grappa
Grappa / EcoPim-Studio
Food & Drink

20 bauturi unice din intreaga lume (1)

Chiar daca nu esti un mare bautor, testarea unei bauturi traditionale unice poate fi un mod amuzant de a-ti imbogati experienta de vacanta si de a invata, in acelasi timp, ceva despre cultura tarii respective. Adesea, aceste bauturi sunt facute cu ingrediente locale pe care s-ar putea sa nu le gasesti in alta parte, care iti vor oferi papilelor gustative o amintire de neuitat – atata vreme cat nu exagerezi cu consumul lor. In fond si la urma urmei, nu e recomandat sa inveti ceva despre cultura unei tari, cu mintea inecata in bautura, mai ales daca a doua zi nu iti amintesti nimic din cele intamplate.

Unele dintre bauturile prezentate aici nu sunt neaparat ciudate sau exotice, dar sunt cu siguranta reprezentative pentru locul respectiv, iar in multe cazuri, s-ar putea sa fie destul de nefamiliare pentru straini, asa ca e bine sa stii dinainte cate ceva despre ele.

Mancarea si bautura reprezinta un aspect important al unei vacante. Diferitele bauturi specifice fiecarei tari fac parte din structura sa, reflecta cultura si sarbatorile de aici si sunt de ce nu si o parte integranta a religiei locului in care te afli. Desi multe dintre aceste licori iti pot parea ciudate, ele merita incercate (mai putin poate cea asezonata cu deget de om). Intr-o ordine absolut aleatorie, ai in cele ce urmeaza o lista cu 20 de bauturi unice din intreaga lume, pe care vei vrea poate sa le adaugi pe lista cu lucruri care merita incercate.

Mirto – Sardinia

mirto
Mirto / Foto: OcsanaDen

Cum este obtinuta – Mirto este descris ca fiind un lichior de afine si este facut din mirt combinat cu miere sau sirop. Mirtul este facut din fructe din specia Myrtus Communis, originara din regiunea Mediteranei.

Unde o gasesti – Sardinia este locul ideal pentru a intra in posesia unei sticle autentice de mirto.

De ce este populara – Asemanatoare cu grappa, celalalt lichior italian din lista, mirto se serveste pe post de digestiv. Este considerat o parte importanta a traditiei din Sardinia si este cunoscut si ca ar avea puteri curative.

Brennivin – Islanda

Bauturi islandeze
Foto: icelandmag.is

Cum este obtinuta – Brennivin este un fel de snaps facut din piure de cartofi fermentat. Cartofii fermentati sunt amestecati cu seminte de chimen, care dau tarie lichorului.

Unde o gasesti – Brennivin este considerata bautura traditionala a Islandei, desi multi dintre locuitorii acestei tari nu o beau in mod regulat (este asociata cu alcoolismul).

De ce este populara – In calitatea sa de bautura nationala a Islandei, ea se bea in timpul popularului festival islandez de la jumatatea iernii. Porecla sa de “Moartea neagra” este si ea destul de intriganta.

Sazerac – New Orleans

sazerac
Sazerac / Foto: bhofack2

Cum este obtinuta – Sazerac este o bautura de moda veche, principalul ingredient fiind whisky-ul din secara. Exista un singur mod recunoscut oficial de a obtine Sazernac-ul, asa ca ai grija. Umple un pahar cu gheata. Ia un alt pahar, inmoaie un cub de zahar in apa, apoi sfarama-l. Combina  zaharul cu whisky-ul din secara inainte de a adauga gheata si amesteca. Esti deja la jumatatea drumului. Arunca gheata din primul pahar si pune in loc Herbsaint (un lichior pe baza de anason), astfel incat sa “imbrace” recipientul, apoi indeparteaza excesul. Pune whisky-ul in acest pahar, adauga zeama de lamaie. Poti pune coaja de la lamaie pe marginea paharului, dar in niciun caz in pahar. Daca faci asta este considerat sacrilegiu.

Unde o gasesti – Desi in prezent, Sazerac se gaseste in multe locuri din SUA, ea este o bautura traditionala in New Orleans.

De ce este populara – Sazerac a fost popular in New Orleans in anii dinaintea Razboiului Civil. Daca intentionezi sa incerci un nou tip de cocktail, care a facut un oras faimos, New Orleans este alegerea potrivita.

Punci din cafea – Danemarca

Cum este obtinuta – Mai intai iei o cana si pui o moneda in interiorul ei. Apoi pui cafea pana nu mai vezi moneda. In final, adaugi snaps, pana ce moneda devine din nou vizibila. In Damemarca, aceasta bautura se numeste kaffepunch.

Unde o gasesti – Aceasta este probabil una dintre cele mai interesante bauturi din lume. Ea este originara dintr-o mica insula numita Fano, aflata dincolo de coasta Esbjerg din Danemarca.

De ce este populara – Kaffepunch este o licoare tare si este populara mai ales de Anul Nou.

Kava – Vanuatu/Fiji

kava
Kava / Foto: joannawnuk

Cum este obtinuta – Modul traditional de preparare a acestei bauturi consta in pisarea radacinilor plantei kava, care se amesteca cu apa si se consuma ca atare. Se spune despre ea ca relaxeaza, aidoma unui sedativ.

Unde o gasesti – Kava este originara din insulele din Pacific, Vanuatu si Fiji, dar ea se gaseste in toata zona Pacificului de Sud, in Polinezia, Malaezia, Micronezia si chiar si in Hawaii.

