Europa

Statiile de metrou din Moscova

Daca vizitezi Moscova, unul dintre “obiectivele” de neratat ar trebui sa fie metroul. Se stie ca statiile de metrou din capitala Rusiei sunt adevarate opere de arta, care fac din acest mijloc de transport subteran o adevarata atractie turistica. Metroul moscovit, inaugurat in 1935, are o lungime de 325,4 km, de-a lungul acestora insirandu-se nu mai putin de 195 de statii, cea mai adanca dintre ele aflandu-se la 74 m sub nivelul solului.

 Statiile construite in perioada comunista, multe dintre ele sub comanda lui Stalin, au fost considerate “palate ale poporului”: marmura alba, tavane inalte, candelabre maiestuoase, bazoreliefuri, fresce, statui din bronz, vitralii si mozaicuri – elemente fabuloase care compun si recreeaza trecutul glorios al unei societati pana la urma, falimentare. Interesant este ca dupa moartea lui Stalin, in 1953, procesul “destalinizarii” a facut ca imaginile cu acesta sa dispara treptat din statiile de metrou. De retinut si faptul ca metroul din Moscova a fost declarat in 2013 cel mai aglomerat metrou din afara Asiei.

Komsomolskaya

Statie inaugurata in 1935, cu stalpi inalti, marmura gri-albastra si podea de granit gri. Tavan impunator, in stil baroc, decorat cu opt mozaicuri ale caror teme vizeaza lupta rusilor pentru libertate si independenta.

Komsomolskaya 2 Komsomolskaya

Novoslobodskaya

Construita in 1952 si cunoscuta pentru cele 32 de vitralii, opere ale unor artisti letoni. La capatul statiei se afla un mozaic al artistului rus Pavel Korin, intitulat “Pacea in lume”.

Novoslobodskaya

Mayakovskaia

Mayakovskaya2 Mayakovskaya Mayakovskaya 3

Considerata a fi una dintre cele mai frumoase statii, a fost construita avand ca punct de plecare viziunile poetului sovietic Mayakovski asupra viitorului tarii. Are 34 mozaicuri realizate de Alexander Deyneka, cu tema “Cerul sovietic de 24 de ore”, in ideea ca atunci cand pasagerii privesc in sus, sa vada viitorul luminos al URSS-ului. In timpul celui de-al doilea razboi Mondial, statia a servit ca adapost anti-aerian.

Elektrozavodskaya

Electrozavodskaya Elektrozavodskaya

Denumita dupa fabrica de becuri din apropiere, aceasta statie e acoperita cu sase randuri circulare de lampi incandescente si are 12 bazoreliefuri de marmura, ce reprezinta lupta natiunii in timpul razboaielor.

Shosse Entuziastov

Shosse Entuziastov

Tema acestei statii este lupta poporului rus pentru libertate, de-a lungul istoriei. Multe culori si multe tipuri de marmura, sculpturi si picturi revolutionare, intre care se remarca “Flacarile libertatii”, o sculptura apartinand lui A. Kuznetov.

Ploshchad Revolyutsii

Ploshchad Revolyutsii

O statie ce se remarca prin cele 76 de sculpturi aranjate tematic, de la parinti impreuna cu copiii lor la atleti, studenti, agricultori, muncitori sau soldati. La intrare se afla statuia unui vames cu un caine al carui nas e mangaiat deseori de trecatori, pentru a le aduce noroc.

Viktory Park

Victory Park

Prospekt Mira

Prospekt Mira

Kiyevskaya

Kiyevskaya

Sretensky Bulvar

Sretensky Bulvar

Slavyanskiy Bulvar

Slavyanskiy Bulvar

Taganskaja

Taganskaja

Arbatskaya

Arbatskaya

Park Pobedy

Park Pobedy Park Pobedy2harta metrou moscova

About the author

TukTuk guy

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

fashiondays.ro

Urmărește-ne pe Facebook!