Food & Drink

20 bauturi unice din intreaga lume (2)

Chiar daca nu esti un mare bautor, testarea unei bauturi traditionale unice poate fi un mod amuzant de a-ti imbogati experienta de vacanta si de a invata, in acelasi timp, ceva despre cultura tarii respective. Adesea, aceste bauturi sunt facute cu ingrediente locale pe care s-ar putea sa nu le gasesti in alta parte, care iti vor oferi papilelor gustative o amintire de neuitat – atata vreme cat nu exagerezi cu consumul lor. In fond si la urma urmei, nu e recomandat sa inveti ceva despre cultura unei tari, cu mintea inecata in bautura, mai ales daca a doua zi nu iti amintesti nimic din cele intamplate.

Continuam cu partea a doua a prezentarii celor 20 de bauturi unice din intreaga lume. Despre primele 10 poti citi aici.

Mama Juana – Republica Dominicana

Cum este obtinuta – Mama Juana este o combinatie de rom, vin rosu si miere, la care se adauga scoarta de copac si diverse ierburi. Mama Juana este comparata cu vinul Porto si se serveste de regula sub forma de shot.

Unde o gasesti – Mama Juana este originara din Republica Dominicana si o poti gasi pe toata insula.

De ce este populara – Aceasta bautura a fost consumata de-a lungul timpului in scopuri medicinale, dar se spune despre ea si ca este afrodisiaca. Asta ar putea fi un motiv suficient de intemeiat pentru a o incerca.

Painkiller – Caraibe

Cum este obtinuta – Painkiller se prepara de regula din rom negru de cea mai buna calitate, crema de cocos, suc de ananas si de portocale, iar deasupra se pune nucsoara de Grenada.

Unde o gasesti – Bautura este populara in Caraibe, mai ales in Insulele Virgine. Multe baruri atat din SUA cat si din Insulele Virgine Britanice servesc versiunea lor proprie de painkiller. Barul Soggy Dollar din Jost Van Dyke, o insula aflata langa Tortola si Sf. Thomas, pretinde ca ar fi creatorul faimoasei licori.

De ce este populara – Cand te gandesti la relaxare pe o insula tropicala, ce-ti vine mai intai in minte? Poate rom, nuci de cocos, si sucuri proaspete de fructe, sau de ce nu, o combinatie din toate acestea.

Raicilla – Mexic

Cum este obtinuta – Raicilla este un fel de bautura alcoolica de contrabanda, distilata, care seamana intrucatva cu tequila, fiind obtinuta la randul ei din planta de agava.

Unde o gasesti – Este originara din sud-vestul statului Mexican Jalisco, dar o poti gasi in toata tara, mai ales in jurul si in popularul orasul Puerto Vallarta.

De ce este populara – Orice bautura de contrabanda are un anumit farmec si raicilla nu se abate de la aceasta regula. Este un lichior deosebit, unic si foarte bun la gust. Desi te poate imbata foarte usor.

Sange de sarpe si vin de orez – Asia de Sud-Est/China

Cum este obtinuta – Se prepara asa cum ii indica si denumirea, scufundand un sarpe intreg in vin de orez sau in alcool din cereale. Daca vrei sa mergi si mai departe, poti amesteca fluidele sarpelui – sangele si fierea – cu vinul de orez, consumandu-l imediat ca shot.

Unde o gasesti – Ca si “Bia Hoi” (v. mai jos), aceasta bautura se gaseste in Vietnam, in majoritatea Asiei de Sud-Est si in China. Nu e greu sa o ratezi, intrucat vei vedea la tot pasul vase mari pline cu un anumit lichid in care se afla si serpi.

De ce este populara – Nebunia acestei licori este ceea ce ii atrage pe turisti sa o incerce, dar in mod traditional, ea a fost consumata pentru ca sarpele se considera de multa vreme a avea proprietati curative, fiind folosit mii de ani in medicina chinezeasca.

