Turcia ofera o mare varietate de atractii pentru turistii care o viziteaza. De la cupolele si minaretele ce strapung cerul orasului Istanbul, pana la ruinele romane care impanzesc coasta de vest si pe cea de sud, de la plajele din Antalya si statiunile turistice de la Marea Mediterana, pana la muntii acoperiti de ceata din partea de est a Marii Negre. Cu atat de multe atractii turistice, un top 10 al acestora devine obligatoriu de intocmit, cu riscul insa de a lasa multe pe dinafara. Asa ca ia in considerare aceasta lista doar pentru startul unei calatorii de vis in Turcia. Iata un top 10 atractii turistice din Turcia, pe care sa nu le ratezi.
Iar dacă planifici o vacanță în această frumoasă țară, ai aici cele mai bune hoteluri din Turcia!Teatrul Aspendos
Aspendos se mandreste cu faptul ca este unul dintre cele mai bine pastrate teatre ale antichitatii. Teatrul Aspendos, din Antalia, a fost construit in anul 155 e.n in timpul domniei imparatului roman Marc Aureliu si putea gazdui intre 15000 si 20000 de spectatori. Intrucat zona scenei a fost folosita ulterior drept caravanserai (han la marginea drumului) in perioada dinastiei Seljuk, ea fost reparata si intretinuta in mod regulat. Astfel, Teatrul Aspendos a fost capabil sa reziste pana in zilele noastre, fara a-si pierde aproape niciuna dintre calitatile originale.
Plaja Patara
Cu o lungime de 14 kilometri, Patara este una dintre cele mai mari intinderi de nisip din regiunea mediteraneana. Plaja este impanzita de ruine datand din perioada liciana si romana si dune de nisip, aici neexistand cladiri, cu exceptia unei mici cafenele. Plaja Patara este si locul in care traieste specia de testoase aflata pe cale de disparitie, Loggerhead. Orasul Patara din apropiere este locul de nastere al Sf. Nicolae, episcopul bizantin care a trait in secolul 4 si care a intrat ulterior in legenda ca fiind Mos Craciun.
Pamukkale
Pamukkale, care inseamna “castel din bumbac” in limba turca, alcatuieste un peisaj cu adevarat ireal in partea de vest a tarii, vestit pentru terasele sale de culoare alba. Acestea sunt din travertin, depozite de roca sedimentara formate de apa cu un continut foarte ridicat de minerale, ce provine de la izvoarele termale. Turcii si nu numai ei, se scalda in aceste ape de mii de ani. Anticul oras grecesc Hierapolis a fost construit de catre Pergamon peste aceste izvoare, iar in acest loc pot fi vazute ruinele bailor, temple si alte monumente grecesti.
Bodrum
Cu plajele sale cu nisip auriu, strazile impanzite de magazine si restaurante elegante, orasul Bodrum este de multa vreme un refugiu la malul marii, preferat de multi. Orasul se numea pe vremuri Halicarnassus si a fost locul in care se afla Mausoleul lui Mausolus, una dintre cele 7 minuni ale lumii antice. Din pacate, o serie de cutremure au distrus monumentul, dar poti gasi aici si alte atractii istorice, cum ar fi Castelul Bodrum, construit de catre cruciati in secolul 15. De la castel se poate vedea portul din Bodrum, in care sunt ancorate ambarcatiuni de milioane de dolari.
Muntele Nemrut
Nemrut este un munte inalt de 2134 metri, aflat in partea de sud-est a Turciei, langa orasul Adiyaman. In anul 62 i.e.n., Regele Antioh I Theos din Commagene a construit aici un mormant flancat de statui gigantice ce il infatisau, doi lei, doi vulturi si numeroase zeitati grecesti si persane. Dupa construirea sa, capetele statuilor s-au rasturnat de pe trupurile acestora si sunt imprastiate in toata zona. Din varful muntelui Nemrut se poate admira intreaga priveliste a muntilor din imprejurimi, iar principala atractie o reprezinta apusul soarelui ce poate fi privit de pe terasa estica. De aici, capetele statuilor capata nuante portocalii, ceea ce sporeste misterul acestor locuri.
Olüdeniz
Ölüdeniz este o mica asezare situata pe coasta de sud-vest a Marii Egee. Aici se afla un golf din nisip, chiar la intrarea in Ölüdeniz, intr-o laguna albastra. Plaja este faimoasa pentru nuantele sale turcoaz si ramane una dintre cele mai fotografiate plaje din regiunea mediterana. Ölüdeniz este considerat si unul dintre cele mai bune locuri din lume pentru datul cu parapanta, pentru peisajele sale unicat.
