Sicilia, Madeline Jhawar care a fost ghid turistic in Italia si care si-a petrecut propria luna de miere acolo, a subliniat faptul ca insula din sudul… peninsulei e locul in care isi petrec vacantele ghizii turistici din Italia si ca nu exista alegere mai buna decat asta. Sicilia este cea mai mare insula din Mediterana si se bucura de un climat cu temperaturi caldute tot timpul anului (de fapt, vara e o caldura destul de sufocanta, asa ca e o destinatie perfecta pentru o luna de miere facuta la inceputul toamnei).

Daca vrei mai mult decat plaje frumoase in luna de miere, Sicilia nu dezamageste niciodata. Pe insula se afla ruine, atat romane cat si grecesti, si statiuni deosebite care trebuie vizitate. Orase precum Taormina si Cefalù au intampinat turistii indragostiti de soare inca din cele mai vechi timpuri, dar nu te astepta ca o calatorie in aceste locuri (sau in oricare alta parte in Sicilia) sa fie la fel de lipsita de griji ca in alte parti ale Italiei. Daca ai printre cunostintele tale italieni, asta e un lucru foarte bun, iar un oarecare spirit de aventura este o conditie esentiala. Daca mergi acolo, vei fi rasplatit atat cu vreme calda cat si cu oameni la fel de calzi.

Lacurile italiene

varenna
Varenna, localitate pe malul lacului Como / Foto: Nicola Colombo

Daca ai stii ca unele dintre cele mai romantice scene din ultima serie a filmelor Star Wars – inclusiv scena sarutului de pe balcon si chiar nunta  – au fost filmate in regiunea lacurilor italiene, ar fi de ajuns pentru a te convinge ca asta este o locatie minunata pentru luna de miere?

In realitate, regiunea lacurilor din Italia a fost o destinatie populara pentru petrecerea lunii de miere – si, in general, o atractie turistica  – cu mult inainte ca o echipa de filmare sa se decida sa filmeze aici unele scene. E usor de inteles de ce. Exista cateva lacuri in partea de nord a tarii, oricare dintre ele putand fi ales pentru petrecerea lunii de miere (alegerea depinde totusi de ideea de a sta intr-un singur loc sau daca vrei sa faci excursii de o zi in alta parte, intrucat unele au conexiuni mai bune cu alte locuri, decat altele).

Cel mai faimos lac e probabil Como, langa care isi are casa si George Clooney, urmat indeaproape de Lacul Maggiore. Vestea buna este ca poti vizita multe orase in jurul unui singur lac sau cateva asezate pe langa fiecare deschidere de apa, daca dispui de timp si de un mijloc de transport adecvat.

Liguria

portofino
Celebrul satuc de pescari Portofino / Foto: Olga Gavrilova

Parerea generala este aceea ca Cinque Terre este pentru vacantele in limita bugetului ceea ce este Coasta Amalfi pentru calatoriile luxoase. In ambele locuri te bucuri de aceeasi atmosfera de oras de coasta si de case colorate cocotate pe stanci, dar in Cinque Terre stai alaturi de rucsacuri in timp ce pe Coasta Amalfi, te inghesui cu elita. Concentrandu-te la partea economicoasa a calatoriei in Cinque Terre, uiti oarecum de alte orase frumoase de pe Coasta Liguriei – care este numita la urma urmelor, Riviera italiana.

Multe dintre orasele de-a lungul liniei de coasta in Liguria au cam acelasi tip de peisaj pe care te astepti sa-l intalnesti in locurile de pe Coasta Amalfi sau Cinque Terre, dar majoritatea asezarilor ce nu apartin regiunii Cinque Terre nu sunt la fel de vizitate ca cele de pe Coasta Amalfi (cel putin de catre straini). Si desi apa pe malul careia lenevesti nu e, geografic vorbind, Mediterana (ci Marea Liguriei), putin probabil ca vei observa asta.

