Transport

Top 10 cele mai frumoase metrouri din lume

Metroul nu mai este doar un mijloc de a ajunge din punctul A in punctul B. In aproape fiecare oras mare al planetei, o intreaga cultura bolboroseste sub picioarele tale. Spatiul subteran te asteapta! Mai ales ca, uneori, ai mare nevoie de el. Iata mai jos care sunt cele mai impresionante zece sisteme de metrou din lume.

MÜNCHEN

Arhitectura progresista subterana a metroului din München atinge cote nebanuite. Reteaua U-bahn este foarte moderna, statiile colorate prezentand putine urme ale trecerii omului pe acolo (cum ar fi lipsa betivilor tolaniti pe scaune, a gunoaielor sau a desenelor graffiti). In timp ce unele statii sunt antice (datand chiar din anul 1930), majoritatea au fost renovate, devenind adevarate minuni caleidoscopice. Una dintre ele care iese in evidenta este Sankt-Quirin-Platz, faimoasa pentru amestecul neobisnuit de vechi si nou.

PARIS

N-ar putea exista mijloc mai usor de a naviga subteran decat acesta, apartinand unei tari nevorbitoare de limba engleza. Metroul parizian place tocmai pentru farmecul sau neconventional. Arhitectura romantica apartinand stilului art nouveau a celei de-a doua retele subterane din lume ca vechime, te va purta intr-o lume aparte. Reimprospateaza-ti cunostintele de franceza si trenul tau tocmai va intra in tunel.

HONG KONG

Este cel mai sigur sistem subteran cu care ai putea calatori, si cu toate astea metroul din Hong Kong nu e deservit de niciun operator (a venit oare vremea ca oamenii sa fie inlocuiti de roboti?). Cu siguranta vei fi strabatut de un fior aflandu-te intr-un vagon rapid care nu are mecanic, chiar daca pentru localnici asta a devenit o rutina. Pentru a fi siguri ca toata lumea e multumita de serviciile prestate in absenta personalului uman, unele statii sunt echipate cu indicatori de stare (ceva de genul “Ce naiba mai e si asta?”). Prea multa tehnologie? Incearca-l!

PYONGYANG

Acepta o misiune: investigheaza reteaua de metrou nord-coreeana – cel mai bine pastrat secret subteran din lume. La o adancime de 150 de metri, a fost creat sa faca fata unui atac nuclear si sa faca legatura cu facilitati militare ascunse. In timp ce explorarea turistica este sever restrictionata (numai doua statii sunt deschise publicului) se pare ca un reporter strengar s-a furisat din hotelul sau bine pazit pentru a-si baga nasul in tunelele clandestine. Acolo nu exista reclame stralucitoare sau opera de arta; numai fetele comuniste aspre ale lui Kim Jong II si ale altor lideri politici, pictate pe pereti.

MOSCOVA

Metropola moscovita are cel mai mare numar de utilizatori ai transportului in comun. Si asta daca iei in calcul numai oamenii. Crezi sau nu, cainii fara stapan au invatat singuri sa se urce si sa coboare din metrou la statiile unde au nevoie, pentru ca au si ei slujbe si familii la care trebuie sa ajunga (ok, ok, cauta mancare). Au prins smecheria de a evita contactul vizual de la partenerii lor de drum si au un simt propriu care le indica sa coboare la statia unde trebuie. Putem oare sa-i invinuim pe acesti netrebnici ca vor sa afle ce se intampla sub pamant? Oricum, surpriza este oferita de arhitectura neo-clasica a statiilor, in special a celei numite Komsomolskaya (in imagine). Metroul moscovit este unul dintre cele mai frumoase din lume, daca nu chiar cel mai frumos. O opera de arta grandioasa.

STOCKHOLM

In sfarsit ceva care sa ocupe locul lasat liber de ABBA si Bjorn Borg:  metroul suedez (tunnelbana). Metroul din Stockholm nu este degeaba numit cea mai lunga galerie de arta a lumii: peste 90% dintre statiile sale sunt decorate cu mozaicuri, instalatii, sculpturi si tablouri a sute de artisti, pentru care merita sa cobori un nivel sub pamant. Poti gasi acolo ruine ale unor cladiri vechi, la statia Kungsträdgården sau poti sa cobori la statia Odenplan, pe o scara care seamana cu un pian urias (da, canta!). Cateva statii expun tot felul de roci, pictate in culori psihedelice si motive care, cu siguranta, iti vor da peste cap programul de calatorie. Cine are nevoie sa ajunga la destinatie, cand poti vizita cel mai mare muzeu alternativ al Suediei, la pretul unei singure calatorii cu metroul?

