catacombe paris
Foto: Andrea Izzotti
Europa

Cele mai infricosatoare locuri din Europa

Exista o multime de lucruri oribile cu care te poti intalni atunci cand calatoresti prin Europa. Multi oameni sunt atrasi de lucrurile usor ciudate si macabre. Acestia sunt mereu in cautarea unei oportunitati pentru a-si satisface “fixatia”. Bisericile sunt fara indoiala centrele istorice, culturale, arhitecturale si spirituale ale majoritatii comunitatilor europene, dar sunt si locurile unde poti gasi de obicei lucruri sinistre care sa-ti starneasca interesul. Este uimitor cat de multe biserici ascund intre zidurile lor relicve, cadavre si schelete, asa ca de regula e bine sa nu ratezi niciuna dintre cele cu care te intalnesti pe traseu. Aici sunt cateva exemple de comori care pot fi gasite in incursiunile prin lacasurile de cult europene.

Capul Sfintei Ecaterina

Pastrat intr-o racla in Basilica Sf. Dominic din Siena, Italia, el poate fi vazut de oricine trece pe acolo. Povestea spune ca Sf. Ecaterina a murit la Roma. Cand apropiatii sai au auzit despre moartea ei, au vrut sa-i transporte cadavrul in Siena. Dar Vaticanul s-ar fi opus. Asa ca rudele i-au furat capul si l-au bagat intr-un sac pentru a-l duce in locul unde aceasta s-a nascut.

Cand autoritatile de la Vatican s-au confruntat cu hotii, au deschis sacul, dar au avut surpriza sa gaseasca in el numai petale de trandafir. Cand rapitorii au ajuns in Siena, printr-o minune capul a fost reconstituit, asa ca a putut fi expus. In apropiere, poti vedea si unul din degetele ei, de asemenea pastrat in sticla. Se pare ca piciorul Sf. Ecaterina este expus publicului in Venetia.

Trupul Sfintei Agnes

Tot in Toscana, exista o bisericuta in Montepulciano, unde poate fi vazut trupul neinsufletit al Sf. Agnes, pus intr-un sicriu din sticla. Pe fata are o masca, asa ca tot ce poti vedea sunt mainile si picioarele ei, precum si pielea maronie intinsa pe oase. Degetele de la maini ii sunt pline de inele. Motivul prezentei atator bijuterii este necunoscut. Agnes din Montepulciano a fost canonizata de Papa Benedict al XIII-lea in anul 1726 si este sarbatorita in data de 20 aprilie.

Catacombele din Paris

Cauti ceva fantomatic de facut in Paris de Halloween – sau in alta perioada a anului? Ei bine, nu poti sa nu treci pe langa unul dintre cele mai infricosatoare (si fascinante) obiective turistice ale orasului, Catacombele Parisului. Acestea dateaza de la sfarsitul secolului 18 si au aparut in urma descoperirii ca un cimitir din apropiere era cauza a numeroase boli si infectii ale populatiei. Pentru a reduce acest risc, cadavrele au fost exhumate si puse in subteran, in aceste catacombe. Astazi, turistii pot vizita cavernele si tunelele vechilor cariere din piatra.

Casa oaselor din Hallstatt (Hallstatt’s Beinhaus)

600 de cranii umane pe post de morminte, in unul dintre cele mai pitoresti orase din Europa? Suna interesant. Poti merge cu masina spre sud dinspre Salzburg, prin regiunea turistica din Austria – Salzkammergut, o zona cu adevarat de basm din Europa. Soarele are straluciri de briliant desupra apei si tinuturilor inconjuratoare, pasarile ciripesc ca intr-un film de Walt Disney, iar aerul e atat de dulce incat nu-ti poti dori altceva decat sa-l mirosi. In fata ochilor nu ti se astern decat lacuri de culoare albastru turcoaz, pajisti de un verde ca smaraldul si inaltimi muntoase invelite in zapada. Totul in ritmul dinamic al muzicii care se aude la radioul masinii tale inchiriate.

Simti nevoia sa contrabalansezi cumva aceasta stare de bine si te indrepti spre Hallstatt, un mic orasel cuibarit intre Muntii Alpi si cocotat desupra unui lac sticlos. O asezare incantatoare, in care nimic n-ar putea fi deprimant. Sentimentul asta dispare rapid atunci cand intri in Casa oaselor, o colectie de 2100 cranii si nenumarate oase inghesuite intr-o capela ingusta si plina de igrasie.