Bia Hoi – Vietnam

Cum este obtinuta – Bia Hoi este termenul folosit pentru bere in Vietnam. Este o bautura slab alcoolizata, care se gaseste in toata tara. Ceea ce o face unica este faptul ca ea difera de la un loc la altul, fiind produsa in serii de fabricatie mici.

Unde o gasesti – Bia Hoi se gaseste pe intreg cuprinsul tarii. Nu trebuie decat sa te uiti dupa tablitele pe care scrie de mana “Bia Hoi”. Ea se serveste la tarabe, in baruri si in micile restaurante.

De ce este populara – Bautura este populara datorita pretului sau ridicol de mic. Bia Hoi costa in jur de 25 de centi. A sta la o terasa si a incerca o “Bia Hoi” dupa o plimbare prin fierbintele la propriu, Vietnam, reprezinta o pauza perfecta in orice moment al zilei.

Guaro – Costa Rica

Cum este obtinuta – Guaro este o bautura disitilata obtinuta din trestie de zahar si care se serveste de obicei sub forma de shot, cu o feliuta de lime.

Unde o gasesti – Ea se gaseste in toata America Centrala, dar a devenit rapid bautura nationala din Costa Rica. Guvernul din aceasta tara a nationalizat chiar fabricarea bauturii guaro si singura marca legala este “Cacique Guaro”.

De ce este populara – Guaro este o bautura ieftina si versatila. Ea se bea in mod traditional sub forma de shot, dar se foloseste si in combinatie cu alte bauturi.

Pisco Sour – Peru

Cum este obtinuta – Pisco Sour se obtine din pisco (alcool popular in America de Sud), suc de lime, sirop, bitter si albus de ou.

Unde o gasesti – Pisco Sour se gaseste in mai toata America de Sud. Originea sa este contestata, intrucat atat Peru cat si Chile pretind ca aceasta bautura le apartine.

De ce este populara – Intr-un singur cuvant, ea este delicioasa. Aroma si taria alcoolului, dulceata siropului, aroma fructului de lime si spuma albusului de ou, toate combinate au ca rezultat un amestec incantator.

Terremoto – Chile

Cum este obtinuta – Terremoto se face din vin alb, fernet si inghetata de ananas.

Unde o gasesti – Singurul loc in care gasesti un terremoto adevarat (in spaniola, cutremur) este La Piojera in Santiago, Chile. Acesta este un local aflat langa Mercado Central.

De ce este populara – In ciuda ingredientelor destul de neobisnuite, bautura este delicioasa si te poate ameti usor. Daca bei mai mult de un pahar, ar fi bine sa iei taxiul pana la hotelul unde esti cazat.

Chicha – Peru

Cum este obtinuta – In unele tari, in care chicha este o bautura populara, porumbul este fermentat in vase mari. In Peru, modul traditional de obtinere a chicha este de a pisa porumb violet si de a-l mesteca, inmuindu-l in saliva. In saliva omului exista enzime naturale care transforma amidonul in zahar, astfel incat acesta sa poata fermenta. Bautura este facuta apoi din porumb fermentat combinat cu alte ingrediente. Ea are un aspect laptos si pare un pic carbogazoasa. Cu cat fermenteaza mai mult, cu atat este mai tare, iar chicha traditionala trebuie facuta de femei, pentru a nu-i mania pe zeii muntilor si pe zeitele porumbului.

Unde o gasesti – Chicha se gaseste in tot Peru, dar majoritatea nu este facuta in modul traditional, adica mestecand porumbul. Daca vrei aceasta bautura ca la carte, trebuie sa mergi in zonele mai rurale. Una dintre acestea ar fi un sat de la poalele Canionului Colca.

De ce este populara – Incasii foloseau chicha pentru ritualuri si in timpul sarbatorilor religioase, iar pentru ca traditia culturala a incasilor ocupa inca un loc important in multe regiuni din Peru, bautura a rezistat de-a lungul timpului.

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!