In fapt, daca te-ai uitat vreodata dupa o croaziera mediteraneeana, ai putea recunoaste numele Portofino – este un port popular si (ca multe dintre orasele de pe Coasta Amalfi) si o destinatie de vacanta. Iar in apropierea unor orase ca Santa Margherita Ligure, Portovenere si Rapallo sunt si altele pe care ai putea sa le iei in considerare pentru luna de miere in Italia.

Sardinia

costa smeralda
Costa Smeralda, in Sardinia / Foto: Travel Wild

Pe langa Sicilia, a doua mare insula de langa coastele Italiei, este Sardinia – mai izolata si mai putin populata. Sardinia este o alegere buna pentru luna de miere in Italia daca esti genul de turist mai indraznet, daca ai de gand sa inchiriezi o masina, esti dornic sa desfasori activitati in aer liber si vrei si sa profiti de plajele incantatoare din apropiere pentru a te relaxa dupa o excursie obositoare.

Sardinia este faimoasa printre turisti pentru plajele sale (incluzand unele dintre plajele unde se face nudism in Italia).Acestea (in special cele de pe Costa Smeralda) sunt unele dintre cele mai populare destinatii de vacanta pentru luna august  in randul italienilor, preferate de atat de multi oameni, incat in aceasta perioda aproape ca nu poti vedea nisipul din cauza trupurilor tolanite pe el. Asa ca daca esti in cautarea unei zone litorale in care sa scapi de aglomeratie, trebuie sa gasesti altceva (cel putin vei fi inconjurat de italieni!).

In afara de plaje, Sardinia are oferte bogate si pentru cei carora le plac excursiile, sa navigheze, sa mearga pe bicicleta, cu caiacul sau sa practice alte activitati in aer liber. In fapt, multe dintre circuitele turistice de pe insula au incluse numai activitati in aer liber si care nu au nimic de a face cu plaja.

Venetia

venetia
Venetia / Foto: dengsongquan

Venetia nu putea lipsi din aceasta lista. Trecand peste faptul ca exista motive intemeiate pentru care ai dori sa eviti acest oras in luna de miere, exista si cateva locuri care fac ca orasul canalelor sa aiba un impact deosebit de romantic si sa te faca sa exclami la tot pasul “wow”. Si daca faci ceea ce trebuie, poti evita (sau cel putin sa nu bagi in seama foarte tare) lucrurile despre care ai fost avertizat  atunci cand alegi Venetia ca destinatie de calatorie, pastrand nimic altceva decat amintiri de neuitat.

Venetia nu e locul potrivit pentru a-ti petrece intreaga luna de miere daca buzunarele (sau conturile) nu-ti sunt suficient de pline, pentru ca este cu adevarat un loc scump. Dar orasul merita sa-i acorzi cateva zile, fie doar si pentru a trai experienta diminetilor dinainte de sosirea turistilor, sau a noptilor, dupa ce acestia pleaca. Nu e nimic mai potrivit de inclus pe lista lucrurilor pe care trebuie sa le faci in Venetia decat sa te plimbi pe frumoasele alei, sa te faci pierdut pe ele, avand alaturi de tine proaspata “jumatate”.

Ca sa-ti placa cu adevarat Venetia trebuie sa faci la randul tau putin efort, asa ca daca esti in cautarea unei luni de miere care functioneaza pe principiul pilotului automat inca de la sosirea aici, trebuie sa te orientezi catre altceva. Daca nu te deranjeaza sa cunosti orasul numai pe jumatate, nu ai nimic de pierdut. E locul unde iti poti petrece oricand o a doua luna de miere.

Lista de mai sus cuprinde destinatii adaugate in urma unei cercetari amanuntite. Au fost lasate deoparte plajele din Puglia, dealurile din Umbria si muntii Piemont – plus un milion de alte locuri unde ai putea avea o vacanta cu adevarat romantica in Italia.

Citeste si: Top 10 cele mai frumoase insule din Italia

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

1 Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!