De ce este populara – Kava a fost utilizata timp de generatii intregi in Pacificul de Sud, in scopuri medicinale, religioase si culturale. Se foloseste adesea pentru a socializa, ca multe alte bauturi.

Grappa – Italia

grappa
Grappa / EcoPim-Studio

Cum este obtinuta – Grappa este similara bauturii turcesti “raki”, intrucat este obtinuta tot in urma procesului de distilare a resturilor de la struguri, ramase dupa presare. Ceea ce rezulta este un fel de coniac, al carui gust si tarie variaza in functie de producator. Grappa se serveste de obicei pe post de digestiv si poate fi adaugat in cafea sau in espresso.

Unde o gasesti – O grappa adevarata se obtine in Italia, San Marino sau in partea italiana a Elvetiei. Ea trebuie facuta din tescovina, in procesul de fermentare neadaugandu-se apa.

De ce este populara – Grappa se bea in Italia de sute de ani. Scopul in care a fost ea fabricata a fost acela de a nu se arunca nimic de la struguri. Ea era populara in randul oamenilor saraci din Italia, fiind suficient de tare pentru a-i face pe acestia sa reziste in fata iernii. In prezent, grappa este bauta de toata lumea si se spune despre ea ca ajuta in procesul de digestie.

Raki – Turcia

rakija
La un pahar de rakija / Foto: Jordan Simeonov

Cum este obtinuta – Raki este un lichior neindulcit, cu o aroma puternica de anason. El este facut din coaja, pulpa si seminte de struguri – mai exact ce ramane din aceste fructe, dupa ce au fost folosite pentru a obtine vinul. Se serveste de obicei ca aperitiv, fie simplu, insotit de un pahar de apa alaturi, fie diluat cu apa rece, in functie de preferinte. Atunci cand raki se combina cu apa, el capata o culoare alba si un aspect laptos.

Unde o gasesti – Raki este cunoscut drept bautura traditionala a Turciei, desi se gaseste si in Grecia, Serbia si in alte tari balcanice.

De ce este populara – Initial s-a vrut a fi o alternativa la absint, iar daca o bautura este comparata cu absintul, de ce n-ar fi populara?

Cocktail Sourtoe – Dawson, Canada

Cum este obtinuta – Se alege o bautura, orice bautura, iar barmanul din locatia in care te afli va adauga un deget de om. Ai citit bine, deget de om. Acestea sunt pastrate in sare, atunci cand nu sunt folosite pe post de garnitura la bauturi. Pentru a intra in Clubul bautorilor de Sourtoe, e obligatoriu sa bei bautura pana la fund, iar buzele tale sa atinga degetul.

Unde o gasesti – Acest cocktail poate fi servit numai la hotelul Downtown din orasul Dawson, Canada, aflat putin mai jos de Cercul Arctic.

De ce este populara – Poate pentru ca are un deget in ea?

Hirezake – Japonia

hirezake
Hirezake / Foto: bonchan

Cum este obtinuta – Chestia asta poate fi privita atat ca fel de mancare cat si ca bautura. Ea este facuta dintr-un peste extrem de otravitor, crocant, care este lasat la macerat in sake iute.

Unde o gasesti – Aceasta specie de peste se gaseste in toata Japonia, dar consumul sau este reglementat, din cauza toxicitatii si pentru a proteja specia. Bautura se mai serveste si in restaurantele sushi din SUA.

De ce este populara – Cine nu ar vrea sa se laude ca a incercat ceva ce teoretic ar putea sa-l ucida? Trist, dar adevarat.

Lambanog – Filipine

lambanog
Lambanog / Foto: TasteAtlas

Cum este obtinuta – Lambanog este o bautura facuta din seva din bobocul florii de cocos. Seva este distilata, obtinandu-se vin sau vodca din cocos. Continutul de alcool este de aproximativ 45%.

Unde o gasesti – Bautura se gaseste in toata tara, dar este produsa in distileriile din provincia Luzon din Quezon. Exista si alte bauturi similare obtinute din aceasta seva, care poti fi incercate in zona Pacificului de Sud si in Asia de Sud-Est. Ele au denumiri diferite, dar gustul este acelasi.

De ce este populara – Consumul de lambanog a fost perceput initial drept activitate comunitara, dar in prezent se inregistreaza pe scara larga. Faptul ca este foarte ieftina dar si foarte tare nu-i afecteaza popularitatea.

Springbook – Africa de Sud

springbook
Springbook / Foto: newverest.com

Cum este obtinuta – Aceasta bautura se serveste de regula ca shot. Ea consta intr-o masura de crema de menta, peste care se adauga incet o masura de crema de amarula. Cele doua bauturi trebuie sa stea separate, daca nu, crema se toarna peste fundul unei lingurite, pentru a fi sigur ca nu se amesteca una cu cealalta.

Unde o gasesti – Springbook este o bautura populara in Africa de Sud, unde traieste si un animal cu acelasi nume. Exista chiar si un joc care are la baza aceasta licoare.

De ce este populara – Despre springbook se spune ca este shot-ul national al Africii de Sud. Daca te afli in aceasta tara si vrei sa bei asa ceva, se poate sa fi intrebat daca vrei sa iei parte la un joc. Regula este urmatoarea: pune mainile la spate, misca-te greoi, grohaie pe nari, guita, apoi da shot-ul pe gat, fara a-ti folosi mainile.

Vezi continuarea: 20 bauturi unice din intreaga lume (2)

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!