Destinatii

16 orase senzationale de care probabil nu ai auzit (2)

[nextpage title=”Pagina 1″ ]

Atunci cand vine vorba despre privelisti aproape de perfectiune si de un farmec ce ramane parca suspendat in timp, cel care intruneste toate aceste calitati poate fi chiar si un satuc uitat de munte. Sunt multe astfel de locuri pe planeta, iar in cele ce urmeaza ai continuarea listei cu 16 orase care se potrivesc perfect descrierii de mai sus.

Niagara-on-the-Lake, Canada

Niagara-on-the-Lake, un orasel ce pastreaza spiritul american traditional

Descopera o bucata din Ye Olde England in Canada, in popularul oras, mai ales pe timp de weekend, Niagara-on-the-Lake, pe malul Lacului Ontario. Initial, locuit de Tribul Neutral Indian, zona a intrat ulterior in stapanirea Loialistilor Britanici, care au parasit America, odata cu inceperea Revolutiei Americane – si chiar si mai tarziu a servit drept punct de oprire pentru Caile Ferate Subterane. In prezent, vizitatorii pot vizita siturile istorice de aici, printre care restauratul Fort George si Cazarmile lui Butler, muzeul Niagara Apothecary precum si multe alte cladiri bine conservate din timpuri stravechi. Fa o plimbare de-a lungul Queen Street, unde vei gasi magazine, ceainarii si pensiuni. Orasul a devenit faimos pentru festivalul sau de teatru (care se desfasoara din luna aprilie pana in octombrie), dar si pentru degustarile de vin organizate la zecile de podgorii din zona.

Cum se ajunge aici: Niagara-on-the-Lake se afla la aproximativ 80 de minute de mers cu masina din Buffalo, New York si la 90 de minute de Toronto, Canada. Microbuzele de la aeroport deservesc ambele orase, precum si Cascada Niagara (18 $ dus intors, 5-0taxi.com).

Madison, Georgia

Un orasel american, linistit si plin de muzee: Madison

Pictorul american Norman Rockwell a creat multe dintre operele sale in Madison, Georgia. Legenda spune ca Generalul Sherman a refuzat sa dea foc orasului in timpul marsului sau catre mare, datorita frumusetii locurilor. Un motiv mult mai probabil este acela ca in Madison locuia un maior pro-Uniune, dar nimeni nu a ridicat vreodata problema ca acele locuri erau de o frumusete rar intalnita). Casele antebelice restaurate stau inca aliniate langa gradinile inmiresmate, alaturi de magazine, restaurante si hanuri. Micul orasel este cunoscut si pentru muzeele sale, in care sunt expuse lucrari de arta, istorie, mostenirea afro-americana si mini-automobile.

Cum se ajunge aici: Madison se afla la 60 de minute de mers cu masina, la est de  Atlanta si la 40 de minute sud de orasul Athens.

Shirakawa-go, Japonia

Case cu acoperis triunghiular in Shirakawa-go

Inclus in Patrimoniul Mondial al UNESCO in anul 1995, Shirakawa-go este cunoscut pentru casele sale cu scoperisul in forma de triunghi, construite in stil “gassho”, care sugereaza mainile impreunate a rugaciune. Semnele distinctive ale caselor sunt acoperisurile care formeaza unghiuri de 60 de grade (pentru ca zapada sa alunece de pe ele mult mai usor) si mansardele care servesc drept locatii caldute pentru cresterea viermilor de matase in timpul iernii. Nu multe dintre casele traditionale au mai ramas in zona, iar unele din Shirakawa-go (printre care Wada si Nagase) sunt deschise in mod obisnuit pentru public. Odata ce ai vazut interiorul lor, mergi la Castelul Ogimachi, pentru a admira privelistea orasului precum si imprejurimile in care se afla valea raului Shogawa si muntii.

Cum se ajunge aici: Poti lua trenul pentru o calatorie care dureaza 4 ore, din Tokyo pana in Takayama (178 $, inclusiv transferul in Nagoya, hyperdia.com). Linia de autobuze Nohi opereaza de mai multe ori pe zi, cu destinatia Shirakawa-go. Calatoria dureaza 50 de minute (54 $ dus-intors, nouhibus.co.jp).

[/nextpage] [nextpage title=”Pagina 2″ ]

St. George, Bermuda

Casele colorate din St. George

St. George este cel mai vechi oras ocupat de englezi, din America, in care putine s-au schimbat de cand britanicii si-au stabilit resedinta aici in anul 1612. Desigur, in zilele noastre aici gasesti restaurante elegante, baruri si magazine moderne specializate in tigari de foi si parfumuri. Dar totul este inconjurat de o arhitectura coloniala bine conservata si situri istorice precum Fortul St. Catherine, Primaria datand din secolul 17 si  Biserica Sf. Petre, cea mai veche biserica Anglicana din Emisfera de Vest.

