cape town
Cape Town / Foto: michaeljung
Africa

Ce sa faci si ce sa vezi in Cape Town

Orasul Cape Town din Africa de Sud este unul dintre cele mai frumoase din lume. Acest ghid te va ajuta in privinta ofertelor de cazare, a mijloacelor de transport si scoate in evidenta tot ce poti vedea si face aici, pe perioada sederii tale. Arunca o privire si asupra  lucrurilor pe care le poti face gratis in Cape Town, daca vrei sa explorezi orasul fara a cheltui bani. Asadar, ce sa faci si ce sa vezi in Cape Town, una dintre cele trei capitale ale Africii de Sud?

Table Mountain

Table Mountain
Table Mountain domina orasul Cape Town / Foto: vanderje

Atunci cand vizitezi Cape Town, privirea iti va fi atrasa de o bucata de stanca, inalta de 1086 metri, care se intinde pe o lungime de 3 kilometri, chiar in centrul orasului – acesta este Table Mountain. Varful este adesea inconjurat de nori, asa numita “fata de masa” a lor. Aici cresc peste 1400 de specii unice de plante si traiesc si cateva mamifere si peste 100 de nevertebrate.

De sus, privelistea orasului Cape Town si a liniei de coasta este spectaculoasa (asta daca cerul este senin). Poti vedea chiar si Insula Robben, acolo unde Nelson Mandela a stat in inchisoare vreme de 18 ani. Pana sus poti ajunge cu  telecabina, dar daca te simti in stare, poti face o ascensiune care dureaza 3 ore, pe unul din numeroasele trasee din zona. Daca te pasioneaza zborul cu parapanta, exista facilitati care permit practicarea acestui sport. Poti servi masa la restaurantul din zona si poti cumpara suveniruri de la magazinul specializat in astfel de obiecte.

Trebuie sa stii insa ca telecabina nu opereaza atunci cand bate vantul, ceea ce se intampla destul de des aici. Daca ceata se lasa atunci cand esti deja in varf, un semnal acustic te va avertiza si la auzirea lui, trebuie sa te indrepti catre telecabina, pentru a ajunge in siguranta inapoi. Pentru a verifica daca aceasta functioneaza, poti suna la numarul (021) 424 0015 sau poti intra pe site-ul sau oficial.

Plajele din Cape Town

cape town beach
Camps Bay – plaje maiestuoase langa Cape Town / Foto: Dereje Belachew

In jurul orasului Cape Town exista multe plaje excelente, de care te poti bucura mai ales in timpul lunilor de vara, care tine aici din luna decembrie pana in februarie. O poti alege pe care vrei dintre ele, in functie de ce activitati vrei sa practici. Pentru a afla mai multe informatii despre sporturile acvatice, printre care surfing, scufundari, navigatie, caiac si kite-surfing, pe care le poti practica in zona, viziteaza acest ghid.

Cele mai bune plaje din Cape Town

Daca vrei sa vezi si sa fii la randul tau vazut, mergi pe Plaja Clifton. Cu siguranta una dintre cele mai la moda plaje din Cape Town, locul acesta este cautat mai ales de tineri, dar daca vrei sa inoti, nu este cea mai buna alegere, intrucat apele Oceanului Atlantic sunt foarte reci in aceasta zona.

Pentru familii, plajele ideale sunt Muizenburg si Fish Hoek, aflate de-a lungul coastei Golfului False.Aici apele sunt mai calde, o adevarata incantare pentru copii care se pot balaci in voie. Salvamarii sunt prezenti tot timpul la datorie, iar la Pavilion, distractia nu se termina niciodata.

plaja boulders
Boulders, o celebra plaja cu pinguini / Foto: Tonsa

Sandy Bay este, neoficial, plaja din Cape Town care se adreseaza nudistilor. Locatia e batuta adesea de vanturi si nu exista amenajari in zona, dar peisajul natural este incantator si este multa liniste.

Plaja Boulders este locul ideal pentru a vedea pinguini. Copiii se vor simti foarte bine aici si, desi majoritatea pinguinilor sunt izolati de zona plajei, exista inca multi care vor inota alaturi de tine in apele oceanului. Accesul pe aceasta plaja se face in schimbul unei mici taxe.