Moscheea albastra
Cu cele sase minarete ale sale si arhitectura impresionanta, Sultan Ahmed sau Moscheea albastra, iti ofera niste privelisti cu adevarat unice. Folosita inca pe post de moschee, ea a devenit una dintre cele mai populare atractii turistice din orasul Istanbul. Moscheea a fost ridicata intre anii 1609 – 1616 si ca in cazul multor alte constructii de acest gen, in ea se afla si mormantul celui ce a construit-o. Tavanul inalt este alcatuit din 20000 de placi albastre, cu diferite modele, de unde si numele atat de popular al moscheii.
Biblioteca lui Celsus din Efes
Ruinele din Ephesus reprezinta o atractie turistica populara, aflata pe coasta de vest a Turciei. Orasul Efes era vestit candva pentru Templul zeitei Artemis, una dintre cele 7 minuni ale lumii antice, distrus in urma unui atac condus de arhi-episcopul Constantinopolelui in anul 402 e.n. Cu toate acestea, unele dintre structurile sale pot fi vazute inca, printre acestea numarandu-se Marele Teatru si Biblioteca lui Celsus. Biblioteca a fost construita in jurul anului 125 e.n, in scopul de a pastra 12000 de papirusuri si pentru a servi drept mormant pentru Celsus, guvernatorul Asiei. Fatada a fost reconstruita cu grija in anul 1970, fiind in prezent intr-o stare excelenta si conservand majoritatea pieselor originale.
Hornurile de basm din Göreme, Cappadocia
Cappadocia este vestita pentru formatiunile sale stancoase ciudate si pentru mostenirea sa istorica unica. Unul dintre cele mai bune locuri in care poti vedea aceste formatiuni ciudate este orasul Göreme, situat printre numeroase conuri din stanca si hornuri care ofera o priveliste de basm. Acestea din urma s-au format ca rezultat al eroziunii provocate de vanturi si apa, a doua straturi vulcanice diferite: unul gros, din cenusa vulcanica consolidata, acoperit de unul mai subtire, din bazalt, mult mai rezistent la eroziune. Datorita reducerii actiunii de erodare a cenusei vulcanice, multe dintre hornurile din Cappadocia au fost folosite de-a lungul secolelor pentru a realiza case, biserici si diverse alte constructii diverse.
Moscheea Hagia Sofia
Datand din secolul 6, Hagia Sofia a fost la origine o bazilica construita in onoarea imparatului roman Justinian I. Adevarata capodopera a ingineriei romane, cupola masiva (cu un diametru de 31 metri) acopera ceea ce a reprezentat mai bine de 1000 de ani, cel mai mare spatiu inchis din lume. Biserica a fost pradata in urma cruciadei din anul 1204 si a devenit moschee in secolul 15, atunci cand otomanii au cucerit orasul. Hagia Sofia a fost transformata in muzeu in anul 1935, iar in prezent este una dintre atractiile de top din Turcia. In 2020, presedintele Turciei a dat un decret prin care Hagia Sofia a redevenit moschee.
In opinia mea, trebuie neaparat amintit Kiz kulesi.
[…] te indrepti catre sud-vestul Turciei, ai sansa sa explorezi una dintre cele mai frumoase portiuni ale liniei de coasta mediteraneene si […]
[…] statiunea aflata pe coasta egeeana a Turciei, se bucura de avantajul de a fi la numai o aruncatura de bat de numeroase atractii turistice. […]
[…] statiunea aflata pe coasta egeeana a Turciei, se bucura de avantajul de a fi la numai o aruncatura de bat de numeroase atractii turistice. […]
[…] este una dintre minunile naturale unice ale Turciei, alcatuita din terase calcaroase, formate din stalactite albe ca zapada, fiind recunoscuta drept a […]
[…] oras de coasta si port in provincia Mugla din sud-vestul Turciei, este una dintre cele mai populare destinatii de vacanta din aceasta tara si cea mai mare de pe […]
tareeeee ….
toate excursiile facute in turcia mi-au placut, dar in mod deosebit o croaziera pe mare la finike, kira kekova, unde am vazut un oras scufundat in mare acum 2000 ani !!!!
[…] gătitului din Turcia are o istorie lungă și cu origini străvechi. Ea variază pe întregul teritoriu al țării. […]
[…] grecești și romane și alipind-o viitorului imperiu. Astăzi, Cappadocia face parte din Turcia modernă, devenind un important punct turistic pe harta acesteia. Uite mai jos 10 lucruri […]