Europa

Top 10 atracții turistice din Ungaria

Ungaria e faimoasă pentru gulaș și papricaș, pentru vinurile de calitate și palincă dar și pentru multe alte lucruri care țin mai puțin de gastronomie și mai mult de geografie.

Traversată de Dunăre, care străpunge capitala Budapesta, împărțind orașul în două zone cu personalități distincte, Ungaria provoacă vizitatorul și cu alte locuri și zone frumoase pe care mulți români, în special din vestul și centru țării, au avut ocazia să le viziteze, fie în vacanțe, fie în trecere spre alte țări din Occident. Mai jos trecem în revistă doar zece dintre principalele obiective turistice din Ungaria, cu mențiunea că ele sunt mult mai multe și că așteptăm în comentarii noi sugestii.

10 Parcul Național Hortobagy


Hortobagy
este primul parc național al Ungariei, ca ordine cronologică, el datând din anul 1973. Este cea mai mare zonă protejată a țării și cea mai mare suprafață de teren cu iarbă semi-naturală din Europa, o stepă alcalină care datează de acum 10.000 de ani. Aici animalele (printre care caii sălbatici) trăiesc încă din Epoca de Gheață. Cailor li se adaugă taurul și bivolul de apă. E un loc perfect pentru cei pasionați de observarea de păsări, în rezervație trăind 342 de specii. Una dintre atracții este Podul cu Nouă Arcuri, care a fost construit la jumătatea secolului 19 pentru a facilita drumul oamenilor care erau nevoiți să traverseze terenurile mlăștinoase inundate. Un alt loc de văzut este moara Karcag, de asemenea construită în secolul 19.

9 Debrecen

Debrecen, unul dintre marile orase din Ungaria

 

Orașul Debrecen a servit drept capitală a Ungariei în câteva rânduri, devenind odată cu trecerea secolelor un important centru cultural. În bună măsură distrus de bombardamentele din timpul celui de-al doilea Război Mondial, Debrecen este considerat astăzi centrul intelectual al țării, acest renume luând amploare încă din 1538, odată cu fondarea Colegiului Calvinist, care în zilele noastre poartă denumirea de Universitatea Debrecen și care a devenit celebru pentru arhitectura lui. Orașul se mai remarcă prin faptul că este o scenă muzicală de mare interes, fiind totodată gazdă a concursului internațional coral Bela Bartok. Printre alte atracții se numără Marea Biserică Reformată – cea mai mare biserică protestantă din Ungaria, Muzeul Deri (cu colecțiile lui de obiecte egiptene) și Carnavalul Florilor, care se desfășoară anual.

8 Gyor

Gyor (Foto: blog.kudoybook.com)

 

Având rădăcini bine înfipte în perioadele celtă și romană, orașul Gyor s-a aflat de-a lungul istoriei sub comanda mongolilor, a maghiarilor, a cehilor și a otomanilor, cea mai mare bătălie purtată de locuitorii lui ducându-se împotriva celor din urmă. Gyor se află între Budapesta și Viena și e un oraș foarte potrivit pentru o vizită, fie ea și ca oprire de o noapte. La aproape fiecare pas poți da peste clădiri vechi și statui frumoase. Orașul Vechi, aflat pe dealul Kaptalan, se află chiar la confluența Dunării cu râurile Raba și Rebca. De neratat este și biserica Sf. Ignatius de Loyola, o catedrală benedictină frumos împodobită, pe care vizitatorii o descriu ca fiind ”hrană pentru suflet”.

About the author

TukTuk guy

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

1 Comment

Click here to post a comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Urmărește-ne pe Facebook!