In lunile octombrie si noiembrie, poti admira balenele in Golful False

Plaja ideala pentru plimbare este Noordhoek, cu cei 8 kilometri ai sai si unde poti explora si epava unei nave.

Daca esti pasionat de surf, vino la Camps Bay Muizenberg si Noordhoek.

Podgoriile din Cape Town

Fie ca iti place sau nu vinul, podgoriile din Cape Town sunt obligatoriu de vizitat. Ele se afla in partea de est a orasului, in cadrul natural al muntilor ce iti ofera privelisti de neuitat. Regiunea are radacini culturale si istorice adanci, marturie stand cladirile in stil arhitectural olandez, care dateaza din secolul 17. Fiecare regiune viticola de aici are propriile sale tururi care includ si degustari. Cele mai populare locatii sunt Stellenbosch (cea mai apropiata de Cape Town), Franschhoek, Wellington si Paarl.

podgoria Stellenbosch
Peisaje superbe la podgoria Stellenbosch / Foto: jon11

Daca te inscrii la un astfel de circuit turistic, vei vizita mai mult ca sigur podgorii precum Spier, langa Stellenbosch si Groot Constantia, aproape de Cape Town. Daca inchiriezi o masina, poti merge la Fairview (branza este excelenta aici), la Meerlust, langa Stellenbosch si la Seidelberg, aflata in apropiere de Paarl. Fa un popas pentru picnic la Boschendal in Franschhoek, iar ziua ta va fi perfecta. Tot in zona se afla si piete cu produse organice, unde gasesti dulceturi, sandvisuri, salate, condimente si multe altele.

Pentru un adevarat rasfat culinar, te poti opri la unul din restaurantele aflate de-a lungul strazii principale, Franschhoek. Aproape de Cape Town, incearca Jonkershuis in Groot Constantia. Daca esti impreuna cu copiii, Spier Wine Estate de langa Stellenbosch ii va face pe acestia fericiti, in timp ce tu poti degusta vinurile de aici. Daca esti un fan al vinurilor de calitate, atunci viziteaza cele mai tari podgorii din Cape Town.

Insula Robben

Insula Robben, aflata chiar langa coasta orasului Cape Town, a fost o colonie de detinuti timp de aproape 400 de ani. Ea este o mica insula arida, inconjurata de ape impanzite de rechini. Nelson Mandela a petrecut 18 ani pe Insula Robben, alaturi de multi alti lideri ai partidelor politice din Africa de Sud. Dar in 1997, Insula Robben a fost transformata in muzeu si a foat inclusa in Patrimoniul Mondial al UNESCO.

Aceasta locatie a devenit in zilele noastre un simbol extrem de important pentru Africa de Sud, reflectand triumful binelui asupra raului si a democratiei asupra politicii de apartheid. Ghizii turistici de aici sunt ei insisi fosti prizonieri, iar daca le vei asculta povestile, vizita ta pe Insula Robben se va transforma intr-o experienta emotionanta si ravasitoare.

robben island
Insula Robben, vazuta de pe Table Mountain / Foto: subman

Circuitele turistice pe Insula Robben trebuie rezervate din timp, fie printr-o agentie de turism, fie la Nelson Mandela Gateway (aflata langa turnul cu ceas), pe faleza Victoria si Alfred, acolo de unde pleaca feriboturile. Turul insulei dureaza in jur de 4 ore si include o plimbare cu feribotul, un tur al cladirii inchisorii si un tur cu autobuzul al insulei propriu-zise. Vei vedea cariera din piatra in care prizonierii si-au petrecut ani buni din viata si vei face cunostinta cu perspectiva istorica a insulei, trecand prin toate etapele sale de colonie de detinuti, de leprosi si ulterior de colonie de pinguini..