Cum se ajunge aici: Bermuda se afla la mai putin de doua ore cu avionul de majoritatea oraselor americane din nord-est. St. George se afla dincolo de golf.

Caleta Tortel, Chile

 

Caleta Tortel, un oras pe apa

Caleta Tortel este Venetia din Chile – daca Venetia ar avea case pe picioroange si cai de acces din lemn, in loc de “palazzo” si poduri din piatra. Casele frumos colorate din acest oras din sudul Chile sunt construite pe picioroange inalte si subtiri, in stilul Chilota tipic regiunii si sunt legate intre ele printr-o adevarata retea de scari si poduri construite peste stanci si mlastini. Dezvoltarea industriei lemnului (in special chiparos) a dus la infiintarea orasului Caleta Tortel, in anul 1955. Tamplaria este inca principala activitate din oras, evidentiata de arhitectura din lemn si de chiparosii care isi imprastie miresmele in aer.

Cum se ajunge aici: Ca si in cazul Venetiei, masinile nu au acces in Caleta Tortel. Un mic aeroport aflat in partea de est deserveste un numar limitat de zboruri din orasul patagonez Coyhaique. Daca vrei totusi sa conduci, exista posibilitatea de a face asta pe autostrada Carretera Austral. Drumul are o lungime de aproximativ 130 de kilometri din orasul Cochrane. Trebuie insa sa parchezi masina in afara orasului, apoi sa cari bagajul dupa tine pe pantele abrupte din oras.

Sidi Bou Said, Tunisia

Sidi Bou Said, perla alb-albastra a Tunisiei

Cat vezi cu ochii totul e albastru si alb in Sidi Bou Said. Toate cladirile din acest oras tunisian cocotat pe un varf de stanca sunt albe si au usi, obloane si decoratiuni din fier, intr-un albastru electrizant – in spatele lor se oglindesc apele tot albastre ale Golfului Tunis. Numit uneori Montmartre ale Tunisiei, orasul a fost o locatie favorita a pictorului Paul Klee si a scriitorilor Colette si Simone de Beauvoir. Spiritul boem exista aici si in zilele noastre, turistii venind aici pentru a se plimba pe strazile pietruite si pentru a vizita galeriile de arta si cafenelele.

Cum se ajunge aici: Sidi Bou Said se afla la 20 de kilometri de Tunis, iar aici se poate ajunge pe sosea sau cu trenul TGM (in jur de 3 $ o calatorie dus-intors). Exista si circuite turistice de o zi.

[/nextpage] [nextpage title=”Pagina 3″ ]

Pariangan, Sumatra de Vest, Indonezia

Pariangan, orasul indonezian care iti vorbeste cel mai bine despre cultura triburilor locale

Vulcanul activ Marapi se iveste deasupra acestui oras din provincia indoneziana Sumatra de Vest, fiind un monument national protejat. Despre Pariangan se spune ca este cel mai vechi – si cel mai important din punct de vedere cultural – oras al triburilor Minangkabau. Aici se afla numeroase exemple de arhitectura apartinand acestei culturi, printre care o casa veche de 300 de ani, cu pereti din ratan si sculpturi din lemn si o moschee din secolul 19, in care exista inca izvoare de apa termala.

Cum se ajunge aici: Pariangan se afla la 15 kilometri cu masina de Batusangkar, capitala regatului Tanah Datar din Sumatra de Vest. Cel mai apropiat aeroport este in  Padang, care leaga orase importante precum Jakarta si Kuala Lumpur.

 Cua Van, Vietnam

Cua Van, oraselul de pescari de care orice se indragosteste pe loc

Oraselele ciudate au de regula un farmec aparte cu stradute pietruite si se remarca prin arhitectura istorica restaurata. Dar ceea ce face din Cua Van o destinatie obligatoriu de vazut este lipsa completa a drumurilor si a cladirilor. Asezat printre stancile dramatice ale golfului vietnamez Ha Long, orasul plutitor este alcatuit din ambarcatiuni ancorate in port si case colorate plutitoare. Nu este de mirare ca locuitorii de aici isi asigura traiul din pescuit si acvacultura marina. Totul aici pluteste in golf, chiar si scoala catre care elevii vaslesc in barci minuscule.

Cum se ajunge aici: Golful Ha Long se afla la 160 de kilometri de Hanoi. Calatoria cu autobuzul, care dureaza sase ore, costa 8 $ un drum, iar biletele se pot procura de la agentiile de turism de langa lacul Hoan Kiem din Hanoi. Odata ajuns in golf, mergi in portul turistic, unde poti inchiria o barca pentru a naviga 20 de kilometri pana la Cua Van (preturile variaza, in functie de calitatea barcilor, dar in mod obinsnuit costa in jur de 20 $). Croazierele de noapte de la Hanoi in golful Ha Long includ si ele Cua Van pe traseu (pretul porneste de la 188 $ de persoana, halongparadisecruises.org).

[/nextpage]

Citește partea întâi, aici.

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!