TOKYO

Toei Chikatetsu este numele retelei futuriste de metrou a orasului Tokyo, cel mai aglomerat metrou din lume. Ce face acest metrou atat de dezvoltat din punct de vedere tehnologic? Pentru inceput: super aglomerata statie Shibuya (she-boo-yah!), situata la etajul patru al unui centru comercial are instalata o podea piezoelectrica. Aceasta utilizeaza energia cinetica eliberata de zgomotul pasilor la ore de varf pentru iluminat si pentru functionarea altor echipamente electronice. Rezulta un cocktail tehnologic “eco”.

MADRID

Dorinta de a purta haine murdare pentru a economisi apa este demna de lauda. Dar ce zici de asta, razboinicule ecologic: sistemul de curatenie al metroului din Madrid recicleaza 80% din apa utilizata subteran. Asta e un procent mult mai bun decat cel obtinut in urma brumei de apa pe care o arunci pe tine, numind asta dus! De fapt, intregul sistem a fost proiectat cu scopul de a respecta Protocolul de la Kyoto. Daca asta nu-ti starneste constiinta “eco”, atunci fie ca zeii emisiilor de gaze sa aiba mila de noi.

BEIJING

Metroul din metropola chineza a beneficiat de un tratament de infrumusetare cu ocazia Jocurilor Olimpice din 2008, ca mai tot restul orasului. China nu era pana atunci o tara care sa se dea in vant dupa tehnologii la moda pentru metropolele sale, dar acum toate trenurile sunt acum stralucitoare si frumoase si sunt dotate cu harti digitale moderne, televiziune LCD, semnal de telefonie mobile si anunturi bilingve. Uita de Orasul Interzis – abia am intrat in subteran.

NEW YORK

Ce au in comun sobolanii mutanti si locuitorii orasului New York? Metroul new-yorkez care circula 24 de ore pe zi, 7 zile pe saptamana. Beneficiaza de un tren expres pe aproape fiecare linie si intotdeauna te lasa la numai cateva strazi distanta de destinatia ta. Mai mult, orice calatorie are inclusa si un spectacol gratuit – indiferent ca il ceri sau nu. Cu dansul “moonwalker” al lui Michael Jackson, polonezi cantand pe peron, grupuri care canta live melodii gospel, esti obligat sa treci de-a lungul calatoriei tale pe langa viitorul Bob Dylan. Daca ai noroc, poti fi lovit in fata de un dansator care executa miscari de break dance. Toata zarva asta te scoate din minti? Du-te atunci si cauta comori intr-o statie abandonata care a fost transformata intr-o galerie de arta, in cadrul Proiectului Underbelly.

OK, dupa prezentare a 10 metrouri probabil o sa ai sentimentul ca “cineva” lipseste de-aici. Si nu pare a fi metroul din Bucuresti, desi macar cateva statii (sa spunem, Titan) ar avea si ele argumente pentru a intra intr-un top al frumusetii (dupa cateva amenajari). Sigur ca da: e vorba de metroul londonez, celebrul Tube. Cel mai vechi metrou din lume, a carei constructie a inceput in 1854, are partea lui de istorie, sarm si utilitate. Motiv pentru care el completeaza cu mandrie acest Top 11 al celor mai tari metrouri din lume.

Nu trebuie sa fii orb sau sa devii o cartita in vizuina ca sa ajungi sub pamant. Zonele intunecate din subteran, care inghit zilnic milioane de oameni, sunt cel mai adesea luminoase si reprezinta spatii creative care trebuie explorate. Asa ca, atunci cand te afli intr-un oras cu metrou… du-te sa-l vezi. Si pastreaza multumirile pentru mai tarziu, cand vei iesi din nou la suprafata.

Citeste si despre: Frumusetea statiilor de metrou din Moscova

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

1 Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • metroul din moscova e muzeu. e mult prea frumos. metroul din new york e un jeg, foarte multa mizerie

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!