Capela se afla langa cimitirul din Hallstatt, iar ramasitele din cimitir au fost mutate in ea odata cu golirea acestuia. Mormintele sunt acum inchiriate temporar in acest oras, pe o durata in jur de 10 ani, pana cand un alt nefericit locatar se muta aici. Ramasitele inaintasilor sunt mutate in acel moment in capela. In loc de piatra funerara, familia si prietenii decoreaza craniul celui drag cu numele lor, anul mortii si flori sau ghirlande. Practica asta functioneaza printer cetatenii din Hallstatt inca din secolul 12, fiind un exemplu de sobrietate dat de niste oameni care stiu sa se adapteze mediului in care traiesc.

Stand in fata ramasitelor pamantesti (care nu sunt protejate de sticla sau altfel, de contactul cu vizitatorii) ai ocazia rara sa acorzi mortalitatii respectul momentului. Iar pe drumul de intoarcere catre oras – cu cascadele mirifice si lacul din apropiere care se oglindeste in soare – esti capabil sa apreciezi mai mult frumusetea care te inconjoara. Starea de bine e iar prezenta.

Mormantul lui Lenin

Trupul sau neinsufletit se odihneste in intuneric. Poarta un costum negru, cravata ingusta si camasa, ca si cum ar dormi rigid in haine de inmormantare. Mustata si ciocul troneaza peste pielea cu o paloare cadaverica. Dar Vladimir Lenin a murit acum aproape 90 de ani iar mumia sa, imbalsamata de generatii de savanti rusi, inca se afla la Moscova. Vizitatorii trec de la stralucirea si forfota din Piata Rosie – zona centrala politica si culturala a Moscovei – la intunericul mormantului. Garzile armate au fete pe care iarna ruseasca a lasat urme: reci, dure, brutale. Sunt interzise: fotografiatul, purtarea de palarii si bagatul mainilor in buzunare.

Garzile nu se misca. Ele stau de paza pe coridoarele umbroase care se rasucesc sinuos spre mormantul slab iluminat. O singura miscare a mainii te trimite in sala urmatoare. Mormantul isi face aparitia din intuneric, parand ca are dimensiuni infinite. Si iata-l, in sfarsit: piele palida dar de o culoare frumoasa, ochii inchisi. Un barbat mort acum aproape un secol. Corpul mumificat este cufundat lunar intr-o solutie chimica, pentru a-i conserva organele interne si pielea. Cadavrul liderului bolsevic, la fel de alb la fata ca in ziua in care a murit, ramane o amintire macabra a trecutului Uniunii Sovietice.

Cripta Sfantului Bernardino din Ossa

In locasul Sf. Bernardino din Ossa e intuneric. Biserica a fost construita in Milano in secolul 13. Cimitirul din apropiere nu mai are locuri in care sa primeasca mortii orasului si, prin urmare, scheletele au fost dezgropate pentru a face loc noilor cadavre. Aceste schelete au alcatuit fundatia bisericii Sf. Bernardino din Ossa. De multe ori se poate intampla ca in biserica sa nu fie nimeni si aici nu sunt nici indicatoare care sa-ti arate drumul. Din fericire, exista ghiduri turistice care iti spun unde se afla osemintele. Deasupra unui coridor mic sta scris “Ossario” – care inseamna camera oaselor.

Trebuie sa te apleci pentru a parcurge drumul intortocheat la capatul caruia se afla o capela luminata de lumanari. Sute de cranii isi fac aparitia din pereti, toate aranjate sub forma a doua cruci gigantice. Oasele acopera intr-un mod artistic fiecare centimetru al capelei. Mergi in fata sa aprinzi o lumanare si auzi tanguirea unei femei in varsta. La intalnirea cu ai tai, ochii ei se deschid larg, chiar in momentul in care un curent de aer traverseaza podeaua, lumanarile se sting si geamatul mortii iti umple urechile…

Si acestea nu sunt singurele locuri infricosatoare din Europa. Ai vizitat vreunul? Povesteste-ne despre el!

Citește și: 5 locuri bantuite unde sa petreci de Halloween

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Călător cu firimituri de talent la scris și la ocolit gropile. Pasionat de călătorii, dar și de povești care îți fac bagajele să sară singure în portbagaj, TukTuk Driver are o misiune simplă: să-ți arate lumea cu un strop de umor și multă inspirație. Când nu e la volanul TukTuk-ului, visează la următoarea destinație... sau la o cafea aromată. 🚗🌍 Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

1 Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!