cum sa bei raki
Foto: Dreamer Company
Food & Drink

Cum sa bei raki ca un turc

Raki, bautura nationala neoficiala a Turciei, este mai mult decat un pahar cu alcool: este o experienta prin ea insasi. Exista o intreaga cultura in jurul acestui lichior puternic, cu aroma de anason, foarte popular in intreaga tara. Vizitatorii Turciei se intreaba de multe ori ce poate fi acea chestie laptoasa in pahare inguste dar pleaca adesea fara macar sa o guste. Asa ca daca ajungi in Turcia, savureaza mancarea, conversatia si bea raki ca un turc.

Comanda un “Kadeh”

Raki se serveste in pahare mici, inguste, utilizate in mod specific pentru aceasta bautura. Paharul este umplut pe jumatate cu raki, iar restul e completat de gheata sau apa. La restaurant poti sa-i spui chelnerului cat sa puna ca sa-l prepare mai tare sau mai slab. Adaugand apa, bautura se transforma intr-o licoare de culoare alb-noros, de unde si numele de “lapte de leu”.

Pepene si branza feta

Raki este servit de obicei ca aperitiv, pentru a fi savurat incet impreuna cu alte preparate in deschiderea mesei. Mancarurile traditionale care insotesc aceasta bautura sunt variate si pot include orice de la kebab pana la salate. Cele doua preparate esentiale care nu trebuie sa lipseasca sunt pepenele galben si branza feta.

Apa si gheata

raki gheata
Foto: Oleksandra Naumenko

Nu fi surprins daca vezi un vas cu gheata pe masa. Poti sa pui un cub in bautura – asta va avea grija de stomacul tau. Este de asemenea normal sa vezi si un pahar umplut cu apa care sta langa cel plin cu raki – tot pentru a se bea din el.

Soarbe fara zgomot

Raki este o bautura plina de savoare si pe care iti doresti sa o sorbi si sa o bei incet. Pregateste-te sa petreci ore intregi la masa, daca mananci in oras: ti se va servi mancare si bautura toata noaptea. Nu te ingrijora, tot te vei imbata (este 90% dovedit) dar nu vei pierde cel mai important lucru din aceasta bautura.

O conversatie buna

raki
Foto: Nadore

Pana la urma… la asta se reduce raki – nu atat bautura cat ambianta care este creata in jurul ei. Bea niste raki cu prietenii tai si petrece ore intregi vorbind, razand, lasandu-va prada amintirilor si bineinteles, mancand.

Raki are o aroma puternica de anason (seamana mult cu ouzo –ul grecesc sau pastis –ul frantuzesc) si te poate da jos din prima, dar lucrul asta va fi repede uitat daca termini primul pahar si mai iei inca unul. Asa ca daca ai la dispozitie  48 ore in Istanbul , petrece-ti noaptea in oras, ia un kadeh, niste pepene, mai multa mancare si, bineinteles, asorteaza-le la niste conversatii inteligente.

Citeste si: Ce este Mama Juana, băutura-„viagra” din Republica Dominicană

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

3 Comments

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!