Faleza Victoria si Alfred

Numita faleza de catre localnici, Victoria si Alfred reprezinta de fapt un port si totodata un centru de distractie. Aici vei gasi unele dintrte cele mai bune restaurante din Cape Town, iar viata de noapte in aceasta zona se desfasoara la cote maxime. Daca plimbatul prin mall-uri nu este principalul scop al vizitei tale in Africa de Sud, atunci alege faleza, locul ideal pentru relaxare, atat ziua cat si noaptea. Aici poti vedea foci si pescarii care aduc la mal captura lor zilnica. Printre alte atractii se numara un muzeu maritim, un acvariu cu rechini si Centrul expozitional si informational de pe Insula Robben.

albert victoria cape town
Victoria and Alfred Waterfront, un loc vibrant, perfect inclusiv pentru shopping de calitate / Foto: Lucas Bischoff

Daca vrei, poti face plimbari cu barca si elicopterul, avand astfel sansa de a admira privelistea intregului oras. Tot de aici iti poti procura biletele pentru turul insulei, iar pe site-ul oficial, poti afla istoria fascinanta a portului, detalii despre circuitele turistice si alte atractii.

Langa Nelson Mandela Gateway se afla un Birou turistic, unde poti face rezervare pentru orice fel de circuit iti doresti, inclusiv safari. Poti inchiria masini, poti schimba bani, ai acces la Internet si, de asemenea, posibilitatea de a servi o gustare.

Gradina botanica Kirstenbosch

Kirstenbosch
O incantare: gradina botanica Kirstenbosch / Foto: Peter Nichol

Gradina botanica Kirstenbosch este cu adevarat incantatoare, cu cele peste 9000 de specii de plante care cresc aici si suprafata sa de 528 de hectare. Aici exista locatii minunate pentru picnic, iar in timpul verii (din luna decembrie pana in martie), se organizeaza in fiecare duminica, la apusul soarelui, concerte. Tot aici gasesti cateva restaurante si cafenele si un centru de unde poti cumpara bulbi de plante, lastari, flori, vase si chiar sculpturi. Gradina botanica este deschisa zilnic de la ora 8 pana la 18 (ora 19 vara). Poti ajunge aici cu taxiul, pe care il poti lua de pe versantul estic al Muntilor Table.

Tururile cartierelor orasului Cape Town

Un tur al cartierelor orasului este obligatoriu de facut. Acestea au fost construite pentru a fi locuite de catre populatia de culoare, in timpul vechiului regim de apartheid. In zona traieste inca un procent mare al locuitorilor orasului. Majoritatea cartierelor din Cape Town sunt concentrate in Cape Flats, care se intinde in partea de est a Muntilor Table. Agentia Siviwe Tours este specializata in circuite in zona Langa, cel mai vechi cartier de negri din oras. Alte tururi includ Bo-Kaap (unde se afla Cape Malays) si vizite in Cartierul celor 6 muzee.

cartier cape town
Cartier din Cape Town / Foto: isitsharp

Aceste circuite sunt facute pe jos, dureaza de regula jumatate de zi si includ si vizite la un shebeen (pub), la o scoala, un orfelinat, un centru comunitar si la unul din dintre vracii traditionali. A vedea un grup de turisti holbadu-se la copiii dintr-un orfelinat, poate fi o imagine destul de bizara, dar poate fi si singura sansa de a vedea cum traiesc oamenii de aici. Daca ramai si peste noapte intr-unul din aceste cartiere, vizita ta poate capata si mai multa profunzime.

Companii ce ofera tururi ale orasului: Meljo Tours, Siviwe Tours, The Last Word, Amatikulu Tours, Randy’s Tours

Cea mai buna muzica din CapeTown isi are originile in cartierele sale, iar un circuit muzical al orasului constituie o modalitate excelenta de a experimenta pe viu creativitatea si energia care exista in aceste zone, in ciuda saraciei evidente. Pentru un impact vizual, arunca o privire aici.

