Europa

Miskolc, Debrecen, Pécs, Szeged – orașele mai puțin cunoscute ale Ungariei

Ungaria nu inseamna doar Budapesta. Sigur, capitala vecinilor nostri e un oras superb, vizitat de milioane de turisti in fiecare an. Insa si celelalte orase mari ale Ungariei au cate ceva de oferit si, prin urmare, nu sunt deloc de ocolit. Ba dimpotriva. Iata cateva dintre orasele mai putin cunoscute ale Ungariei, care merita sa fie vizitate, fie si in tranzit:

Debrecen

debrecen
Marea biserică reformată din Debrecen / Foto: csakisti

Debrecen este al doilea oras ca marime din Ungaria si are 206.000 locuitori, fiind centrul regional al estului Ungariei. Debrecen se afla langa parcul national Hortobagy, locul potrivit de vizitat daca iti plac cu adevarat tinuturile de campie. Acest oras este situat in apropierea hotarului cu Romania. Desi a fost izolat din punct de vedere istoric de Budapesta, cele doua orase au devenit mult mai legate unul de celalalt prin relativ recent construitele autostrazi, una dintre acestea fiind M3. Debrecen are o retea de transport public decenta, din care nu lipsesc tramvaiele si troleibuzele. Este un oras relativ linistit, fara prea multa agitatie si zarva, in care se afla o universitate si cateva institutii culturale.

Miskolc

miskolc
Panoramă asupra orașului Miskolc / Foto: Roksana Bashyrova

Miskolc este al treilea oras din Ungaria, situat in partea de nord-est a tarii, aproape de granita cu Slovacia. Aici traiesc aproximativ 170.000 locuitori, Miskolc fiind centrul regional al nordului Ungariei. Acest oras se afla in apropierea catorva regiuni geografice si tinuturi variate. In partea de est sunt Muntii Bukk, precum si raul Sajo si apele curgatoare Hejo si Szinva. Punctul aflat la cea mai joasa altitudine al orasului este malul raului Sajo, totodata locul de unde incepe Campia Tisei. Miskolc este un oras in general industrial, impartit in cateva zone distincte, cum ar fi Avas, care se afla pe un deal in centrul orasului, si este caracterizat prin multe structuri vechi sau de tip sovietic. Cu toate acestea, in Belváros, centrul orasului, cladirile istorice se intind langa constructiile moderne ale mall-urilor.

baile termale miskolc
Baile termale din pesteri de la Miskolc / Foto: canadiantraveller.com

Principala atractie turistica din Miskolc sunt baile termale din pesteri, un obiectiv in sine pentru care merita sa treci prin acest oras maghiar. Imagineaza-ti ca inoti in aer liber, printr-un labirint de canale cu apa termala, de diferite temperaturi, de culoare albastra, care scalda o pestera naturala si in care se afla cateva sectiuni in care te poti relaxa in diverse moduri, ca intr-un spa.

Szeged

Szeged
Catedrala din Szeged / Foto: John Feher (YouTube)

Szeged are o populatie de 169.000 locuitori si este centrul regional al Ungariei sud-estice. Este situat aproape de granita cu Serbia si Romania, pe raurile Maros si Tisza. Climatul acestei zone este mult mai insorit decat al altor parti ale Ungariei. Szeged este unul dintre centrele industriale alimentare ale tarii, aici fabricandu-se boia si salam. Este totodata si un important centru universitar.

In Szeged te poti plimba prin numeroasele piete ale orasului, poti vizita Gradina Zoologica, noua sinagoga, Palatul Reök, Gradina Botanica, te poti urca in turnul de apa (construit in 1904) sau poti explora Insula Vrajitoarelor, pentru a-i afla povestea intunecata.

Pécs

pecs
Orasul Pecs / Foto: goce

Pécs este situat pe culmile muntilor Mecsek, in partea de sud-vest a tarii, aproape de Croatia. Are o populatie de 156.000 locuitori si, in 2010, Pécs a fost ales drept capitala culturala europeana. Deoarece este localizat intr-o zona agricola, multe produse locale isi au originea in acest oras. Tot aici se afla si o vestita fabrica de portelan. In zona se aflau multe fabrici, dar acestea au disparut dupa prabusirea zidului comunist. La Beraria din Pécs se produce o bere speciala, care nu este filtrata inainte de imbuteliere si pe care o poti servi numai intr-un singur restaurant. Universitatea din Pécs este cea mai veche institutie de invatamant universitar din Ungaria si una dintre cele mai vechi din intreaga Europa. Din orasul Pécs pleaca in fiecare zi catre Budapesta cateva trenuri.

Citeste si: Top 10 atractii turistice din Ungaria

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!