Transportul in Cape Town

In Cape Town se circula cu usurinta. Reteaua de transport public include autobuze, taxiuri – asa-numitele Rikki– trenuri si microbuze. Cel mai eficient mijloc de transport la care apeleaza majoritatea sud-africanilor este insa Rikki. Aceste taxiuri sunt ieftine si numeroase. Le vei recunoaste usor intrucat sunt mici si colorate. Metroul ajunge in toate zonele suburbane, chiar pana in Stellenbosch si Paarl, in tinutul vinurilor. Trenul de navetisti merita sa-l iei numai pentru calatoria in sine. Traseul lui este chiar pe marginea oceanului, asa ca uneori poti fi chiar stropit de valuri.

cape town cartier
Peisaj urban in Cape Town / Foto: John-JamesGerber

O modalitate amuzanta de a vedea orasul Cape Town, este la bordul unui autobuz “topless”. Calatoria cu acest mijloc de transport dureaza doua ore si ai sansa de a vedea astfel toate atractiile importante ale orasului.

Dar pentru a profita din plin de frumusetile orasului, ar trebui sa inchiriezi o masina. Este o optiune ieftina, iar drumurile sunt in general bune. Te poti indrepta apoi catre podgorii si poti explora unele dintre cele mai izolate plaje si zone de coasta.

primaria Cape Town
Primaria din Cape Town / Foto: mromka

Restaurantele din Cape Town

Orasul Cape Town este renumit pentru varietatea restaurantelor sale elegante, care se adreseaza tuturor buzunarelor si gusturilor. Tururile culinare din Africa de Sud au devenit din ce in ce mai populare, iar pentru a-ti face o idee, vezi un Top 10 al celor mai tari raestaurante din Cape Town si nu ai cum sa dai gres.

Oferte gastronomice

Mancare africana: la Africa Cafe si Mamma Africa. Ambele locatii iti ofera o varietate de preparate autentice africane, plus distractie odata cu lasarea serii.

Mancare buna si distractie la restaurantul Mama Africa

Fructe de mare: Data fiind localizarea sa geografica, nu este de mirare faptul ca in Cape Town se afla cele mai bune restaurante specializate in fructe de mare, din lume. Poti admira privelistea incantatoare a oceanului, a muntilor Table si apusurile spectaculoase de soare, la Wharfside Grill, Panama Jacks sau The Codfather. Putin in afara orasului, in Langebaan, se afla un loc mai putin conventional, favorit printre localnici, numit Strandloper.

Mancare asiatica: Cape Town este oras cosmopolit, iar mancarea asiatica excelenta reflecta acest lucru cum nu se poate mai bine. Mancarea este autentica si delicioasa. Poti incerca preparate indiene la  Bukhara, mancare thailandeza la Wangthai (3 locatii)si Cape Malay la Noon Gun Tea Room.

Cine sofisticate poti servi la The Savoy Cabbage, Aubergine si The Roundhouse.

Crame: Locatiile aflate aproape de centrul orasului, in zona Constantia iti ofera oportunitati minunate de a servi o cina de neuitat. Mergi la Jonkershuis in Groot Constantia pentru mancaruri simple si delicioase, iar pentru gusturi mai rafinate, merita sa incerci La Colombe (specific frantuzesc), Constantia Uitsig si Catharinas. Pentru a vedea si apusul soarelui, mergi la La Med, una dintre cele mai populare locatii din Cape Town, aflata chiar pe faleza. Asa cum se intampla mai peste tot, cele mai bune restaurante sunt de regula acelea unde mananca localnicii.

Oferte de cazare in Cape Town

Exista numeroase locuri in care te poti caza in orasul Cape Town, asa ca nu trebuie sa iti faci probleme ca nu vei gasi unde sa stai. In oras sunt hoteluri elegante care se adreseaza mai ales oamenilor de afaceri, aflate aproape de centru si care au toate facilitatile (mai multe informatii gasesti aici). O locatie unica in felul sau se afla in Grand Daddy’s Air Stream Trailer Park.

Sezonul de varf in Cape Town incepe in luna decembrie si tine pana in februarie, asa ca daca vrei sa calatoresti in aceasta perioada, e bine sa iti faci rezervare din timp. Poti alege sa stai la Waterfront, Green Point si Sea Point, in City Bowl (aflat in centru), in Camps Bay, Hout Bay sau mai departe, in Winelands. In fiecare zona gasesti oferte pentru toate buzunarele si poti inchiria de asemenea, apartamente si resedinte de lux sau te poti caza intr-un hostel pentru tineret.

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!